Spring til indhold

Billig børnefødselsdag – Se hvordan du holder en her!

Billig børnefødselsdag - Se hvordan du holder en her!

Billig børnefødselsdag

I den kommende weekend så holder vi min datters fødselsdag på en relativt stille og hyggelig måde. Nogle af hendes venner har samme alder som hende, har holdt nogle store fødselsdage med en masse gaver.

Vores datter har på den anden side holdt hendes børnefødselsdag på en anden måde, dog stadig super sjovt, men den kostede vores familie en brøkdel af hvad nogle andre forældre må have betalt for deres fester.

Vores filosofi herhjemme er simpel. En børnefødselsdag skal være en sjov dag, men ikke en ekstrem omkostning, som kan mærkes resten af måneden. Gode gaver og gode aktiviteter bør være fokus den dag, ikke dyre gaver og dyre aktiviteter.

Her er nogle af de ting vi gør til vores børnefødselsdage, som stadig er sjove men holder omkostningerne lave og gør det til en billig børnefødselsdag.

Sådan gør vi

Vi har et afslappet forhold til de børnefødselsdage, hvor alle hygger sig, og hvor børnene kan lege og have det sjovt. Jeg har derfor lavet en liste med vores tilgang til en billig børnefødselsdag, så du kan få tips til hvordan du selv kan holde en billigere fødselsdag med gode gaver.

Vi forsøger ikke at ’’følge med’’ de andre børn

Dette er den første og vigtigste ting på vores liste. Vi gider simpelthen ikke følge med de andre forældre og hvad de gør til deres fester. Faktisk, så er vi helt ligeglad med hvad de gør.

Igennem årene har vi været inviterede til en masse fødselsdags fester med ballondyr, hoppeborge og alle mulige vilde ting. Deres børn har fået fantastiske gaver, som eksempelvis kæmpe håndlavede dukkehuse, Playstations lige op til at de er blevet lanceret, og en drone til en pris på over 5000 kroner.

Det kommer simpelthen ikke til at ske med vores datter. I vores familie, så handler det ikke om hvad andre folk har eller hvilke slags gaver som de børn modtager. Dette er beslutninger som er truffet af andre familier, og ikke vores familie.

I stedet for, så har vi en håndfuld principper som vi holder os til, og som vi også fortæller vores datter, så hun også forstår det.

Til at starte med, så betyder det at bruge mere tid sammen, mere end at købe ’’ting’’. Dette er klart det mest værdifulde i vores liv, og der er ikke noget mere værdifuldt for børn end din tid. Dette betyder ikke bare, at din krop er samme sted som dine børn. Det handler om at være opmærksomhed på andre folk og tale med dem og lytte til dem, og rent faktisk engagere sig i en aktivitet sammen. De distraherende enheder såsom mobil og computere bliver slukkede og vi fokusere på aktiviteten.

Relaterede artikel:
Det er dyrt at få børn -12 gode råd til at spare penge

Vi begrænser antallet af gaver fra os

I stedet for at modtage et bjerg af gaver, så får vores datter som regel bare to eller tre gaver til hende på hendes fødselsdag. Dette er af forskellige årsager.

 1. Jo mindre gaver, jo mindre omkostninger.

Det er langt lettere at holde forbruget under kontrol hvis du giver et relativt lille antal gaver. Selv hvis hver gave er relativt billigt, så vil en stor bunke af dem som regel ende med at blive dyrt.

 1. Når du er kommet over den 3 gave eller deromkring, så vil hver individuel gave blive mindre vigtig og mindre spænende.

Spændingen omkring den enkle gave forsvinder lidt i mængden. Efter alt gave giveriet, så tænker folk som regel primært på en eller to af gaverne, selv hvis de kan lide dem alle sammen. Med andre ord, efter du er kommet over den 3 gave eller deromkring, så er resten for meget. De bliver ikke nydt så meget af modtageren.

 1. For mange ejendele.

Den nye ting som de modtager, kommer til at være i direkte konkurrence med nogle ting som de allerede har. At tilføje yderligere ting betyder enten at du kommer til at skulle af med en masse ting som du allerede ejer, eller også kommer du til at have flere af dem samme ting. Disse ting tager en masse plads, hvilket betyder at rod eller brug for en masse opbevaringsplads. Du er nød til at undgå alt dette ved at holde antallet af gaver under kontrol til at starte med. Ikke nok med at du kan holde en billig børnefødselsdag, så lære du også dit barn at man sætter pris på tingene.

Så hold dig til et lille antal gaver. Vi har fundet af at hjemme hos os så er 3 det magiske tal når det kommer til dette. Det er svært at få for mange ting, når man kun får 3 gaver til sin fødselsdag, og så får man fordelen ved at gaver som regel ikke bliver overset hvis antallet er så lavt. Og derudover så bliver alle tingene nydt og det holder også vores omkostninger lave.

Typisk så vil en billig børnefødselsdag hos os involvere at vores datter modtager 3 gaver fra os, hvor de 3 ting ofte passer lidt sammen. (Derudover så modtager hun selvfølgelig yderligere gaver fra bedsteforældrene og resten af familien.)

Vi plejer at gøre én gave til den vigtigste.

Vores datter er lige som så mange andre børn: Hun har gaver som hun vil have, og som hun forventer hun får. Ofte så er disse gaver lidt dyrere, så selv hvis vi holder antallet af gaver lave, så kan det stadig være dyrt hvis vi køber 3 gaver til en høj pris.

Vores tilgang er simpelthen at vi giver en lækker gave som hun ’’forventer’’ sammen med de andre gaver som enten er mindre, eller som passer til den store gave.

Der er igen flere årsager til at gøre dette.

 1. Folk har det med at sætte pris på at få en ting som de virkeligt gerne vil have mere end at modtage det meste på deres ønskeliste.

Dette kan måske virke ulogisk, men det har været sådan igen og igen efter vores erfaring. Vores datter har det med at blive helt utrolig glad når hun modtager den ting som hun virkelig gerne vil have. Når du virkeligt rammer noget som de gerne vil have, så betyder intet andet noget.

 1. Hovedgaven bliver faktisk brugt rigtig meget.

Hvis du giver dem 5 flotte gaver og 5 gaver som de vil have mest, så vil deres opmærksomhed også blive delt på alle gaverne og ingen af dem vil der virkeligt blive sat pris på. (som regel så bliver opmærksomheden alligevel delt ud på to eller 3 af dem, og så er resten af gaverne ikke blevet rørt som jeg har skrevet ovenfor.

Som eksepmel, så fik min datter et børnelægesæt fra hendes ynglings program i tv. Derudover fik hun en racerbane som hun også var helt vild med, perler og andre ting. Efter hun fik pakkede alle hendes ting ud, så legede hun kun med hendes nye børnelægesæt. Det var primært denne ene gave som hun legede med. Hun vil nærmest ikke lægge den fra sig, og virker til at være helt vild med denne ene gave.

Vi holder en simpel billig børnefødselsdag for et lille antal venner

I stedet for at have en kæmpe børnefødselsdag med hoppeborg og pony rideture, klovne og hvad der ellers kan findes på, så forsøger vi at holde alle vores børnefødselsdage ret simple. Vi holder os til et par principper når det kommer til disse fester.

 1. Invitations listen er kort½

Der er 2 eller 3 børn som er inviteret til vores datters børnefødselsdag og derudover så vores nærmeste familie. Det er derfor aldrig en stor fest af nogen slags, fordi vi har fundet ud af at ikke nok med at store fester er dyre, så ender de som regel med at nogle af børnene ikke får lov at leve med fødselsdagsbarnet.

 1. Vi fokusere hele fødselsdagen omkring en ´´aktivitet´´ som vi nemt kan lave.

Vi lavede i år superheltekostumer for alle ud af billigt tøj fra en outlet butik, og så bekæmpede de ’’kriminalitet’’ sammen med en skattejagt, hvor de fandt sjove våben som de brugte til at bekæmpe den onde skurk (aka. Far med en maske).

Dette kræver ikke et særligt stort budget, men børnene er helt vilde med det, og det samme er os forældre.

 1. Vi holder som udgangspunkt børnefødselsdagene derhjemme.

På den måde så koster det ikke noget for bare at holde festen. De fødselsdage hvor det kræves at man bare betaler for at skære et stykke fødselsdagskage og åbner gaver er unødvendigt. Hvis vi skal holde sådan en fødselsdag med gaver og kage, så holder vi den et sted hvor det ikke koster noget.


Sponseret

Vi laver en hjemmelavet fødselsdagskage

Når vi taler om fødselsdagskage, så fortrækker vi også at lave vores egen kage i stedet for at købe en kage ved bageren. Det er der også flere årsager til.

 1. Hjemmelavede kager er langt billigere end de kager fra bageren.

Selv hvis vi valgte at købe en færdigpakke, hvor vi ikke kan tilsætte andet end vand, så er prisen for den kage langt, langt billigere end den kage du kunne købe fra bageren. Prisen er stadig billigere hvis du selv vælger at købe alle ingredienser. At lave en simpel chokolade kage er ikke særligt svært.

 1. Alle i familien kan være med til at lave den.

Uanset om det er et barn i familien der har fødselsdag eller et andet familiemedlem, så er både forældre og barnet (vores datter, hjemme i vores hus), som laver kagen. Det bliver en aktivitet for hele familien af en slags. Kagen bliver både blandet sammen og bagt, og så bliver glasuren forberedt og til slut så bliver kagen dekoreret mens alle samarbejder omkring det.

 

 1. Det bliver meget nemt at gøre den super personlig.

Vi kan lave kagen og glasuren i hendes ynglings farver rigtig nemt. Vi kan nærmest vælge hvilken som helst kage som hun vil have, som en bager også kan bage og som de ofte vil tage ekstra for. Vi kan lave stort set alle farver glasur som vi har lyst til. Vi kan også tilføje personlige beskeder og andre elementer også, såsom tegninger af vores familie.

Ikke nok med at en hjemmelavet kage billigere, så ender det også med at blive langt mere personlig og speciel grundet man selv har stået for det. Og derudover så ender det med at blive en familie aktivitet for alle mens fødselsdags barnet også bliver involveret i det.

Vi laver en familie aktivet på den faktiske fødselsdag.

Det er faktisk ret sjælendt at en fødselsdags fest kan holdes på barnets rigtige fødselsdag, så derfor så plejer vi at finde en måde at fejre hendes rigtige fødselsdag på selve dagen. For mange familier så betyder det, at man skal ud og spise eller noget lignende, men vi har en anden tilgang. Vi plejer at lave en familie aktivitet af en slags og derefter lave noget hjemmelavede aftensmad, hvor hun bestemmer hvad vi skal have og spise. Igen, så er der flere grunde til dette.

 1. Det er mindre dyrt

At tage familien ud at spise er ret dyrt. Det er langt billigere når man bare laver maden hjemme i vores hjem.

 1. Det tillader fødselsdagsbarnet at være mere fleksibelt når der skal vælges mad.

For mig og Stephanie, så kan vi stort set lave hvad som helst, så vores datter kan vælge hvad hendes hjerte nu begærer, (hun er ikke så gammel, og hendes liv ret er rugbrød med spejlæg) men når hun bliver ældre så bliver det sjovere. Jeg plejer selv at vælge hjemmelavede pizza (selvom jeg ikke er et barn). Dette kan hele familien også være med til at lave sammen.

 1. At lave en familieaktivitet lader os fokusere på tiden sammen i stedet for fysiske ting.

Målet ved familie aktiviteten er at lade fødselsdagsbarnet vælge hvad vi skal lave, men vi skal lave det sammen. Hvis vi havde haft flere børn, som måske bliver skuffet over denne aktivitet, så kan man altid minde dette barn om at de også må vælge en aktivitet på deres fødselsdag.

I år valgte vi geocatching hvilket er en super sjov aktivitet for hele familien. Vi var ikke ude og købe en masse ting, vi åbnede ikke gaver, vi brugte tiden sammen med at lave ting sammen. Det bliver en billig børnefødselsdag, men en sjov børnefødselsdag.

Sidste tanker om en billig børnefødselsdag.

Sagen er denne, at mange familier forbinder ’’forbrug’’ når det kommer til at fejre fødselsdag. En dyr børnefødselsdag med en bunke dyre gaver er måske spændende for et barn, men betyder det virkeligt noget? Det er måske noget man husker, men er det noget som holder, og hjælper det virkeligt familien med at bygge bånd sammen?

At bygge disse hånd til hinanden og lave disse begivenhedsrige øjeblikke behøver ikke at ske ved at kaste penge efter en børnefødselsdag. Det sker med tid og opmærksomhed, hvilket altid er den bedste gave som du kan give dit barn, punktum.

Giv dit barn tid. Giv dit barn opmærksomhed. Hvis du giver disse gaver, så er de fysiske gaver sekundært. Tid og opmærksomhed vil slå gaverne. Og derudover så vil tid og opmærksomhed ikke kræve at du åbner din pung, og på den måde kan du både få en billig børnefødselsdag og få fejret børnene uden at der skal mangle noget.

Held og lykke.

Relaterede artikler:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

15 måder spare penge på din varmeregning

Ingen bil – 8 måder at gøre det lettere undvære en bil på

5/5 - (28 votes)