Spring til indhold

Guide til det, du skal vide om bull og bear-markedet

Ja, man kan godt blive i tvivl om, hvorfor aktiemarkedet kan være opkaldt efter to meget forskellige dyr. Men når man hører definitionen, giver det god mening. For en tyr, hvis horn vender opad, beskriver, når aktiekurserne går op. Modsat vender bjørnens poter nedad, hvilket symboliserer de nedadgående aktiepriser. Vil man forstå aktiemarkedet endnu bedre, er det afgørende også at have indgående viden om bull og bear-markeder. Det kan du få i denne artikel. 

Definitionen af et bull-marked

Hvis man skulle slå bull-marked op i en ordbog med billeder, ville et billede af en opadgående pil dukke op. For på bull-markeder stiger aktiekurserne, hvilket er positivt, når man sidder som investor. Bull-markeder varer som oftest over flere år, og der er derfor også et bull-marked størstedelen af tiden. Et bull-marked kan opstå som følge af, at centralbankerne sænker renterne. 

Det kan også opstå ved, at investorer er tilbøjelige til at investere penge som følge af økonomisk fremgang hos virksomhederne. Børshandlede produkter på et bull-marked kan udnyttes i form af certifikater, hvor man som investor kan få et godt udbytte af de stabile prisudviklinger, uanset hvilken vej udviklingen går. 

Definition af et bear-marked

Modsat bull-markedet, eksisterer bear-markeder, når der er et fald på 20 procent eller mere. Et bull-marked kommer ofte som følge af, at der er en recession, eller lige inden en opbremsning på markedet. Bull-markeder varer dog oftest ikke så længe. Siden 1993 har der kun været tre perioder, hvor man er gået fra bull til bear-markedet. 

Man behøver som investor ikke at male fanden på væggen, hvis der er en periode med et bull-marked. Det er velkendt, at mange begynder at sælge deres aktier, fordi de er nervøse, og derfor kan det her faktisk være en fordel at købe aktier.

Udnyt det som investor 

Når man er inde i en periode med bull-marked, kan man som investor med fordel begynde at købe aktier tidligt for så at sælge dem, når de når deres højdepunkt. Hvis man står over for et tab, er der som regel ikke tale om store tab. Derfor kan man godt tillade sig at investere mere. 

Er der et bear-marked, kan det være en god idé at investere i brancher, som generelt har det med at klare sig godt i perioder med økonomisk nedgang. For nogle brancher skal klare sig godt uanset inflation såsom sundhed og benzinbranchen. Derfor kan man investere i specifikke brancher for et mere stabilt afkast. Det store spørgsmål er, i hvor høj grad aktier påvirkes af de forskellige perioder. For nogle eksperter anfægter dog, at aktier overhovedet påvirkes af bear eller bull-markedet, og at det i store træk handler om noget psykologisk.

Køb certifikater

Hvis man har mod på at investere i, om man går fra et bull-marked til et bear-marked, så kan man vælge at købe såkaldte certifikater, som er ETN’er eller Exchange Traded Notes. Det betyder, at du kan tjene penge på bull-markedet, når det underliggende aktiv stiger i værdi, og det omvendte med bear. Man opererer her med gearing, så du får en større gevinst, jo større gearing, du vælger.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *