Spring til indhold

Er du klar til at aktiemarkedet krakker? Sådan bliver du klar

Når du har læst denne artikel, er du klar til når aktiemarkedet falder forhåbenligt.

Jeg er ikke en af dem der forudser at aktiemarket falder. Mange såkaldte finansielle eksperter har tabt utroligt meget troværdighed på den måde, og dem vil jeg ikke følge.

Jeg ved ikke hvilken vej aktiemarkedet går hen i dag, i morgen, om et år eller et hvilket som helst andet år. Dit gæt er lige så godt som mit.

Men jeg ved to ting.

  1. Vi har i 10 år haft positivt afkast på aktiemarked.
  2. Der vil helt bestemt komme et ’’crash’’ på aktiemarked. Jeg ved ikke hvornår eller hvor stort, men det kommer til at ske.

Sæt disse ting sammen og så får du en masse investorer, som har oplevet intet andet end vækst igennem lang tid, og som kan få et stort chok når aktiemarkedet endeligt kommer.

Sørg for at få spredt dine investeringer og ved du ikke hvordan kan du få gratis investeringsforslag med forslag på en skræddersyede portefølje, som passer din risikoprofil.

For at gøre dette, skal du have en plan. Sådan laver du planen.

aktier
Køb aktier hos eToro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Populær Handelsplatform
Invester din formue
Brugervenlig platform

Opret konto nu→ Din kapital er i fare. Andre gebyrer forekommer. For mere information, besøg etoro.com/trading/fees

Spred din risiko 

Når du skal forberede dig på at aktiemarkedet krakker, så er noget af det vigtigste du kan gøre, at begynde at sprede dine investeringer på flere investeringsmuligheder. Der er alt for mange private og professionelle investorer der ikke har spredt sine investeringer nok, og derfor vil de ved et aktiekrak og en finanskrise opleve kæmpe tab.

Derfor bør du sprede dine penge over flere slags investeringer. Jeg vil komme med nogle muligheder der kan investeres i, hvor du kan vælge en fordeling imellem de 3 investeringsmuligheder nedenfor, for at få dine penge spredt.

Aktier

Igennem de seneste 100 år er aktiemarkedet steget 7% i gennemsnit, hvilket er medregnet med alle de økonomiske kriser der har været igennem tiden.

Aktiemarkedet har derfor været yderst lukrativt og derfor et glimrende valg at investere dine penge i.

Uanset om der er et stort aktiefald eller om de stiger til vejrs, så er aktier en glimrende måde at forøge sin indkomst på.

aktier
Køb aktier hos eToro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Populær Handelsplatform
Invester din formue
Brugervenlig platform

Opret konto nu→ Din kapital er i fare. Andre gebyrer forekommer. For mere information, besøg etoro.com/trading/fees

Ejendomsinvestering med Kameo

anmeldelse-af-kameo

Kunne du godt tænke dig at komme igang med at investerere i ejendom, men syntes det koster for mange penge at komme igang med ejendomsinvestering? Så er crowdlendingplatformen Kameo Svaret.

Hos den danske platform Kameo kan du investere i ejendom for kun 500 kroner, hvor afkastet er mellem 5 og 15% om året, afhængig af hvilke ejendomme du ønsker at investere i.

Du vil finde både danske ejendomme, men også Norske og Svenske ejendomme på platformen, hvor du kan læse om projekterne og se hvor meget du kan forvente at tjene på dem. Jeg investere selv hos Kameo og du kan læse min anmeldelse af Kameo her 

Kunne du tænke dig at starte med at investere? Så lad Nord.Investments lave en gratis investeringsplan for dig.

nord.investments
Lad Nord.Investments investere for dig

Dansk Kundesupport
Lave omkostninger fra 0.6%
Gratis Investeringsplan

Crowdlending – Invester i lån

Mintos

En af de andre mere populære investeringer i nyere tid er crowdlending. Crowdlending er ganske simpelt en mulighed for at investere i lån sammen med andre investorer. Når man investere i lån med crowdlending, så opretter man sig på en platform hvor man kan låne sine penge ud til andre privatepersoner eller virksomheder.

Hos mange crowdlending platforme så sikre man også sine penge med buyback garanti, så hvis du har en dårlig betaler, så vil dit lån blive købt af lånegiveren igen og du vil som investor ikke miste penge ved disse lån.

En af de helt store crowdlending platforme er Mintos som jeg personligt selv har valgt at investere i, og som formidler lånegivere i hele Europa (også danske lånevirksomheder) med investorer som vil forrente sine penge.

Afkastet på crowdlending er ofte oppe på omkring 6-10% om året, hvilket er endnu højere end på aktiemarkedets gennemsnitlige afkast.

