Spring til indhold

Hold på varmen om vinteren og spar penge med nye tætningslister i vinduerne

Hold på varmen om vinteren og spar penge med nye tætningslister i vinduerne

Vinteren kan være kold og lang, særligt hvis hjemmet er svært at varme ordentlig op. Det kræver nogle solide sutsko, en tætstrikket uldsweater og et godt tæppe, hvis man skal komme sikkert gennem vinterhalvåret.

Men i stedet for at pakke sig ind som en anden eskimo, kan man såre simpelt udskifte vinduernes tætningslister. Så er hjemmet lunt og godt igen.

Isolering af vinduerne

Tætningslister sørger for at vinduerne lukker tæt og holder varmen inde og kulden ude. Hvis listerne ikke fungerer ordentlig, vil vinduet ikke holde på varmen, og hjemmet bliver udsat for en del træk i de kolde måneder.

Derfor er det en god ide jævnligt at få tjekket listerne og evt. skiftet dem ud.

Tjek dine tætningslister

Du kan starte med at tjekke dine tætningslister. Der er et par enkelte ting, der viser, at det er tid til nye lister, som du skal være opmærksom på. Måske er listerne bare ikke monteret ordentligt fra start eller har en forkert størrelse til vinduet. Der kan i hvert fald været begået en fejl tidligere, som koster kroner i varme.

Listerne bliver også bare for gamle. Der kan være små revner eller andre skader, som gør, at de ikke slutter tæt. Derudover mister listerne også deres elasitet efter noget tid. Prøv at trykke på dem og se, om de springer hurtigt tilbage. Ellers skal de skiftes!

Få et bedre indeklima og spar på varmen

Nye tætningslister er hverken besværligt eller dyrt, men du kan spare en del penge på din varmeregning. Når varmen fiser ud, vil man ikke blot spilde den dejlige varme, men der skrues formentlig også unødvendigt op for radiatoren, gulvarmen eller andet. Det er en ond cirkel, hvor varmeregningen kan blive utroligt høj. Hvis du blot udskifter tætningslisterne for billige penge og holder på varmen, bliver din regning markant lavere.

Gør det selv

Tætningslister er en af de ting, du sagtens kan udskifte selv. Det kræver kun et par gode råd og lidt omhyggelighed, så du ved, at de sidder rigtigt.

Du skal starte med at fjerne de gamle tætningslister grundigt. Du kan evt. få de sidste rester væk, ved brug af en limskraber. Det er vigtigt at alt fra de gamle lister er fuldstændigt fjernet. Så kan du være sikker på, at de nye er monteret ordentligt.

Monteringen skulle gerne være forholdsvis simpel. For det meste kan de trykkes fast, men i sjældne tilfælde er det nødvendigt med små søm.

Hvad skal man vide?

Hvis du skal udskifte tætningslisterne selv, skal du allerførst undersøge, om det er andre ting ved vinduet, som gør, at det trækker. Det kan være hængslerne eller lukketøjet, som skal justeres eller udskiftes. Så sørg for at tjekke dem grundigt igennem først.

Inden du går ned i dit lokale byggemarked og køber de nye lister, kan du lave et aftryk i modellervoks eller andet. Det kan du tage med dig, så du har noget at gå ud fra. Du kan derfor finde den helt rigtige liste.

Læs mange flere artikler på bolex.dk, hvor du får eksperternes bedste råd og vejledning

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *