Spring til indhold

Shopping: Kontant, kviklån eller afbetaling?

Shopping Kontant, kviklån eller afbetaling

Er din mobiltelefon gået i stykker? Eller er der bare behov for en opgradering af bærbaren til noget fra dette årtusinde? Elektronik har oftest en kort levetid, og derfor er der også oftest behov for, at computeren, telefonen eller fjernsynet bliver udskiftet med jævnlige mellemrum. Og hvis du er studerende eller lavt lønnet, kan det være svært at finde flere tusinde kroner til den nye bærbar eller smartphone – især hvis du ikke har nogen opsparing at trække på. Her kan du blive klogere på fordelene og ulemperne ved afbetaling, kviklån og kontant betaling, når du shopper elektronik.   

Afbetaling er populært

Det er blevet populært at købe på afbetaling – særligt elektroniske varer bliver solgt på afbetaling. Det startede i sin tid med mobiltelefoner, som kunne købes sammen med abonnementet. Afbetaling har den fordel, at du får mulighed for at få din vare med hjem – hvad enten det er en ny iMac, Samsung Galaxy eller noget helt tredje – helt uden at have tegnedrengen oppe af lommen.

Hvis du vælger at købe på afbetaling, er det dog vigtigt, at du undersøger renten og ikke mindst ÅOP’en på afdragsordningen. Det kan være ganske smart, hvis du er fri for renter og stiftelsesgebyrer, men i flere og flere tilfælde, er afbetalingen oftest bare et kviklån i forklædning. Et kviklån, som du vel at mærke afdrager på i flere år.

Kviklån kan være en billigere løsning

Hvor afbetalingen har den enkle fordel ved, at du slipper for at betale for varen med det samme, så kan det også være dyrt. Især hvis afdragsordningen har lige så høje renter som et kviklån. Her kan det være billigere for dig at vælge et kviklån, hvis du altså har brug for varen her og nu, og ikke selv har pengene til det.  

Hos KreditNU kan du låne penge online. Ansøgningsprocessen er enkel og nem, og du kan ansøge fra din smartphone på under 60 sekunder. Bliver din låneansøgning godkendt, vil du have pengene på kontoen, når du godkender med dit NemID. KreditNU’s produkt er en kredit, og det vil sige, at du ikke skal tænke på, at du skal tilbagebetale lånet inden for en bestemt tidsramme – du skal blot betale den månedlige rente for at overholde din kreditaftale.

Kontant betaling er altid billigst

Hvis du vil sikre dig at få din nye vare billigst muligt, så er kontant betaling altid den billigste metode. Selvom du finder afdragsordninger eller lån, der kan tilbyde dig nul kroner i rente, så vil der oftest være stiftelsesgebyrer og lignende. Ligesom du også skal tage højde for, der ofte er betalingsgebyrer på betalingsservice og månedlige girokort, som i sidste er med til at gøre afbetalingen dyre end kontant betaling.

Den kontante betaling stiller dog også krav til din privatøkonomi, og at du er i stand til at kunne betale for din vare med det samme. Det kan være svært for de fleste danskere, hvis der er tale om en computer til 10.000 kroner. Her kan du med fordel vælge en løsning, som både giver dig fleksibilitet i forhold til at have pengene til rådighed, men også at kunne betale pengene tilbage hurtigst muligt.  

Vælg en løsning, der passer til din økonomiske situation

Selvom det oftest er det mest fornuftige at tage udgangspunkt i, hvad der er billigst for dig, så er det vigtigt, at du vælger en betalingsløsning, som tager højde for din økonomiske situation. Rent økonomisk vil det give mening for dig at betale kontant, men hvis du samtidig ved, at du også skal have penge til julegaver eller fødselsdagsgaver, kan det være nødvendigt at låne eller købe på afbetaling. Dermed undgår du at gå rundt en hel måned uden en krone på lomme eller at skulle betale renter for dit overtræk. Men for at spare dig selv flest penge muligt, kan det kun anbefales, at du aktivt sparer op, så du altid har en pose penge at tage fra, hvis du på et tidspunkt får brug for en ny computer. Dermed undgår du at gældsætte dig mere end højest nødvendigt.  

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *