Spring til indhold

Ingen bil – 8 måder at gøre det lettere undvære en bil på

Ingen bil - 8 måder at gøre det lettere undvære en bil på

Da jeg først flyttede hjemmefra og sammen med min kæreste, så havde jeg ingen bil. Vi boede i lejlighed i midtbyen, og boede billigt da jeg dengang havde købt lejligheden billigt og fik den sat i stand med hjælp fra min far, som kunne lave det hele selv. Den eneste grund til at vi kom til at skulle bruge en bil, var da vi fandt ud af at vi ventede vores datter og derfor ville have noget lettere ved at transportere barnevogn og udstyr til babyen. Men inden da, så kunne jeg sagtens tage bussen eller cykle frem og tilbage, og til tider kunne jeg låne en bil.

Når jeg ser tilbage på den tid, så var det en simpel tid i mit liv, med en masse dejlig frihed som jeg kort sagt ikke har i disse dage. I dag har jeg en forlovede, barn, hus og mange flere forpligtelser, som jeg skal bruge min tid på. Tanken om at undvære en bil er helt umulig.

Eller er den?

Ingen bil – Kan du undvære en bil?

Sandheden er at lige nu har vi en enkelt bil. Min bedre halvdel bruger bilen hver dag til at aflevere vores datter, og derefter på arbejde. Jeg får af og til et lift på arbejde, hvor jeg normalt tager cyklen. Ellers så bruger vi den til at handle ind, og besøge venner og familie.

Når jeg dropper fordommen om at vi er ’’nød til’’ at have en bil, af en eller anden årsag, så indser jeg at det mest handler om at jeg overbeviser mig selv om at en ’’lyst’’ – muligheden for at være ’’fri’’ og køre et sted hen i feriedagene rent faktisk er et behov. Det er ikke et behov overhoved. Faktisk så kunne vi sælge bilen, spare pengene op og spare på mange ting. Det bliver nemt fristende når du rent faktisk ser på situationen og kan se, at leve uden bilen sagtens kan lade sig gøre.

At undvære din bil er en let måde at få plads i budgettet

Her er en sandhed: Hvis du ser efter et stort økonomisk træk, som kan hjælpe din økonomiske situation, så er et af de bedste træk du kan lave, at reducere antallet af biler i dit hjem.

I dette træk, så vil det eliminere omkostninger til brændstof, vedligeholdelse, forsikrings omkostninger, grøn ejer afgift og udskiftnings omkostninger. Derudover så vil du også opleve et hurtigt tab af penge ved salget af bilen. Det hele beløber sig til over 10.000 kroner om året mindst.

Selvfølgelig vil der komme nogle rigtige forhindringer, ved at skille sig af med sin bil. Du har simpelthen ikke friheden til at komme rundt, som du havde da du havde den bil. Du er nød til at få en ny livsstil, så du kan få det hele tilpasset til at undvære en bil. Det er let at overtale dig selv i den situation, til at din bil er et ’’behov’’. Men er den virkeligt det?

Det er nu du skal beslutte dig for, om bilen virkeligt er et ’’behov’’. Kunne du stadig nyde dit liv med ingen bil? Hvordan kan du lave sådan en radikal ændring i dit liv?

De fleste løsninger, som folk med det samme forstiller sig, når det drejer sig om ændringer som denne, er komplicerede og udfordrende. Men der er faktisk nogle ret simple ændringer, som du kan lave når du reducere dit antal af biler til et mindre tal eller helt lever med ingen bil.

1: Sælg din bil når du flytter – og husk at være klog omkring placeringen af dit nye hjem.

Et af de bedste tidspunkter at eliminere bilen fra dit liv, er at når du flytter og starter på en frisk start. Du kan vælge en location, som mindsker påvirkningen ved ikke at have en bil, så ændringen ikke mærkes så meget i dit liv.

Nogle ting, som du kan kigge efter når du skal flytte, som virkeligt kan gøre det langt lettere at mindske antallet af biler i dit hjem, er at bo tæt på et busstop sted, at bo tæt på en dagligvare butik, at have et bibliotek i nærheden af dit hjem og at bo tæt på dit arbejde, eller tæt på et bus stoppested, som kan føre dig på arbejde. Det er også en fordel at bo tæt på dine venner og familie som kan hjælpe dig engang i mellem. Når du har let til arbejde, mad og underholdning tæt på din lejlighed eller dit hus, så er det langt lettere at leve med ingen bil.