Du kan se hvor meget jeg tjener på crowdlending ved at se mine investeringer her

1. Du skal vide at aktiemarkedet kommer til at opleve et krak

Hver gang der er et aktiefald på aktiemarked, så opføre folk sig som om at det er enden på verden. Som om at de aldrig har set noget lignende før. Som om det var totalt uventede.

Men store fald i aktiemarked er ikke uventede. De er en normal del af investeringscyklussen.

Aktiemarked tabte 36,55 % i 2018 (Kilde)

Det tabte 9,03 % i 2000

11,85 % i 2001

21,97 % i 2002.

25,90 % i 1974

35,34 % i 1937

25,12 % i 1929 før det tabte yderligere 43,84 % i 1931.

Det eneste der er mærkeligt ved aktiemarkeds krak, er at folk opfører sig som om det er underligt.

Ikke bliv den person. Forstå at fald på aktiemarked er normale og forvent at på et tidspunkt vil du tabe mange penge på aktiemarked. Men lad være med at blive forskrækket, for nu er du advaret.

Sådan forbereder du dig på et aktiekrak

Rigtige investorer ved at der er et aktiekrak på vej. De ved at de ikke kan forudse hvornår eller hvor stort det bliver, men de er alligevel klar. Det skal du også blive.

Du kan ikke undgå at der kommer et aktiekrak, men du kan sikre dig selv så godt, at når det engang kommer, så vil du maksimalt trække på skuldrene og tænke ”Godt jeg har forberedt mig”. Nu vil jeg fortælle hvordan du forbereder dig på et aktiekrak, ved at sprede dine investeringer.

3. Du skal vide at det retter sig op igen lige bagefter.

Selv om at du ved at det sker, så er et krak hårdt ved maven. Dag efter dag vil du se at alle de penge du har arbejdet så hårdt for at spare op, vil forsvinde uden at du har en ide om hvornår eller hvor længe det forsætter.

Det er hårdt. Det er det virkeligt.

Men så er det her at man skal huske en ting: Aktiemarkedet har altid genoprettet sig selv. Nogle gange tager det år, men det har altid kommet tilbage stærkere end nogensinde før.

Her er kilden:

Denne graf viser væksten på aktiemarked fra 1900-2014. Det er ret nemt at se den opadgående vækst. Selvom de seneste år ikke er på denne graf så kan du nok godt regne ud hvordan den fremover vil se ud.

Hvert eneste krak er efterfulgt med en genoprettelse af marked. Dette betyder at hvis du har ro i maven, så bliver du belønnet.

4. Vælg en ’’asset allocation’’ som kan holde til både et crash og genopretning af marked

Asset allocation betyder som eksempel at du spreder dine penge mellem aktier, investeringsforeninger og måske kontanter.

Det giver ingen mening, at forsøge at forudse hvornår en såkaldt aktieboble sker.

Hvis du kunne gøre dette, og hvis du kunne komme ind på aktiemarked og ud igen på præcist de rigtige tidspunkter, så kunne du blive rigere end du nogensinde kunne forstille dig.

Men ingen i historien har nogensinde kunne forudse dette konsekvent, så hele denne ide bliver ikke til andet end en drøm.

Det du kan gøre, er langt mindre spændende, men langt mere effektivt. Du kan vælge en asset allocation som både forventer krak og genoprettelser efterfølgende som forbereder dig for begge dele.

Som udgangspunkt, så betyder din asset allocation at du spreder dine penge mellem høj risiko, højt afkast investeringer som aktier, og lav risiko, lavt afkast såsom investeringsforeninger. Balancen af dit valg har en effekt på både dit potentielle afkast som du kan tjene og risikoen du tager.

Sådan her skal man tænke i forbindelse med både et aktiemarked krak og genoprettelse af aktiemarked.

Dine investeringsforeninger giver dig en ’’pude’’ til når aktiemarkedet crasher. Denne portion af din portefølje bør, hvis det går værst tabe meget mindre end aktierne i din portefølje.

Dine aktier giver dig vækst efterfølgende. Dette tillader dig at tjene dine penge tilbage og lidt ekstra.

Begge dele er vigtigt at have i dit portefølje, og dit job er at vælge en balance som føles rigtigt og får dig på rette vej efter dine økonomiske mål.

En tommelfingerregel er at du skal forvente at 50 % af hvad du investere forsvinder når der er et aktiemarkeds krak. Du bør selvfølgelig forventer at det kommer sig igen, og lidt ekstra over det niveau det var før over nogle år, men du kan bruge denne ’’forventning’’ til at hjælpe dig med at finde ud af hvor meget du er komfortabel med at investere og risikere.

