Spring til indhold

Det er dyrt at få børn -12 gode råd til at spare penge

Det er dyrt at få børn -12 gode råd til at spare penge

Mig og min bedre halvdel fik selv vores lille datter for snart 3 år siden, så vi har selv oplevet hvordan det er, at have en baby.

At se sådan en lille størrelse forøge sin familie, har gjort at Stephanie og jeg kan komme til at snakke om de rutiner vi havde dengang vores datter var en baby. Vi prøvede en masse forskellige ting, af forskellige årsager, såsom at sørge for at vores datter ville få en god og sund start på sin fysiske og mentale udvikling, og sikre at hun har det godt, samt at sikre at de ting vi ikke gjorde, var alt for dyre.

Vi prøvede en masse sparsommelige strategier med vores datter i de første 2 år af hendes liv. Nogle sparede os for en masse penge, og andre gjorde ikke. Nogle krævede en stor investering af vores tid, mens andre gjorde ikke.

Når man ser tilbage i tiden, så stiller jeg mig selv et enkelt spørgsmål: Hvilken af disse strategier, gav den største besparelse i forhold til tiden der blev investeret? Med andre ord, hvilke af disse strategier vil jeg faktisk anbefale andre?

Her er de 12 bedste råd i forhold til at spare penge med en baby/småbarn igennem de første par år af livet, som ikke involvere store investeringer af din tid.

Det er dyrt at få børn tip 1: Giv amning en chance

Valget omkring at amning eller ej, er baseret på en masse faktorer, og mange af dem er ude af kontrol for moderen, og at dømme nogen på omkring de vil eller ikke vælger at amme er en stor simplificering af en ret kompleks beslutning.

Når det så er sagt, med mindre at der er en håndgribelig beslutning som står i vejen, så bør du stærkt overveje at amme din baby. At amme er en utrolig billig måde at give din baby den næring som han eller hun har behov for. Enhver mulighed for at give din baby mad på den måde er ikke kun sundt, men det er mindre dyrt (medmindre der er nogle formildende faktorer der spiller ind).

Hvad med at bruge en brystpumpe? Mange bruger brystpumper og får utroligt meget værdi ud af det. Sådan en bryst pumpe betaler sig selv hurtigt efter kort tids brug. Ikke nok med at den kunne ’’producere’’ mælk som kunne bruges senere med babyen, men det hjalp også med mælkeproduktionen. Hvis en brystpumpe er mere dig, så kan du starte med at leje en for en kort periode. Mange hospitaler og andre services kan leje dem ud billigt.

Det er dyrt at få børn tip 2: Lav din egen babymad

Ved at lave en stor mængde baby mad, så er det langt billigere end at købe den tilsvarende mængde i butikkerne. Det kræver selvfølgelig lidt tid at lave, men det er slet ikke dårligt.

Man kan tage friske grøntsager (som gulerødder og grønne bønner) fra haven eller køb dem i en discount butik, og kog dem dagen lang i en ’’slowcooker’’ mens du er på arbejde. (fyld slowcookeren op hvis det er muligt). Når du kommer hjem fra arbejde vil grøntsagerne være super bløde og så kan du blot putte dem i en blender og lave dem til puré, og tilsætte vand når de er yngre, for at lave puréen tyndere, men løbende tilsætte mindre og mindre vand når de bliver ældre. Når det er blevet puré, så kan du fryse dem ned i isternings bakker og nedfryse dem. Efter de er frosne, så kan du lægge dem i en frysepose og sætte et mærke på, hvor du lige skriver indholdet på.

Så når du nu mangler babymad, så kan du blot tage et par isterninger, lægge dem i mikroovnen med lav styrke indtil de smelter, men ikke for varmt, og give dem til din baby. Eller hvis du vil planlægge lidt frem, så kan du bare lægge dine isterninger med babymad i en lukkede bøtte, og lade dem smelte i køleskabet eller måske bare på køkkenbordet.

Dette tillader dig at lave billigt babymad i store mængder, og dette mad kan din baby spise fra de begynder at få mos, til de er over et år gammelt. Denne form for hjemmelavede mad, koster kun en lille del af, hvad det koster at købe færdigpakkede mad i butikkerne, og det tager heller ikke særlig meget af din tid at lave.


Sponseret

Det er dyrt at få børn tip 3: Køb brugt tøj

De fleste babyer vokser ud af deres tøj utroligt hurtigt, og lader forældrene stå tilbage med en masse tøj, som kun er gået med et par gange. Selvom dette tøj er brugt, så ser det stadig helt nyt ud.