Jeg er også fortaler for, at folk jeg kender som ingen bil bør forsøge at finde et sted at bo tæt på et bibliotek til at starte med. Grunden til jeg gør dette, er fordi at der altid er bus stoppesteder i nærheden af et bibliotek. Derudover så tilbyder et bibliotek også DVD’er og lydbøger som du kan låne gratis, og diverse arrangementer. Et bibliotek nær dit hjem kan være utroligt værdifuldt i din hverdag.

Ved at have sådanne muligheder tilgængeligt så let, kan også koste lidt mere i husleje, men prøv at beregne de ekstra omkostninger ved at have en bil, kombinerede med et behov for at pendle når du bor langt fra dit arbejde, så er det som regel meget tydeligt, at undvære en bil pludseligt ikke er så stor en ulempe.

2: Få maksimalt værdi ud af den offentlige transport

Offentlig transport såsom busser og tog, kan stort set give alt den transport man har behov for, så man kan komme rundt i byen, hvis du altså bor tæt på et sted hvor du kan komme ind i det offentlige netværk. Hvis du kan tage bussen til togstationen og derefter komme afsted til et sted tættere på dit arbejde, så har du et transportsystem som er let og som du kan køre med hver dag. Med denne form for transport, så har du tid til at læse eller at klare andre opgaver i mens.

Hvis du er i en situation, hvor du tager en masse offentlig transport hver dag, til ting såsom at besøge venner, shoppe og så videre, kombinerede med arbejde, så kan du få et rejsekort hvor du virkeligt kan spare mange penge på transporten hver måned.

3: Få din motion på en cykel med et bagagebærer eller kurv

En cykel er en billig måde at få utroligt meget frihed i forhold til hvordan du kommer rundt i byen. Mange byer har cykelstier på vejene og andre muligheder for at gøre det let at komme rundt på din cykel.

For virkeligt at maksimere værdien af at bruge en cykel, så kan det sagtens betale sig at få påsat en cykelkurv eller et bagagebærer permanent påsat på din cykel. Hvis du har dette, så er det let at tage ud og handle efter mindre indkøb eller at tage på biblioteket da du let kan bære et par ting på dit bagagebærer eller cykelkurv.

Ligesom alt muligt andet i livet, så kræver det noget træning at køre rundt i byen, men når du er vant til det, så giver det ikke bare frihed, men det forbedre også din kondi og får dig til at komme rundt omkring. Du kan køre hen til din dagligvare butik nærmest lige så hurtigt som du kan komme dertil i bil, og derudover så kan du også få en lille træning på vejen kombineret med at du bruger langt mindre penge på dine transportudgifter.

4: Få ekstra motion ved at gå

Selvom det er tiltalende at tage cyklen, så kan jeg personligt også godt lide at gå til steder tæt på. (indenfor et par kilometer, hvis jeg skal flere ting). Jeg kan lide at se hvad der sker i mit kvarter, mens jeg lytter til diverse podcasts mens jeg går. Eller bare at gå og tænke over livet. Jeg fortrækker også at gå i et rimeligt godt tempo, da det er sundt at få pulsen en smule op.

Jeg plejer ofte at gå til de steder, selv på trods af at jeg har en bil netop af overstående grunde. Jeg kan finde på at gå over og handle ind, hvis jeg ikke skal have så mange ting med hjem, da jeg både kan nyde at få frisk luft, motion og spare penge på brændstof udgifterne på én gang.

5: Overvej samkørsel

Hvis du overvejer at gennemtænke denne strategi som er beskrevet ovenfor, så komme man ikke uden om ideen med sammenkørsel. Samkørsel er helt konkret at man køre til samme destination som en anden som bor tæt på dig. Det kan være en stor tids og penge besparelse for alle som er med i det. Særligt hvis destinationen involverer et sted hvor der ikke er offentlig transport i nærheden.

Som eksempel, så har jeg en bekendt som lavede samkørsel da han studerede langt væk fra sin hjemby, sammen med andre studerende som også kom fra sammen by. Og så blev han bare sat af ved hans forældres hus i weekenderne, hvor det lige passede.
Det gav ham mulighed for at undvære en bil i skoleperioden og så delte de bare omkostningerne for brændstoffet.

Hvis der er et sted, som du kommer ofte men ikke er en del af det offentlige netværk – Lad os sige din hjemby eller at du arbejder et sted langt ude på landet. Så se efter en mulighed for at lave samkørsel med en kollega, ven eller lignende som skal samme vej. Derudover så findes gomore også som er en mulighed for at lave samkørsel med fremmede.


Sponseret

6: Lej en bil til længere ture

Nogle gange er der begivenheder i dit liv, som kræver at du skal længere væk, end de normale muligheder du benytter dig af i dagligdagen kan løse. I disse tilfælde så vil det godt kunne være den bedste mulighed at leje en bil.

At leje en bil er den perfekte mulighed til en længere tur. Det er ret billigt at leje en bil i et par dage, for at køre til et bryllup et par timer væk, eller andre lignende begivenheder. At leje en bil for at komme til en bestemt destination, for derefter at køre tilbage igen senere på dagen. Det er koster måske en smule, men eftersom du ikke gør det særligt ofte, så er det ikke så slemt. Du kan skære ned på denne omkostning ved at dele den med en ven eller en fra familien (eller to… eller 3).

Hvis du sidder fast i byen uden adgang til offentlig transport (måske grundet at du ikke har nået den mulighed du havde) så kan du evt. tage en taxi. Sådan en service giver dig mulighed for at komme til din destination til en rimelig pris, i forhold til at have de faste omkostninger på din egen bil.

I begge tilfælde, så fylder din lejede bil et hul, hvor dine fødder eller cykel eller offentlig transport ikke kan hjælpe. Disse løsninger er ikke gratis, men eftersom det ikke er noget der sker ofte, så kan det godt betale sig.

7: Få en hverdags taske og fyld den op fornuftigt

Med alle disse muligheder, så skal man også huske at man ikke har mulighed for at have ting midlertidigt opbevaret i din bil. Så derfor giver det rigtig god mening at have en form for taske med dig, når du forlader dit hjem. Denne taske kan indeholde ting som du måske skal bruge på en normal dag.

Det kan være eksempel være en taske hvor der er en tandbørste i, en smule tandpasta, deodorant osv. Evt. en T-shirt, en vandflaske, en snack af en form og muligvis også noget papir og en notesblok.

Hvis jeg skal på nogle længere ture tager jeg altid min bærbar computer med også, med mindre jeg ved at jeg skal til at bekymre mig om sikkerheden det sted hvor jeg skal hen.

Disse ting holder mig fra at lave nogle ’’hovsa’’ køb når jeg er ude, så tingene spare mig faktisk for penge. Det er også dejligt at have en taske ved hånden, hvis jeg pliudselig skal have nogle ting med hjem fra byen af.

8: Undersøg dit nærområde for at finde ud af hvilken form for underholdning og sociale muligheder

Mange folk ser ingen bil som et tab på frihed af eget valg. De tænker på alle tingene de har lyst til at gøre, som nu ikke er så let når de skal undvære en bil.

En måde at undgå den sentimentale tankegang, er ved at undersøge alle tingene i nærheden, som blot er en kilometer eller to fra dit hjem. Hvilken offentlige services er tilgængelige? Biblioteker eller lignende? Hvilke butikker er nær dig? Hvilke kulturelle ting kan du opleve i nærheden? Hvilke parker eller skove har du tæt på dit hjem?

Brug tid på at undersøge området ordenligt. Se alt hvad der kunne være interessent at bruge din tid på. Find evt. facebook grupper for nærområdet, for at finde ud af hvad der sker.

Du finder måske ud af ting som du ikke anede fandtes. Selv i vores relativt lille by, så fandt vi ud af at der var en masse tiltag og arrangementer som vi ikke anede fandtes før vi kom ind i den lokale facebook gruppe.

Sidste tanker

Når de fleste tænker på at have en hverdag med ingen bil, så tænker de med det samme på alle ulemperne, og hvad de taber i den proces. Men det er ofte overset, at mange ulemper kan undgås med nogle små livsstils ændringer. Og med nogle af disse ændringer, så kan du opleve store livsforbedringer også. Du bruger langt mindre penge, som en af de første ting. Og du har mulighed for at opleve en masse arrangementer i nærheden, som de førhen overså.

Hvis du er i overvejelsesfasen omkring at undvære en bil, så prøv at give disse livsstils ændringer en seriøs overvejelse og se om de giver nogen mening i dit liv. Hvis du kan finde et par af disse argumenter muligt at leve efter, så kan det være du måske ikke vil finde det så svært at undvære en bil som du troede på til at starte med, og så vil du opleve at det du spare og andre fordele måske vil overraske dig positivt.

Relaterede artikler:

Køb brugt bil – 10 grunde til at købe en brugt bil

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Hvordan spare man penge på forsikringen?

Rate this post