Spring til indhold

Overvejer du at købe aktier via dit selskab? Her er hvad du skal undersøge, før du investerer

Har du hørt så mange venner og eksperter rose aktieinvestering til skyerne, at du er blevet nysgerrig nok til selv at give det et skud? Så er du langt fra den eneste. Under pandemien så vi en markant stigning i antallet af danskere, der investerede – og kigger vi på de nyeste tal fra Danmarks Statistik, er det stadigvæk en udvikling, der finder sted. Men bare fordi investering i aktier bliver mere og mere populært, betyder det ikke, at du bare kan hoppe med på bølgen uden at gøre dit forarbejde – især ikke, hvis du gør det igennem din virksomhed og dermed også risikerer at påvirke dens bundlinje. Før enhver investering er det vigtigt at sikre dig, at virksomheden har rent mel i posen og er på rette kurs, samt at du selv har styr på din langsigtede investeringsstrategi. I denne artikel vil vi give dig en checkliste af fem vigtige trin, du bør tage for at opnå dette på vejen mod dit første aktiekøb.

Få styr på din tidshorisont

Det er vigtigt, at du går ind i processen med en klar idé om, hvilken type investering du ønsker at lave. Du kan f.eks. starte med at beslutte, om din første investering skal være kort og vare et år eller derunder, eller om du er ude i en længerevarende investering. De kortvarige investeringers succes er afhængige af, at du vælger en stabil aktie, hvis vækst næsten er garanteret – og jo længere tid, du planlægger at have aktien, inden du sælger, jo større risici kan du tage og stadig have tid til, at de kan nå at stabilisere sig igen.

Kig virksomhedens tal efter i sømmene

Du skal også sikre dig, at det er sandsynligt, at den virksomhed, du overvejer at investere i, kommer til at give det afkast, du håber på. Selvfølgelig kan hverken du eller virksomheden aldrig vide med sikkerhed, hvad der sker ude i fremtiden – men hvis deres tal ser alarmerende ud og ledelsen har flere konkurser bag sig, er det ikke svært at gætte sig til. Hvis det er svært at gennemskue, kan det hjælpe at få en kreditvurdering af virksomheden. Den vil indeholde alt, du har brug for at vide om deres økonomiske situation og fremtidsudsigter.

Hold dig opdateret på markedet og økonomien

Det er også vigtigt at følge med i, hvad der sker ude i samfundet. Verdenssituationen har direkte indflydelse på økonomien – og særligt i disse inflations tider har den kæmpe betydning for, hvordan virksomheder og deres aktieinvestorer klarer sig. Det kan derfor anbefales at tegne abonnement på publikationer som Finans, Børsen, Financial Times og lignende, så du altid er opdateret på verdensøkonomien. Følg også meget gerne med i andre af de store medier, så du ikke misser store begivenheder som krige, naturkatastrofer, sundhedskriser eller andet, der bl.a. kan påvirke forsyningskæder.

Søg kvalificeret vejledning i aktieinvestering

Du bør dog også huske, at der er grænser for, hvad du kan lære på egen hånd. Når du aldrig har investeret før, kan vejledning fra en erfaren tredjepart derfor være guld værd. Denne slags rådgivning kan komme fra mange fronter: For de fleste vil et møde med banken give god mening, og her kan du også sagtens spørge ind til, hvad den bedste strategi vil være for dig. Nogle vælger også at få hjælp fra et investeringsfirma, som både kan rådgive dig i at færdes i aktieverdenen og sågar investere på dine vegne, hvis du ønsker det.

Opbyg en varieret portfolio

Sidst, men ikke mindst kan det også anbefales, at du ikke bare holder dig til én enkelt investering – men opbygger en større, varieret portfolio af investeringer. Har du kun et par få aktier i en branche, som det begynder at gå skidt i, vil det nemlig ramme dig ret hårdt. Men har du i stedet mange andre aktier i forskellige virksomheder og industrier, kan de lukrative aktier udligne evt. tab på andre aktier, indtil det forhåbentligt går opad igen.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *