Spring til indhold

Gode råd ved køb på afbetaling

Gode råd ved køb på afbetaling

Køb af ting på afbetaling er efterhånden blevet lige så normalt som at svinge Dankortet i supermarkedet. Men selvom det i langt højere grad er blevet acceptabelt og noget, der er udbredt blandt danskerne at gøre, er der nogle ting, du bør være opmærksom på, inden du køber en ny cykel eller en bærbar på afbetaling. 

Afbetaling er smart både for butikkerne, men også for dig som forbruger, da det giver dig mulighed for at købe nogle ting, du måske ellers ikke ville have haft muligheden for. Der findes mange gode løsninger, men det er altid en god ide at være opmærksom, inden du takker ja til en aftale. 

Hold øje med renter og gebyrer 

Da der netop findes så mange muligheder for at købe noget på afbetaling, kan det godt betale sig at finde det produkt, du godt kunne tænke dig flere forskellige steder og derefter sammenligne deres løsninger inden for afbetaling. På denne måde kan du nemlig være heldig både at slippe for oprettelsesgebyr og høje, månedlige renter. Flere butikker tilbyder afbetaling med en god løbetid med 0% i renter og et lavt oprettelsesgebyr – du har derfor potentielt set en god mulighed for at spare en del penge. 

Læs det med småt 

Når butikkerne tilbyder at købe deres varer på afbetaling, gør de det som regel ikke helt gratis. Det kan godt være, at renten er 0%, og der intet oprettelsesgebyr er. Til gengæld kan der være stor rentetilskrivning, hvis ikke du overholder betalingerne eller er nødt til at forlænge løbetiden. Så læs altid det med småt, så du er helt sikker på, hvad du går ind til, inden du køber på afbetaling. 

Tjek op på dit rådighedsbeløb 

Det er smart at kunne købe ting på afbetaling. Men når du vælger at gøre det, skal du også huske på, at du skal have pengene til at betale tilbage hver måned. Når du har fundet de varer, du gerne vil købe fra den butik, du gerne vil købe det fra, bør du derfor regne på, hvad du hver måned skal af med. På denne måde undgår du, at du binder dig op på udgifter, du reelt set ikke har råd til. For meningen med afbetaling er netop, at det skal give dig råd til ting, som du ikke har mulighed for at lægge det fulde beløb til lige nu og her. 

Overvej længden på løbetiden 

Selvom det måske er muligt at afbetale over 60 måneder, er det måske ikke det, der giver bedst mening for dig og din økonomi. For køber du en telefon på afbetaling eller måske en computer, vil du med al sandsynlighed have brug for nyt igen inden da på grund af slitage. Dermed vil du stadig hænge på udgifter til noget, du ikke længere har eller bruger. 

Vælg derfor en realistisk løbetid i forhold til dit månedlige rådighedsbeløb og det produkt, du køber. Er det langtidsholdbart, eller skal det med al sandsynlighed skiftes ud igen inden for en årrække? På denne måde undgår du at have for mange udgifter bundet op på noget, du inden den fulde tilbagebetaling ikke længere har. 

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *