Spring til indhold

5 tips til at lave et godt budget og få styr på udgifterne

Et godt og gennemarbejdet budget er helt essentielt, hvis du vil bevare overblikket over dine udgifter og indtægter. Når budgettet er lagt, og du har det fulde overblik over din økonomi, kan du begynde at kigge på om nogle af dine udgifter kan reduceres – eller måske endda spares helt væk. Et budget vil tillige give dig et overblik over dit rådighedsbeløb (de penge der er tilbage, når alle udgifter er betalt), hvilket vil give en indikation af, om der er luft i budgettet til nye faste udgifter, eller om livremmen skal spændes ind i en periode. Hvis du skal låne penge i banken eller i et realkreditinstitut, vil dit rådighedsbeløb være en afgørende faktor for, om det er muligt at låne penge.

1 – Start med at lave dit nuværende budget

Hvis det er første gang, du skal lægge et budget så husk, at det er vigtigt, at få alle udgifter og indtægter med. Den letteste måde at få styr udgifterne er ved at gennemgå dine kontoudtog fra banken – gerne et helt år tilbage. Grunden til at det er vigtigt at gå så langt tilbage er, at nogle regninger ikke betales hver måned, men kun betales halv- eller kvartårligt. Du skal også have dine indtægter ført ind i budgettet. Hvis du udelukkende har en enkelt indkomst, så er det ikke så svært, men hvis du f.eks. har flere jobs, SU og lignende, så skal alle indtægterne selvfølgelig med. Når du har styr på alle udgifter og indtægter, så tast det hele ind i et regneark. Din bank kan helt sikkert hjælpe med et budgetark enten i papirform eller online, men du kan som nævnt også bruge et almindeligt Excelark.

 

2 – Uforudsete og variable udgifter

Når du lægger dit budget, så husk at afsætte et beløb til uforudsete udgifter. Denne post dækker over udgifter som uundgåeligt vil komme tid efter anden. Det kan være en større tandlægeregning, reparation af bilen, køleskabet der går i stykker og lignende. Sæt et fast beløb til side hver måned, så du stille og roligt får opbygget en god buffer. Udgifter som mange glemmer i farten, er de såkaldte variable udgifter. Denne post dækker over udgifter til tøj, gaver, ferier osv. Denne post kan godt blive temmelig stor, så derfor vil det være en god idé at sætte penge til side til den.

 

3 – Gennemgå alle udgifter og styr dine omkostninger

Når du er færdig med at taste poster ind i dit budgetark, kan du glæde dig over, hvor overskuelig din økonomi er blevet, og du kan begynde at kigge på de enkelte poster. I næsten ethvert budget vil det være muligt at finde besparelser i en eller anden form. Kig alle udgifterne igennem, og se om noget kan gøres billigere. Nogle oplagte steder at begynde at kigge efter besparelser kunne være:

  • Mobil- og internetabonnement – Der findes mange udbydere, og måske kan du gå lidt ned i hastighed eller datamængde og få et billigere abonnement
  • Fitness – Rigtig mange betaler for et fitness abonnement, de aldrig benytter
  • Forsikringer – Tag fat i et konkurrerende selskab, og få dem til at komme med et tilbud. Det er ganske gratis, og der kan være mange penge at hente
  • TV-pakker og streamingtjenester – Hvis du kan leve med at kunne se lidt færre kanaler, så ligger der en stor årlig besparelse her

Undgå at de besparelser du finder indgår i den daglige økonomi eller går til forbrug. Det er penge, som du ikke har været vant til at have så brug dem fornuftigt. Du kan eventuelt til at begynde med nogle små investeringer, og følge med i hvordan din investering kan vokse.

 

4 – Undgå overforbrug ved hjælp af saldokontrol

En god måde at undgå overforbrug, er at bruge saldo- og kontokontrol. Mange udbydere af forskellige tjenester tilbyder, at du kan bruge saldokontrol. Det betyder at du ikke kommer til at bruge flere penge, end du på forhånd har planlagt. I alle banker kan du få et debetkort, som en stedfortræder for et kreditkort. Med et debetkort er det ikke muligt at hæve flere penge, end du har til rådighed på din konto. Flere telefonselskaber som f.eks. Telmore tilbyder saldokontrol, så du ikke bruger for mange penge på dit mobilabonnement. PokerStarsCasino har en lignende indbetalingsgrænse, og på din PlayStation konto er det muligt at sætte forbrugsgrænser. Saldokontrollerne vil sikre at disse poster altid holder sig inden for budgettet.

5 – Gennemgå dit budget jævnligt

Dit budget bliver aldrig færdigt, men er altid i forandring, og det kræver derfor jævnlig justering. De fleste udgifter vil stige mindst én gang om året, og måske kommer der nye udgifter til, som skal ind i budgettet. Det anbefales at kigge budgettet igennem halvårligt, eller måske endda en gang i kvartalet, så du undgår at udgifterne løber løbsk. Hvis der sker større ændringer i forbindelse med optagelse af lån, køb eller salg af bolig, jobskifte eller lignende, så kræver budgettet selvfølgelig også en justering.

 

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *