Hvad er Crowdlending? Guide til Crowdlending

Små opsparer og mindre investorer søger nye alternativer, hvor der er mulighed for at få et bedre afkast, da man nærmest intet afkast får af at have penge i banken. Så både crowdfunding og crowdlending er blevet mere og mere kendt i udlandet i de sidste år.

På den anden side af bordet, er der iværksættere og små virksomheder som har meget svært ved at få adgang til et banklån i dag. Men hvad er crowdlending endeligt? Jeg kommer her med en beskrivelse af hvordan crowdlending fungere og hvad det er.

 

Hvad er crowdlending?

Crowdlending er en form for crowdfunding, som består af et system mellem folk som udlåner penge til andre. Det er også kaldet peer 2 peer lending, men kært barn har mange navne, og det er praktisk talte det samme.

Takket være mængden af disse investorer bliver mange bække små, og derved kan virksomheder eller andre privatpersoner få indsamlet deres hele lån. Udlåneren modtager en rente, og låneren får sit lån, som de efterspørger. På den måde er der en fordel for både udlåneren og låneren.

Crowdlending er kort fortalt et lån mellem privatpersoner og/eller virksomheder, håndteret igennem en platform online. Projekterne er finansieret af en gruppe af flere personer, med en aftalt rente afhængig af risikograden af låneren.

Denne nye måde at investerer for investorer, og modtage lån for virksomheder og privatpersoner er helt ny i Danmark og har nærmest været ukendt tidligere, men den har altså fundet sted i udlandet i flere år i Europa, hvor crowdlending har været en relativt udbredt måde at investere sine penge og skaffe lån udenom banken eller diverse kviklån.

Er Crowdlending en god investering?

Da crowdlending er relativt nyt, og en ny måde at investere på, så vil jeg også mene at det er med mellem – høj risiko, dog med det i mente at der er mulighed for selv at bestemme hvilken risiko profil du er på de fleste online platforme.

Der er mulighed for på nogle platforme at have ’’buy back’’ garanti, som ganske simpelt består i, at hvis lånetageren ikke betaler, så køber loan orginator (virksomheden som står for lånet) tilbage igen og du får forsat renten og dit udlånte beløb tilbage igen uden tab.

Derudover kan man selv vælge om man vil investere i høj risiko lån med højere rente (nogle med en årlig rente på over 100 %) og andre lån med lavere risiko og naturligvis en tilhørende lavere rente. Du kan på de fleste platforme selv bestemme netop din risikoprofil og sammensætte din låne portefølje.

Eftersom at flere af de forskellige platforme såsom Bondora og Mintos som jeg selv har valgt at investere i, er placeret i lande, hvor privat og virksomhedslån i banken faktisk har ret høje renter, så kan det godt. betale sig at skaffe sin ønskede kapital igennem crowlending, da renten faktisk i mange tilfælde kan være endnu bedre derigennem end i banken for lånerne.

 

Fordele

  • Få en høj rente på din opsparing
  • Spred dine penge på mange forskellige lån
  • Nemt at investere i crowdlending
  • Du bestemmer selv din risikoprofil

 

Ulemper

  • Der er altid en risiko ved investeringer
  • Forholdsvis ny investeringsform

 

Hvor meget kan man tjene på crowdlending?

Du kan tjene alt fra 5 % i rente til over 100 % i rente på crowdlending investeringer. Det afhænger fuldstændig af hvilken risiko du er villig til at løbe, præcist som med aktier og andre investerings former.

Jeg kan med min egen erfaring fortælle at man godt kan tjene penge på crowdlending, på trods af at jeg forsat er relativt ny i crowdfunding og peer 2 peer verdenen. Men jeg får et afkast på mellem 8 og 15 % (du kan læse mine erfaringer her om Mintos og Bondora). Og følge min Portefølje her.

 

Skal jeg investere i Crowdlending?

Personligt vil jeg helt klart forøge min investering i både Mintos og Bondora, men også nogle af de nyere platforme som eksempelvis Fastinvest og Peerberry som jeg har valgt at investere i baseret på erfaringer fra andre investorer i udlandet og baseret på deres historik, og der er slet ingen tvivl om at crowdlending også bliver mere udbredt i Danmark i fremtiden, hvor der allerede findes danske spillere såsom Lendino.dk og Flexfunding.dk, som dog efter min mening ikke tilbyder god nok spredning på sine lån grundet for høj indbetaling Pr. lån samt ikke giver et attraktivt nok afkast i forhold til de udenlandske platforme.

Jeg ville dog ikke investere hele min opsparing i Crowdlending, men forsøge at sprede min investeringer på et par forskellige platforme og nogle investeringsforeninger, så alle mine ’’æg’’ ikke er i den samme kurv.

Hvis du vil prøve crowdlending så kan du oprette en konto hos Bondora og få 5 Euro på din konto eller opret dig på Mintos og få 1 % i bonus på dine investeringer de første 90 dage efter at du har registreret dig.

 

Læs også:

Hvad er crowdlending investering – Bondora.com

Hvad er crowdlending investering – Mintos.com

 

stabilokonomi Forfatter