Spring til indhold

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Mens en dårlig økonomi og særligt et dårligt betalt job kan gøre at opspare penge op langt hårdere, så er formularen til at spare op stadig den samme for alle. For at opspare penge så er du nød til at bruge mindre penge end du tjener.

Helt åbenlyst, så er denne opgave langt lettere hvis du tjener mere end gennemsnittet. Eller hvis du bor i et billigt område. Hvis du har en årlig indkomst på over 500.000 kroner og bor i udkants Danmark, så bør du helt klart gemme nogle af dine penge. Men på den anden side, hvis du bor med den samme løn men i en dyr by som indre København, Århus eller lignende, så har du måske ikke så meget til overs, efter at basis omkostningerne er dækket såsom hus, mad, institution til børn og lignende.

Men lige meget hvad din indkomst er eller hvor du bor, så er du nød til at finde en måde at bruge mindre end du tjener, hvis du håber på at opspare til fremtiden, have det sjovt eller undgå gæld. Du kan få en sidebeskæftigelse eller et deltidsjob hvis du har lyst, men hvis du ikke bruger mindre end du tjener så vil du altid kæmpe med det.

Lyst vs. Behov – Kend forskel og lær at opspare i stedet

Hvad er ’’lyst?’’ og hvad er ’’behov?’’.  Mens alle behov og lyster variere, så er der en forskel mellem disse to begreber når det kommer til hvordan du bruger dine penge.

Generelt når man taler om behov, så er det noget du ikke kan leve uden. Du har brug for et tag over dit hoved som eksempel. Du har brug for mad og forsikringer og transport til og fra arbejde.

Du har brug for elektricitet i dit hjem, du har brug for mad og du har brug for en telefon. I denne tidsalder, så har ud sandsynligvis også brug for internet adgang til dit job, og så dine børn kan lave lektier.

En ’’lyst’’ på den anden side er noget du kan lide, men noget du sandsynligvis kan leve uden hvis alt kommer til alt. Du vil gerne ud og spise i aften, så du slipper for at lave mad. Du vil gerne have den nye Iphone, selv om den eksisterende telefon virker helt fint.

Du vil gerne have koncert biletter og en årlig charter ferie, men du ville ikke dø hvis du ikke fik disse ting.

En lyst er noget du måske har råd til, men ikke nødvendigvis skal købe

Når behov faktisk er en lyst

Men hvad sker der når noget du betegner som et behov, faktisk er en lyst? Dette sker hele tiden og det er virkeligt noget som mange ikke kan finde rundt i. Det værste er, at det snyder folk til at retfærdigøre, at de ikke kan klare sig uden.

Som eksempel, så er du nød til at spise. Men skal du ud og spise på din favorit restaurant i aften? Hvis du har mad derhjemme du kan spise, så er svaret nej. Men hvis du er i humør til at retfærdiggøre købet, så kan du fortælle dig selv at ’’du er nød til’’ og få noget at spise og gøre det alligevel.

Eksempler:

Du har også brug for en telefon, fordi det er år 2017 og nærmest ingen har en fastnet mere. Men du skal ikke opgradere til den nyeste IPhone til 6000 kroner, og du har måske ikke engang behov for en smartphone. Du har muligvis ikke engang brug for data. Men fordi du ved at du har brug for en telefon, så kan du overbevise dig selv om at du har behov for den bedste telefon på marked, med det dyreste mobilabonnement, med den største datapakke og fri tale.

Nye biler er et andet område, hvor det er nemt at forveksle hvad du har behov for, med hvad du har lyst til. Du er nød til at have en bil, for at komme til arbejde. Du har sandsynligvis ikke brug for en helt ny bil, som er finansieret over 72 måneder med afdrag på 3500 kroner om måneden. Men siden du ved, at du skal afsted på arbejde, så kan du overtale dig selv til at købe en skinnende ny bil, som et almindeligt behov.

Men tro om igen. Det er det ikke.

I alle overstående situationer, så har du uden tvivl brug for tingene – Mad, telefon, transport – men du vælger selv at bruge mere end du er nød til. I disse tilfælde er det vigtigt at være ærlig overfor dig selv omkring hvad du har brug for, og hvad du har lyst til, og omkring forskellen mellem disse to.

Relaterede artikel:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Find et lån(reklame)

3 råd som kan hjælpe dig med at kende forskel på lyst og behov

Der er intet galt i at brug penge på dine lyster. Jeg vil endda kunne argumentere for, at betale for lyster er en vigtig del af livet. Hvis livet kun handlede om at arbejde og betale regninger, så ville det ikke være særligt sjovt.

Problemet kommer, når folk ikke kan kende forskel på behov og lyst, og det kommer til et punkt, hvor deres forbrug kommer i vejen for deres økonomiske mål. Når vi bruger penge på lyster uden at tænke om det virkeligt er en prioritet, i stedet for at tænke på hvad der virkeligt betyder noget i livet – ting som opsparing til at købe lejlighed eller hus, nødssituationer, pensions opsparing og ferier.

Hvis du har svært med at skille behov og lyster fra hinanden, så er der her 3 råd som kan hjælpe.

1. Bestem hvad der virkeligt giver værdi i dit liv.

Hvis du bruger mere end du bør, og har svært ved at adskille behov fra lyst, så er det klogt at tage et skridt tilbage og se på hvad du faktisk køber. Vil du tilføje rigtig værdi til dit liv? Laver du impulskøb fordi de er vigtige for dig, eller blot fordi det er en vane?

Mens at bruge penge på lyster er en vigtig del af livet, så er nogle lyster mere vigtige end andre. Og hvis du stopper op, og tænker over dine forbrug, så finder du måske nogle vaner som endeligt ikke engang er værd at forsætte. Ved at vælge hvilke lyster der giver rigtig værdi til dit liv, kan du bestemme hvilke der er værd at beholde og hvilke du kan leve uden.

få viaplay gratis
Annonce

2. Byt nogle af dine lyster væk for at få en bedre aftale

Afhængig af hvad din ’’lyst’’ er, så kan du muligvis finde en alternativ måde, så du kan spare dine penge i stedet. Dette er en god strategi at afprøve, hvis du bruger penge på noget som ikke er en vane.

Eksempel:

  • Hvis du spiser ude flere gange om ugen mere grundet bekvemmelighed end fornøjelse, så kan du måske skære noget af dit forbrug væk og stadig spise bekvemmeligt ved blot at planlægge. Hvis du kommer ind i en vane med madplanlægning, og lave nem aftensmad et par gange om ugen som eksempel. Du kan på den måde have mulighed for at undgå ufuldstændige måltider og opspare penge i stedet.
  • Hvis du har udgifter til kabel tv grundet vane, men aldrig ser alle kanalerne, så kan du måske vælge en billigere tv pakke og spare penge, uden endeligt at lægge mærke til det. Du kan måske endda opsige din kabel tv pakke i den forbindelse. Vi bruger kun Viaplay hos os. Du kan endda få den første måned helt gratis her
  • Hvis du er skrevet op til flere abonnenter til blade, fitness eller lignende, men du ikke rigtigt har tid til at nyde disse ting, så kan du måske opsige disse abonnenter og skære ned og vælge at opspare disse penge til noget som virkeligt betyder noget.

 

3. Find ud af hvordan du får råd til hvad du virkeligt vil have.

Lad os sige at du har en håndfuld ’’lyster’’ som er virkeligt vigtige for dig. Du elsker at have en bil fordi du køre en time på arbejde hver eneste dag. Eller måske er du er en stor teknik nørd som ikke kan vente med at få hænderne i hver ny telefon eller spille konsol som udkommer. Måske går du op i gastronomi og elsker derfor at spise ude så meget, at du er villig til at ofre på andre områder, for at du kan have mulighed for at spise på dine ynglings restauranter.

At arbejde disse lyster ind i dit budget er tydeligvis vigtigt, men du er nød til at sikre at du har råd til det. Hvis du ikke allerede opspare i dag, eller hvis du bruger alt du tjener og optager ny gæld., så har du sandsynligvis behov for at analysere dit forbrug, for at finde steder du kan skære ned.

Den bedste måde at bestemme om du har råd til alt du har lyst til, i forhold til alt du har behov for, er at bruge et månedligt budget til at spore dit forbrug. Når du sporer dine indkøb, kan det holde dig fra at bruge mere end du har lyst til. Et månedligt budget kan hjælpe dig med at prioritere dine månedlige forpligtelser og lyster, uden at ofre din månedlige opsparing.

Konklusionen af det hele

Hvis du kæmper med pengene og ikke kan tjene flere af dem lige nu, så er det bedste du kan gøre, at få maksimalt udbytte af de penge du har, så du alligevel kan opspare. Meget ofte, så er den bedste måde at gøre dette, ved at kigge dit månedlige forbrug, for at se hvor meget du ’’ødsler væk’’. Derfra kan du vurdere om disse ’’lyster’’ virkeligt er det værd, og om det ikke var bedre at have en anden indgangsvinkel, så du kunne opspare i stedet for.

Uanset hvad, så er den bedste måde at sikre at vi har råd til hvad vi har lyst til, at tænke forud, og have de rigtige intentioner med vores forbrug, og det vigtigste er at være stolt af dig selv. Vi vil alle have disse ting i livet, men dem som får det meste af det de vil have, er dem der har en plan, for ellers så opnår du aldrig det du ønsker.

Rate this post