Spring til indhold

Kan alle opnå økonomisk uafhængighed? (svaret er ja)

Jeg taler ofte om økonomisk uafhængighed her på stabilokonomi. Det er et stort økonomisk mål, som jeg deler med utroligt mange. Det er et stadie, hvor de penge jeg har sparet op og investerede, giver et afkast som er stort nok til at jeg ikke aktivt behøver at arbejde mere, for at få min indkomst.

Jeg taler måske lidt meget om det, dog så høre jeg nogen gange fra læsere, som fortæller mig at økonomisk uafhængighed ikke er umuligt for dem, og for mange andre danskere.

Jeg er uenig.

Økonomisk uafhængighed

Økonomisk uafhængighed er muligt for alle, som har mulighed for at beholde et fast arbejde.

Når det så er sagt, så er økonomisk uafhængighed meget svært at opnå, og det er noget som langt de fleste danskere fejler i.

Det er ikke umuligt. Det er bare meget svært, selv for folk som har et fantastisk.

Der er en masse grunde, til hvorfor det er så svært.

For det første, så er forsinket tilfredsstillelse meget svært for den menneskelige hjerne, og økonomisk uafhængighed handler kun om forsinket tilfredsstillelse.

For at opnå økonomisk uafhængighed inden man bliver meget gammel, så skal man simpelthen bruge langt mindre end de tjener, og ved at gøre dette så vælger man også mange fornøjelser fra i livet.

De fleste folk vil ikke gøre dette. Muligheder såsom at bo i en bil, når man tjener en fornuftig løn, er ikke engang noget man overvejer overhoved. Ting som at leve på en billig kost, som omhandler billige fødevarer som ris og kartofler er simpelthen overset. Ideen af livet uden en telefon eller en computer, eller gå derhjemme uden Netflix eller viaplay, eller kabel tv? Det kommer ikke til at ske.

Alle disse ting, er eksempler på forsinket tilfredsstillelse. De er kort sagt et valg, for at leve mindre lystbetonet nu, til gengæld for større glæde senere i livet. I dette tilfælde, så kommer den større glæde fra friheden ved selv at bestemme om jeg vil arbejde.

Og grund nummer to er, at ansvar du selv laver, for at skabe vejen, er endnu sværere.  Du vælger at blive gift. Du vælger at få børn. Du vælger at eje et hus med dyr vedligeholdelse. Du vælger at have et job, som er helt fyldt med stress og svære valg.

Jeg siger ikke at nogle af disse valg er forkerte valg. Jeg siger bare at alle disse valg er de valg som gør at vejen til økonomisk uafhængighed endnu sværere.

Livet tilbyder dig mange valg. Nogle gange så leder de rigtige valg dig væk fra økonomisk uafhængighed, fordi du vægter disse valg højere end du væger økonomisk uafhængighed. Det er helt okay, men det betyder at vejen til økonomisk uafhængighed liver endnu sværere.

Du kan simpelthen ikke ’’få det hele’’. Når du vælger én vej, så bliver en anden vej hårdere at gå.

For det tredje, den eneste vej for at gøre det hurtigt, er med en høj indkomst, hvilket er svært for de fleste folk. Selvom du ikke nødvendigvis er tvunget til at have et højindkomst arbejde, så kræver økonomisk uafhængighed nogle små ofre som mange folk ikke er villig til at tage, som skrevet ovenfor. Jo mere du tjener, jo lettere er vejen til økonomisk uafhængighed.

Realiteten er, at størstedelen af os mennesker ender med at sætte deres mål i livet og ambitioner før økonomisk uafhængighed. De ender ofte med at vælge helt ubevist, eller også vælger de disse valg helt fuldt og fast, og forpligter sig til dem, før ideen om økonomisk uafhængighed overhoved bliver skænket en tanke.

økonomisk uafhængighed

Disse beslutninger er ofte et sted i deres bevisthed, hvor de ikke engang overvejer et liv uden disse valg, og når man har truffet alle disse valg, så bliver økonomisk uafhængighed nærmest helt og aldeles umuligt at opnå.

Jeg er også selv skyldig i mit eget liv. Jeg er forlovede og skal giftes, hvilket kan gøre økonomisk uafhængighed sværere. Det får kun tingene til at blive lettere, hvis din ægtefælde eller kæreste også forpligter sig til de samme mål som dig selv. Jeg har et barn, hvilket nærmest altid gør økonomisk uafhængighed endnu sværere at opnå. Vi bor i et dejligt hus, hvor vi sagtens kunne have forsat med at bo i lejlighed. Vi tager også på sommerferie.

Alle disse valg skubber økonomisk uafhængighed længere væk, fordi jeg sætter nogle af de andre værdier i mit liv foran mit liv med økonomisk uafhængighed. Og det er helt okay.

Det vigtigste at huske på, er at når du sætter andre værdier foran økonomisk uafhængighed, så gør du et allerede svært mål, endnu mere svært, og ofte bliver det skubbet så langt frem, så det bliver tæt på umuligt at opnå.

Økonomisk uafhængighed er muligt for alle som vælger at sætte det som deres første prioritet i deres liv. Det er måske endda muligt på relativt kort tid, hvis nogen er heldig nok, til at have et højt betalt job.

Her er nogle spørgsmål, som du skal stille dig selv, hvis du overvejer at øge prioriteten af økonomisk uafhængighed i dit liv.

Overvejer du at få børn? Børn kan gøre økonomisk uafhængighed utroligt svært. Uanset hvordan du ser det, så kommer der en masse uventede udgifter hele vejen igennem deres barndom, og et langt stykke ind i deres voksenliv. Alt fra mad og tøj, til legetøj og aktiviteter. De er dyre og vil trække dig væk fra økonomisk uafhængighed.

Er du gift med en som deler det samme mål om økonomiske uafhængighed? Hvis du er gift, så er du nød til at tale med din ægtefælle, som også er forpligtede til økonomisk uafhængighed. Hvis jeres økonomiske mål ikke er de samme, så finder du ud af at dit ægteskab får det meget svært, meget hurtigt, særligt hvis du har økonomisk uafhængighed som din top prioritet og din ægtefælle ikke er enig.

Kan du bo i et mindre hjem? Kan du flytte i noget mindre, for at skære betragteligt i dit boliglån, din forsikring, dine forbrugsudgifter, dine ejendomsskatter? Alt dette falder drastisk, hvis du flytter i et mindre hjem. Ved at flytte i et mindre hjem, begrænser også hvor mange ting, som kan købes til hjemmet, som yderligere sparer penge.

Kan du stoppe med at spise ude, og forberede dine egne lette måltider? Mange folk med travle liv, har en rutine hvor mange eller de fleste af deres måltider, bliver spist på restauranter, take away, eller udbragt mad, og mange måltider er færdigpakkede. Alle disse måltider er ret dyre, i forhold til at lave simpel mad fra bunden derhjemme. Blive kendt i dit eget køkken, og start med at lave måltider selv. Så skære du drastisk ned på dine madomkostninger.

Kan du skære ned på dine underholdnings abonnementer? Kabeltv? Netflix? internet? Mobiltelefoni? Viaplay? fitness center? Spotify? Behøver du virkeligt alle disse abonnementer? Behøver du virkeligt nogen af disse abonnementer? Alle disse services eksistere kun, for at give underholdning, så derfor kan du finde underholdning andre steder. Lyt til radioen. Læs bøger, som du har lejet på biblioteket eller download potcasts mens du er der, på enheder som du allerede ejer. Find underholdning som ikke dræner dig for flere hundrede kroner om måneden.

Kan du undvære en bil? Måske kan du bruge offentlig transport til arbejde, måske en bus eller et tog. Måske kan du cykle på arbejde (jeg cykler selv på job hver dag). Der er en masse potentielle muligheder, som tillader dig at fjerne omkostningerne, ved at eje en bil. Eller bare skære ned fra to til en bil. Ved at gøre dette, kan du fjerne omkostningerne på registreringsafgift, grøn ejer afgift, reparationer, brændstof. Biler er kort sagt den dårligste investering du overhoved kan have.

Dette er den slags spørgsmål som folk spørger dem selv, hvis de er rigtig seriøse omkring økonomisk uafhængighed. De involverer, at skære ned på aspekter af livet som folk ikke har det godt med at skære ned på. Men hvis du vil have økonomisk uafhængighed, så er det nødvendigt at prioritere det over disse ting, hvilket betyder at du skal træffe nogle hårde valg.

Konklusion

Til sidst, så er svaret kort sagt: Ja, økonomisk uafhængighed er muligt for de fleste folk, men de fleste folk er ikke villige til at træffe de valg som er nødvendige for at opnå økonomisk uafhængighed. I stedet for, så er god personlig økonomi brugt i deres liv, til at opnå andre mål. Ved at gøre dette, så er det også helt acceptabelt men det betyder også, at du sandsynligvis lukker døren til økonomisk uafhængighed.

Husk, at når du vælger at åbne en dør i dit liv, så lukker du en anden. Vores liv er lavet af en masse komplekse valg. Livet vi har i dag, er skabt af valg vi har truffet selv.

Held og lykke!

Relaterede artikler:

Pensions opsparing og økonomisk uafhængig – 100 kroners planen

Undgå pengeproblemer! 5 fejl som vi alle har lavet

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

5/5 - (16 votes)