Står du overfor at skulle købe hus? Hvis du gør, er du sikkert interesseret i at få det til den lavest mulige pris – i hvert fald hvis du minder om cirka 100 % af den øvrige befolkning. Men ved du, hvordan du skal bære dig ad for at presse prisen på dit huskøb så langt i bund som overhovedet muligt? Måske ikke, men så er der heldigvis hjælp at hente hos erfarne folk, der kender boligmarkedet ud og ind.
Ejendomsmægleren er sælgers mand …
”Ejendomsmægleren er sælgers mand” – den sætning har du måske hørt før. Og der er noget om snakken, ingen tvivl om det.
Når et hus kommer på markedet, er det som regel, fordi en privatperson ønsker at sætte det til salg og flytte til en anden bolig i en anden størrelsesorden, enten i finansiel forstand eller i helt lavpraktisk forstand, hvor det handler om at få flere kvadratmeter at boltre sig på.
I sådanne tilfælde henvender sælgeren af huset sig typisk til en af de kendte kæder af ejendomsmæglere, som så vurderer husets værdi og fastsætter en salgspris i den pæne ende prisspektret, så der er lidt at handle med. Denne ejendomsmægler har i sagens natur gode muligheder for at fremhæve husets kvaliteter og skjule alle fejlene, så det samlet fremstår så attraktivt som muligt i mæglerens samlede portefølje af huse, der er udbudt til salg.
De dygtige ejendomsmæglere har også fornemmelse for at vinkle sælgerens situation til deres fordel, hvilket man dårligt kan fortænke dem i: Hvis en sælger eksempelvis er økonomisk godt stillet, men står i en følelsesmæssigt presset situation på grund af en skilsmisse, et nyt job i udlandet eller lignende – og derfor ønsker at komme af med huset hurtigst muligt med så få bekymringer som muligt – kan ejendomsmægleren med fordel tilbyde sælger at lægge en ekstra salgsindsats i opgaven mod betaling. I sådanne tilfælde er mægleren selvsagt i endnu højere grad ”sælgers mand” end normalt.
At boligmarkedet og rollen som ejendomsmægler fungerer på denne måde, er der ikke noget fordækt eller odiøst i. Det er kun naturligt, fordi mæglerens arbejder i bund og grund går ud på at handle med varer og services lige som det er tilfældet i så mange andre brancher. Som køber skal man bare holde sig nuancerne og kompleksiteterne for øje, når man er i markedet for at købe et hus, og aldrig lade sig forlede til at tro, at ejendomsmægleren varetager begge parters interesser med lige stor oprigtighed.
… men køberrådgiveren er på dit hold
Hvis du vil stille med et hold, der kan matche den styrke, som sælger har på sin side af handlen i kraft af ejendomsmæglerens særlige indblik i husets værdi, kan du med fordel benytte dig af køberrådgivning, når du står overfor at skulle købe et hus.
Med en erfaren køberrådgiver ved din side, har du lige så gode muligheder for at være på forkant med situationen og prisforhandlingerne, som sælger har.
Købsrådgivning er langt fra noget, alle huskøbere benytter sig af, og det er en skam. Undersøgelser viser nemlig, at nogle køberrådgivere sparer deres kunder for meget tid, mange bekymringer og rigtig mange penge i det lange løb, idet de har al den erfaring og ekspertise, der er nødvendig for at gennemføre et huskøb let og smidigt.
Kort sagt kan man sige, at købsrådgiveren kan blive dit hemmelige våben i jagten på din drømmebolig. Med sådan én på dit hold, kan du hamle op med selv den snedigste ejendomsmægler – og når køberrådgiveren hjælper dig med at få afslag i prisen, undgår du jo for resten også at betale mere for dit nye hus, end du i virkeligheden behøver.