Spring til indhold

Investeringslysten boomer

Investeringslysten boomer

Interessen for investering i aktier, har aldrig været større end den er i dag, viser nye undersøgelser. Vi investerer som aldrig før i Danmark, og det er med god grund, ifølge Goldman Sachs. For mens renterne er historisk lave, så buldrer højkonjunkturen afsted, hvilket får økonomien til at vækste. Netop det samme gør aktierne, som afspejler de vækstende virksomheders økonomi.

Vores personlige bankopsparinger er begyndt at koste os penge, i form af negative renter, fremfor at tiltrække de hidtidige positive renter. Det er måske også en af faktorerne, som blandt andet er skyld i, at vi i himmelflugt søger mod aktier og investering. Der er så at sige skabt en ”risk-free premium”, som de kalder det hos Goldman Sachs. Udtrykket er blot en pæn måde at sige på, at du ikke går glip af et eventuelt renteafkast i banken, ved at investere dine penge i aktiemarkedet.

Du risikerer altså ikke at gå glip af dine førhen sikre renter. Centralbankerne har desuden vedtaget at denne nulrente politik, og dermed risk-free premium, skal fortsætte helt ind til omkring 2024. Så der er stadig god grund til at søge over mod aktiemarkedet, fremfor de traditionelle kontante opsparinger på bankbogen, hvilket eksperterne hos Goldman Sachs også anbefaler dig at gøre.

Investeringstyper

Der findes vidt forskellige risikoprofiler indenfor investering, og deraf udspringer også en lang række forskellige typer af investering. En bestemt type investering som bliver mere og mere populær, hos de private investorer i danske hjem, er de stabile investeringer i udbytteaktier. Det er ofte store og økonomisk solide værdiaktier, på engelsk ”value-stocks”, som har eksisteret i årevis. Ofte er det virksomheder, som altid har haft en stabil indtjening på bundlinjen eller over en længere årrække. Samtidig opererer de i mere sikre og stabile brancher eller sektorer, hvor der ikke er store udsving i den årlige nettoomsætning. Det er dermed som regel store industrielle giganter, hvor efterspørgslen på deres produkter følger et naturligt niveau i økonomien.

Udbytteaktier varierer dog, og nogle udbetaler kun udbytte én gang årligt, hvor andre derimod gør det to gange om året, hvilket også er mest normalt, og enkelte udbetaler sågar udbytte hver måned. Netop den sidste type med månedsbetaling, ser ud til at blive mere og mere populær. Måske fordi du som investor, næsten kan fornemme det som en slags månedsløn – og det er da lidt fedt at se opsparingen yngle hver eneste måned.

Til de lidt mere risikovillige, findes også enkelte teknologi- og vækstaktier, som de seneste år er eksploderet frem. En aktie som Tesla ($TSLA), er de seneste år steget langt over 1000% i kursværdi, hvilket sker yderst sjældent for en virksomhed. Visse kritikere mener dog, at disse tech-aktier som Tesla, er blæst helt ud af proportioner, og at det er et tegn på en boble i aktiemarkedet. Vi skal faktisk også kun kigge 20 år tilbage, for at finde en lignende boble – nemlig ”dotcom”-boblen. For netop i år 2000 eksploderede aktiekurserne på teknologiaktier også med flere tusinde procenter, hvilket slutteligt resulterede i et stort krak i denne type aktier. Men om dette også er scenariet her i 2020, tør jeg ikke udtale mig om, og private investorer sætter også stadig lystigt deres penge i teknologi virksomheder.

Skal du have gang i din første investering, bør du altid finde din egen strategi og risikovillighed. Find ud af hvilke brancher og sektorer du tør sætte din lid til. Find dernæst ud af hvor stor en risiko du tør at investere med. En god tommelfingerregel er; begynd altid forsigtigt med simple ETF’er eller fonde, og skru så løbende din risiko op, som du løbende får tag på aktiemarkedet.

Ender du op med en god fortjeneste, og føler du har fortjent at forkæle dig selv og dine nærmeste, så kan du finde fantastiske shopping muligheder på quantii.dk.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *