Er du klar til at aktiemarkedet krakker?

Er du klar til at aktiemarkedet krakker?

Når du har læst denne artikel, er du klar til når aktiemarkedet falder

Jeg er ikke en af dem der forudser at aktiemarket falder. Mange såkaldte finansielle eksperter har tabt utroligt meget troværdighed på den måde, og dem vil jeg ikke følge.

Jeg ved ikke hvilken vej aktiemarkedet går hen i dag, i morgen, om et år eller et hvilket som helst andet år. Dit gæt er lige så godt som mit.

Men jeg ved to ting.

 1. Vi har i 8 år i streg haft positivt afkast på aktiemarked. Til og med denne dag, så er afkastet i 2019 11,93 %, så det ser ud til at det strækker sig til 9 år.
 2. Der vil helt bestemt komme et ’’crash’’ på aktiemarked. Jeg ved ikke hvornår eller hvor stort, men det kommer til at ske.

Sæt disse ting sammen og så får du en masse investorer, som har oplevet intet andet end vækst igennem lang tid, og som kan få et stort chok når aktiemarkedet endeligt kommer.

Jeg vil ikke have at det bliver dig. Jeg vil have at du bliver frygtløs, men forberedt så du kan tage det næste aktie fald i stiv arm og holde fokus på dine økonomiske fremtidsplaner.

For at gøre dette, skal du have en plan. Sådan laver ud planen.

1. Du skal vide at aktiemarkedet kommer til at opleve et krak

Hver gang der er et aktiefald på aktiemarked, så opføre folk sig som om at det er enden på verden. Som om at de aldrig har set noget lignende før. Som om det var totalt uventede.

Men store fald i aktiemarked er ikke uventede. De er en normal del af investeringscyklussen.

Aktiemarked tabte 36,55 % i 2018 (Kilde) Det tabte 9,03 % i 2000, 11,85 % i 2001 og 21,97 % i 2002. Det tabte25,90 % i 1974. Det tabte 35,34 % i 1937. Det tabte 25,12 % i 1929 før det tabte yderligere 43,84 % i 1931.

Det eneste der er mærkeligt ved aktiemarkeds krak, er at folk opfører sig som om det er underligt.

Ikke bliv den person. Forstå at fald på aktiemarked er normale og forvent at på et tidspunkt vil du tabe mange penge på aktiemarked. Men lad være med at blive forskrækket, for nu er du advaret.

2. Du skal vide at det retter sig op igen lige bagefter.

Selv om at du ved at det sker, så er et krak hårdt ved maven. Dag efter dag vil du se at alle de penge du har arbejdet så hårdt for at spare op, vil forsvinde uden at du har en ide om hvornår eller hvor længe det forsætter.

Det er hårdt. Det er det virkeligt.

Men så er det her at man skal huske en ting: Aktiemarkedet har altid genoprettet sig selv. Nogle gange tager det år, men det har altid kommet tilbage stærkere end nogensinde før.

Her er kilden:

Denne graf viser væksten på aktiemarked fra 1900-2014. Det er ret nemt at se den opadgående vækst. Selvom de seneste år ikke er på denne graf så kan du nok godt regne ud hvordan den fremover vil se ud.

Hvert eneste krak er efterfulgt med en genoprettelse af marked. Dette betyder at hvis du har ro i maven, så bliver du belønnet.

3. Vælg en ’’asset allocation’’ som kan holde til både et crash og genopretning af marked

Asset allocation betyder som eksempel at du spreder dine penge mellem aktier, investeringsforeninger og måske kontanter.

Det giver ingen mening, at forsøge at forudse hvornår en såkaldt aktieboble sker.

Hvis du kunne gøre dette, og hvis du kunne komme ind på aktiemarked og ud igen på præcist de rigtige tidspunkter, så kunne du blive rigere end du nogensinde kunne forstille dig.

Men ingen i historien har nogensinde kunne forudse dette konsekvent, så hele denne ide bliver ikke til andet end en drøm.

Det du kan gøre, er langt mindre spændende, men langt mere effektivt. Du kan vælge en asset allocation som både forventer krak og genoprettelser efterfølgende som forbereder dig for begge dele.

Som udgangspunkt, så betyder din asset allocation at du spreder dine penge mellem høj risiko, højt afkast investeringer som aktier, og lav risiko, lavt afkast såsom investeringsforeninger. Balancen af dit valg har en effekt på både dit potentielle afkast som du kan tjene og risikoen du tager.

Sådan her skal man tænke i forbindelse med både et aktiemarked krak og genoprettelse af aktiemarked.

Dine investeringsforeninger giver dig en ’’pude’’ til når aktiemarkedet crasher. Denne portion af din portefølje bør, hvis det går værst tabe meget mindre end aktierne i din portefølje.

Dine aktier giver dig vækst efterfølgende. Dette tillader dig at tjene dine penge tilbage og lidt ekstra.

Begge dele er vigtigt at have i dit portefølje, og dit job er at vælge en balance som føles rigtigt og får dig på rette vej efter dine økonomiske mål.

En tommelfingerregel er at du skal forvente at 50 % af hvad du investere forsvinder når der er et aktiemarkeds krak. Du bør selvfølgelig forventer at det kommer sig igen, og lidt ekstra over det niveau det var før over nogle år, men du kan bruge denne ’’forventning’’ til at hjælpe dig med at finde ud af hvor meget du er komfortabel med at investere og risikere.

4. Planlæg at rebalancere

Når aktiemarked krakker, så vil din asset allocation naturligvis være ude af balance. DU vil have en lavere portion af din portefølje i aktier end du ville til at starte med, simpelthen fordi at dine aktier har tabt mere værdi.

Som eksmpel, lad os sige du har 100.000 investerede og din valgte asset allocation er 70 % i aktier og 30 % i investeringsforeninger. Dette betyder at du har 70.000 kroner investeret i 30.000 kroner i investeringsforeninger.

Lad os nu sige at markedet falder, hvilket giver et 30 % fald på aktiemarkedet, mens investeringsforeningerne ligger stabilt. Efter det crash vil du forsat have 30.000 kroner investeret i investeringsforeninger, men du har kun 49.000 kroner i aktier. Dette betyder at din asset allocation vil have skiftet til 62 % aktier og 38% investeringsforeninger.

For at komme til tilbage til din valgte asset allocation, så er du nød til at sælge for 6300 kroner af dine investeringsforeninger og bruge dem til at købe flere aktier.

Ja du hørte rigtigt, du skal begynde at købe på aktiemarkedet i det præcise øjeblik hvor det er midt i et krak.

Dette er måske nervepirrende, men det er helt essentielt for at rebalancere. Og det er en nødvendig del af din investeringsplan fordi den holder dig fra at komme for langt ude af balance igennem både gode og dårlige tider.

Og det er særligt gennem disse markeds krak at det er essentielt at købe aktier på udsalg, hvilket kommer dig til gavn i en hurtigere genopretning på din portefølje.

Så planlæg at rebalancer mindst én gang om året, uanset om det er aktiemarkedet der er højt eller lavt sat. Dine investeringer vil takke dig.

5. Skriv din plan ned og hold dig til den.

Din plan er lige så god som din evne til at holde dig til den.

Et investeringsdokument vil hjælpe dig med at holde dig til planen. Dette dokument kan du holde meget simpelt, men så skal du blot bruge følgende:

 • Dine investeringsmål
 • Hvor mange penge vil du planlægge at investere
 • Hvilken aktie depoter vil du bruge
 • Din valgte asset allocation
 • Din rebalancerings strategi

Til slut, så kan du skrive en dato på din plan. Datoen er nemlig utroligt vigtig. Når aktiemarkedet begynder at krakke, og du begynder at blive nervøs, så trækker du dette dokument frem, fornyer et dokument, fornyer dine forpligtelser og så ved du præcist hvordan du holder planen.

Håndter det næste aktiekrak som en professionel

Rigtige investorer ved at der er et aktiekrak på vej. De ved at de ikke kan forudse hvornår eller hvor stort det bliver, men de er alligevel klar.

Hvis du følger de overstående trin, så er du også klar til det. Og hav is i maven. Hvis du kan have is i maven, så vil du også opleve de største oprejsninger igen med bedst afkast, i stedet for at blive bange og sælge ud, når dine aktier er mindst værd.

Få en gratis investeringsplan hos Nord.Investments

Hvis du gerne vil have din opsparing til at arbejde for dig, en du ikke selv ved hvordan du kommer i gang med at investere dine penge, så har du mulighed for at få en gratis investeringsplan hos Nord.Investments. Her kan du enten selv vælge at investere efter investeringsplanen som du får, eller du kan lade de håndtere dine investeringer og lade dine investeringer stå på fuldstændig autopilot.

Jeg syntes personligt at deres investeringsplan rammer ret godt plet og hvis du ikke helt ved hvad du skal investere i for at få det bedste afkast i forhold til risiko, så brug de få minutter det tager at besvare på de 12 spørgsmål du får stillet.

Få din gratis investeringsplan på under 5 minutter – Klik her

Relaterede artikler:

Tjen penge på aktier. Sådan investere man i aktier

Hvad er fordelen ved investering i investeringsforeninger?

Månedsopsparingen – Nordnet

stabilokonomi Forfatter

Kommentarer

  Daniel

  (januar 7, 2018 - 7:05 pm)

  Hej
  Rigtig godt skrevet!
  Mit spørgsmål:
  Vil det kunne svare sig at have en sum penge stående i banken som man kan sætte i aktier, når et evt. krak vil opstå, og dermed supplere sin portefølje med ¨billige aktier¨?
  Venlig hilsen

   stabilokonomi

   (januar 8, 2018 - 1:41 pm)

   Hej Daniel,

   Mange tak fordi du skriver og tak for rosen. Det sætter jeg meget pris på.

   Med hensyn til dit spørgsmål vil jeg forsøge at komme så meget med mine tanker jeg kan.

   1. Ja, hvis du vælger at have en lille side opsparing, som du har til netop hårde tider, hvor marked er ramt hårdt som finanskrisen i 2007-2009 så ville det godt kunne betale sig at købe aktier på ”tilbud” Jeg ville dog forsat anbefale at diversificere din investering så meget som muligt, så du ikke rammer en enkelt aktie som virkeligt bliver hårdt ramt og måske endda, hvor firmaet går konkurs.

   Personligt ville jeg dog selv ikke gøre det, men derimod blive ved med at opkøbe hver eneste måned, for at få en gennemsnits kurs i stedet for at spekulere i, hvilken aktier der er bedst at købe. Der er ingen der ved hvornår marked har nået bunden, og da jeg ikke personligt vil gamle med mine hårdt tjente penge, så ville jeg hellere købe op hver eneste måned, så jeg også får bunden med men også hele vejen op.

   Se evt. https://stabilokonomi.dk/tjen-penge-paa-aktier-saadan-investere-man-aktier/ punkt 2, som beskriver hvordan man kan gøre det 🙂

   Jeg håber det var svar nok, ellers så skriver du bare igen.

Lukket for kommentarer.