Spring til indhold

Dyre vaner i hverdagen? 7 tips til at skære ned for forbruget

Dyre vaner i hverdagen? 7 tips til at skære ned for forbruget

Har du dyre vaner i hverdagen, som du ønsker at skære ned på? Så er der gode råd at hente her. Vi kommer med syv nemme tips til, hvordan du kan spare penge i hverdagen.

1)     Lav et budget

Først og fremmest bør du have fundamentet på plads. Det får du ved at lave et budget. Det kan virke meget uoverskueligt og uhyggeligt voksent, men det behøver hverken være besværligt eller omstændigt. Der er ingen regler for, hvordan det skal se ud. Det vigtigste er, at du får et overblik over din månedlige indtægt og dine månedlige udgifter. Det kan du eksempelvis gøre i Excel.

Gå tilbage i din bankhistorik for at se, hvor meget du i gennemsnit pr. måned har brugt på mad, elektronik, beklædning, transport, sjov osv. det sidste års tid. Find gennemsnittet i alle relevante kategorier – så får du et godt overblik over, hvor meget du får ind, contra hvor meget du trækker ud hver måned. På den måde kan du også se, om der er nogle udgifter, du bør skrue ned for. Er café-posten lige lovlig stor? Betaler du for streamingtjenester, du ikke har brug for? Hvad med fitnessmedlemskab? Sorter ud i de faste betalinger, og tænk også over, om du skal skrue ned på andre fornøjelsesposter. Det giver luft i økonomien til det, du måske i virkeligheden hellere vil have råd til.

2)     Hav styr på indkøbslisten

En klassisk dyr vane, som mange af os falder i på ugentlig basis, er impulskøb. Impulskøb sker ofte, når vi står nede i supermarkedet og bliver fristet. Det kan være noget så banalt som en pose chips og en liter cola, fordi vi lige er trængende i øjeblikket. Unødvendige udgifter til dagligdagsvare kan også skyldes, at vi ikke har fået skrevet en indkøbsliste på forhånd. Vi har måske allerede fem dåser hakkede tomater på lager i skabet, men kommer hjem med yderligere tre, fordi vi havde glemt det. Lav derfor en indkøbsliste løbende, så ved du, hvad du rent faktisk mangler derhjemme.

Derudover kan du også købe dagligvarer på nettet. Det kan være en fordel for dig, der ikke føler, du har tid nok til at gå i supermarkedet med en detaljeret indkøbsliste. Når vi kommer ned i Rema i ulvetimen, har vi det nemlig med at være mindre strukturerede og derfor mere impulsive. Her kan det være bedre at sidde en søndag aften, når alle andre pligter er ordnet, og bestille varerne over nettet i ro og mag. Det mindsker også risikoen for, at du bliver fristet af impulskøb.

3)     Sammenlign tilbud inden du starter boligprojekter

Generelt er det en god idé at være varsom med tilbud, for hvor godt et tilbud er det egentligt? Der kan være mange penge at spare ved at indhente og sammenligne flere forskellige tilbud, inden du takker ja til det første. Det gælder især håndværkeropgaver, hvor der kan være stor forskel på priserne på det samme projekt. Står du over for et større eller mindre boligprojekt, kan du med fordel investere noget tid i at finde det bedste tilbud på markedet.

Brug for eksempel Colego, som er et stort netværk af professionelle håndværkere fordelt over hele landet. Gennem Colego kan du finde alt fra tømrere, malere og murere til totalentreprise. Det smarte ved en service som Colego er, at du kan indhente op til tre tilbud på håndværkere til dit projekt – gratis og uforpligtende. Du skal derfor ikke selv ud at finde tre forskellige håndværkere og kontakte dem hver især. I stedet kan du nøjes med at kontakte Colego med dit projekt, hvorefter du automatisk får de tre tilbud tilsendt.

4)     Indhent forskellige tilbud på abonnementer, forsikringer osv.

Du kan også indhente tilbud og sammenligne forskellige priser i andre henseender. Det gælder for eksempel mobilselskaber, tv-pakker og forsikringer. Det er nemlig områder, hvor udbyderne er i hård konkurrence om dig. Du kan derfor ofte være heldig at få et bedre tilbud, efter du har ringet rundt til forskellige udbydere. Vid på forhånd, hvad du helt præcist har behov for, og hvad dit budget ligger på. Og sørg for, at du ikke falder i fælden og bliver fristet af en ekstra stor pakke i stedet for en billigere pris.

5)     Få din smartphone repareret i stedet for at købe en ny

Vores smartphones er en anden dyr post i budgettet. De fleste af os bruger vores smartphone mange gange i løbet af dagen, og hvis den går i stykker, kan det virke som den nemmeste løsning at købe en ny. På den måde får du leveret en ny telefon hurtigt, og du kan glemme alt om den gamle og komme videre.

Det er dog en meget dyr løsning. Bruger vi blot en anelse mere tid, kan vi i mange tilfælde spare rigtigt mange penge ved at få vores smartphone repareret i stedet. Og det behøver faktisk heller ikke være særligt tidskrævende at få din smartphone repareret. Der findes en række mobilværksteder rundt omkring, som specialiserer sig i at reparere smartphones og andre elektroniske enheder – og hvor du endda får garanti på reparationen og de udskiftede reservedele.

Et sådant mobilværksted finder du for eksempel med iEkspert, der kan foretage en hurtig reparation af din iPhone eller anden enhed. Du kan for eksempel bruge deres ”walk in service”, hvor du afleverer din ødelagte enhed i en af deres fysiske værksteder (i Aarhus, København og Herning) – eller du kan sende din enhed ind med posten og få den retur på samme måde. Du kan spare utroligt mange penge på at få din mobil repareret i stedet for at købe en ny. Det er desuden også bedre for miljøet.

6)     Gør et kup – køb genbrug

Apropos miljøet kan du i det hele taget skåne både din pengepung og klimaet ved at vælge genbrug i stedet for nyt. Mangler du et nyt spisebord, tv-møbel eller måske et puslebord til din kommende familieforøgelse? Så kan du gøre et kup ved at købe genbrugsmøbler. Ofte er der flere tusinde kroner at spare på genbrugsmøbler. Og hvis du gerne vil have kvalitetsmøbler, der ikke er at finde i alle andre IKEA-hjem, kan det være en sjov og personlig måde at få fine møbler på, uden du behøver betale det hvide ud af øjnene. Ved at handle på for eksempel Den Blå Avis eller diverse secondhand-grupper på Facebook kan du som regel også være heldig at forhandle prisen ned. De fleste, der sælger brugte ting på nettet, kan nemlig også godt selv lide en god og fair handel.

7)     Bryg din egen kaffe

Det sidste tip er for os, der elsker at gå ud at spise og drikke. Det skal der helt klart stadig være plads til – især hvis det er sådan, du forkæler dig selv og dine nærmeste på, og hvis du samtidig gerne vil støtte de lokale caféer og spisesteder. Men hvis du kan se i budgettet, at café-posten er lige lovlig stor, kan du med fordel overveje, om du kunne brygge din egen kvalitetskaffe derhjemme i stedet. Hertil kan du for eksempel lave en engangsinvestering i en god kaffekværn og sætte dig ind i de forskellige kaffesorter og bryggemetoder. På den måde kan du starte morgenen – eller eftermiddagen – med en lækker og friskbrygget kop kaffe, som dufter og smager præcist, som var du taget på en rigtig café.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *