Spring til indhold

15 grunde til at du er havnet i gæld

15 grunde til hvorfor du er havnet i gæld

15 grunde til hvorfor du er havnet i gæld

Uanset hvor ung eller hvor gammel du er, så har du sandsynligvis haft nogle oplevelser med at være i gæld. Du har måske aldrig selv haft det, men du har måske set andre som har været i gæld eller måske har du rent faktisk selv en hel masse gæld. Nogle folk betragter nogle typer gæld som en god ting (såsom en realkreditlån eller studielån), og andre typer gæld som en dårlig ting (såsom overtræk på kreditkortet og forbrugslån).

Uanset hvilken type gæld du har, så er der sandsynligvis en årsag til at du har den. Jeg tror på at hvis man ved hvad årsagen er til at man er havnet i gæld, er det første skridt til at kontrollere det og til sidst eliminere det. Hvis du ikke forstår hvorfor du er havnet i gæld, så vil det være svært at arbejde med det, og forbedre din situation.

Nedenfor er 15 almindelige grunde til hvorfor du måske er havnet i gæld:

 

1. Du forsøger at holde trit med andre

Du er måske havnet i gæld, fordi du gerne vil have de nyeste og fedeste ting og du gerne vil købe det, som du også har set andre ejer. Men hvis alle skulle bruge penge og havne i gæld, fordi de forsøger at holde trit med andre, så ville det blive en endeløs cirkel. Et eksempel ville være at man beholder sit kabel tv på trods af man ikke har råd, og endeligt aldrig bruger det, men kun har det fordi vennerne også har det.

Løsning: Start med at blive fuldstændig ligeglad med hvad naboen og vennerne har. Fokuser i stedet på hvad du rent faktisk har brug for, og glem alt det overfladiske. Ingen betaler regningen for dig den dag du ikke kan betale din gæld mere.

 

2. Du tænker ’’Jeg får tid til at betale for det senere’’

Du tror måske at du senere har masserer af tid til at få afbetalt din gæld, men hver eneste krone som du betaler i gæld, kan ende med at skade dig på den lange bane. Du bør have råd til den livsstil som du har i dag lige nu og ikke optage gæld for at opretholde den.

Løsning: Hvis det er muligt, så betal altid kontant for dine ting og hvis du har optaget gæld tidligere, så sørg for at få det afbetalt hurtigst muligt.

 

3. Du tænker ’’Hvad betyder et par ekstra kroner i minus på kontoen?’’

Du tænker muligvis at det ikke gør nogen forskel om du trækker et par ekstra kroner over på dit kreditkort, men det ikke den bedste måde at se på det, da du hurtigt kan ende i store overtræk som måneden efter skal dække. Dette betyder ofte at du til sidst starter ud med så stort et minus at din nye løn ikke kan dække dette minus hvilket virkeligt kan blive en ond cirkel med behov for forbrugslån for at dække dine månedlige udgifter.

Løsning: Du skal ændre din indstilling til at du aldrig skal lave overtræk på dit kreditkort. Du betaler høje renter og gebyrer når du får overtræk. Så hellere fokusere på at spare i starten af måneden så du ikke ender med et minus til sidst, og kommer til at fortage overtræk på dit kreditkort.

 

4. Husk at rette din forskudsopgørelse og trækprocent, så du betaler korrekt skat

Hvis du ikke betaler den korrekte skat, så kan det ende med at du betaler enten for lidt eller for meget i skat. Hvis du ikke betaler den korrekte skat, så kan du let blive overrasket når skatteopgørelsen kommer ud hvert år

Løsning: Gå ind og tjek om din forskudsopgørelse er korrekt, og gør det gerne flere gange om året. Husk også at ændre din forskudsopgørelse hvis der sker nogle store ændringer i dit liv som eksempelvis køb af hus, bil eller hvis du bliver gift. Gør det til vane at tjek din forskudsopgørelse mindst hvert halve år, så du kan nå at fange fejl og få rettet den til.

 

5. Du har ikke forsikringer.

Du har måske gæld, fordi du ikke har været i stand til at arbejde grundet sygdom. Derfor har du måske sparet dine forsikringer væk, fordi du ikke tror at der sker noget med dine ejendele. Men hvis uheldet en dag er ude, og der f.eks. har været indbrud i dit hjem, så vil det i mange tilfælde blive langt dyrere for dig at erstatte dine ting, hvis forsikringen ikke dækker. Eller hvad hvis der er brand i dit hjem? Du vil kunne ende med at optage gæld, som bliver umulig at komme ud af, og vil forfølge dig resten af livet.

Løsning: Køb de nødvendige forsikringer! Du må aldrig spare på forsikringerne og tro du aldrig kommer til at bruge dem, for en eller anden dag så er de nødvendige, og så vil du takke dig selv for at du bliver dækket af dem.

Relaterede artiklenhvordan man får en billig forsikring her.

 

6. Du har aldrig lært om overtræk på dit kreditkort

Mange folk har aldrig lært fra deres forældre omkring hvad overtræk på dit kreditkort betyder og har generelt ikke fået en forståelse for hvad gæld er. Overraskende mange aner ikke at noget om hvilke konsekvenser det har, og de er faktisk ligeglade med at have overtræk.

Løsning: Læs op på hvad gæld har af konsekvenser for dig i dit liv. Måske har din gæld gjort at du er havnet i RKI og derfor ikke må låne penge, men det kan også være at du er havnet i en gældsspiral og derfor ikke kan komme ud af din gæld fordi du er tvunget til at optage ny gæld for at få din økonomi til at hænge sammen.

 

7. Dine venner har købt det, så hvorfor kan du ikke?

Jeg har en ven som altid køber det nyeste elektronik. Men hvis jeg bruger det samme beløb, så vil mit budget ikke være særligt glad. Bare fordi din ’’ven’’ har råd til det, så betyder det ikke at du kan. Det er aldrig fornuftigt at følge med andre, bare fordi de køber dyre og flotte ting. Se dit budget inden du vælger at gøre det samme som andre, og tænk om du virkeligt har råd til det.

Løsning: Du vil altid have nogle i din omgangskreds som hele tiden skal købe det nyeste af det nyeste, og hvis du altid forsøger at følge med dem, så vil du aldrig komme af med din gæld, fordi der hele tiden er nye ting der lokker. Stop med at forbruge, og vent med at købe tingene til når du rent faktisk har råd.

 

8. Du har et overforbrug

Det er så simpelt som overskriften siger. Du bruger mere end du tjener, hver eneste måned og du laver et overtræk til sidst på måneden. Dette leder til en forøget gæld, og en gældsspiral som er svær at komme ud af, da det er svært at ændre sin livsstil fra den ene dag til den anden. Det er ofte det der er problemet for de mennesker som er havnet i tv-programmet luksusfælden.

Løsning: Læg et budget og gennemgå dit kontoudtog. Hvis du ofte havner i minus, så skal du øjeblikligt skære de unødvendige ting fra, såsom dine stop på tankstationen for at købe mad, drikkevare eller lignende. Hvis du har kabeltv med den store pakke, så opsig det eller gå ned til den mindste. Jo før du gør dette jo bedre!

 

9. Du har et hus eller en bil

Hus og biler er dyre, og der er en hel masse små udgifter som dukker op løbende. Hvis du ikke er forberedt på disse udgifter, så kan det lede til endnu mere gæld. Jeg har selv erfaret at ved at købe hus, så kommer der hver eneste måned nye ting man skal bruge penge på, som f.eks. vedligeholdelse, haveredskaber, buske, planter, maling og til bilen er der brændstof, forsikringer og reparationer som man ikke kan forudse komme.

Løsning: Gør op med dig selv om det overhoved er nødvendigt med din bil, eller om du ville kunne transportere dig på andre måder, som med cykel eller bus. Behøver du et stort hus, eller kan du nøjes med en billig lejlighed som måske endda er tæt på dit job, så du også kan sælge din bil.

 

10. Du studerer

Det er dyrt at studere. Især hvis man er flyttet hjemmefra og lever på en SU. Du skal måske endda tage studielån for at have penge nok til dine regninger, hvilket mange studerende gør. Renten er måske lav, men du laver helt naturligt et overforbrug ved at optage SU-lån.

Løsning: Tag et studiearbejde, og find gerne et som er relevant for din uddannelse. Hvis du kan finde et arbejde som passer til din uddannelse, så vil det også styrke dit CV når du er færdig med din uddannelse. Det er dog vigtigt at du kender reglerne med hvor meget du må tjene ved siden af din SU.

 

11. Du har ingen opsparinger

Uden opsparinger, så kan livet være meget hårdt og stressfyldt. Den mindste overraskelse kan lede til gæld. Det er derfor en nødsopsparing er noget af det vigtigste du kan lave. Sørg for at have en opsparing til dårlige tider, så du sikre dig selv alle de uforudsete omkostninger.

Løsning: Lav en opsparing hurtigst muligt. Læg en plan for hvor mange penge du regner med at skulle bruge i fremtiden til uforudsete omkostninger og få dem sparet op så hurtigt som muligt.

 

12. Du falder i indkomst

Hvis din indkomst pludseligt falder, så kan det virkeligt gøre ondt på dit budget. Dette kan måske lede til at du forøger din gæld, for at kunne betale dine regninger. Dette kan ske hvis du bliver fyret, får en ny stilling eller lignende.

Løsning: Prøv at tænk på måder, hvor du kan diversificere din indkomst, så du ikke kun er afhængig af en enkelt indkomst som man typisk er, men måske finder flere måder at tjene penge på.

 

13. Du gambler

Hvis du gambler, så er der en stor risiko for at du havner i gæld. Hvis du ikke har råd til at gamble, så er det ikke særligt smart at gøre et overhoved. Det er lige meget om du spiller poker, Casino eller på den enarmede nede i kiosken. Huset vinder altid, og det skal du huske på.

Løsning: Det er meget sjældent at det giver god økonomisk mening at gamble, så hvis du gambler, så bør du virkeligt stoppe. Eller maksimalt give dig lov til at gamble med f.eks. 100 kroner om måneden.

 

14. Du optager lån med høje renter

Hvis du optager et lån med høj rente, så vil det tage længere tid at afbetale gælden. Du betaler måske flere renter måned end du får afbetalt på lånet, uden at du er opmærksom på det. Det gør det utroligt svært at komme af med din gæld med høje renter. Du bør derfor være meget opmærksom når du kigger efter forbrugslån på nettet.

Løsning: Der findes mange sider på nettet som reklamere med billige lån, men husk at lægge mærke til hvad deres ÅOP (årlige omkostninger i procent) er, da den i mange tilfælde er skyhøj og skjult en smule af gebyrer. Hvis du kan finde disse lån på nettet med en fornuftig lav ÅOP så har du gjort dig selv en tjeneste, da flere af de online lånesider har lån med en ÅOP på over 100% hvilket altså betyder at hvis du låner 10.000 kroner kroner fordelt ud over 24 måneder, så ender du med at tilbagebetale 23.431,74 kroner hvoraf de 13.431,74 kroner er i rente.

 

15. Du har et liv

Livet er dyrt. Der sker mange ting i vores liv, og det er svært at forudse det hele. Måske bliver et familiemedlem sygt, måske kræver dit kæledyr lægehjælp, du mister måske dit job eller måske så mister din bedre halvdel jobbet. Overraskelser som alle disse ting kan gøre at du ender med at optage gæld for at få betalt regningerne.

Løsning: Vær altid opmærksom på hvor mange penge du bruger, og om der er harmoni i dit budget. Hvis du ender med at ende i minus hver måned, så få fortaget ændringer i dit budget med det samme. Stop med at optage gæld og sænk dit forbrug. Opbyg en opsparing til nødsituationer, og så har du rustet dit til fremtiden så godt som du overhoved kan.

 

Rate this post