Spring til indhold

Kom ud af gæld-10 tankegange du skal ændre idag

Formularen for at komme ud af gæld er ikke raket videnskab, vel? Skær dit overforbrug væk, og læg dine ny fundne penge imod din gæld, og få din gæld stille og roligt ned. Til sidst får du betalt det hele af.

På mange måder, så er at betale gæld af som at tabe sig. Få mindre kalorier ind, bevæg dig en smule mere, vær konsekvent og voila. Du bør i teorien tabe dig nogle kg.

Uheldigvis lever vi i den virkelige verden, hvor intet er nemt. Uanset hvad du gør, så har livet en måde at ændre dine planer. Nødssituationer sker, biler skal repareres, og børn skal have bøjler. Og lige pludseligt, så er dit opsparings mål en by i Rusland.

Det er også alt for let at have et overforbrug, eller at tage det sidste stykke chokoladekage. Du lever kun én gang, ikke sandt?

Spar nemt 2700 i snit på 1 minut

Få tilsendt 3 tilbud på dine forsikringer

Det er gratis og tager 1 minut

Tankegangen som kan hjælpe dig ud af gæld

Men ved du hvad? Nogle folk gør det faktisk. De kæmper igennem det hårde arbejde med at komme ud af gælden, hvilket ofte tager måneder eller endda år af gangen. De sælger ting som de ejer, og tager et ekstra job ved siden af, og laver utrolige ofre for at få familiens økonomi på fode igen.

De siger nej til ’’kage’’ i deres liv. Den nye bil, de smarte fødselsdags fester og de sjove natter ude med vennerne. Og i sidst ende så kigger de tilbage og siger at det var det hele værd.

Det handler ikke om, at de er klogere eller bedre end folk der ikke kan komme ud af deres gæld særligt ofte. Det er en ændring i deres tankegang, som gør at alt er muligt.

Men hvordan ændrer vi den tankegang? Og hvordan kan du tage initiativ til deres egen tankegang? Her er nogle udenlandske bloggere har sagt har hjulpet med at slå deres røde tal på kontoen en gang for alle.

Kom ud af gæld tankegang 1. Stop med at se gæld, som en løsning på dine problemer.

Gælds blogger Jackie Beck fortæller at hende og hendes partner betalte 147.000$ (1.094.032kr) af deres gæld, og det tog dem kun 10 år. Dette beløb inkluderede ikke kun boliglånet, men også forbedringer af hjemmet, hendes mands bil lån, hende studielån og en masse kreditkort gæld.

De kunne nemt have klaret sig med at betale deres minimums betalinger, men så skete der noget, som ændrede hendes syn på gæld fuldstændig, fortæller hun.

Til at starte med så levede Jackie Beck igennem en 4 års periode som arbejdsløs. Hendes studiegæld hang over hendes hoved hele tiden, og hun indså at hun aldrig ville ende i den position igen.

’’Fra det øjeblik, så begyndte jeg at fokusere på frihed’’ fortæller hun. ’’Vi er heller ikke blevet skuffet. At være fuldstændig gældsfri er livs ændrende.’’

Den ændrede tangegang skete gradvist fortæller hun. Men hendes fokus på frihed var født, da de stoppede med at se gæld som en løsning, og begyndte at se dem som et problem og ’’En stor byrde som holder os tilbage’’

Da Jackie Bech engang så gæld som en måde at få hvad hun ville have, men ikke havde råd til, så ser hun det som en byrde. Ikke nok med at den tankegang hjalp hende med at komme ud af gæld, men den hjælper hende også med at undgå gæld i fremtiden. Og det er altid en god ting.

Spar nemt 2700 i snit på 1 minut

Få tilsendt 3 tilbud på dine forsikringer

Det er gratis og tager 1 minut

Relateret artikel:

Hvorfor skal man lave et budget? læs 6 gode grunde her!

Kom ud af gæld tankegang 2. Indse at andre folk er afhængige af dig.

Den sparsommelige blogger Kylie Travers har ikke haft det nemt. Selvom hun altid har været ’’god med penge’’ så har hun haft så meget at overvinde.

Efter at forlade et voldeligt ægteskab, blive røvet af alle hendes ejendele helt ned til hendes undertøj, og få hendes datter diagnosticeret med flere indlærings vanskeligheder, så har Kylie været hjemløs med to små børn.  Det tog hende et år at komme på fode igen fortæller hun. Derefter endnu et år for at afbetale de 20.000$ (næsten 150.000kroner) i gæld, som hun fik opbygget fra diverse udgifter.

Mange i hendes position ville have givet op. Men Kylie siger at fokus på at bygge en bedre fremtid, hjalp hende med at komme ovenpå igen. ’’at have to børn, som er afhængige mig, og behøver løbende behandling mens jeg var fuldstændig uden penge, var virkeligt en øjenåbner’’ siger hun.

Hun fortæller at det var svært, men ikke raket videnskab. Hun vågnede op med nogle klare og definerbare mål, og lavede en graf i farver løbende som hun afbetalte gælden til hende pantelåner, og brugte de ekstra penge til at betale gælden væk.

At lede efter måder at tjene ekstra penge, såsom at blogge, skrive freelance, publicere bøger, købe ting som kan sælges igen på Ebay og andre mærkelige jobs var en nødvendig del af hendes rejse, fortæller hun, siden hun ikke ’’kunne arbejde på normale arbejdstider på daværende tidspunkter.’’

Når alt kommer til alt, at indse at hendes datter var afhængig af hende og hende alene, fik hende igennem de mørkeste tider og ud af gælden.

Kom ud af gæld tankegang 3. Prøv at lev på én løn og opspar resten.

Militær bloggeren Ryan Guina som har Cash Money Life afbetalte omkring 250.000 kroners gæld med sin kone. Dette beløb inkluderede et billån, noget kredit kort gæld og et bolig lån til at færdiggøre deres kælder.

Ryan indrømmer at han var den der bragte forbrugsgæld ind i deres ægteskab. Dog, så indså parret hurtigt, at de ville have det bedre, hvis de gik tilbage til hvordan de levede før ægteskabet. De levede af én indkomst før de blev gift, så hvorfor skulle de ikke kunne det nu?

Ryan sagde at ændringen var nemme at lave, da de først forpligtede sig til at leve af én indkomst som et par. De forsatte også med at leve af en enkelt indkomst efter at de havde betalt deres gæld af.

’’Dette tillod os at bygge en god størrelse opsparing op, og stadig investere til pension.’’ Siger Ryan. ’’Vores opsparing og forpligtelse til at leve af en enkelt indkomst gav min kone mulighed for at vælge at være hjemmegående husmor, hvilket var hendes præference.’’

Spar nemt 2700 i snit på 1 minut

Få tilsendt 3 tilbud på dine forsikringer

Det er gratis og tager 1 minut

Relateret artikel:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Kom ud af gæld tankegang 4. Du er træt af at være træt.

Mens en ændring i tankegangen kan hjælpe dig med at se penge på en ny måde, så kan at have en krise eller panik gøre det samme. Det var det der skete med penge bloggeren Maria Nevada som har bloggen The Money Principle. Da hendes mand informerede hende om at de havde en forbrugsgæld på 160.000$ (næsten 1.000.000kroner) så fortalte Maria at hun spildte vinen og fik en krise. Hun kunne ikke sove, tænke, fungere eller se på hendes mand siger hun. De havde levede i benægtelse i flere år, og hun var ikke sikker på at hun var klar til at møde sin benægtelse.

Da hun kom ud af krisen, fortalte hun at det første hun gjorde var at lære at acceptere mængden af gæld som de havde, og så det som et problem som var nødvendigt at løse. Og derfra af, besluttede hun sig for at hun havde fået nok. Der skulle ikke være nogen mulighed for at hun vågnede op som 50 årige med forbrugsgæld sagde hun. Det var slut.

Fuldstændig forpligtede og træt af at være træt af at have forbrugsgæld, var præcist hvad der pressede hende over kanten siger Maria. Og efter at have betalt alt deres gæld af i februar 2013, fortæller Maria at de har tæt på 450.000$ (2.800.000kroner) investerede nu.

Kom ud af gæld tankegang 5. Du vil have din glæde tilbage

Blogger Stephanie Spillmann fra Healthy, Savvy, og Wise siger at hun er et andet sted, end nogle af de andre succes historier her på listen. Hun har ikke betalt sin gæld af endnu, men hun forsøger i det mindste. Lige nu fokuserer hun på at betale 8000$ (næsten 50.000kroner) i forbrugsgæld over 18 måneder, efter at hun samlede sin gæld på en konto med 0 % i rente.

Hvorfor den ændring? Stephanie Spillmann siger at hun var træt af at leve med den daglige vægt og energi dræner, grundet hendes gæld.

Hende og hendes mand, ville også flytte fra Colorado til et sted med en varmere kyst, hvilket kræver penge og en ret stor opsparing.

’’For at opnå det mål på de næste 1,5 år, så har vi forpligtede os til at komme fuldstændig ud af al gæld – udover boliglånet, som vi starter med at betale hver anden uge – og blive fuldstændig økonomisk stabil før vi laver det træk.’’ Det er en fantastisk motivation, når der er lys for enden af tunnelen!’’

Spar nemt 2700 i snit på 1 minut

Få tilsendt 3 tilbud på dine forsikringer

Det er gratis og tager 1 minut

Kom ud af gæld tankegang 6. Lad ikke gæld holde dig tilbage.

Blogger Colin Ashby som har bloggen Rebel with a plan, siger at hans gælds epidemi startede, efter han blev færdig på college i en alder af 20 årige. Han ville forlade sit hjem i Texas, men hans betalinger på hans studielån på 21.000$ (130.000kroner), stod i vejen som en kæde om benet, som holdte ham fra at komme nogen steder.

For at købe sin frihed, Colin blev i Texas i et år efter han blev færdig med College, havde han et job han hadede, så han kunne betale sin gæld af. Heldigvis havde han allerede ændret sin tankegang på det tidspunkt. Hvis han ville have flere muligheder i sit liv og rejse som han ville, så skulle han betale sin gæld af.

Det hele flaskede sig for ham da han fik muligheden at betale sin gæld af og rejse på samme tid. Halvejs i sin gælds oplevelse, flyttede han til Thailand for at arbejde som en engelsk lærer og vejleder. Efter 18 måneder, fortæller han at han havde betalt sin gæld af og det fejrede han med en tur til Australien.

Relateret artikel:

Undgå overforbrug – 5 måder at undgå overforbrug på

Kom ud af gæld tankegang 7. Gæld behøver ikke at være normalt.

Toni Husbands som har skrevet Debt Free Divas voksede op med at tro at gæld var normalt og nødvendigt. Hende og hendes mand havde en god kreditscore siger hun. Men de indså ikke at det kun betød at de var gode til at låne penge. At få finansieret ting som møbler og biler var sådan man købte ting troede hun altid. Så længe som de kunne betale afbetalingerne, så havde de ’’råd til det.’’

På et tidspunkt siger Toni, at hun fik et realitets tjek da hun sagde hendes job op, for at starte en familie virksomhed i 2005. Hun så deres indkomst falde med 30 % over natten. At have en lønseddel til lønseddel livsstil var de ikke vant til, og hende og hendes mand ville have mere ud af livet og gæld var grunden til deres økonomiske problemer.

Derefter betalte de 107.000$ (cirka 670.000kroner) i gæld af på 7 år og kiggede sig aldrig tilbage. Og hvis gæld er normalt, så har Toni Husbands og hendes mand det fint med at være unormal.

Spar nemt 2700 i snit på 1 minut

Få tilsendt 3 tilbud på dine forsikringer

Det er gratis og tager 1 minut

Kom ud af gæld tankegang 8. Hver krone er værdifuld

Gælds blogger Zina Kumok som har bloggen Debt Free After Three følte sig overvældet af hendes 28.000$ (175.000kroner) til at starte med, men så ændrede hun sin tankegang da hun fandt ud af at selv små ekstra afbetalinger på hendes gæld, kunne gøre en stor forskel.

’’En dag, efter at gennemgå mit budget, så besluttede jeg, at jeg ville tilføre 10$ (60kroner) om måneden ekstra til mine lån, ‘’ sagde hun. Derefter ringede Zina til hendes lånegiver for at se hvor stor en forskel det ville gøre.

’’Hun fortalte mig at 10$ ekstra om måneden, ville fjerne 1 år fra den totale betalingsplan, ‘’ siger Zina, hvilket betyder at hun kunne betale hendes studielån på 9 år i stedet for 10.

’’Jeg var ekstatisk – Hvis det er hvad 10$ kan gøre, hvad så med 25$ eller 50$?’’ tænkte hun.

Derfra af, begyndte hun at være meget forsigtig med hvordan hun brugte hendes penge. Hun sporede hendes forbrug, og købte altid brugte ting og kiggede efter nye måder at spare på hele tiden.

’’Da jeg først indså at hver krone er værdifuld, så ændrede det virkeligt meget min måde at tænke på, ‘’ siger hun. ’’At spise ude blev en luksus, og at bruge penge på barer var en sjælden begivenhed.’’

Med hendes nye attitude, så fik Zina betalt hendes gæld af på 3 år.

Kom ud af gæld tankegang 9. Hvis andre kan, så kan du også

Monica Louie og hendes mand betalt 120.000$ (750.000kroner) på to år, på en almindelig middelklasses indkomst. De var 32 år gamle da de startede siger hun, og de forsøgte at få kontrol over deres økonomi. Hun var lige blevet en hjemmegående mor og var gravid med hendes andet barn. Alt var perfekt i hendes liv, på nær hendes gæld.

’’Det var der, hvor jeg kom forbi succes historier af andre, som havde betalt alt deres gæld inklusiv deres boliglån, ’’ siger Monica. ’’Nogle var unge familier i lignende situationer, så vi vidste at hvis de kunne gøre det, så kunne vi også.’’

På det tidspunkt så besluttede Monica og hendes mand at betale alt deres gæld af, sammen med deres boliglån, i en alder af 40 år. De har allerede betalt de 120.000$ af og er på vej til at betale deres sidste gæld af. Deres boliglån blev betalt i tide til deres 40 åriges fødselsdage.

Men hvordan gjorde de det? ’’Vi stoppede med at tænke på om det var et realistisk mål for vores situation eller ikke kunne, ‘’ siger hun. ’’Vi fokuserede på at lave stor fremgang hurtigt, for at holde vores momentum og hvad at blive gældfri ville betyde for vores familie.’’

Kom ud af gæld tankegang 10.’’jeg kan ikke.’’, ændres til ’’jeg kan.’’

I flere år troede Alaya Linton som har bloggen Hope and Cents at det var umuligt at betale hendes gæld af. Hun antog at hun var nød til at lave afbetalinger resten af hendes liv, fortæller hun.

’’Men da jeg startede med at stille spørgsmål, om det rent faktisk var sådan, og begyndte at tro på at det var muligt at komme af med gælden. Så begyndte jeg at skifte min tankegang fra ’’jeg kan ikke’’ til ’’jeg kan’’ som tillod mig at tage nogle tiltag til at afbetale gælden.

Derfra af, så begyndte Alaya at tænke kraftigt på hvordan man kunne komme ud af gælden. Selv hvis hun ville få det til at ske, så skulle hun bruge en plan. Et sted hen af vejen, så fortæller Alaya at hun annullerede hendes kreditkort.

’’Med ingen andre måder at bruge flere penge, end jeg tjener, så var jeg tvunget til at leve indenfor mine midler, ‘’ fortæller hun. ’’Jeg startede med at bruge et budget, skar på udgifter, fik en større indkomst, og gik fra at overforbruge 2000$ (12.000kroner) om måneden, til at betale 74.000$ (450.000kroner) af på lige over 2 år.

Spar nemt 2700 i snit på 1 minut

Få tilsendt 3 tilbud på dine forsikringer

Det er gratis og tager 1 minut

Relaterede artikler:

Mine 8 gode råd til at undgå gæld

Hvordan lægger man et budget?

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

5/5 - (29 votes)

1 tanke om “Kom ud af gæld-10 tankegange du skal ændre idag”

Der er lukket for kommentarer.