Spring til indhold

3 tips til den nye iværksætter

3 tips til den nye iværksætter

Som ny iværksætter, så har man typisk rigeligt at se til. Dem der har prøvet det, vil med stor sandsynlighed være enige i det udsagn. Der er mange typer af opgaver, som man skal håndtere, samtidigt med at kunderne skal have den bedste service. Nogle af de opgaver, som mange ikke tænker specielt meget over inden opstart af ny virksomhed, er de mere administrative opgaver. Her kan især bogføring og regnskab volde problemer for mange, der ikke har en decideret revisor uddannelse.

Styr på IT-kompetencerne

Først og fremmest er det vigtigt at man har styr på de grundlæggende værktøjer, der bruges af stort set alle virksomheder. Her menes de klassiske computerprogrammer, som for eksempel Microsoft Office pakken. Denne indeholder mange af de programmer, som normalt kræves, for at drive en virksomhed. Især Excel er et vigtigt program i denne digitale værktøjskasse.

Excel har et væld af genveje, formler og muligheder, der alle sammen kan hjælpe dig til at spare store mængder tid på de administrative opgaver for. Det er langt fra nødvendigt at være superbruger af Excel, men det er dog anbefalelsesværdigt at kunne bruge de mest basale funktioner. Hvis ikke det er tilfældet så kan man heldigvis tage et grundlæggende Excel kursus, hvor man hurtigt kan lærer de nødvendige funktioner og genveje at kende.

Bogføring og regnskab

Når man starter en ny virksomhed, så kræves det også, at man danner sig en grundlæggende forståelse for bogføring og regnskabsstyrring. Der findes en del faldgruber og derfor er her en kort guide, til at lave et bedre regnskab selv.

  1. Moms – Der findes desværre flere skrækhistorier om nyopstartede virksomheder, der ikke havde styr på momsregnskabet. Det er derfor vigtigt, for ikke at ende som endnu en historie i denne kategori, at huske på momsen. Som hovedregel udgør momsen 20% af al indtægt fra privatkunder, og den skal betales til SKAT via momsafregningen. Desto oftere dette regnskab afstemmes, desto mindre er chancen for ubehagelige overraskelser, når der skal betales moms.
  2. Kvitteringer og bilag – Desværre sker det tit at kvitteringer, regninger eller fakturaer forsvinder eller går i stykker. Det kan gøre det rigtig svært at få regnskabet til at stemme, og derfor anbefales det at lave digitale kopier af disse.
  3. Bogføring og afstemning af bankkonto – I forhold til bogføringen af f.eks. bilag så anbefales det at dette gøres relativt ofte. Hvis ikke dette gøres jævnligt, så kan det blive markant sværere at finde frem til en fejl, hvis regnskabet ikke stemmer. På samme tid kan man passende afstemme sin bankkonto i forhold til resultatet af bogføringen. Hvis ikke disse stemmer overens, så skal fejlen findes.
  4. Årsregnskab – Der skal hvert år laves årsregnskab, og det kan være en omfattende opgave for alle, der ikke er uddannede inden for regnskab. Selvom man har været god til at bogføre og afstemme løbende, så kan der sagtens være sket fejl. Det er derfor fornuftigt at kontakte en revisor, for at få hjælp til årsregnskabet. Det kan virke som en dyr fornøjelse, men det kan i sidste ende være en god investering, da det kan spare dig mange timers arbejde, i forsøget på at finde fejl.

Det kan derudover være en god ide at undersøge muligheden for at anskaffe et brugervenligt regnskabsprogram, til at hjælpe med de ovenstående administrative opgaver.

Ekstra arbejdskraft

I takt med at en virksomhed vækster, så kan der hurtigt komme et behov for ekstra arbejdskraft. Alt afhængigt af hvilken type virksomhed der er tale om, så kan definitionen af kvalificeret arbejdskraft variere. Lige meget hvad, så kan det i starten være en stor udgift at skulle finde penge til ekstra ansatte. Derfor tyer mange til vikarbureauer for at få hjælp. Eksempelvis kan man spare 20-30%, ved at gøre brug af udenlandsk arbejdskraft, hvilket er noget som kan gøre en stor forskel i for en nyopstartet virksomhed.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *