Spring til indhold

Huskøb – 10 gode råd inden du køber dit første hus

Her i sommerperioden lavede mig og min bedre halvdel vores første huskøb. Som førstegangs hus købere, vidste jeg at vi skulle bruge en ordentlig mængde tid på at lave research på vores køb. Så det var præcist hvad vi gjord. Vi læste så meget som vi kunne, og lærte os selv om det lokale ejendoms marked og udforskede alle aspekter af et huskøb. Men selv på trods af det, så lavede vi et par fodfejl.

Selvfølgelig, det er nemt at se det her efterfølgende. Vi er dog stadig virkeligt glad for vores køb, men der er uden tvivl et par ting som jeg ville ønske vi havde gjort anderledes.

Få 3 Tilbud på en god
og billig forsikring

⭐⭐⭐⭐⭐
Få tilbud på forsikring, så du er klar til at flytte ind
Husforsikring
Ejerskifteforsikring
Indboforsikring

Værdifulde lektioner ved et huskøb for førstegangs købere

Men du lever og du lærer. Og når alt kommer til alt, så er det alt hvad man kan gøre. Med det sagt, så vil jeg gerne dele nogle af de fejltagelser som vi har lært efter vi lavede vores første huskøb. Forhåbentligt kan de hjælpe nogle andre som går igennem huskøbs processen. Ved at se tilbage på min egen oplevelse så har jeg her nogle råd jeg kan anbefale til andre førstegangs huskøbere.

Shop efter husforsikring

Det kan virkeligt betale sig at kigge efter den bedste og billigste husforsikring som du kan finde. Og vær ikke bange for at samle dine forsikringer ét sted. De fleste selskaber tilbyder en generøs rabat hvis du laver en samlet pakke hos dem med både indbo og husforsikring.

Men din søgen bør ikke kun være den billigste forsikring du kan finde. Det er sandsynligvis den største investering du overhoved kan lave, så du vil gerne have at det er høj kvalitet som passer til dit behov når du får brug for den. Så kig ikke kun på prisen, men kig på kvaliteten, hvor meget den dækker og selvrisikoen. Hvis du nogensinde får brug for at melde en skade, så bliver du glad fordi du gjorde det.

En anden måde når du skal spare nogle penge på din husforsikring, er ved at kigge på værdien af indholdet i dit hus og forsikre dig korrekt. Har du ikke en masse elektronik, så behøver du ikke en elektronik forsikring da de fleste har garanti m.v. Her er også en del at spare.

Jeg bruger personligt Findforsikring.dk når jeg skal have en ny forsikring eller lave mit årlige tjek. Der spare jeg en masse arbejde og får som regel sparret nogle penge hver gang.

Få 3 tilbud på Forsikringer med Findforsikring.dk – Klik her

Start med at spare op med det samme

Jo før du starter med at spare op til udbetalingen på huset, jo lettere bliver det. Vi startede først med at spare op lige inden vi fandt ud af at vi ville købe hvilket var knap så smart. Vi havde dog en del værdi i vores lejlighed som gjorde at vi næsten kunne undgå banklånet og selv lægge 20 % af vores huskøb.

Hvis du vil undgå at have det dyre banklån så skal du mindst lægge 20 % selv af husets pris som udbetaling. Det er lettere sagt end gjort, men det bliver mere realistisk hvis du starter med det samme.

Selv hvis du ikke er klar til at købe et hus, så kan du sætte dig selv i en meget bedre situation ved at lægge 250-500 kroner til side hver måned i din opsparing til huskøb i fremtiden.
Det er kort sagt bare nemmere jo før du starter.

Det haster ikke

Det var lidt impulsivt med vores huskøb så og vi havde kigget på et par huse, men da vi først fandt det hus vi ville købe, så skyndte vi os at slå til. Selvom jeg er super glad for vores huskøb og føler at vi gjorde det helt rigtige, så var der ingen grund til at skynde os sådan.

Der er så mange faktorer der spiller ind når du laver et huskøb, og du kan ofte drage fordel ved at søge i forskellige områder og kvarterer før du træffer et valg. Så brug hellere lidt længere tid på at finde drømmehuset, så du ikke kommer til at træffe en dårlig beslutning.

Få 3 Tilbud på en god
og billig forsikring

⭐⭐⭐⭐⭐
Få tilbud på forsikring, så du er klar til at flytte ind
Husforsikring
Ejerskifteforsikring
Indboforsikring

Opbyg din nødsopsparing

Da du er førstegangs køber, så er det nemt at blive chokeret over hvor meget ’’ekstra’’ som pludselig dukker op i dit månedlige budget. Ting som ikke eksisterede tidligere. Såsom større forbrugsomkostninger, vedligeholdelse, vedligeholdelse af haven. Det hele ender med at blive en ret stor forskel for jeres budget.

Hvis du vil være så forberedt som muligt, så opbyg din nødsopsparing til flere måneder eller flere år, inden du forpligter dig til hele huskøbs processen. Pengene vil være der når du har brug for dem på den måde, hvilket vil gøre hele købet langt mindre stessfyldt.

Shop rundt efter lån

Den nemmeste måde at få de bedste realkreditlån og banklån er at shoppe rundt så meget som du kan. Da vi shoppede rundt, blev jeg overrasket over hvor meget lavere (og højere) renter man kunne få fra de forskellige banker.

Vi valgte den laveste ved vores nuværende bank og kreditforening, dog ville jeg ønske at jeg udforskede lånemarked endnu mere efter kreditforeningslån fra mindst en eller to muligheder mere. Ved at spare bare en halv procent på et gennemsnits prissat hus, så kan det føre til mange tusinde kroner i besparelse hen over årene.

Du kan med fordel bruge realkreditkonsulenten.dk når du skal finde det bedste lån. Martin som er ejeren, holder gratis og uforpligtende telefonmøder, hvor han hjælper med at finde de bedste lån til netop jeres behov. Og så spare han mange af hans kunder for flere hundrede tusinde kroner.

Book et gratis og uforpligtende telefonmøde og se hvor meget du kan spare på dit boliglån – klik her

Vær opmærksom på tilstandsrapporten

Igennem tilstandsrapporterne vi så gennem vores huskøb og de forskellige huse vi kiggede på, så troede vi at alt blev gjort rigtigt. Vi læste rapporten igennem og gik igennem de rum hvor der var anmærkninger. Vi tog notater. En ting vi ikke gjorde, var at selv at tjekke tingene.

Uheldigvis i vores tilfælde lagde vi ud med et hus som vi bød på (vi købte det heldigvis ikke) som havde problemer med taget og vandskader i tagvinduerne. Dette stod ikke i rapporterne og vi nåede at komme ud af handlen inden det gik galt og vi stod med netop dette hus. Fakta er, at man altid skal tjekke huset igennem selv og ikke tro på alt der står i disse rapporter.

Få 3 Tilbud på en god
og billig forsikring

⭐⭐⭐⭐⭐
Få tilbud på forsikring, så du er klar til at flytte ind
Husforsikring
Ejerskifteforsikring
Indboforsikring

Få en second opinion

Når du er blevet forelsket i et hus, så er det nemt at overse ting som ikke er helt rigtige. Uheldigvis så er denne ’’blindhed’’ ofte skyld i dyre fejl, hvis du ikke lægger mærke til hvad der er galt med grunden.

Det er derfor vigtigt at tage et familie medlem, en god ven som har en smule håndværker baggrund, så i kan undgå at købe katten i sækken. De kan ofte se huset og grunden uden filter i forhold til en selv. Forskellige øjne ser forskellige ting og så kan de fortælle dig hvilke problemer de ser.

Brug en boligadvokat som førstegangskøber

Når du køber hus, så er der ofte en ejendomsmægler der står for at håndtere salget for sælgeren. Men her glemmer man ofte som køber, at ejendomsmægleren er sælgers mand, og derfor kun er på deres side. Hvem har du på din side, når sælger har ejendomsmægleren på sin side? Her bør du altid konsultere dig med en boligadvokat, hvor du kan få dem til at kigge alt det juridiske igennem, for at sikre dig at du ikke kommer i en slem kattepine efterfølgende. Hvis du ikke selv har en juridisk baggrund, så kan du bedre have ro i maven når du har en på din side, der kan kringle alt det juridiske og at alle væsenlige forhold bliver tjekket op på.

Det kan særligt være en fordel at bruge en boligadvokat, hvis man handler uden en ejendomsmægler hvilket mange gør for at spare de dyre ejendomsmægleres salær væk. Men det kan hurtigt blive langt dyrere for dig som både køber og sælger, hvis der ikke er nogen der har været igennem den jurudiske del, så gør dig selv en tjeneste og kontakt en boligadvokat hvis du køber hus for første gang.

Gå ikke på møbel indkøb dagen efter du flytter ind

Når du er førstegangs køber og har lavet et huskøb, så er det nemt at glemme en stor mængde nye omkostninger som du ikke havde brug for at tænke på tidligere. Så før du går på møbel indkøb, så tag lidt tid og find ud af hvad dit nye budget måske kommer til at blive og hvad der rent faktisk bliver brug for i dit nye hjem.

Hvis du tager dig lidt tid, til at kigge lidt rundt omkring, så kan du måske endda finde et lækkert møbel udsalg, eller finde nogle brugte møbler på nettet, som passer perfekt til dit hjem. Du behøver ikke at skynde dig med at købe møbler. Du har en masse af tid, så brug den.

Vi havde en masse billige møbler fra vores lejlighed som vi valgte at sælge i stedet for at tage dem med. Det endte med at vi stod uden flere møbler fra dag 1 af som vi skulle ud og finde, hvilket blev en del dyrere end forventet. Vi kunne lige så godt have skiftet møblerne ud i en periode indtil du har råd til dem. Eller have et par tomme rum i en periode uden at det skader noget.

Tilbyd andre at hjælpe med at flytte flere år på forhånd.

Hvordan hjælper det så dig? Tja, forstil dig at over en 3 årige periode hjælper 10 forskellige familier med at flytte. Når du selv skal flytte, så kan du ringe til alle disse familier og få hjælp til at flytte. 5 familier kan pakke en trailer og pakke ud lynhurtigt.

En stor fejl er ofte at man får alle til at komme og hjælpe på én gang. Få to venner til at komme den ene dag, og to dagen efter, indtil du er færdig. Så er du langt mere produktiv på den måde.

Du skal vide hvad du kan ændre, og hvad du ikke kan ændre.

Når du først lavet et huskøb, så føles hele processen skræmmende. Ideen med at du skal bruge tusindevis af kroner på at skifte og opdatere dit nye hjem, så det bliver sikkert og up to date, kan virke meget svær og som en ordentlig omgang.

Men alle hjem har nogle problemer. Nogle af dem kan du leve med, mens der er andre ting du ikke kan. Nogle ting er rent faktisk ting du kan ændre, mens andre ikke er.

Nummer et ting som du ikke kan ændre er placeringen på huset. Så husk at når du fortager et huskøb, så køber du ikke bare et hus, men også et nabolag. Oplev nabolaget inden du giver et tilbud på et hus og forpligter dig til købet.

Imens kan andre problemer blive lavet eller i det mindste udholdt indtil du har mulighed for at lave dem. Som eksempel så var der problemer med vores varme vand, og det var noget vi kunne ændre ved huset. Men hvis vi lod dette problem skræmme os fra at købe huset, så havde vi måske misset chancen for at bo i et familievenligt kvarter med fantastiske naboer.

Flere tips til at forbedre huskøbs processen

Hvis du vil kvalificere dig bedst muligt til et bank og realkreditlån, så er det vigtigt at din økonomi er i tip top form. Hvis din økonomi har brug for lidt arbejde, så er der en masse ting ud kan gøre for at forbedre den. Nogle af dem indeholder at nedbringe din gæld og betale dine regninger til tiden, hver eneste gang.

Nedbring din gæld

Ikke nok med at nedbringelse af din gæld kan forbedre din score i banken. Den kan også øge chancen for at du kvalificere dig til et banklån, som du måske ikke kunne få før. Når du skylder mindre penge, så har du mere tilgængelig indkomst som du kan spare op til udbetaling på dit nye hjems udbetaling. Eller til reparationer og forbedringer når du flytter ind. Derudover kan du også have et bedre rådighedsbeløb når du flytter ind, så du blot skal fokusere på dit huslån og intet andet.

Undgå ny gæld

En anden del af puslespillet når du forbereder dig til at få et huslån, er at undgå ny gæld. Husk at de månedlige forpligtelser vil stå i vejen for at få et banklån og realkreditlån til det hus du virkeligt gerne vil købe. Som du forbereder dig til at lave et huskøb så bør du holde dig væk fra at tage nyt lån. Dette indbefatter også billån. Du vil være et langt bedre sted, til at få det bedste huslån når du holder dig gældfri.

Modstå lysten til at købe alt det hus som du har ’’råd’’ til.

Denne del er virkelig vigtig. Når du spørger i banken angående et lån, så er banken måske villig til at låne dig mere end du har brug for. Der er dog en masse gode argumenter til hvorfor du bør købe mindre hus end du har råd til.

Som eksempel, så er de lavere afbetalinger som kommer med et mindre lån, en kæmpe fordel når du bliver klar til at starte en familie, eller at starte din pension. Imens så betyder et mindre hjem, at det koster mindre penge der skal bruges på reparationer og forbedringer samt vedligeholdelse.

Uanset hvad, så bør du kun købe så meget ’’hjem’’ som du har behov for, og kun bruge så mange penge som du har det komfortabelt, med. Hvem går op i hvad banken siger at du har råd til?

Så skræmmende som det nu kan være, så er at købe sit første hjem noget så fantastisk og spændende. Særligt hvis du lærer dig selv om processen på forhånd.
Har nogle af mine læsere nogle forslag til ting de ville have gjort anderledes, da i lavede jeres første huskøb?

Få 3 Tilbud på en god
og billig forsikring

⭐⭐⭐⭐⭐
Få tilbud på forsikring, så du er klar til at flytte ind
Husforsikring
Ejerskifteforsikring
Indboforsikring

Relateret artikel:

80 effektive måder at spare penge på

15 måder spare penge på din varmeregning

Sådan tjener du penge på at investere i lån

5/5 - (45 votes)