Spring til indhold

Hvad skal du gøre hvis aktiemarked falder?

Aktiemarkeds har vist sig at være på et uforudset løb af succes over de seneste mange år. Her er det gennemsnitlige afkast af det amerikanske S&P 500 over de seneste 10 år:

2009 – 26.46%
2010 – 15.06%
2011 – 2.11%
2012 – 16.00%
2013 – 32.39%
2014 – 13.69%
2015 – 1.38%
2016 – 11.96%
2017 – 21.83%
2018 – -4.38%
2019 – 13.65%
2020 – 43.6%
2021 – 26.61%
2022 – -19,41%

Det er ret imponerende. Hvis du lagde 1000 kroner i en investeringsforening med S&P 500 Indexet i starten af 2009, uden at røre ved dem, så ville du have 3442 kroner lige nu. Det er en ekstrem stor forbedring!

aktier
Køb aktier hos eToro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Populær Handelsplatform
Handel med: Aktier, Krypto, Indeks, Råvarer, Valuta, EFT’er
Gratis kurtage på aktiehandel

Opret konto nu→ Med denne udbyder kan du også handle med CFD’er. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje om du forstår hvad CFD’er er, og om du har råd til at løbe den store risiko for at tabe dine penge.

Så hvad skal du gøre hvis du tror aktiemarked falder?

Hvis du er bange for at aktiemarkedet falder, eller hvis du gerne vil sikre dig imod at tabe penge når aktiemarkedet falder, så bør du sprede dine investeringer øjeblikkeligt, og sørge for at din portefølje er sikret imod store fald, og i stedet får et mere stabilt afkast fremover. Men hvordan kan du gøre dette?

Derfor skal du ikke sælge dine aktier når de falder

Den slags korrektion, hvor aktiemarked falder et stykke tid efter en positiv periode med dage og år med godt afkast, og det er altid sket på et eller andet tidspunkt. Aktiemarked går ikke bare op, og op, og op med et 10 % afkast eller højere for evigt. På et tidspunkt så sker der noget: Virksomheder bliver grådige, en uventede stor handling sker, investorer begynder at flytte deres investeringer eller noget helt andet.

Pointen er simpel: På et tidspunkt, så vil aktiemarked korrigeres – Vi kommer til at se en periode, hvor aktiemarked falder med 20 % eller mere. Det eneste rigtige spørgsmål er hvornår?

Typisk, så har disse læsere en stor portion af deres pensions opsparing i aktier og de er bange for at miste værdien. De forstiller sig at deres pensions opsparing falder hvis aktiemarked falder 40 % eller 50 % som der skete i 2008, og de vil ikke se det ske.

For det første, så er aktiemarked i sagens natur en langsigtede investering, og dette er en kortsigtede faktor. Ved at lave et stort investeringsvalg med en langsigtede investering, baseret på en ’’fornemmelse’’ på noget der måske sker på den korte bane, er en fejl.

Derfor har jeg nogle grunde til at du intet skal gøre, hvis aktiemarkedet falder:

Grund 1.

Sandheden er, at medmindre du er en day trader eller en investorer med dybt fokus på aktiemarked på en professionel måde, så er penge investeret på aktiemarked noget som bør være dybt diversificeret og det bør være en langsigtede ’’sid og vente’’ investering. Grunden til at du skal få udbetalt pengene igen, skal kun være fordi du er kommet til det sted, hvor du vil have disse penge ud og arbejde, eller at du er meget tæt på det punkt. Med andre ord, så bør aktiemarkeds nuværende aktivitet ikke drive beslutningen af en gennemsnitlig person, som holder på sin aktieinvestering.

Grund 2.

For det andet, ingen kan endeligt forudse hvad toppen på marked kommer til at være. Det længste Bull marked nogensinde var mange år længere, end det vi har i dag (1987 til 2000) og dette bull marked kan varer endnu længere end dette. Kort sagt, så har ingen nogen ide om hvornår toppen af marked kommer, og hvor langt væk det er.

Hvorfor betyder det noget? Lad os sige at du sælger alt nu, og får alt konverteret til kontanter, men så forsætter marked med at stige de næste 3 år. Selv med en stor korrektion, så er du stadig bagefter i sammenligning til bare at forsætte med dine investeringer som de er i dag. Du ved simpelthen ikke hvad der sker i fremtiden.

Grund 3.

Og for det tredje, selv hvis aktiemarked falder, så kan ingen forudse hvor bunden er. Det kan måske være en hurtig 3 måneders korrektion, som kun falder 15 %. Det er måske en 3 års lang korrektion som falder 55 %. Igen, ingen kan forudse hvor lang tid det vil vare, og ingen kan derhen hvor bunden forventes at ramme, efter at tingene er steget en smule igen.

Så selv hvis du har fuldstændig ret, og nu er det perfekte øjeblik at komme ud på, så er det meget sandsynligt, at du kommer til at ramme ved siden af bunden af marked.

En kombination af overstående, så vil disse 3 store problemer med at trække sig ud når aktiemarked falder, medmindre du er heldig, gøre at du sandsynligvis ikke får særligt meget ud af at trække dig ud i morgen, selv hvis nogen af disse gæt giver dig en fordel.

Hold dog lige fast. Sagde jeg ikke at der var få situationer hvor det er okay at trække dine penge ud af aktier lige nu? Der er et par grunde

Den første grund er rebalancering. Mange folk har deres pensions opsparing som automatisk rebalancere for dem. Men hvis det ikke er dig, så kan du måske finde dig selv i en position hvor du vil rebalancere tingene. Lad os sige, at da du startede med at investere, så ville du have at 60 % af dine penge var i aktier og 40 % var i obligationer. Over det sidste årti så voksede dine aktier hurtigere end dine obligationers værdi. Måske er situationen at 75 % af dine penge nu er i aktier og 25 % er i obligationer. I den situation, så giver det mening at rebalancere. Sælg nok aktier, for at få dig tilbage til den orginale balance som du startede med.

Du holder dig til planen, med andre ord.

Den anden grund er at du nærmer dig slut datoen. Hvis du kommer tæt på den valgte dato hvor du faktisk gerne vil bruge de penge, så giver det mening at flytte nogle af dem eller dem alle sammen, til noget der er mere sikkert. Som eksempel, hvis du spare op til at købe et hus og har lagt nogle af pengene i aktier, og det er ved at være på tide til at købe huset, så bør du sandsynligvis trække dine penge ud af aktier nu, fordi aktier er en langsigtet investering.

Pensions opsparing følger kun til dels denne regel – Når du pensioneres, så komme du sandsynligvis kun til at bruge en lille del af dine penge de første år af din pension, så en stor del af dine penge bør være i noget mere aggressivt som aktier, men nogle af dem bør investeres i noget mere sikkert.

Der er andre lignende årsager, såsom personlige omstændigheder, hvor du måske vil lave et træk lige nu, men overordnede set, så passer det.  Medmindre at der er en virkelig god årsag til at gøre det, så skal du holde dig til dine aktieinvesteringer præcist som de er, og rid igennem hvad end der nu måtte komme.

Aktier er langsigtede investeringer. Selv om aktiemarked falder, så kan det lige så godt stige dagen efter. Ingen kan rigtigt forudse skiftet mellem de to. Ved at gætte, kan du få nogle forfærdelige resultater med dine investeringer, og at gætte er præcist hvad du gør medmindre du virkeligt er skarp indenfor aktie investering.

Sæt dig ned og nyd turen.

aktier
Køb aktier hos eToro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Populær Handelsplatform
Handel med: Aktier, Krypto, Indeks, Råvarer, Valuta, EFT’er
Gratis kurtage på aktiehandel

Opret konto nu→ Med denne udbyder kan du også handle med CFD’er. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje om du forstår hvad CFD’er er, og om du har råd til at løbe den store risiko for at tabe dine penge.

Relaterede artikler:

Er du klar til at aktiemarkedet krakker?

Tjen penge på aktier. Sådan investere man i aktier

Stil dig selv disse 8 spørgsmål inden du begynder at investere

5/5 - (32 votes)