Spring til indhold

Brug mindre end du tjener – og brug dine penge klogt

Brug mindre end du tjener - og brug dine penge klogt

I mine øjne, så er den mest fundamentale regel omkring personlig økonomi, at bruge mindre end du tjener. Hvis du gør dette hver eneste måned, så vil du komme i en god økonomisk form. Du kan virkeligt grave dybt, og skabe et stort mellemrum mellem din indkomst og forbrug, og få styr på dine økonomiske mål hurtigt, eller du kan tage det stille og roligt, og bare skabe et lille mellemrum, som stadig vil få dig i mål med dine økonomiske mål, bare over lidt længere tid.

Uanset hvad, så er du nød til at starte på et eller andet tidspunkt.

En af de første milesten som jeg personligt nåede, var den første gang jeg virkeligt brugte betydeligt mindre end jeg tjente over en måned. November 2016, hvor jeg havde betalt alle regningerne, og endda betalt mit billån ud, og derudover så havde jeg stadig penge på min lønkonto til overs.

Det føltes virkelig fantastisk at have sådan en måned, hvor der tidligere havde været en del strammere økonomi for os. Det var virkelig fedt at se hvordan min daglige sparsommelighed virkeligt gav en stor gevinst. Jeg kan tydeligt huske, at jeg hver eneste dag forsøgte at holde igen med at bruge unødvendige penge, hvilket giver sig selv hvis man skal bruge mindre end man tjener.

Den dag, hvor jeg havde flere tusinde kroner på min bankkonto sidst på måneden, så kunne jeg se klart, og jeg vidste at sådan skulle ville jeg have det hver eneste måned.

Problemet var bare, at den første tanke jeg fik da jeg havde de penge, var at jeg havde lyst til at fejre det. Selvom jeg havde truffet nogle gode valg i flere uger i træk, så var mine dårlige forbrugsvaner stadig i vejen. Min første tanke var at gå ud og købe noget, en flaske vin eller et måltid på en restaurant, en ting eller to som jeg havde nægtet mig selv igennem den måned.

At fejre på den måde, vil ødelægge nogle af de positive resultater du har opnået.

Det ville være dumt at fejre to ugers hård diæt ved at spise en stor familiepizza og en bøtte is.

Så hvad gør du for at nå dine økonomiske mål? Hvordan ændre du disse vaner klogt? Lad os tage disse spørgsmål individuelt.

Brug mindre end du tjener, og brug dine penge smart

Du har nu de ekstra penge og det føles dejligt. Og endnu bedre føles det, når du indser at du ikke har brug for at bruge nogle af de penge på at fejre din succes.

Men det er svært.

Du har penge stående på bank kontoen. Det er endnu mere end hvad du havde sidste måned. Hvad gør du så med dem? Hvad er det smarteste at gøre?

For det første, så lad være med at fokuser på hvad der er det smartest at gøre. Det er dumt, fordi de fleste fornuftige ting at gøre med pengene, kan ende med at være det ’’smarteste’’ du kan gøre.

Det du bør fokusere på at gøre, er altid at gøre noget godt med dine ekstra penge og ikke bekymre dig omkring hvad det bedste du kan gøre er.

Så hvad for nogle valg er så nogen gode økonomiske valg?

Der er faktisk en masse gode valg, og jeg har her lavet denne liste med 12 smarte ting, som du kan bruge dine ekstra penge på bankkontoen til, i slutningen af måneden. Alle disse, er gode ideer, dog er nogle måske bedre for specifikke personer i specifikke situationer.

 1. Opbyg en nødsopsparing. Du skal simpelthen bare overføre de ekstra penge som du ikke brugte i denne måned over til din opsparingskonto, og efterlade din lønkonto i samme ’’stand’’ som den var i starten af måneden. På den måde, hvis der opstår en nødssituation i fremtiden, såsom bilproblemer, tandlægebesøg eller lignende, så har du penge som du kan bruge i disse situationer, uden at opnå en økonomisk krise. Dette er nok den af mine anbefalinger som jeg vil anbefale alle mennesker, så hvis der ikke er andet der giver mening for dig, så opbyg din nødsopsparing.

 

 1. Lav en ekstra indbetaling på din højrente gæld. Har du gæld? Brug de ekstra penge til at afbetale ekstraordinært på din gæld med høj rente. Næste gang du skal afbetale på din gæld, så afdrag lige dine ekstra penge på din gæld. Hvis ud normalt skal afdrage 400 kroner, og du har 1000 kroner ekstra på kontoen, så lav en betaling på 1400 kroner i den måned. Du vil fjerne noget af din gæld, og du vil have mindre rente at betale i de kommende måneder.

 

 1. Lav nogle storkøb af nogle af de ting du bruger ofte, som ikke har en udløbsdato. En af de ting som folk ofte gør, når du kæmper for at få enderne til at mødes sidst på måneden, er at de køber små pakker af de ting som de bruger hele tiden, såsom skraldeposer eller toiletpapir. Den lille pakke er billigere, misforstå mig ikke, men de større pakker er billigere i længden og pr stk. Så tag nogle af de ekstra penge og brug dem på de store pakker. Du får ikke det konstante behov for at købe affaldssækker, håndklæder og toiletpapir, og derudover så vil du faktisk bruge mindre på dem på den lange bane.
 1. Udskift nogle af dine gamle lyspærer med LED. En anden og rigtig sparsommelig ting at gøre, som mange folk springer over når de er økonomisk presset, er at købe LED lyspærer. LED pærer har en virkelig lang levetid i forhold til almindelige lyspærer, og de bruger langt mindre strøm, hvilket betyder at de spare på din elregning. Hvad er ulempen så? LED pærer har en langt højere pris pr. pærer, men med lidt ekstra penge på din konto, så kan du nu købe disse pærer, uden at du bliver hårdt ramt at den høje betaling, som vil reducere din elregning i fremtiden, og derudover vil de også spare dig for de løbende indkøb af almindelige lyspærer i fremtiden.

 

 1. Fyld tanken i hver af dine biler. Hvordan sparer du penge på det, spørger du måske? Hvad du endeligt gør, er faktisk at flytte en udgift som vil komme i næste måned, nemlig en opfyldning, til denne måned i stedet, og gør at du får langt mere luft i budgettet til næste måned. Dette kan være rigtig godt hvis du ved, at der i den kommende måned er nogle ekstra udgifter som skal betales.

 

 1. Få vedligeholdt bilen med noget som snart skulle laves alligevel, med eksempelvis et olieskift. Hvis du tager et kig på din bil, så kan et godt træk være på den lange bane, at sørge for at vedligeholde den, for at forlænge levetiden. Løbende vedligeholdelse såsom et olieskift, eller nye bremser er nødvendigt for at forlænge levetiden på din bil, og presse nogle ekstra kilometer ud af den, inden de større udskiftninger skal laves på bilen. Så brug nogle af pengene på noget basis vedligeholdelse på din bil. Giv den et olieskift, eller hvad den nu trænger til – Og hvis du ikke er sikker, så tjek manualen, da den kan fortælle dig hvad der er nødvendigt afhængig af hvor langt den har kørt.

 

 1. Køb nogle af de gaver som du alligevel skal give i år. Der vil altid komme nogle højtider og for de fleste af os, så betyder det at vi skal købe nogle gaver til familie medlemmer og venner. Ja, nogle af dem kan sikkert godt være hjemmelavede, det kan vi godt finde på hjemme ved os. Men du er som regel nød til at indse at der kommer nogle omkostninger som er forbundet med disse højtider, såsom juletider og fødselsdage og lignende. Så køb et par ting nu, og gem nogle af pengene væk til de kommende gaver. På den måde, så slipper du for at panikke omkring hvordan du får råd til de gaver som du jo er nød til at give.

