Gå direkte til afsnittet om:
Mine 8 gode råd til at undgå gæld
Jeg har her skrevet mine 8 råd til at undgå gæld.
Et emne, som jeg syntes er super interessant er gæld. Ikke fordi ordet ’’gæld’’ klinger som et videre positivt ord i de flestes øre. Nej, jeg syntes det er spændende at snakke om, da jeg for alt i verden personligt IKKE vil optage gæld selv, og derfor har en stor interesse i at undersøge netop dette emne. Det kan nemlig koste dig rigtig dyrt, at optage et lån. Men alligevel har utroligt mange danskere alligevel forbrugsgæld af en eller anden slags.
Jeg vil næsten gå så langt at sige, at gæld er noget fanden har skabt, da det virkeligt kan koste dig dyrt.
Der er en væsentlig faktor såsom rente, som spiller ind. Det er den fortjeneste, som lånegiveren får, ved at låne pengene ud. Der er selvfølgelig ingen i verden, der låner dig penge gratis eller af et godt hjerte, udover familien eller gode venner.
Så derfor har jeg lavet nogle tips, som gør at du kan undgå at stifte gæld i fremtiden, og derved forbedre din situation.
1. Spar op til uforudsete omkostninger
Mit første tip er ganske lige til, men faktisk også et af de vigtigste. Spar for guds skyld op. Helst hver eneste måned. Du bør altid have en buffer til uforudsete regninger, som sikre at du ikke skal låne penge til alt det som du ’’ikke lige havde planlagt’’. Ingen i verden kan forudse fremtiden, og slet ikke når vi snakker økonomi. Du ved ikke, om du knækker en tand, og skal til tandlægen, eller om bilen pludseligt står af. Hvis du har købt hus, så er der især mange omkostninger som du pludselig kan stå med, som du ikke lige havde planlagt.
Lav gerne en fast opsparing i dit budget, så du hver eneste måned lægger penge til side, som kan blive din buffer i fremtiden. På den måde kan du give dig selv en økonomisk sikkerhed, og derfor ikke skal være afhængig af andre mere.
Hvor meget skal du så lægge til side?
Det er fuldstændigt forskelligt, hvor meget man individuelt skal spare op som sin personlige økonomiske buffer. Det kommer an på hvor man er i livet, da der er forskel på hvad en studerende har brug for, i forhold til et par med eget hus. Derfor skal du se hvor du er i livet, og hvad der potentielt kan ske, og spare op efter dette.
Mig og min forlovede har lige købt hus. Derudover har vi barn og bil. Vi har en fast post i vores budget, med en separat konto, som sikre sig, at hvis bilen skal laves, eller hvad der nu måtte komme, så skal vi ikke ud og låne til dette. Her er også taget højde for, at vi er gået fra lejlighed og til hus, og derfor er denne opsparing sat højere.
2. Læg et budget
Et budget er nok nærmest det vigtigste i en stabil økonomi. Jeg vil næsten kalde det hjertet i en privatøkonomi. Og ja, det er mega kedeligt at lægge et budget for de fleste, men det giver dig et overblik over dine faste omkostninger, og over hvad du kan bruge, når alt er betalt. På den måde, får du et fuldstændigt overblik over din økonomiske situation.
Jeg vil anbefale at gennemgå alle de faste omkostninger én gang om året, og justere løbende således at budgettet altid passer og er opdateret. Du kan hos din bankrådgiver også ofte få en hjælpende hånd. Ikke bare med at lave et budget, men også med at samle alle PBS aftaler på din budget konto, hvis de ikke allerede er det i dag.
Nu behøver du ikke længere at bekymre dig om en kommende betaling af forsikringen eller hvad det nu måtte være, så du ved skal betales i nærmeste fremtid.
3. Kig på ÅOP
Når du overvejer at tage et lån, om det så er et forbrugslån, billån eller boliglån så kig på ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent). Det er sådan, man sammenligner priserne på lån. Ofte er man ikke opmærksom på alle de omkostninger som er forbundet med diverse lån, og især kvik- og sms lån, så skal man være vågen, inden man overhoved overvejer at stifte en ny gæld.
4. Har du overhoved råd til at tage et lån?
Stil dig disse spørgsmål. Har du råd til de månedlige afdrag på lånet? Kunne du bruge pengene på noget mere fornuftigt? Har du reelt set brug for det du varen eller servicen, som du er ved at låne til? Lad os stille et eksempel op.
Du skal købe en computer til 10.000 kroner. Køber du den kontant, så koster den dig 10.000. Men hvis du ikke har pengene kontant, og skal ud og låne, så kan du f.eks. ende med at betale 18.000 kroner for præcist den samme vare.
Jeg forsøgte for sjov, at sætte scenariet op på en vilkårlig kviklåns hjemmeside. Et lån på 10.000 kroner over 60 mdr. Det endte med at blive en ÅOP på 29,8 % og et resultat på 18.084 kroner i alt, hvilket er et ganske almindeligt kviklån. Altså 8084 kroner i renter!
Hvad kunne du få for dem; en ferie eller en tablet? Eller afdrag på anden gæld? Det sætter tingene lidt i perspektiv
5. Træk aldrig over på dit kreditkort
Er du en af dem som ofte oplever røde tal på din konto sidst på måneden? Så skal du virkeligt tage dig selv i nakken, og stoppe denne adfærd. Et overtræk på dit kreditkort kan nemt have en overtræksrente på over 20 %, og sker det jævnligt, kan det hurtigt løbe op i løbet af et enkelt år. Udover dette, så vil du allerede inden næste måned er startet, være bagefter kontoen. Dette betyder for mange, at den kommende måned også går i rød sidst på måneden, hvilket bliver en ond spiral, som er svær at stoppe.
Få i stedet for et Visa Electron. Kortet kan nemlig ikke overtrækkes, men det kan stadig benyttes som betalingskort på nettet og i butikker, præcist som et almindeligt Visa dankort. Dette er et fint alternativ til dig som ikke helt tør tage skridtet, og leve fuldstændig uden elektroniske betalingsmidler.
6. Giv din økonomi et årligt eftersyn
Kig din økonomi fuldstændig igennem én gang om året minimum, præcist som når du går til tandlægen eller får synet bilen. På den måde får du et overblik over til økonomi, så du kan se om alt ser fornuftigt ud, og om der er nogle omkostninger som måske kan skæres fra eller justeres.
Et sted jeg personligt kigger igennem er mine forsikringer, som jeg har skrevet et indlæg om her. Men du bør generelt få gennemgået alle dine faste udgifter, for at sikre du er er helt op to date og ikke betaler for meget.
7. Få afviklet din gæld hurtigere
Er du i den situation, at du har et forbrugslån eller et billån, så bør du kun have ét økonomisk fokus. Det er nemlig at få afbetalt lånet hurtigst muligt.
Der er flere gode grunde til at dette bør gøres. Den vigtigste er, at du slipper for renterne ved restgælden, og derved spare penge. Selvfølgelig er dette punkt vigtigt, men der er faktisk et punkt, som jeg personligt vægter mindst lige så højt.
Det beløb som du afbetaler med, bliver efter af gælden er afbetalt til et fast rådighedsbeløb, som du kan spare op. På den måde kan du forøge din opsparing eller starte en helt ny, uden at ændre din levestandard.
Personligt betalte vi f.eks. vores bil af, for cirka 6 mdr. siden. Jeg betalte faktisk gælden ud 4 år før tid, og sparede en mindre formue i renter, samt jeg kunne starte opsparingen til en ny bil. Næste gang vi køber bil bliver det kontant, da en bil i forvejen er en af de dårligste investeringer du kan fortage dig, fra et økonomisk synspunkt, grundet at bilen tabe værdi hver eneste dag.
8. Optag aldrig ny gæld
Dette råd giver sig selv. Aldrig optag ny gæld til forbrug. Vent til du har sparet op, og køb det efterfølgende. Du får det meget bedre med dig selv, når du har købt tingene kontant.
Vælger du at spare op til en forbrugsgode, vil du også til tider opleve at, at du ikke kan få dig til at købe varen, fordi tilfredsheden ved opsparingen, er større end forbrugsvaren som du sparede op til. Her er der store besparelser at hente.
Relaterede artikler:
25 gratis ting, man kan lave for at få det bedre