Hvad er crowdlending investering – Bondora.com

Min anmeldelse af Bondora.com

Bondora.com er en europæisk crowdlending markedsplads i Europa, med base i Estland. Bondora startede i 2009, og har derfor en del flere år på bagen end feks. Mintos, som jeg også har skrevet en anmeldelse af, som du kan læse her.

Hvad er Bondora.com?

Bondora.com var den første crowdlending platform jeg investerede i. Jeg startede meget forsigtigt ud, da jeg ikke har haft nogen erfaring, med den slags platforme og investerede 1500kr.

Bondora er nok en af de platforme, hvor du kan få det højeste afkast, men dette kræver dog også, at du er villige til at løbe en lidt højere risiko, men så kan du til gengæld også blive belønnet med et afkast på over 20%.

Hvad er fordelene og ulemperne ved at investere igennem Bondora?

Fordele

 • Et af de højeste afkast på markedet
 • Nemt af komme i gang
 • Ingen gebyrer
 • En af de p2p crowdlending portaler, med flest år på bagen
 • Invester med ned til 1 Euro pr. lån

 

Ulemper

 • Ingen buyback garanti
 • En høj gennemsnitlig default rate på lån (Høj afskrivning på ubetalte lån)

 

Min personline erfaring

Jeg startede med at investere igennem Bondora d. 24-07-2017. Jeg overførte med TransferWise, som jeg bruger til alle mine overførsler til udlandet, og som du kan læse mere om i denne artikel og jeg investerede 1.458kr.

Det var super let at komme i gang med, og jeg havde pengene klar lige efter overførslen. Jeg må indrømme, at selvom beløbet ikke var højere, så var jeg helt vildt spændt på at komme i gang. Jeg skyndte mig at sætte min ’’auto Invest’’ op, og begyndte at studere de forskellige lånetyper ud, samt det sekundære marked. Jeg har dog ikke valgt, at sætte mig yderligere ind i dette område på bondora.com, da jeg gerne vil forholde mig relativt passivt, til disse former for investeringer, og på det sekundære marked, skal man manuelt ind og købe og sælge lån, hvilket kommer til at kræve en stor investering af kapital og tid. Jeg har opnået en rente på 21,7% indtil videre, hvilket jeg er ovenud tilfreds med.

Det var super sjovt at se de første betalinger komme ind på ens konto, og jeg må indrømme, at jeg hver eneste dag er inde og tjekke op på hvor mange renter der er kommet ind.

 

Resultatet efter to måneder er følgende:

Som i kan se her, så er der et ”overskud” på 2,12 Euro, efter der er trukket ”For sendt betalte beløb” fra på 0,25 Euro.

Mit auto Invest setup

Jeg har valgt at sprede mine lån så meget som muligt, og da beløbet jeg har investeret, er relativt lille, så er det en fordel, at man kan investere for kun 1 euro, Pr. lån, hvilket gør at jeg for mine 196 Euro som i alt er investeret, kan fordele mig på 196 lån. Dog har jeg valgt at købe låneandele for mellem 1-5 Euro. Dette endte med at blive 94 lån for mine små 1500kr investeret. Dette er jeg ret godt tilfreds med.

Jeg har også valgt kun at fokusere på lån fra Estland. Dette har jeg gjort, da Bondora som nævnt, har hovedkontor i Estland, og har længst historik i det pågældende land.

De forskellige lånetyper jeg investere i

Der findes lånetyper med Bondoras Rating som går fra AA lån til HR lån ( High Risk). Jeg har valgt at undgå de helt usikre lån så meget som muligt, netop for at undgå for mange ubetalte lån. Dog har jeg et par lån af den slags i min portfolie, blot for at se hvor usikre de reelt set er. Indtil videre bliver de betalt præcist som de skal, og giver en rigtig høj rente på op imod 152,77% hvilket jo er fuldstændig uhørt. Dette kan jeg dog ikke anbefale, da jeg altid vil mene at man ikke skal ”lege” med sine penge. Der er trods alt en grund til at de bliver betegnet som High Risk, og at man derfor vælger at løbe en høj risiko ved at vælge disse lån.

 

Min konklusion af Bondora.com

Jeg syntes Bondora.com er en rigtig god måde at investere sine penge, i stedet for at have dem stående i banken. Det tager kun tager 5 minutter at komme i gang. Auto Invest funktionen er nem at komme i gang med, og man behøver ikke at bruge flere dage på at finpudse og justere sine indstillinger. Jeg savner dog, at Bondora får en buyback garanti, som andre spillere på marked har. Men til gengæld så er afkastet også betydeligt højere, hvilket muligvis opvejer den manglende buyback funktion.

Alt i alt, er bondora et rigtig fint sted at starte, hvis man vil i gang med p2p crowdlending, som supplement til sine investeringer. Afgjort et sted jeg forsætter med at investere på i fremtiden, og især da jeg ikke behøver at have super meget fokus på min investering, da den stort set passer sig selv.

Vil du prøve at investere igennem Bondora? Opret dig igennem dette link og få 5 Euro på din bondora konto.

Jeg har også delt mine erfaring efter 1 år som investor hos Bondora, som du kan læse her

 

Relaterede artikler:

Overførsel til udlandet – Overfør penge med Transferwise

Mine erfaringer med Bondora efter 6 måneder

Hvad er crowdlending investering – Mintos.com

 

stabilokonomi Forfatter

Kommentarer

  Morten

  (februar 1, 2018 - 3:43 pm)

  Rigtig god artikel. Jeg er selv lige startet på Bondora. Har du fået dig nogle nye erfaringer som du vil dele? Blandt andet om hvilke af lånene som kører bedst for dig.
  Mvh

   stabilokonomi

   (februar 2, 2018 - 2:30 pm)

   Hej Morten,
   Mange tak fordi du skriver.

   Ja, man drager jo altid lidt erfaringer med tiden, dog så køre mine investeringer hos Bondora helt automatisk så jeg har ikke selv den helt store indflydelse. Jeg tænker at lave et indlæg om min erfaring med Bondora efter lidt længere tid, men det jeg har lært indtil videre har endeligt været generelt meget positivt.

   Hvis jeg skal dele noget som jeg har lært, så er det at jeg prioritere hos Bondora kun lån op til 36 måneder, da renteforskellen ikke er særligt stor på de lån med længere løbetider.
   Derudover så skal man efter min mening se Bondora som en meget langsigtede investering, eftersom at de betalende kunder som ikke får betalt tilbage til tiden, virkeligt kan tage lang tid om at få indrevet igen.

   Jeg regner med at skrive et indlæg inden længe om mine erfaringer, hvor jeg kan dele lidt flere erfaringer og uddybe mine investerings strategi hos Bondora.

   Rigtig god weekend.

   Mvh
   Mark

Lukket for kommentarer.