Spring til indhold

Undgå pengeproblemer! 5 fejl som vi alle har lavet

Undgå pengeproblemer! 5 fejl som vi alle har lavet

Det kan være svært at indrømme at man har lavet nogle økonomiske fejl som har givet pengeproblemer. Særligt hvis disse fejl havde pinlige eller dyre konsekvenser. Lad os tage en bekendt jeg har som eksempel.

Eksempel A: Da han var 21 lånte han 150.000 til en bil uden udbetaling selv. Endnu værre, så fik han noget nær mindstelønnen på omkring 18.000 før skat.

Eksempel B: Længe før han blev seriøst omkring sine penge købte han en støvsuger til 6500 kroner som et impulskøb.

Han betalte bilen af til sidst, men de 5000 kroners månedlige betalinger var smertefulde. Der fik han læst sin lektie. Og støvsugeren til de 6500 kroner? Den gør et godt arbejde, men han har ikke været sikker på hvordan han kunne retfærdigøre det køb. Nu er hans plan blevet at holde sig væk fra disse dumme køb resten af sine dage.

Pointen er, at man lærer fra alle sine fejl og bruger disse negative oplevelser som brændstof til at gøre det bedre fremover.

Du behøver ikke at være ung, for at dumme dig og have pengeproblemer

Det er alt for nemt at lave fejl og få pengeproblemer som ung, når man ikke har fundet ud af det hele endnu. Men som man bliver ældre, så er det nemt at forsætte med at træffe disse beslutninger som skader din økonomi hvis du ikke ved bedre. Her er nogle eksempler på økonomiske fejltagelser som vi alle har lavet:

1. At købe ting som vi ikke har råd til

Det er næsten et normalt dansk tidsfordriv, hvor grundende varierer fra person til person. Som eksempel, så køber du måske ting du ikke har råd til, for at følge med dine veninder, eller også forsøger du at skabe et billede ud af til med succes eller velhavende. Andre køber ting de ikke har råd til fordi de faktisk ikke rigtigt ved hvad de har råd til, eller simpelthen bare vil have hvad de vil have uanset prisen. Det er sandsynligt at vi alle har købt mindst én ting som vi ikke har haft råd til, uanset om vi vil indrømme det eller ej.

2. Frivilligt har taget forbrugsgæld

Ved du hvad der er værre end at købe ting du ikke har råd til? Ja, du har gættet rigtigt – Bruge dit kreditkort til disse ting. Jeg har lært den lektie på den hårde måde mere end en gang, men til sidst gik der heldigvis et lys op for mig.

Gæld er gift for din økonomi og kan give store pengeproblemer. At betale gæld af er en stor byrde, og at planlægge dit liv omkring gæld stinker kort sagt. En gældsfri livsstil er måske svær at opnå, men ikke umulig og det er helt klart det hele værd.

3. Ikke sparer nok op til pension

Når du får dit første job i dine 20’ere, så er det nemt at se din pension som meget langsigtet, som du har en masse tid til at planlægge og spare op til. Men pensionering behøver ikke at være en bestemt dato eller et bestemt tidspunkt i fremtiden. Pension kan ske så snart vi er klar til det. Og jo før vi starter med at spare op, jo bedre.

Hvis du er ansat af andre end dig selv og får en arbejdsbetalt pension, så klarer du dig endnu bedre hvis du starter dine opsparinger tidligt. Dit firma betalte pension er trods alt gratis penge, som vil vokse over tid, ved siden af dine egne bidrag indtil tiden er rigtig.

4. Ikke Spare op til nødsituationer eller dårlige tider

Din bil bryder sammen, din ovn dør, eller din hund skal bruge en operation. Dette er alle nødssituationer som kan ske. Uheldigvis så er dette netop disse situationer som får de fleste folk i gæld eller tvinger dem til at låne penge fra deres langsigtede opsparingskonto.

De fleste eksperter anbefaler at du har mellem 3 og 6 måneders udgifter sparet op til nødstilfælde eller til en opsparing til dårlige tider. Hvis du ikke har så meget at lægge til side, så start en opsparing og forsæt med at spare op indtil du har.

5. Bukke under for livsstils inflation

Som du tjener flere penge, så stiger dit forbrug også med din lønseddel.

Hvad er problemet så? Mens en livsstils inflation måske ikke er problemet i sig selv, så leder det til de 4 overstående økonomiske fejltagelser som leder til pengeproblemer. Det er simpelt, at hvis du bruger lige så meget som du tjener, så har du måske ikke nok tilbage til de dyre udgifter eller mål såsom nødsopsparinger eller pension. At leve under dine midler, ikke for dem eller over dine midler, bør være en del af dit mål.

Nogle vil måske kalde det økonomiske fejl, men jeg vil hellere kalde dem lære muligheder. De fleste folk lære mest på den hårde måde. Ingen af os er perfekte, men hver beslutning vi træffer er en mulighed for at lave en bedre fremtid for os selv og vores familie.

Relaterede artikler:

Mine 8 gode råd til at undgå gæld

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Rate this post