5. Planlæg at rebalancere

Når aktiemarked krakker, så vil din asset allocation naturligvis være ude af balance. DU vil have en lavere portion af din portefølje i aktier end du ville til at starte med, simpelthen fordi at dine aktier har tabt mere værdi.

Som eksmpel, lad os sige du har 100.000 investerede og din valgte asset allocation er 70 % i aktier og 30 % i investeringsforeninger. Dette betyder at du har 70.000 kroner investeret i 30.000 kroner i investeringsforeninger.

Lad os nu sige at markedet falder, hvilket giver et 30 % fald på aktiemarkedet, mens investeringsforeningerne ligger stabilt. Efter det crash vil du forsat have 30.000 kroner investeret i investeringsforeninger, men du har kun 49.000 kroner i aktier. Dette betyder at din asset allocation vil have skiftet til 62 % aktier og 38% investeringsforeninger.

For at komme til tilbage til din valgte asset allocation, så er du nød til at sælge for 6300 kroner af dine investeringsforeninger og bruge dem til at købe flere aktier.

Ja du hørte rigtigt, du skal begynde at købe på aktiemarkedet i det præcise øjeblik hvor det er midt i et krak.

Dette er måske nervepirrende, men det er helt essentielt for at rebalancere. Og det er en nødvendig del af din investeringsplan fordi den holder dig fra at komme for langt ude af balance igennem både gode og dårlige tider.

Og det er særligt gennem disse markeds krak at det er essentielt at købe aktier på udsalg, hvilket kommer dig til gavn i en hurtigere genopretning på din portefølje.

Så planlæg at rebalancer mindst én gang om året, uanset om det er aktiemarkedet der er højt eller lavt sat. Dine investeringer vil takke dig.

6. Skriv din plan ned og hold dig til den.

Din plan er lige så god som din evne til at holde dig til den.

Et investeringsdokument vil hjælpe dig med at holde dig til planen. Dette dokument kan du holde meget simpelt, men så skal du blot bruge følgende:

  • Dine investeringsmål
  • Hvor mange penge vil du planlægge at investere
  • Hvilken aktie depoter vil du bruge
  • Din valgte asset allocation
  • Din rebalancerings strategi

Til slut, så kan du skrive en dato på din plan. Datoen er nemlig utroligt vigtig. Når aktiemarkedet begynder at krakke, og du begynder at blive nervøs, så trækker du dette dokument frem, fornyer et dokument, fornyer dine forpligtelser og så ved du præcist hvordan du holder planen.

aktier
Køb aktier hos eToro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Populær Handelsplatform
Invester din formue
Brugervenlig platform

Opret konto nu→ Din kapital er i fare. Andre gebyrer forekommer. For mere information, besøg etoro.com/trading/fees

Relaterede artikler:

Tjen penge på aktier. Sådan investere man i aktier

Hvad er fordelen ved investering i investeringsforeninger?

Månedsopsparingen – Nordnet

5/5 - (41 votes)

2 tanker om “Er du klar til at aktiemarkedet krakker? Sådan bliver du klar”

  1. Hej
    Rigtig godt skrevet!
    Mit spørgsmål:
    Vil det kunne svare sig at have en sum penge stående i banken som man kan sætte i aktier, når et evt. krak vil opstå, og dermed supplere sin portefølje med ¨billige aktier¨?
    Venlig hilsen

    1. Hej Daniel,

      Mange tak fordi du skriver og tak for rosen. Det sætter jeg meget pris på.

      Med hensyn til dit spørgsmål vil jeg forsøge at komme så meget med mine tanker jeg kan.

      1. Ja, hvis du vælger at have en lille side opsparing, som du har til netop hårde tider, hvor marked er ramt hårdt som finanskrisen i 2007-2009 så ville det godt kunne betale sig at købe aktier på ”tilbud” Jeg ville dog forsat anbefale at diversificere din investering så meget som muligt, så du ikke rammer en enkelt aktie som virkeligt bliver hårdt ramt og måske endda, hvor firmaet går konkurs.

      Personligt ville jeg dog selv ikke gøre det, men derimod blive ved med at opkøbe hver eneste måned, for at få en gennemsnits kurs i stedet for at spekulere i, hvilken aktier der er bedst at købe. Der er ingen der ved hvornår marked har nået bunden, og da jeg ikke personligt vil gamle med mine hårdt tjente penge, så ville jeg hellere købe op hver eneste måned, så jeg også får bunden med men også hele vejen op.

      Se evt. https://stabilokonomi.dk/tjen-penge-paa-aktier-saadan-investere-man-aktier/ punkt 2, som beskriver hvordan man kan gøre det 🙂

      Jeg håber det var svar nok, ellers så skriver du bare igen.

Der er lukket for kommentarer.