Spring til indhold

Undgå overforbrug – 5 måder at undgå overforbrug på

Undgå overforbrug - 5 måder at undgå overforbrug på

Har du nogensinde haft et overforbrug?

Har du nogensinde brugt flere penge end du havde planlagt og har haft et overforbrug? Hvis du er et menneske, som har haft penge på et eller andet tidspunkt i dit liv, så er svaret sandsynligvis ’’ja’’.

Lige meget hvor disciplineret du er, så er det nemt at blive så distraheret, så dit budget bliver glemt. Nogle gange har man et overforbrug uden overhoved at lægge mærke til det. Andre gange så bliver du så optaget af et eller andet, eller i et øjeblik aktivt vælger at glemme dit økonomiske mål.

Der er gode chancer for at du har fundet dig i en af de nedestående situationer:

  • Du har haft det så sjovt på din ferie, at du var ligeglad med hvor meget du brugte.
  • Du blev grebet af en fødselsdags planlægning at du helt glemte budgettet.
  • Ferie shoppingen tog overhånd fordi du ville have at alle du elsker, skulle have deres gave.
  • Du prøvede at fjerne kedsomhed eller en dårlig uge med ’’indkøbs terapi’’.
  • Du var ikke opmærksom, og faldt tilbage til dit gamle forbrugs mønster.

Hvorfor har du et overforbrug?

Mens et midlertidigt tab af fokus kan få folk til at lave et overforbrug, så kan følelser også være en del af det. En undersøgelse fra USA viser at næsten halvdelen (49 %) af Amerikanerne har brugt mere end de havde råd til at følelsesmæssige årsager såsom stress, spænding eller sorg. Hvem har ikke følt bare én af disse følelser det seneste år?

Lige meget hvad årsagen er for dit overforbrug så er det vigtigt at starte skadebegrænsningen med det samme. Hvis du reagere hurtigt kan du måske rette op på dit budget relativt hurtigt, mens hvis du reagere langsomt (eller ingen reaktion) kan nemt gøre dine penge problemer værre.

Overforbrug kan ske for enhver, men ikke alle kan komme tilbage på rette kurs. Disse 5 trin får dig tilbage på rette kurs mod dine økonomiske mål.

1. Hvor slemt har dit overforbrug været?

Før du kommer tilbage i sadlen igen, så er det vigtige at finde ud af hvor slem skaden er. Var dit overforbrug i et par dage? Et par uger? Flere måneder? Var dit overforbrug et par hundrede kroner eller et par tusinder kroner? Før du kan komme videre er det vigtigt at du svare på disse spørgsmål så åbent og ærligt du overhoved kan.

Den bedste måde at gøre dette, er at kigge din netbank igennem for de sidste måneder. Find ud af hvilke kategorier i dit budget du havde et overforbrug og hvordan det måske påvirker dine økonomiske mål.

Gjorde din midlertidige distraktion, at du ikke har penge til at betale nogle af dine regninger? Hvis de gjorde det, så er det bedst at finde ud af det nu. Efter alt, så kan du ikke lave en plan som afhjælper dine problemer, indtil du kan definere hvad de er, og hvor slemme de er.

2. Kom tilbage på budget vognen

Det næste skridt for at stoppe ens overforbrug, er at komme tilbage i dine normale forbrugsvaner. Hvis du førhen havde et nøje planlagt budget allerede, så er det utroligt vigtigt at komme tilbage på den rette vej. Hvis du ikke bruget et budget så er det et perfekt tidspunkt at komme i gang. Se her hvordan du laver et budget.

Der er mange forskellige måder at lave budgetter, og hver af dem har sine egne fordele. Det vigtigste skridt, som du skal tage er at skrive alle dine omkostninger ned (husleje eller banklån, forsikringer, bil betalinger, faste omkostninger generelt) og sammenlign dem med din indkomst. Derfra kan du selv tilpasse dit budget med de forskellige variable omkostninger på kategorier såsom mad, spise ude, underholdning og lignende.

Ideelt set, så vil du sikre dig at du har en masse penge i dit budget, for opsparing og for at betale gælden tilbage. Hvis du ikke har planer om at spare op, eller om at betale din gæld ud, så laver du ikke dem som en prioritet.

3. Lav en plan for at tilbagebetale din gæld eller dig selv tilbage.

Overforbruget som du skal ud af, kan komme i to forskellige kategorier: At bruge penge som du har, og bruge penge som du ikke har. Enten så bruger du penge fra din egen opsparing, eller også så kommer dit overforbrug af overtræk på dit kreditkort eller kviklån.

Lige meget hvordan det skete, så er strategien den samme. Du skal betale din kredit kort gæld af eller betale dig selv tilbage. Hvis du bruger et budget, så bør du lægge noget af din indkomst til side til opsparing eller gældsafvikling. Det er her hvor det bliver seriøst, hvis du vil bygge din opsparing op igen eller nedbringe din gæld, så er du nød til at følge din forbrugsplan i stedet for at bruge dine penge andre steder.

Husk at det tager noget tid at rette dit forbrug igen. Ved at lave en afbetalingsplan, så kan du sprede lommesmerterne over flere måneder.

Lad os sige at du har brugt 2000 kroner mere end du havde regnet med fra din opsparing. Hvis du ikke kan genoprette din opsparing på én enkelt måned, så kan du sprede dem ud på 500 kroner om måneden i 4 måneder.

Hvis du har haft et overforbrug på 5000 kroner på dit kreditkort, så prøv at overfør 500 kroner mere om måneden indtil din kreditkortgæld er betalt. Hvis din rente på overtrækket er høj, så kan du måske overveje at overføre minusset fra en anden konto som har 0 % i rente.

4. Find ud af hvad der gik galt

Når du har fået styr på skaden og har fået lavet en solid plan for at komme tilbage på sporet igen, så er det vigtigt at finde ud af hvad der gik galt. Hvorfor begyndte dit overforbrug og hvordan kan du undgå at den samme ting sker igen?

Om du så var spændt, bange, kedede dig eller var deprimerede, så er den bedste måde at holde dit forbrug i skak, altid den samme ting. Følg budgettet. Med et budget eller en forbrugsplan, så har du et mål at arbejde hen imod hver måned. I sidst ende, så bør du holde øje med dit forbrug, så du ved hvor dine penge forsvinder hen.

Hvis du ikke bruger et budget eller holde øje med dit forbrug, så ender du med at lave de samme fejl om, og om igen. Det er også meget muligt, at når du ikke har et budget, er grunden til dit overforbrug i første omgang.

5. Se det på den lyse side

Du har brugt mere end du havde regnet med. Det er nok ikke den første gang det er sket, og det er nok heller ikke den sidste. I det mindste er du opmærksom på det og du ved at det er gået galt.

Mange folk har et overforbrug over flere år uden overhoved at indse det. Alt efter alt så er den gennemsnitlige forbrugsgæld i private hjem 100.000 kroner dette år. Mens meget af gælden er til sandsynligvis til nødstilfælde, så er noget af den et resultat af disse periodevise overforbrug som man ikke var opmærksom på.

Ved at indse problemet, så tager du det første skridt imod at sikre at dit overforbrug ikke kommer ud af kontrol.

Til slut

Overforbrug sker for selv de bedste af os, men dem af os som kommer ovenpå igen, er dem som ikke begraver sig i sandet. Du behøver ikke at være perfekt, for at klare dig rent økonomisk, men du er nød til at være ærlig.

Overforbrug er et problem, men skaden der sker, kan være midlertidig hvis du ser hvad der sker og tager de nødvendige forholdsregler.

Relaterede artikler:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Hvordan lægger man et budget?

Mine 8 gode råd til at undgå gæld

mintos banner
Sponsoreret

Artiklen er lavet i samarbejde og med støtte fra blackfridaydanmark.dk(Reklame)

Rate this post