 

 1. Betal en uregelmæssig regning, såsom en tandlægeregning, eller tilbagebetaling af skat. De fleste af os har regninger som er udenfor de normale regninger. Tandlæge regninger eller tilbagebetaling til skat. Disse ting kommer op når du mindst venter dem. Få styr på disse regninger nu, hvor du er godt med rent økonomisk, eller spar pengene op på din opsparingskonto.

 

 1. Få styr på de kommende rejseudgifter. Skal du flyve et sted hen i ferien? Måske skal du til et bryllup senere hen på året, eller næste år. Uanset hvad årsagen er, hvis du ved at der kommer nogle rejseudgifter i fremtiden, så kan du lige så godt købe billetten allerede nu med de ekstra penge du har ved hånden. På den måde, så er billetten allerede taget hånd om, og du kommer ikke til at opleve, at du bliver presset rent økonomisk i sidste øjeblik.

 


Sponseret

 1. Spar op til en bil eller udbetaling på et hus. På et eller andet tidspunkt i din fremtid, så skal du sandsynligvis købe en bil eller flytte i hus (eller begge dele). I begge tilfælde, så vil en udbetaling gøre det langt lettere at optage et lån, og det vil også være langt lettere at tilbagebetale. Ikke nok med at banken er meget lettere at arbejde sammen med, så vil de måske også tilbyde dig nogle bedre renter på dine lån, og dit totale lån bliver mindre. Så hvis du tror at sådan nogle udgifter kommer i din fremtid, så begynd at spare op. Du vil blive glad for at du gjorde det.

 

 1. Start med at planlægge og opspare til fremtidig uddannelse. Mange karrierer orienterede folk, overvejer ofte mere uddannelse hen af vejen, som en metode til at øge deres indtjenings potentiale. Dette er naturligvis dyrt (medmindre arbejdsgiveren betaler), og denne udgift holder ofte mange fra at trække på aftrækkeren og gå i gang med denne uddannelse. Derfor bør du lægge pengene til side, og forsætte med at spare op hver måned. Til sidst så har du nok til at sætte i gang med uddannelsen, så du forhåbentligt kan komme til at tjene noget mere i fremtiden.

 

 1. Hvis overstående ikke er en prioritet for dig, så spar dem. Hvad bør du gøre, hvis du allerede har disse overstående ting under kontrol, og andre ting ikke virker særligt vigtige i dit nuværende liv? Hvis det er tilfældet, så bare behold dine penge lidt endnu. Prøv at få endnu flere penge på din lønkonto i næste måned, og måneden efter den. På et tidspunkt, så vil dit liv give dig en udfordring eller en mulighed til at bruge pengene, og så vil du være glad fordi du har dem.

 

Sidste tanker

Økonomisk succes, og det at nå dine økonomiske mål, kan koges ned til overskriften: ’’Brug mindre end du tjener’’ Det hele handler om den regel. Hvis du kan gentage det igen, og igen, og igen, så vil du blive en succes.

Følg planen, som efterlader dig med flere penge, og så har du muligheden for selv at beslutte hvad du skal bruge de ekstra penge til. Skal du bruge dem på en intelligent måde? Eller en måde hvor du spilder dem?

Til at starte med, så er det ret meget spild af penge, at fejre din første succes oplevelse ved at bruge penge. Så vælger du i bund og grund at spilde dine egne anstrengelser. Der er mange, mange bedre ting du kan gøre i stedet.

At tænke over hvad du bruger dine penge på, og arbejde på at maksimere din indkomst er bare starten af rejsen. Du skal også bruge de penge klogt, som du tjener men ikke bruger.

Held og lykke.

Relaterede artikler: 

Kom ud af gæld-10 tankegange du skal ændre idag

5 økonomiske nytårsforsæt

Undgå overforbrug – 5 måder at undgå overforbrug på

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *