Spring til indhold

Børneopsparing – Den ultimative guide om børneopsparing

Hvis du gerne vil give dit barn en god økonomisk start på sit liv, så er en børneopsparing et rigtig godt valg. På den måde sikre du at din barn i sit tidlige voksenliv har økonomi til at undgå at blive fanget i kviklån fordi SU’en ikke strækker, og du kan sørge for at hjælpe dit barn i gang på bedste mulig måde. Det er dyrt at flytte hjemmefra, og en børneopsparing kan være en hjælp til et indskud til en lejlighed eller til udbetalingen hvis dit barn ønsker at købe sin egen lejlighed i stedet.

Der kan være mange årsager til at man vil give sit barn en god børneopsparing, men for mig selv, så vil jeg gerne bidrage til at mit barn har et sted at bo og ikke skal ud og låne penge til det, når den tid kommer. Men ting som et kørekort, rejser eller lignende er også nogle af de grunde jeg hører mest til hvorfor andre forældre har startet deres børneopsparing til deres børn.

Det kan være utroligt svært at se ud i fremtiden, og gætte hvordan dit barns liv kommer til at se ud når dit barn bliver 18 eller 21 år, og derfor giver det også en tryghed som forældre, at vide at det i det mindste ikke er økonomien der kommer til at presse sit barn til at optage lån for at købe barnets første bil, lejlighed, kørekort eller lignende.

Jo før du kommer i gang med at lave en børneopsparing, jo flere penge vil du sandsynligvis give til dit barn, når barnet enten bliver 18 eller 21 år gammel, både fordi du har flere år at spare op i, men også fordi du børneopsparingen på bankkontoen kan trække renter, men også hvis du får dit barns børneopsparing investeret.

nordnet
Opret en konto hos Nordnet

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Kåret som årets børsmægler 10 gange
Køb aktier, invester automatisk og få gratis investeringsforslag

Hvad er en børneopsparing?

En børneopsparing er en opsparing i banken, som forældre og bedsteforældre har mulighed for at oprette til barnet, hvor barnet bliver ejer af denne opsparing. Det betyder at når der er overført penge til denne konto, så er det kun barnet der kan trække pengene ud igen, når de bliver gamle nok.

Pengene skal være bundet i minimum 7 år og de kan først blive hævet igen, når barnet er fyldt 14 år, men forældrene kan selv bestemme om de skal være bundet indtil barnet er enten 18 eller 21 år gammel.

Der kan maksimalt blive oprettet en enkelt børneopsparing per barn, hvilket betyder at man som forældre skal blive enige om hvem der opretter den, og hvis bedsteforældrene også gerne vil bidrage til den, så skal de overføre pengene til denne ene konto.

En børneopsparing er skattefri

Noget af det som en børneopsparing er særligt kendt for, og som også gør den super attraktiv som en god opsparing til børn, er fordi at en børneopsparings konto er helt og aldeles skattefri. Det betyder at hvis man eksempelvis modtager renter, så er de skattefri, og det samme er afkastet på investering, hvis man vælger at investere sin børneopsparing. Dette er utroligt attraktivt for særligt dem som vælger at investere deres børns børneopsparing, da dette oftest giver et relativt højt afkast, som de betaler mange penge i skat hvert år for. Da man har mange år at spare op i med en børneopsparing, så vil denne skattefri mulighed også gøre at barnet kan ende med en langt større opsparing, end de børn som blot har pengene stående på en almindelig børneopsparingskonto.

Nye regler – Så meget kan der indbetales til beløbsgrænsen

Der blev for første gang i 30 år hævet loftet for indbetalinger på børneopsparingerne i 2018, som blev fordoblet og sat op fra 3000 kroner om året til 6000 kroner om året, som betyder at du kan gøre dette fremover.  Derudover så blev det samlede beløb som må blive indbetalt på børneopsparingen også hævet, og er gået fra 36.000 kroner og op til 72.000 kroner i alt. Dette har en stor betydning for dit barn, og grundet de skattefri muligheder så kan det have en kæmpe betydning for dit barn. Hvis du er havnet i RKI er der også nogle ting du skal være opmærksom på, som jyskelaan(reklamelink) har lavet en artikel om.

Er det en god ide at investere børneopsparingen?

Der er mange forældre der er i tvivl om det er en gode ide at investere deres børns børneopsparing, og det er med god grund. Det kan nemlig være utroligt komplicerede at finde ud af reglerne omkring en børneopsparing og hvordan den fungere.

Man har i mange år forbundet en børneopsparings konto med en konto man fik i banken til sit barn, som havde en utroligt høj rente, og derfor var det et lukrativt sted at spare penge op. Men sådan fungere realiteten bare ikke og renten på en børneopsparingskonto er generelt set relativt lav og ofte mellem 0 % og 0,5 % om året hvilket nærmest ikke udligner inflationen.

Derfor begynder flere og flere at investere deres børns børneopsparing, for at sikre at de får et pænt afkast. Mange puljeinvesterings foreninger som bankerne investere børneopsparingerne i, forventes at give et årligt afkast på 4 % i gennemsnit, hvilket er 8 gange bedre end et rente afkast på en børneopsparingskonto på 0,5 %. Man skal dog altid huske at alle former for investering har en risiko og at værdien af børneopsparingen kan gå op og ned.

Men grundet den lange tidshorisont så kan renters rente virkeligt udrette mirakler, og hvis man investere følgende:

6000 kroner om året bliver investeret til 4 % i rente, indtil man har 72.000 kroner på kontoen, så vil barnet modtage 128.318 kroner i stedet for kun 72.000. Det er en gevinst på 56.318 kroner, som er fuldstændig skattefri når barnet bliver 21 år.

Hvad skal man investere i?

Når man endeligt har besluttet sig for at man vil investere sit barns børneopsparing, så skal man finde ud af hvad man gerne vil have investeret opsparingen i. Det er ofte her hvor mange falder fra, fordi det kan virke utroligt komplicerede at finde ud af hvordan man investere, og ofte så er mange også bange for at investere da de frygter at hele børneopsparingen falder i værdi eller helt forsvinder. Køb aktier hvis du har fundet nogle aktier med minimal risiko og sørg for at holde løbende øje med dem.

Men ofte så kan man faktisk bruge bankernes investeringsprodukter, som faktisk kan være ganske fornuftigt, da de investere utroligt bredt og derfor får man spredt sin risiko, og har en langt lavere chance for at miste hele børneopsparingen.

Ofte så kan man få investeret børneopsparingen i forskellige puljer, afhængig af hvilken bank man er kunde i, hvor man kan få lavet en risiko profil, hvor der enten bliver investeret primært i aktier og en lille del obligationer (højere risiko, og højre afkast) eller en lille del aktier og en stor del obligationer (mindre risiko, og mindre afkast).

Historisk set så vil investering af en opsparing i værdipapirer få den til at vokse hurtigere end hvis pengene blot står på en almindelig børneopsparing.

Få en Gratis skræddersyet portefølje

nordnet investeringsguide

Ved du ikke hvad du skal investere i, så har Nordnet lavet ”Investeringsguiden” hvor du skal bevare nogle spørgsmål og derefter vil du få lavet et Gratis skræddersyet portefølje med investeringsforslag til dig, som kan bruges til børneopsparingen.

Det tager kun få minutter

1.Gå til Nordnets forside, ved at klikke her

2. Klik på ”Bliv kunde”(Det er Gratis, uforpligtende og tager højest 1 minut)

3. Udfyld dit CPR nr, og Login ved hjælp af NemID.

4. . Vælg investeringsguiden og besvar spørgsmålene som på billedet nedenfor.

hvordan investere man

5. Nu vil du få vist din skræddersyede portefølje, med konkrete forslag på hvad du bør investere i.

passiv indkomst

Så hvis du ikke ved hvad du skal investere børneopsparingen i, så vil du her kunne få investeringsforslag som passer præcis til netop din risikovillighed og ønske om afkast, så du kan give dine børn den bedste økonomiske start på livet.

nordnet
Få Gratis investeringsforslag hos Nordnet

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Kåret som årets børsmægler i 10 år
Få en månedsopsparing, køb aktier, få pension og meget mere hos Nordnet

Begynd tidligt

Hvis man vil have mest muligt ud af fordelene ved at have en børneopsparing til sit barn, så skal man begynde at spare op så tidligt som muligt. Årsagen til dette er fordi man opnår et større udbytte af renters rente effekten, som virkeligt kan skabe mirakler for væksten af en børneopsparing.

Hvis man investere de tilladte 6000 kroner om året i 12 år, som bliver 72.000 kroner i alt, som er beløbsgrænsen, så vil man med en rente på 4 % om året have 128.318 kroner, hvilket er et rente afkast på 56.318 kroner.

Hvis man i stedet investere de samme 72.000 kroner, fordelt over 20 år i stedet for, som er 3600 kroner om måneden, så vil barnet få 111.489 kroner, hvilket er et rente afkast på 39.489 kroner.

Barnet får altså 16.829 kroner udbetalt mere, ved at pengene har fået lov at stå i længere tid.

Det er en ret stor forskel, som kun bliver større jo højere afkast barnet får på sin børneopsparing.

Udbetaling som 18 eller 21 årig

Jeg vil anbefale at få oprettet en børneopsparing lige så snart barnet bliver født, så man kan komme i gang med at spare op så tidligt som muligt. Derudover så er der visse fordele ved at vælge en børneopsparing som først kan blive udbetalt når barnet fylder 21 år, som eksempelvis at man kan opnå et skattefrit afkast på børneopsparingen i 3 ekstra år, ved at vælge at de først kan få udbetaling af børneopsparingen når de er 21 år i stedet for 18 år. Derudover så er chancen i mange tilfælde også bedre for at barnet ved mere om hvad de vil i fremtiden, jo ældre de er blevet og derfor ikke får brugt dem på at gå i byen eller lignende, men dette er en individuel beslutning fra forældre til forældre. Der er også fordele ved at et barn kan få udbetaling af sin børneopsparing som 18 årige, hvor de kan få dækket et kørekort eller hjælp under uddannelse.

Det er dog svært at spå ud i fremtiden, og hvis man syntes det er svært at vælge hvornår pengene skal udbetales, når barnet er lille, så kan man vente til at barnet er 12 år, før man behøver at tage stilling til hvornår børneopsparingen skal udbetales.

Min personlige mening er at den økonomiske gevinst der er ved at få et skattefrit afkast på sit barns børneopsparing i de 3 ekstra år, giver god økonomisk mening, så hvis du ikke forventer at dit barn skal bruge pengene når det fylder 18, så overvej om du ikke skal vente med at lade dit barn få sin børneopsparing indtil det er 21 år.

Hvad for en rente kan man få i banken?

Hvis man vil være helt sikker på at man ikke mister nogen af pengene i børneopsparingen, så er den ældste og mest kendte måde at lave en børneopsparing blot at have pengene stående på en børneopsparingskonto i banken. På den måde er du helt sikker på at børneopsparingen ikke falder i værdi, og du vil hos de fleste banker få en årlig indbetalingsrente.

Rentesatsen er dog historisk lav, og i visse tilfælde så er den på blot 0 %. Der er dog i de fleste banker en rente på omkring 0,5 % om året, hvilket er en smule højere end inflationen, og som kan opveje den, så pengene ikke mister værdi. Hvis du vil se de forskellige bankers rente, så kan du se dem alle sammen i denne undersøgelse som forbrugerrådet tænk har lavet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvornår kan man oprette en børneopsparing?

Du kan oprette en børneopsparing lige så snart barnet har fået sit navn. Man kan oprette børneopsparingen fra barnet er mellem 0-14 år, og børneopsparingen kan udbetales fra barnet er mellem 14-21 år.

Hvorfor bør du oprette en børneopsparing?

Den største fordel ved at oprette en børneopsparing, er at man enten kan lade pengene stå på børneopsparingen med en fast rente, som man ikke betaler skat af, eller investere pengene i børneopsparingen i investeringsforeninger og aktier, uden at betale skat af afkastet.

Hvilke regler er der for en børneopsparing?

Du kan højest indbetale 72.000 kroner på en børneopsparing i alt. Man kan maksimalt indbetale 6000 kroner om året. Grundet renters rente, så kan beløbet som man får ud fra børneopsparingen blive et stort beløb.

Alternativer til en børneopsparing

Som forældre, så vil vi gøre alt hvad vi kan gøre i vores magt, for at give vores børn den bedste start på livet og selvom en børneopsparing med et stort beløb kan virke som en stor sum penge til en ung voksen, så er det ikke sikkert at det er nok til at dække både indskud til ny lejlighed, kørekort og potentielt også en bil og forskellige rejser.

Men der findes dog muligheder derude, hvor man kan lave en opsparing ved siden af, til eksempelvis bedsteforældre eller forældre der gerne vil bidrage med mere end beløbsgrænsen tillader. Her kan man eksempelvis bruge nogle af de andre investeringsmuligheder derude, såsom en konto for mindreårige som forældre og bedsteforældre, og hvor der helt automatisk bliver investeret ligesom puljerne hos bankerne til børneopsparingen.

Konto for mindreårige

Nordnet har lavet en Konto for mindreårige, som er skabt som et direkte alternativ til en børneopsparing. Det der adskiller dem er dog at der ingen beløbsgrænse er med en konto for mindreårige.
Alle kan åbne en konto for mindreårige, uanset om du er mor, far, bedsteforældre, tante, onkel eller en ven.

Læs om en konto for mindreårige her

En af de andre nye alternativer her, er Nordnet månedsopsparing hvor du kan lave en fast månedlig overførsel til, og derefter så vil pengene blive investeret fuldstændig automatisk. Nordnet månedsopsparing er fuldstændig gratis, hvilket betyder at der ingen gebyrer og kurtage er. Dette gør det til et perfekt alternativ til en børneopsparing.

Læs min anmeldelse af Nordnet månedsopsparing her

nordnet
Få en konto for mindreårige hos Nordnet

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Kåret som årets børsmægler 10 gange
Køb aktier, invester automatisk og få gratis investeringsforslag

5/5 - (48 votes)