Spring til indhold

10 venner som ødelægger din økonomi hvis du lader dem

10 venner som ødelægger din økonomi hvis du lader dem

Vi har altid fået af vide at gode venner er ’’deres vægt værd i guld’’ Men er det altid sandt?

Med nogle venner, så ja absolut. En god ven kan være der for dig, når tiderne er hårde, og være med til at fejre når tiderne er gode, og gøre din dagligdag langt mere sjov. Uheldigvis så er alle ’’gode venner’’ ikke gode med deres penge. Og nogle venskaber kan koste dig dyrt. Særligt hvis du har svært ved at sætte nogle grænser.

Lad os nu være ærlige: Hvis du ikke passer på, så kan selv de bedste venner gøre dig fattig. Hvis du er bekymrede for dit venskab påvirker din økonomi, så pas på med disse 10 typer venner som måske ødelægger din økonomi.

1: Vennen som altid vil ud

Vi har alle den ven, som aldrig vil være derhjemme. Personen vil hellere gå i biografen, i stedet for at se en film derhjemme, planlægge en flot middag i stedet for at prøve en ny opskrift, eller tage i byen i stedet for at åbne en flaske vin derhjemme.

Når du forslår en aften med netflix eller viaplay eller noget som helst som indebærer at have nattøj, så vil personens entusiasme tydeligt falde. Vennen vil ud og møde nye folk og ikke bare side på din sofa.

Selvom det også er sjovt, så er den økonomiske påvirkning ved alle disse ting, at de kan være ret dyre. Derfor er det bedst at håndtere denne ven, ved at vælge de ting du rent faktisk selv virkeligt har lyst til, og lade resten være.

2: Vennen som elsker at lave dyre ting

Denne ven, er bare en overgearet version af ven 1. Den største forskel er, at han eller hun elsker at bruge penge på sindssygt dyre begivenheder.

Det er den type ven, som vil invitere dig ud, for at se deres favorit band, når biletterne koster 500+ kroner pr stk. Ikke nok med det, men de forventer også at du vil med ud og spise inden og have drinks bagefter.

Fordelen ved den slags venner er, at de kan hjælpe dig med at komme ud af din comfort zone. Men ulempen er, at deres ide af sjov involvere at bruge mange tusinder af kroner.

Når du forsøger at spare op til fremtiden, så kan denne ven ødelægge dit budget, hvis du lader dem. Hvis du vil beholde dette venskab alligevel, så lad dem vide hvad du kan, og ikke kan få råd til. Og derefter hold dig til det.

3: Den ven som altid lover at ’’betale regningen næste gang’’

Kender du en ven, som altid siger at de betaler regningen næste gang? De siger at de har glemt deres tegnebog der hjemme, eller at de lige er ’’flade’’ nu, og forventer at du betaler regningen. Problemet er, at de aldrig betaler selv, og når ’’næste gang’’ kommer. Hvem giver så?

Mens denne ven måske snyder dig et par gange, så bør du ikke lade dem gøre det på den lange bane. At glemme sin pung en eller to gange er sandsynligvis muligt at tilgive. Men aldrig at have nogle penge på hånden, når regningen kommer giver bør få en alarm til at ringe.

Det er okay at beholde denne ven, hvis du sætter nogle grænser. Hvis de ikke har nogen penge mere end at par gange, så lad dem vide at du gerne vil være sammen med dem – hjemme.

 

4: Den ven som vil splitte regningen – altid!

Når dit budget er presset, og du er ude at spise, så kan det være irriterende når vennerne vil dele regningen lige over på midten uanset hvad du har bestilt. Der er altid den ven, som bestiller den dyreste bøf og seks martinis, men syntes det er helt fair, at i deler 50/50.

Hvis du bestiller en salat og en lille appetitvækker og drikker vand for at spare penge, når du spiser ude, så bør du ikke betale for dine venner. Du kan stoppe din ven, ved at insistere på at dele regningen fra hvad i har fået at spise hver. Hvis de er imod dette, så er det en perfekt grund til at fortælle dem at de er uretfærdige.

Prøv at sig det direkte. Sig ’’Jeg bestilte en salt for at spare penge, så derfor vil jeg dele regningen. ’’ Du bør ikke skulle diskutere omkring hvordan du bruger dine egne penge, så lad være.


Sponseret

5: Den ven som shopper for sjov

Hvis du er sammen med din ven som shopper for sjov, så kan du måske opleve et helt nyt niveau af fristelse. Om du vil det eller ej så kan, at gå fra den ene butik til den anden være en katestrofe for din tegnebog. Når din ven shopper efter et eller andet unikt og nyt, så bliver du eksponeret for en masse nye produkter. Og hvis du ikke passer på, så kan du ende med at købe nogle ting som du ikke har brug for eller overhoved har råd til.

Denne type ven kan være harmløs, hvis du sætter nogle begrænsninger og holder dig til dem. Bare fordi du tager på en shopping tur, betyder ikke at du er nød til at købe noget. Og så længe din ven ikke presser dig til at øse penge væk, så kan det måske være fint.

6: Den ven der er født ind i rigdom

Når du arbejder hårdt for hver krone du tjener, så kan det være besværligt at hænge ud med nogen som er født rig. Hvis de er storforbrugere, så kan det få dig til at føle dig mindre værd. Og hvis de forventer at du ’’følger med’’ med deres forbrugsvaner, så kan det knække halsen på dit budget.

Det er muligt at beholde venskabet med denne ven, så længe at de forstår dine begrænsninger og respektere dem. Nøglen til dette, er at lade dem vide hvad du kan (og ikke kan) inden det skaber problemer. Hvis de virkeligt er dine venner, så vil de forstå.

7: Vennen som vil dele ting som du ikke engang gider have

Har du nogensinde haft en ven som ville dele regningen for ting som du ikke engang ville have? Det kan være alt muligt – En appetitvækker du ikke kan lide til middag, en klovn til en samling af børns fødselsdags fest. Hvis du ikke har lyst til at starte med, hvorfor skulle du så betale halvdelen?

Den bedste måde at håndtere med denne type venner, er at gøre dine følelser kendt for personen. Hvis du ikke vil betale halvdelen for noget så sig det.

Hvis du ikke gør det, så kan du ende med at betale for alt muligt. Med denne type ven, så er det bedre for dig at lave grænser – og hold dig til dem.

8: Den ven som er dårlig til at håndtere penge, og som også er ligeglad.

Hvis du selv, er en som træffer ansvarlige og fornuftige økonomiske beslutninger det meste af tiden, så kan det, at vedligeholde et venskab med en som er direkte uduelig med at håndtere penge være svært. Du kan se dem bruge hele deres opsparing på et minut, og så efterfølgende høre dem beklage sig over hvorfor de altid er bagefter med deres regninger næste måned. Uanset hvad, så er det ikke let at se folk have problemer, når de selv er kilden til deres egne problemer.

Den bedste måde tilgang til denne slags venskaber er at tilbyde råd når du bliver spurgt, og prøve at ignorere resten. Så længe de ikke ødelægger din økonomi, så er det ikke din sag.

9: Den ven som altid vil være bedst

Den ven som altid vil være bedst, er den mest irriterende ven som du kan have. Hvis de ikke prøver at have den flotteste bil eller det største hus, så forsøger de måske at ’’se bedre ud udadtil end dig’’ (i hvert fald i deres øjne).

Hvis du er konkurrencepræget af natur, så kan at være venner med sådan en ven være dyrt også. At konkurrere omkring at have de flotteste ting er aldrig billigt, men det er endnu værre hvis du køber ting som du ikke har råd til.

Den bedste måde at håndtere denne ven er at ignorere deres konkurrence natur og fokusere på deres gode sider. Uanset hvad så er den bedste måde at vinde dette spil, slet ikke at spille med.

10: Den ven som er utrolig gavmild og ekstravagant

Fødselsdage er ikke spændende når du bliver voksen, dog er der stadig dem som forsætter med at fejre det og vil have andre til at gøre det samme. Dette kan betyde at de invitere dig til store fødselsdags fester, men det kan også betyde at de bader dig i dyre gaver på din store dag.

Hvad gør du, når en ven giver dig en taske til 1000 kroner på din 32 åriges fødselsdag? Giver du det samme tilgengæld når du skal til deres fødselsdag, eller spare du ved at give et kort og en blomst i stedet? Du vil ikke risikere at såre deres følelser, dog vil du heller ikke have ondt i maven ved at bruge flere tusinde kroner på dine voksne venner.

Dette er endnu en situation hvor direkte kommunikation er bedst. Fortæl din forbrugslystne ven sandheden. At du forsøger at spare og ikke har råd til at dele disse dyre gaver. Vær ærlig og håb de forstår dit hint. Hvis de ikke gør, så er det deres problem.

De sidst tanker

Det er helt okay at have venner der bruger anderledes end dig selv. Nøglen til dette er, at sikre dig at du ikke lader deres dårlige vaner komme ind i dit liv.

Husk også at dine rigtige venner vil forstå din situation og forsøge ikke at sætte dig i en ubehagelig økonomisk situation. Hvis en ven altid presser din økonomiske begrænsninger på trods af dine protester, så er det måske på tide at hænge ud med nogle venner som er mere respektfulde overfor dit perspektiv.

Relaterede artikler:

Undgå overforbrug – 5 måder at undgå overforbrug på

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Undgå pengeproblemer! 5 fejl som vi alle har lavet

Rate this post

2 tanker om “10 venner som ødelægger din økonomi hvis du lader dem”

    1. Mange tak og ja, det er lidt uheldigt hvis alle ens venner er disse typer. Så må man se om man ikke kan friste dem til en mere sparsommelig livsstil 🙂

Der er lukket for kommentarer.