Så hvad kan nye forældre gøre for at undgå dette problem? De kan købe brugt tøj til deres børn, og vælge tøj som kun er blevet brugt et par gange, til en 1/10 del af hvad nyt tøj koster.

Der er en masse måder at gøre dette. Du kan tage på loppemarkeder og garagesalg til at starte med. Du kan også tage i nogle Secondhand butikker, eller kigge på den blå avis eller Facebook i deres til salg grupper.

Generelt set så er prisen du betaler for brugt tøj, kun en lille del af hvad det koster at købe nyt. Hvis du kun køber brugt tøj, og udvælger det som er nyest og mindst brugt, så kan du få en hel garderobe fyldt med tøj, uden at det kommer til at koste jer særligt meget.

Efterfølgende kan du selv sælge tøjet igen, når babyen vokser ud af tøjet, og for det meste kan du få det tilbage igen som du betalte for det (eller gemme tøjet til det næste barn).

(et andet tip: Lad være med at bekymre dig om farven på tøjet passer til kønnet. Babyer tænker ikke over deres køn baseret på om det er pink eller blå farver de har på. Og ingen bør bekymre sig om hvad andre på gaden tænker omkring kønnet på babyen, bare grundet farven på tøjet).

Det er dyrt at få børn tip 4: Køb brugt legetøj (og ikke alt for meget)

Jeg vil ikke ind i en børneudviklings debat omkring legetøj og andre ’’undervisnings’’ ting til babyer, udover at jeg kan sige at ligesom tøjet ovenfor, så bliver det meste børnelegetøj også solgt, uden at det næsten er leget med, og solgt i en nærmest ny tilstand, til en brugt pris. Du kan købe det til loppemarkeder, på garagesalg, den blå avis eller facebook osv.

Der er faktisk meget lille behov, at købe nyt legetøj til babyer og småbørn. Deres udvikling er så hurtig, at de leget meget legetøjet i meget kort tid før de vokser fra det, og rykker videre til andre ting. At købe nyt legetøj, for bare at få leget med det et par gange og solgt med et stort tab brugt, giver ikke særligt meget mening, når du sammenligner med at købe et legetøj, som kun er brugt et par gange, til en brugt pris. Derefter kan din baby leget med det nogle gange, og så kan du sælge det igen, til en brugt pris og sandsynligvis ikke tabe penge på det.

En anden tilgang kan være, at du tager ting som allerede havde i forvejen, som er baby venlige, og lade dine små lege med dem. Vores datter legede trommer med en træske og vores gryder. Vi legede gemmeleg med et håndklæde. Hun legede med papkasser, når vi havde bestilt ting på nettet.


Sponseret

Det er dyrt at få børn tip 5: Bo tæt på dine familiemedlemmer

I mange familier, så er en af de store omkostninger ved at have en baby, en babysitter. Derfor er det en stor fordel at bo tæt på sin tætte familie, som løbende kan babysitte dit barn, og hjælpe i nødssituationer.

Hver familie er forskellig, med forskellige niveauer af tillid og forskellige forhold til hinanden, men der er næsten altid en god værdi i at bo tæt på familien fordi der er disse fordele.

Måske kan din mor eller far kigge efter dit barn en eftermiddag, én gang om måneden, hvor du har mulighed for at få løst en masse opgaver så du ikke bliver stresset. Måske du har en søskende, som med glæde vil kigge efter din baby engang imellem. Måske har dine forældre har familiemiddag en gang om ugen, hvilket sparer dig for en masse forberedelse af aftensmaden den aften.

Kort sagt, ved blot at bo tæt på dine familie medlemmer som du har tillid til, så kan det give dig en masse værdi som du slet ikke havde regnet med at få.

Det er dyrt at få børn tip 6: Tag dine egne billeder

Det er ofte fristende at få taget nogle portræt billeder i et studie eller af en fotograt, for at få nogle rigtig gode billeder. Det er måske fantastisk, men ofte finder du ud af at du har brugt flere hundrede kroner på et par billeder. Sandheden er bare, at de fleste folk tager fremragende billeder med deres smartphone og en lille smule planlægning. Sådanne billeder behøver ikke, at være teknisk perfekte, men de er ofte langt mere personlige, og du kan selv sørge for en masse personlige detaljer, såsom babyens ynglings tæppe, eller en bamse, og billederne kan også tages i den fri natur. Alt dette bestemmer i fuldstændig selv.

I stedet for at bruge et studie, så prøv at tage dine egne portrætbilleder, med at bruge noget fantasi, din smartphone og en god beliggenhed. Du ender op med nogle flotte billeder, fyldt med personlige elementer, som rent faktisk betyder noget for dig.

Det er dyrt at få børn tip 7: Brug det lokale bibliotek

Det lokale bibliotek har rigeligt med ting til alle aldre og babyer er ikke anderledes.

Til at starte med, så er biblioteker kendt for at have bøger, ikke sandt? Biblioteker har store mængder samlinger af billedbøger som er perfekt læsning til din baby. Du kan altid kigge dem igennem, og finde de ’’perfekte’’ og låne dem med hjem, i stedet for at betale en formue i boghandleren.

Mange biblioteker har endda ’’historie fortælling’’ for babyer og småbørn, hvor nogen læser en historie. Dette giver noget socialt tid for de nye forældre hvilket virkeligt kan være rart.

Det bedste ved alle disse ressourcer er, at de typisk er gratis. Alt du skal gøre er at kigge forbi dit lokale bibliotek og se hvad der er tilgængeligt.

 Det er dyrt at få børn tip 8: Hav en ’’baby nødssituations taske’’ i hver bil

Jeg kan ikke fortælle hvor mange gange, at en køretur igennem byen til et supermarked på 15 minutter, eller en tur hjem til bedste forældrene, ender som et logistisk mareridt, som nogen gange ender med at vi vender om og kører hjem igen. Babyer kan lave lort som løber ud af bleen, eller gylper ud over sit tøj. Babyer spytter over det hele, de græder fordi de får tænder. Og meget mere.

Vores bedste løsning på dette, var at have en’’ baby nødssituations taske’’ i vores bil de første år (vi har det faktisk stadig) af Børnes liv. Det var ikke en normal bletaske. Den inkluderede mindst to sæt tøj som passer til sæsonen, og babyens nuværende størrelse, flere ekstra måltider og snacks, en tandring, rengørings tilbehør og en masse andre ting, som man måske kunne komme til at få brug for. Vi opdaterede denne taske en gang om måneden eller noget i den retning, men den blev altid bagerst i bilen så den var klar til at blive brugt.

Disse tasker brugt ved disse logistiske nødsituationer. Ved at have sådan en taske, blev vi reddet fra at vende rundt og køre hjem mange gange. Det har sparret os for mange, mange timer igennem de sidste par år. Bare brændstof regningen, som vi har sparet er endt op med at blive en stor besparelse.

Vi har sparet penge på forsyningerne såsom snacks og lignende i tasken i disse nødssituationer, så vi slap for eksempelvis at købe mad på en tank. Med lidt forberedelse, så kan en uventet situation resultere i en nødssituation, hvor du ender med at køre eller løbe rundt, for at købe ting til overpris. Hvis du har forberedt en taske til næsten alle nødssituationer, så kan du købe alle disse forsyninger til en fornuftig pris eller lav dem selv, så du slipper for at købe ting i selve nødssituationen.

 Det er dyrt at få børn tip: Sidste tanker

Der er en hel masse forskellige strategier som man kan bruge, for at spare penge når man har en baby derhjemme. Men disse tips, er særligt udvalgt da de virkeligt kan spare dig for både en masse tid og penge, uden særligt meget anstrengelse, hvilket er rigtig godt fordi nye forældre allerede har overvældende mange ting, som pludselig skal tænkes på, når man har fået en baby ind i sit liv. Og husk nu de økonomiske sikkerhedsnet såsom udbetaling fra det offentlige, hvis du får: Boligsikring, Feriepenge, SU, Efterløn, Barselsdagpenge, Kontanthjælp, Dagpenge, Lønudbetaling, Ferietillæg m.v.

Og ja. Det er dyrt at få børn, men med disse råd kan du forhåbentligt være lidt på forkant, rent økonomisk og tidsmæssigt. Og for de fleste af os, er vores børn det bedste vi har, men man kan lige så godt tænke sig om inden man bruger alle opsparinger man har på noget som man kan gøre billigere.

Held og lykke til dig og den nye baby i dit liv!

Relaterede artikler:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Mine 8 gode råd til at undgå gæld

Undgå pengeproblemer! 5 fejl som vi alle har lavet

Rate this post