Spring til indhold

Regnskabet, den evige tidsluger

Regnskabet, den evige tidsluger

Uanset selskab eller virksomhedstype, så kommer du som ejer ikke udenom at skulle udarbejde regnskaber, som på ingen måde må være fejlbehæftede, men netop den ekstra kontrol med regnskabet gør, at det kan tage store mængder tid at færdiggøre. Især kan det være en tidssluger hvis du sidder med et gammeldags excel-ark eller på anden måde ikke har en fremgangsmåde som afspejler at vi er i 2020. I denne artikel tager vi et kig på nogle af de forskellige revisionsovervejelser du kan gøre dig, især hvis du driver en enkeltmandsvirksomhed, som vi i dagens artikel tager udgangspunkt i.

Enkeltmandvirksomheden – hvad er det for en størrelse?

Hvis du endnu blot er i overvejelsesstadiet omkring valg af virksomhedstype og endnu ikke er nået til regnskabsprogrammet, så tager vi her en kort opsummering af hvad en enkeltmandsvirksomhed præcist er.

Som navnet antyder, så har en enkeltmandsvirksomhed kun én enkelt ejer, hvorfor at der heller ikke stilles krav om direktion eller bestyrelse, som vi kender det fra selskaber. Derudover er der ingen kapitalkrav, som f.eks. ved et anpartsselskab (APS) med de 40.000 DKK. Dog skal man som stifter af en enkeltmandsvirksomhed være opmærksom på, at man som udgangspunkt hæfter med hele sin formue privat. Du kan med andre ord ende med at skulle aflevere bil, hus og andre værdier, hvis det skulle ende med at gå sidelæns for din virksomhed.

Som enkeltmandsvirksomhed, så er man forpligtet til at føre sit bogholderi efter bogføringsloven, hvilket bringer os videre til det næste step, nemlig regnskabet.

Revision i en enkeltmandsvirksomhed, hvordan?

Enkeltmandsvirksomheder har ingen revisionspligt, hvilket kort sagt betyder at det ikke er nødvendigt at udarbejde årsregnskab eller skatteregnskab. Dog vil vi altid anbefale, at hvis man har meget aktivitet i sit firma at man får lavet dette, hvor man i dette tilfælde skal følge årsregnskabsloven for en klasse A virksomhed.

Din virksomhed bliver som udgangspunkt beskattet som personlig indkomst, dog kan man vælge at kigge nærmere på kapitalafkastordningen eller virksomhedsskatteordningen, hvilket dog ikke er noget vi går i dybden med i denne artikel.

Generelt kan regnskabet være noget af en tidssluger med bogføring af diverse bilag på de rigtige kontoer, men du kan dog hjælpe dig selv en smule på vej ved at vælge et regnskabsprogram. Der findes både betalte og gratis udgaver af regnskabsprogrammer, hvor det mest udbredte og bedst anmeldte i Danmark er Dinero, som er et fantastisk regnskabsprogram til enkeltmandsvirksomheder. Kender du ikke Dinero, så kan du med fordel læse mere om deres regnskabsprogram.

Brug dit regnskabsprogram til fakturering

Selvom at regnskabskravene er markant mindre for enkeltmandsvirksomheder sammenlignet med selskaber, så giver det et bedre overblik at benytte sig af et regnskabsprogram, som blandt andet også kan hjælpe dig med at sende fakturaer og holde styr på diverse bilag, samt ikke mindst et helikopter overblik over din nuværende situation i virksomheden rent økonomisk.

Vi håber at du med denne artikel er blevet lidt klogere på nogle af de økonomiske overvejelser, som helt afgjort dukker op når man bikser med at starte en enkeltmandsvirksomhed.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *