Spring til indhold

Få råd til drømmene – en guide til økonomiske genveje

Du går sikkert med alle mulige drømme i maven om at tage på en lang ferie, et større hus eller en ny bil. Men drømme koster for det meste mange flere penge end dem, vi har til rådighed – og de forbliver derfor også drømme og realiseres aldrig, da slutbeløbet på kontoen efter alle de faste udgifter ikke rækker til at spare op til drømmerejsen eller et nyt hus eller ny bil. Ikke at fortvivle dog, da din drøm i de fleste tilfælde sagtens kan være indenfor rækkevidde, i hvert fald hvad angår det økonomiske. 

Der er mange forskellige lånetilbud på markedet, og det kan være være svært at navigere i de forskellige muligheder, som udbydes på nettet, i banken og andre forskellige steder. Jeg har orienteret mig i de forskellige låntyper og giver her en guide til, hvordan man kan låne pengene til drømmene, bl.a. gennem banklån eller online lån.

Online lån – Hvor skal jeg starte?

Der er mange muligheder for at låne penge på nettet, men det kan godt synes som lidt af en jungle af mange forskellige muligheder, tal og uigennemskuelige aftaler. Hvor nogle låneudbydere fungerer som banker med opsparingskonto, kreditkort og lån, tilbyder andre steder også rentefri lån uden gebyrer de første 30 dage. Se mere om dine lånemuligheder her. Online lån er hurtigt og nemt, og kan give dig det økonomiske råderum til at få opfyldt drømme om lange rejser, som banken for det meste ikke vil låne dig til.

Når man optager lån på nettet, skal man dog være meget opmærksom på de høje gebyrer og renter, som mange firmaer har som en del af deres låneplan for kunderne. Her skal man hæfte sig ved ord som debitorrente og ÅOP, som fortæller dig, hvor meget, du skal betale firmaet i gebyrer, altså din udgift udover det lånte beløb.

Det er sådan, at online firmaerne for det meste tjener deres penge – det i modsætningen til banken, der har lavere renter og gebyrer, men for det meste også kræver, at du stiller sikkerhed for dit lån. Sikkerhed for dit lån betyder, at du eksempelvis stiller din bolig eller din bil til rådighed for banken, skulle du ikke kunne betale dit lån tilbage.

Banklån og andre faste lån

Banklån er på sin vis sikrere at optage, da du har færre udgifter i forbindelse med lånet, men det kræver også at du allerede har aktiviteter, som de kan ‘låne i’, dvs. sikkerheden, du stiller, som omtalt tidligere. Har du noget at stille til rådighed, kan du til gengæld låne høje beløb til f.eks. ny bolig eller bil. Mange banker vil ikke låne til forbrugsgoder og rejser, hvilket kan være en kæp i hjulet, hvis du bare vil afsted på en lang ferie.

Mange studerende benytter sig af tilbud om de statsgaranterede studie-lån med en fast lav rente, men det er ikke alle, der har mulighed for det – og der er også begrænsninger på hvor mange penge, du kan nå at låne i løbet af en studietid.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *