Spring til indhold

Crowdlending for begyndere (2024)

Crowdlending giver private investorer mulighed for at tage bankens position, hvor de får mulighed for at udlåne penge til andre privatpersoner eller firmaer, og modtage renter og afbetalinger løbende. Det er også kendt som P2P lån eller peer to peer lån, som har en stor vækst i størstedelen af verden, hvor de mere erfarne og professionelle investorer begynder at investere i.  

Omkring 60% af mine investeringer er i crowdlending, eftersom jeg ser det som den type investering hvor jeg nemmest kan få højt afkast. Årsagen til at tallet ikke er 100% er fordi jeg gerne vil sprede min risiko på flere forskellige investeringsmuligheder. Jeg har valgt at sprede alle mine investeringer ud på crowdlending, ejendomsinvestering og aktier. 

I artiklen her, vil jeg fortælle hvad crowdlending er, og hvordan du kommer igang med at investere i lån. 

nord.investments
Lad Nord.Investments investere for dig

Dansk Kundesupport
Lave omkostninger fra 0.6%
Gratis Investeringsplan

Crowdlending

Crowdlending er at udlåne penge til privatpersoner og virksomheder gennem en online platform eller service, som fungere som bindeled mellem private investorer og lånetagere. 

Et crowdlending lån er stort set det samme som et almindeligt lån. Man indgår en låneaftale hvor man aftaler en rente og en tilbagebetalingsperiode. Men i stedet for at låne penge igennem banken, så låner lånetageren pengene igennem firmaer eller privatpersoner. 

Når lånetagere låner f.eks. 10.000 kroner igennem en crowdlending platform, så bliver lånet som regel delt ud på flere investorer. Det sker helt automatisk, så det er ikke noget som lånetageren bemærker. Et lån på 10.000 kroner kan sagtens blive fordelt ud på 500 eller 100 investorer, så man som investor kan få spredt sin risiko og på flere hundrede eller tusinde lån i stedet for kun nogle enkle. Så en investor der investere 1000 kroner kan få fordelt sin investering ud på mange lån. 

I Danmark har banken været der man er gået til, for at skulle låne penge, men efter finanskrisen kom, har det været svært at låne penge i bankerne, hvilket har gjort det attraktivt for både private og virksomeder at finde alternative måder at låne penge på, hvorefter crowdlending virkeligt er vokset med lynets hast. 

Crowdlending i Danmark

Crowdlending i Danmark er ikke så udbredt endnu, da der er nogle ret strenge krav fra det danske finanstilsyn, som gør at det ikke er særlig interessant for virksomheder at starte op i Danmark, når vi snakker om crowdlending. Der  mange krav som de skal efterleve, som gør det både dyrt og besværligt at følge med de udenlandske platforme.

Dog findes der enkle danske crowdlending platforme, som er begyndt at vinde frem i Danmark. Desværre så er de danske muligheder for at investere i crowdlending ikke nær så interessante for os private investorer, som gerne vil investere i lån endnu, når man sammenligner med de udenlandske platforme. 

Jeg håber personligt at der i fremtiden bliver mere interessante at investere i de danske crowdlending muligheder. Hvis du gerne vil følge med i hvad der sker med crowdlending i Danmark, så kan du tilmelde dig Dansk Crowdfunding Forening gratis og få de nyeste informationer omkring mulighederne i Danmark

Der er 4 danske danske platforme, men jeg har kun investeret i en enkelt af dem, nemlig Kameo som er en dansk crowdlendingplatform som specialisere sig i ejendomme. De andre danske platforme har afkast som er i den lave ende på under 6% og uden nogen sikkerhed, hvilket jeg ikke ser som et særligt attraktivt alternativ. 

Lad os se de 4 danske platforme:

Danske crowdlending platforme

Som sagt, så er der 4 crowdlending platforme, som jeg vil beskrive nedenfor. 

Kameo (Den bedste danske platform)

kameo anmeldelse

Kameo er en af de nyeste danske crowdlending platforme og startede i Danmark i 2019 og den eneste danske crowdlending platform som jeg selv har investeret en del af min portefølje i. Kameo er unikke på det danske markedet, ved at de er en af de eneste der er godkendt af finanstilsynet som betalingsvirksomhed, hvilket uden tvivl også styrker deres omdømme. Hos Kameo kan du investere i ejendomme i Danmark, Norge og sverige og afkastet er også det højeste på det danske crowdlending markedet med mellem 5 og 15% om året. Der er dog ikke buyback garanti, men til gengæld er der sikkerhed i selve ejendommene. 

Har platformen buyback garanti: Nej.

Hvor høj rente kan man tjene på platformen: Op til 15%

Hvor stor risiko har man for at miste penge: Mellem. Kameo har ikke buyback gaanti, men de har sikkerhed i alle de ejendomme man investere i. Du kan også se ejendommenes risikoklasser inden du investere, så du kan se hvordan risikoen er for hver investering.

nord.investments
Lad Nord.Investments investere for dig

Dansk Kundesupport
Lave omkostninger fra 0.6%
Gratis Investeringsplan

Better Rates

better-rates

Better Rates startede i 2016 og var en af de første platforme der blev godkendt af det danske finanstilsyn med P2P lån til privatpersoner. De reklamere med at man kan få afkast på helt oppe til 15,99 % men hvis man læser deres anmeldelser så vil man se at de har problemer med dårlige betalere på platformen hvilket er et problem grundet deres manglende buyback garanti, ligesom ved mange andre platforme i Danmark.

De døjer også med at have nok lån på platformen, hvilket gør det svært at sprede sin investering ud på mange lån, og derfor er det svært at sprede sin risiko.

Better Rates kan uden tvivl blive rigtigt interessant i fremtiden, hvis de får styr på deres problemer, men der er desværre lang vej endnu, før det var en platform som jeg ville overveje at investere igennem.

Har platformen buyback garanti: Nej.

Hvor høj rente kan man tjene på platformen: 15,99 %

Hvor stor risiko har man for at miste penge: Stor. Better Rates er relativt nye på crowdlending markedet, og da de kæmper med at der er mange dårlige betalere, så er risikoen for at tabe penge stor, fordi der ikke er buyback garanti.

Flex Funding

flex-funding

Flex Funding started I 2013 som den første danske crowdlending platform. Flex Funding fortæller at deres gennemsnitlige rente er på 7,5% om året, hvilket endeligt er ganske ok. Desværre så tilbyder Flex Funding buyback ikke buyback garanti

Flex Funding har også lige siden de startede haft kæmpe underskud i 2016 og 2017, hvilket også gør at platformen ikke er stabil nok til at jeg ville investere i den endnu. Dog vil de i fremtiden udvide til udlandet, da de sandsynligvis har fundet ud af at markedet i Danmark ikke er stort nok.

Det bliver spændende at følge de kommende år for Flex Funding, og se hvad fremtiden bringer for dem.

Har platformen buyback garanti: Nej.

Hvor høj rente kan man tjene på platformen: 7,71 %

Hvor stor risiko har man for at miste penge: Mellem til stor, Flex Funding kigger deres låntagere grundigt efter, men de kæmper med store underskud har haft brug for store investeringer i de sidste par år hvilket gør risikoen større.

Lendino

Lendino logo

Lendino åbnede deres platform i 2014, som var lige efter at Flex Funding startede, og ifølge deres egne statistikker har deres investorer fået et afkast på 3,89 % i afkast. Derudover så tilbyder Lendino heller ingen buybacak garanti.  Dette er endnu en årsag til at mange crowdlending investorer går til de udenlandske platforme hvor afkastet er endnu højere, og hvor deres penge endda er sikret med buyback garanti.

Lendino har også udmeldt at de fremover satser på at sælge deres whitelabel løsning indenfor crowdlending og crowdfunding, hvor en af deres første kunder er COOP, hvor man kan give penge til de lokale virksomheder som til gengæld giver produkter tilbage igen. 

Dette betyder også at investorerne ikke helt ved hvor stor fokus der er på lånene, hvilket efter min mening gør Lendino endnu mindre interessant.

Har platformen buyback garanti: nej

Hvor høj rente kan man tjene på platformen: 3,89 %

Hvor stor risiko har man for at miste penge: Mellem til stor, låneansøgerne bliver kigget grundigt efter, men uden buyback garanti, så er der en sandsynlighed for at miste en del af sin investering pga. dårlige betalere. Udover dette, så har Lendino haft underskud i alle årene, som dog bliver mindre og mindre.

Crowdlending i udlandet

Jeg startede i 2017 at investere i over 8 udenlandske crowdlending platforme.

Jeg har her lavet min top 3 over crowdlending platforme som er i min portefølje lige nu. Jeg forsætter med at investere i netop disse 3 crowdlending platforme, som jeg har valgt efter en grunding gennemgang af de forskellige alternative platforme. 

Hvis du er ny indenfor crowdlending, så vil jeg uden tvivl anbefale at du kigger på disse platforme-. Det er dem som jeg personligt anbefaler venner og bekendte, som ønsker at komme i gang med at investere i crowdlending. 

Jeg vil anbefale dig at du deler din investering over minimum 2 platforme, da du på den måde kan sammenligne dem bedre. 

PeerBerry

peerberry

PeerBerry startede tilbage i 2017 og er ejet af Aventus Group som er en kæmpe udlånsvirksomhed med mere end 500.000 kunder. Med PeerBerry så kan du forvente at få 12 % om året i rente afkast på din investering, hvilket også er årsagen til at den er på min liste.

De startede i 2017 og har allerede over 9000 investorer. PeerBerry er nok en af de letteste platforme at komme i gang med, og de har virkeligt fået utroligt gode anmeldelser i blandt deres investorer. Ligesom Mintos, så er PeerBerry en formidler, som skaber kontakt mellem lånevirksomheder og investorer som ønsker at investere i lån.

PeerBerry har en super nem auto Invest funktion, som gør at man bare kan slå sine investeringer på autopilot og få geninvesteret sine afkast uden selv at skulle gøre noget, og den er let at gå til hvilket også er et stort plus.

Har platformen buyback garanti: Ja

Hvad er minimumsinvesteringen: 10 Euro

Hvor høj rente kan man tjene på platformen: 12%

Hvor stor risiko har man for at miste penge: lille. 

Du kan læse mere om PeerBerry ved at oprette en profil på under 2 minutter.

Mintos

crowdlending platform

Mintos er uden sammenligning den største udbyder af crowdlending i hele Europa. Med et gennemsnitligt afkast på over 12% årligt og buyback garanti, så er der der også gode muligheder for at få et godt afkast.

Mintos samler forskellige lånevirksomheder, så du som privat investor har mulighed for at investere i lån fra mere end 60 forskellige virksomheder, eller sætte din auto Invest funktion op, som investere dine penge helt automatisk. 

Der er investeret over 3 milliarder euro igennem Mintos, med over 170.000 investorer verden over siden de startede i 2015. 

Hvis du er ny indenfor crowdlending, så er Mintos uden tvivl et godt valg, som giver dig gode muligheder for at få et højt afkast og sprede din risiko. Mintos kommer fra Letland, hvor det aldrig har været let at låne penge igennem Letlandske banker og renterne altid har været høje, hvilket var startskuddet for Mintos.

Har platformen buyback garanti: Ja

Hvad er minimumsinvesteringen: 10 Euro

Hvor høj rente kan man tjene på platformen: 12%

Hvor stor risiko har man for at miste penge: Lille. 

Du kan læse mere om Mintos her

Fast Invest

fast invest anmeldelse og erfaringer

Fast Invest er en af de nyeste crowdlending platforme, som jeg personligt selv har investeret i.  Fast Invest blev lanceret i 2015, og har fået utroligt meget god omtale på nettet. Derudover så tilbyder de renter på op imod 16 % i afkast inklusiv buyback garanti, hvilket er blandt det højeste rente afkast man kan finde blandt de europæiske crowdlending platformen.

Man kan hos Fast Invest investere ned til 10 euro, hvilket uden tvivl også er en fordel, da man nemt kan sprede sin risiko på mange forskellige lån med selv små investeringer. 

Fast Invest har en af de letteste auto Invest funktioner hvilket gør at alle har mulighed for at sætte deres investeringer på autopilot, hvilket jeg personligt fortrækker at gøre så jeg ikke skal manuelt ind og finde lån at investere i.

Har platformen buyback garanti: Ja og default garanti, så du kan sælge dine lån indenfor 1 hverdag, hvis du vil have frigivet din kapital.

Hvad er minimumsinvesteringen: 10 Euro

Hvor høj rente kan man tjene på platformen: 16 %

Hvor stor risiko har man for at miste penge: Lille. 

Du kan læse mere om Fast invest her

Skat af crowdlending

Du skal betale skat af dit crowdlending afkast. Skat har lavet en guide til hvordan crowdfunding skal registres skattemæssigt.

Du bliver beskattet af de penge du får i renter og ikke for pengene du får retur fra crowdlending.

Du kan også fratrække tab, hvor du dog skulle kunne dokumentere størrelsen af tabet. 

Du kan læse denne guide til hvordan du indberetter skat af din crowdlendingindkomst her.

Hvad er Buyback garanti

Buyback garanti begrebet betyder at hvis der er en dårlig betaler af lånet, så vil lånevirksomheden i stedet købe lånet tilbage af dig som investor, og du vil ikke miste nogen penge. Dette sker som regel hvis lånet går mellem 30 og 60 dage over tid.

Hvor meget kan man tjene med crowdlending?

Efter mine første to år, hvor jeg har tjent penge ved at investere i crowdlending, har jeg tjent omkring 12 % om året på crowdlending. De penge jeg har tjent på at investere i crowdlending har jeg helt automatisk igennem de forskellige crowdlending platformes auto Invest funktioner geninvesteret, for at udnytte rentes rente. Det betyder at de penge jeg tjener på crowdlending er fuldstændig passiv indkomst.

Crowdlending er den investering jeg har tjent flest penge på og jeg kommer også til at forsætte med at investere endnu mere i overståene platforme i fremtiden.

Jeg har efter 2 år tjent omkring 4000 kroner hvilket er omkring hvilket er 12,97 % i afkast på min investering. Dette resultat er langt bedre end hvad man kan forvente ved at investere i aktier, og derfor har jeg også investeret over halvdelen af min portefølje i crowdlending. Jeg får derudover også månedlige tilbage betalinger, hvilket betyder at jeg hver eneste måned kan se at der tikker pengene ind på mine kontoer, hos de forskellige platforme som jeg har investeret hos.

Du kan følge min portefølje, som jeg opdatere hver måned ved at klikke her. 

Overførsel til crowdlending platformene

De fleste crowdlending platforme er placeret i udenlandet, hvilket betyder at du skal fortage udenlandsoverførsler for at overføre penge til dem. 

Her anbefaler jeg TransferWise, hvor du kan spare mange penge ved at overføre dine penge igennem dem i stedet for igennem banken, som har mange skjulte gebyrer. 

TransferWise koster kun 0,5 % i gebyrer for at overføre til udlandet, eller et minimums gebyr på 2 euro, hvilket er langt billigere end at overfører igennem banken. En anden fordel med TransferWise er også at dine penge bliver overført langt hurtigere. Jeg oplever ofte at der kun går 3 timer før pengene er på min konto hos de forskellige platforme, hvor man med en bankoverførsel kan vente i op til 5 hverdage.

Jeg har lavet en guide om at bruge transferwise til at overføre penge til udlandet her.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er Crowdlending?

Crowdlending er en investeringsmulighed hvor du kan tjene penge på at låne dine penge ud til andre, præcist som bankerne gør. Du kan låne penge ud til alt lige fra forbrugslån til virksomhedslån eller byggeprojekter.

Hvilken Crowdlendingplatform bør jeg vælge?

Der findes utroligt mange nye crowdlendingplatforme derude, så det kan være svært at vælge. Vi anbefaler danske Kameo som du kan læse mere om her

Hvordan kan man tjene penge på crowdlending?

Du tjener penge med crowdlending ved at låne dine penge ud til alt lige fra forbrugslån, billån eller virksomhedslån, præcist som bankerne gør. Du får løbende dine penge betalt tilbage med renter som oftest bliver udbetalt hver måned, som du tjener dine penge på.

Konklusion

Jeg har investeret i crowdlending i lige over 3 år, og jeg er blevet bidt af denne type investering. Crowdlending giver mulighed for at få et højt renteafkast på over 12 % om året, og med en relativt lille risiko. Derudover så kan man nemt sprede sin investering ud på utroligt mange lån og loan orginators, som gør at risikoen for at miste hele sin investering er endnu mindre.

Hvis du er ny indenfor crowdlending, så vil jeg anbefale dig at starte med enten Kameo som din første platform. Jeg vil anbefale dig at starte stille og roligt ud med en lille investering, så du lige får en følelse af hvordan det hele fungere og hvordan du sætter en auto Invest funktion op til dine behov. Og husk at du ikke skal investere penge som du ikke har råd til at miste.

Du kan se min portefølje af crowdlending investeringer ved at klikke her. 

nord.investments
Lad Nord.Investments investere for dig

Dansk Kundesupport
Lave omkostninger fra 0.6%
Gratis Investeringsplan

5/5 - (118 votes)

6 tanker om “Crowdlending for begyndere (2024)”

  1. Tak for en grundig gennemgang, som besvarede alle de spørgsmål jeg havde – også dem jeg ikke vidste jeg havde!!
    Jeg skal så meget prøve at invistere på den måde inden årets udgang!

    1. Hej June,

      Selv tak. Jeg er glad for at du kan bruge min gennemgang til noget.

      Du skal være velkommen til at kigge min blog igennem, hvis du får flere spørgsmål undervejs.
      Jeg lægger, som du måske ved også min egen investerings rapport ud hver måned og jeg kan afsløre at jeg også selv kommer til at investere yderligere resten i det sidste kvartal i 2018 🙂

      Mvh
      Mark

    1. Hej Kenneth,

      jeg må indrømme at jeg ikke kender reglerne for at investere igennem sit Aps selskab, men jeg har selv tænkt mig at kontakte skat for at høre dem når det en dag bliver aktuelt.

      Mit bedste bud er at kontakte dem og forhøre om hvordan det fungere for at være helt ærlig.

      Mvh
      Mark

  2. Hvad vil et godt alternativ være til TransferWise hvis det skulle gå hen og blive et problem igennem dem. Måske stopper de enkelte platforme med at ville godtage TransferWise. Er det så tilbage til banken?

    1. Hej Søren,

      Jeg tror ikke Transferwise bliver et problem at overføre igennem, men alternativt kan revolut også vælges. Dog har jeg ingen erfaring med andre løsninger som er lige så lette som transferwise desværre. Men jeg forsætter selv med transferwise, medmindre platformene pludseligt ikke vil godtage betalinger derigennem, hvilket jeg dog ikke tror sker. 🙂

      Mvh
      Mark

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *