Sådan begynder du at investere – En guide for begyndere

Sådan begynder du at investere - En guide for begyndere

Lav din investeringsstrategi baseret på det beløb du vil investere, tidslinjen på dine investeringer, og den risiko som giver mening for dig.

Leje, faste omkostninger, studielåns betalinger og en rejse i ny og næ, virker til at være alt som du har råd til i de første år efter din uddannelse. Når du har mestret at kunne lave et budget, så vil disse månedlige udgifter (og de penge du har sat til side til en nødsopsparing), så er det på tide at du gør noget med de ekstra penge du har til overs. Den svære del er at finde ud af hvad du skal investere i, og hvor meget du skal investere.

Som en nybegynder i den store verden af investeringer, så har du en masse spørgsmål, og du vil gerne vide hvad der er den bedste investerings strategi. Min guide vil hjælpe dig med at komme i gang.

Hvorfor begynde med at investere?

Er du en af dem som er bange for at tabe dine penge når du investere, men alligevel gerne vil prøve at investere nogle af dine penge, så bør du læse videre, da denne guide er lavet til dig som ikke har investeret før, eller er ny i investeringsverdenen.

Jo før du begynder at investere, jo større afkast kan du forvente at få. Du skal nok ikke regne med at staten kan give dig en folkepension som giver dig en stor nok indkomst til en pensionstilværelse hvor du kan gøre hvad du vil, så du er nød til at opbygge din egen opsparing. Selv med nogle mål som ikke er så langt ude i fremtiden (såsom at købe dit eget hus eller din egen lejlighed), så vil investeringer som giver et højere afkast være værdifulde.

Investering i aktiemarked er som regel noget man selv begynder med, fordi man gerne vil have et bedre afkast på sine penge, end i banken. Du vil uden tvivl opleve op og nedture, men hvis du begynde tidligt og bare lader pengene stå, så har aktier historisk set, inklusiv alle kriser der har været igennem tiden, steget betydeligt igennem alle årene.

Hvad kan jeg investere i?

Der er utroligt mange muligheder for at investere dine penge derude, og der kommer også hele tiden flere til. Det er vigtigt at huske at der er forskel på risikoen på alle typer investeringer, og derfor skal du vide hvorfor du netop har valgt at investere i de forskellige investeringstyper.

De mest populære investeringer er:

Aktier

  • En aktie giver dig mulighed for at blive medejer af en virksomhed. Aktiepriserne bevæger sig på baggrund af investorernes evaluering af virksomheden, som inkluderer lederskabet, nye produkter, eller hvordan det går rent økonomisk for virksomheden.
  • Nogle aktier giver også udbytte, som betyder at når det går godt for virksomheden, så udlover de udbytte af overskuddet til deres investorer, for at vise dem hvor godt det går, og for at bevare troen på virksomheden.

Obligationer

  • Obligationer er i praksis et lån til en virksomhed eller regeringen, som går med til at betale dig tilbage efter et bestemt antal år. I mellemtiden så får du renter.
  • Obligationer er generelt set mindre risikable end aktier, fordi du ved præcist hvornår du får pengene tilbage og hvor meget du tjener.

Investeringsforeninger

  • En investeringsforening er en blanding af investeringer som håndteres af en virksomhed. Når du investere, så vælger du ikke bestemte aktier. Det gør investeringsforeningen nemlig for dig. Denne bestemte øjeblikkelige diversificering (spredning) gør dem generelt mindre risikofyldte, men der findes investeringsforeninger som er med alle risiko niveauer.
  • Populære investeringsforeninger inkluderer ofte Investering i Index, som følger hvordan det går på et bestemt aktiemarked Index, og som investere i lavrisiko aktier.

Exchange-Traded funds (ETF’er)

  • En ETF inkluderer aktier, obligationer, råvare eller en kombination af dem alle sammen, som du køber og sælger. De giver en kombineret fordel af diversificering og investeringsforeningerne som handler disse for dig, og er tilgængelige i alle risiko niveauer.
  • Investeringsforeninger minder meget om ETF’er og har generelt set lavere omkostninger end Investeringsforeninger.

Crowdlending

  • Crowdlending giver dig mulighed for at investere i forskellige typer lån, hvor du får mulighed for at lege bank og låne dine penge ud, imod at få en aftalt afbetaling og rentebetaling hver måned.
  • Du kan ofte forvente at få et afkast på de forskellige crowdlending platforme på over 10 % om året, hvilket er langt højere end de andre investeringsmuligheder som er beskrevet på listen.

Læs mere om crowdlending ved at klikke her.

Hvad er kurtage?

Når man handler med aktier, så betaler man kurtage, som helt kort fortalt er prisen for at gennemføre handlen. Normalt så udregnes kurtagen som en procentdel af den handelssum man handler for, og der er ofte også en minimumskurtage, hvilket betyder at uanset hvor meget du køber for er et bestemt beløb du skal betale ved køb af aktierne.

Det er meget forskelligt hvor meget du betaler i kurtage, og derfor bør du undersøge de forskellige platformes omkostninger ved handel af aktier inden du begynder at investere igennem dem. Der findes også nogle platforme som ingen minimumskurtage har, og eksempelvis Nordnet.dk har deres månedsopsparing som ingen kurtage har.

Hvad er risikoen?

Når du investere i aktier, så investere du i bund og grund i forskellige virksomheder. Og der vil altid være en risiko for at disse virksomheder ikke klare sig, og derfor kan du risikere at miste alle dine penge. Ja du kan endda miste alle pengene på en enkelt dag.

Men i de fleste tilfælde så sker det ikke at du bare pludseligt mister dine penge, men du bør være opmærksom på at det er en risiko der kan ske, hvis man er uheldig.

Derfor bør man altid sprede sine investeringer, for at sprede sin risiko. I stedet for at investere lad os sige 100.000 kroner i én enkelt aktie, så bør du i stedet sprede dig ud på 10 forskellige aktier med 10.000 kroner i hver aktie. Dette vil betyde at hvis den ene aktie falder i værdi, så er der en chance for at de andre er steget i værdi og derved har du mindsket det potentielle tab.

Hvordan vælger jeg en investerings strategi?

Din strategi afhænger af dit opsparingsmål (og hvor mange penge du placere i hver investering) og hvor mange år du har til at lade dine penge vokse. Man plejer ofte at sige at jo længere en tidshorisont du har, jo større en andel af dine investeringer bør være i aktier og investeringer med højere risiko og med højere afkast.

Hvis dit mål er mere end 20 år væk (som en pensionsopsparing), så bør nærmest alle dine penge være i investeringer i aktier. Aktiemarked kan være uforudsigeligt, med store opture og nedture, som afhænger af hvordan økonomien går, men du kommer sandsynligvis flere penge end hvis du vælger de mindre risikofyldte mulighede (såsom obligationer eller at have kontanter på en opsparingskonto). Igennem de sidste 10 år har det gennemsnitlige afkast på aktier været omkring 10 % om året.

At vælge aktier kan være komplicerede, så overvej at invester i en Investeringsforening som investerer i et Index eller investere i marked generelt. En investeringsforening er en god mulighed for en ny investor, fordi den giver øjebliklig diversificering, og er en måde at reducere risikoen ved at have spredt din investering ud på mange forskellige industrier og markeder samt forskellige virksomheds størrelser, som bliver håndteret ’’passivt’’. Når de bliver håndteret passivt, så betyder det også at omkostningerne er langt lavere end de aktivt forvaltede investeringsforeninger hvilket forbedre dit udbytte i mange tilfælde.

Hvor meget skal jeg investere?

Ved at vide hvor du skal investere dine penge, så har du taget et stort skridt, men du skal også finde ud af præcist hvor meget du skal investere. Hvis du ikke har et detaljeret budget, så bør du lave en liste med dine udgifter, såsom hvad du bruger hver måned på faste regninger, afbetalinger på lån, mad og underholdning. Du bør kun investere, når du ved at du kan betale dine månedlige regninger, og når du mindst har sparet 3 måneders leveomkostninger op i din nødsopsparing.

Et mål er at investere 10 eller 15 % af din indkomst om året, men hvis det ikke er realistisk, så start med den mindst mulige investering. Du kan ofte investere for få hundrede kroner til at starte med.

Jeg investerer selv igennem Nordnets månedsopsparing, som giver dig mulighed for at investere ned til 500 kroner af gangen, uden gebyrer og omkostninger hvilket er et ganske udmærket sted at starte.

Spred din investering

Selvom aktier er den mest kendte investeringsform, så bør man altid få spredt sin investering, for ikke at smide alle æggene i én kurv, da aktieinvestering er risikofyldt.

Du risikerer nemlig at tabe dine penge, særligt hvis du laver nogle af de velkendte begynderfejl med at handle for ofte i starten, og købe forkerte enkeltaktier. Hvis du skal bruge dine penge indenfor en kortere årrække, så bør du sprede dine penge på flere typer investeringer da risikoen på aktier er relativt høj, når tidshorisonten er kort. Du bør derfor overveje at spred dig ud og supplere din aktieinvestering med obligationer og crowdlending investering. Jeg er selv aktiv i crowdlending investering, hvor jeg investere i lån og investere i 6 forskellige crowdlending platforme i Europa hvor jeg har et årligt afkast på i gennemsnit 12 %.

Obligationer giver dig mulighed for at låne penge til en stat eller et land, mod at du får dine penge tilbage indenfor en årrlække med en aftalt rente. Jo længere tid du har dine penge låst, jo mindre rente får du. Dog er risikoen på obligationer mindre end aktier og du kan kun miste dine penge hvis staten eller landet går konkurs.

Laver jeg aktieanbefalinger på stabilokonomi.dk?

Nej, det gør jeg ikke. Jeg investere ikke selv i enkeltaktier, og derfor ville jeg ikke være den rette til at lave aktieanbefalinger, og derudover så må jeg ikke medmindre jeg er registreret hos finanstilsynet for at gøre det.

Den anden årsag, er at jeg kun personligt investere i investeringsforeninger, da jeg ønsker at have en fuldstændig passiv investering, som jeg ikke skal holde øje med hver dag. Derudover så mindsker det også min personlige risiko, fordi jeg på den måde har spredt mig ud på et stort marked og derfor har en mindre risiko på at hele min investering falder.

Du kan se mine personlige investeringer på min portefølje side som jeg opdatere hver måned ved at klikke her.

 

Hvilken platform er bedst?

Jeg investere personligt selv igennem platformen Nordnet, som er en af de største platforme i hele Norden til at investere igennem. Årsagen til at jeg personligt selv investere igennem Nordnet og ikke vælger at investere igennem eksempelvis banken eller andre platforme der er tilgængelige er ret simpel.

nordnet månedsopsparing

Nordnet tilbyder det der hedder Nordnet Månedsopsparing, som giver dig mulighed for at sætte dine investeringer på komplet auto pilot, hvilket betyder at du kan få lov at investere fuldstændig passivt igennem denne månedsopsparing. Hos Nordnets månedsopsparing kan du nemlig få lov at investere fuldstændig uden kurtage, gebyrer eller andre omkostninger, hvilket mig bekendt ikke er en mulighed hos andre platforme.
Jeg laver en fast og automatisk overførsel fra min Netbank til min Nordnet konto og så bliver pengene helt automatisk investeret.

Du kan se mit afkast hos Nordnet ved at følge min portefølje her.

stabilokonomi Forfatter