Sådan begynder du at investere – En guide for begyndere

Sådan begynder du at investere - En guide for begyndere

Lav din investeringsstrategi baseret på det beløb du vil investere, tidslinjen på dine investeringer, og den risiko som giver mening for dig.

Leje, faste omkostninger, studielåns betalinger og en rejse i ny og næ, virker til at være alt som du har råd til i de første år efter din uddannelse. Når du har mestret at kunne lave et budget, så vil disse månedlige udgifter (og de penge du har sat til side til en nødsopsparing), så er det på tide at du gør noget med de ekstra penge du har til overs. Den svære del er at finde ud af hvad du skal investere i, og hvor meget du skal investere.

Som en nybegynder i den store verden af investeringer, så har du en masse spørgsmål, og du vil gerne vide hvad der er den bedste investerings strategi. Min guide vil hjælpe dig med at komme i gang.

Hvorfor begynde med at investere?

Er du en af dem som er bange for at tabe dine penge når du investere, men alligevel gerne vil prøve at investere nogle af dine penge, så bør du læse videre, da denne guide er lavet til dig som ikke har investeret før, eller er ny i investeringsverdenen.

Jo før du begynder at investere, jo større afkast kan du forvente at få. Du skal nok ikke regne med at staten kan give dig en folkepension som giver dig en stor nok indkomst til en pensionstilværelse hvor du kan gøre hvad du vil, så du er nød til at opbygge din egen opsparing. Selv med nogle mål som ikke er så langt ude i fremtiden (såsom at købe dit eget hus eller din egen lejlighed), så vil investeringer som giver et højere afkast være værdifulde.

Investering i aktiemarked er som regel noget man selv begynder med, fordi man gerne vil have et bedre afkast på sine penge, end i banken. Du vil uden tvivl opleve op og nedture, men hvis du begynde tidligt og bare lader pengene stå, så har aktier historisk set, inklusiv alle kriser der har været igennem tiden, steget betydeligt igennem alle årene.

Hvad kan jeg investere i?

Der er utroligt mange muligheder for at investere dine penge derude, og der kommer også hele tiden flere til. Flere og flere af disse måder at investere på, giver højere og højere afkast og derfor har jeg håndplukket 3 forskellige ting du kan investere i, som kan give et højt afkast med en fornuftig risiko.

Du bør altid sprede dine investering så meget som muligt, hvilket er det vigtigste råd indenfor investering.

Aktier

Nemt for begyndere

Aktier er en af de mest kendte måder at investere i. Igennem de seneste 100 år, har aktiemarkedet givet et årligt afkast på 7% i gennemsnit, som er inklusiv alle økonomiske kriser der har været igennem årene.

Der findes flere forskellige måder at investere i aktier på, men investering i aktier kan være en af de bedste måder at forøge sin formue på.

Man behøver ikke at være en professionel for at handle med aktier, da der findes værktøjer som kan hjælpe dig med at finde de rette aktier til netop dit behov. Her findes eksempelvis Investeringsguiden hos Nordnet, som er bereget til dette.

Sådan får du gratis investeringsforslag

tjen flere penge

Kunne du godt tænke dig at komme igang med at investere i aktier og investeringsforeninger, men ved ikke helt hvad du skal investere i? Så har Nordnet udviklet ”Investeringsguiden” som giver dig et forslag til en gratis skræddersyet investeringsportefølje.

Med investeringsguiden kan du få en fuldstændig gratis skræddersyet portefølje med konkrete investeringsforslag.

Det tager kun få minutter

1.Gå til Nordnets forside, ved at klikke her

2. Klik på ”Åbn en konto”

3. Udfyld dit CPR nr, og Login ved hjælp af NemID.

4. . Vælg investeringsguiden og besvar spørgsmålene som på billedet nedenfor.

hvordan investere man

5. Nu vil du få vist din skræddersyede portefølje, med konkrete forslag på hvad du bør investere i.

passiv indkomst

Det tager kun få minutter og så får du dine helt egne investeringsforslag så du kan komme igang med at investere.

mine investeringer

Crowdlending – Invester i lån

crowdlending platform

Afkast på over 12% om året

En af de helt nye måder at investere på, er ved at investere i lån, bedre kendt som crowdlending. Når du investere i lån, så låner du dine penge ud og tager endeligt bankens rolle. For når du låner dine penge ud, så vil lånetagerne nemlig betale dig tilbage hver eneste måned, og afkastet på crowdlending investering er utrolig højt i forhold til andre investeringsmuligheder.

Du kan forvente at få et afkast på omkring 12% årligt, når du investere i crowdlending, hvilket meget få investeringer kan give dig. Ofte så investere man i forbrugslån på de forskellige crowdlending platforme, så derfor har de forskellige platforme lavet buyback garanti, som betyder at hvis lånetageren ikke betaler tilbage som aftalt, så køber platformen eller lånegiveren lånet tilbage fra dig, så du ikke mister penge på dette. Du kan herefter igen få investeret dine penge i nye lån.

Jeg har selv investeret i crowdlending i over 2 år, og fået et gennemsnitligt afkast på 12% om året. Du kan se min portefølje her.

Hvis du gerne vil prøve crowdlending, så kan du oprette dig igennem nogle af de links der er her på stabilokonomi.dk, så vil du hos Mintos få 1% i bonus på alle indbetalinger i de første 90 dage

mintos

Ejendomsinvestering med Kameo

sådan begynder du at investere

Invester i ejendom for kun 500 kroner

Ejendomsinvestering er klart en af de ældste former for investering, hvor man købte ejendom og lejede den ud imod at lejerne betalte husleje til udlejeren. Idag er det stadig en populær måde at investere sine penge, grundet det utroligt sikre afkast, men det er meget få der har penge nok til at begynde på ejendomsinvestering.

Men med den danske platform Kameo, kan du investere i ejendomme i Danmark, men også i Norge og Sverige. Du kan investere for ned til 500 kroner, så alle kan være med og derudover så slipper du for alt det administrative der medfølger, men får stadig lige så højt et afkast.

Afkastet er mellem 5 og 15% årligt afhængig af hvilke ejendomme du vælger at investere i på platformen.

Du kan oprette en gratis konto hos Kameo og se de aktuelle ejendomme som man kan investere i, inden du selv går igang med at investere.

kameo

Obligationer

  • Obligationer er i praksis et lån til en virksomhed eller regeringen, som går med til at betale dig tilbage efter et bestemt antal år. I mellemtiden så får du renter.
  • Obligationer er generelt set mindre risikable end aktier, fordi du ved præcist hvornår du får pengene tilbage og hvor meget du tjener.

Investeringsforeninger

  • En investeringsforening er en blanding af investeringer som håndteres af en virksomhed. Når du investere, så vælger du ikke bestemte aktier. Det gør investeringsforeningen nemlig for dig. Denne bestemte øjeblikkelige diversificering (spredning) gør dem generelt mindre risikofyldte, men der findes investeringsforeninger som er med alle risiko niveauer.
  • Populære investeringsforeninger inkluderer ofte Investering i Index, som følger hvordan det går på et bestemt aktiemarked Index, og som investere i lavrisiko aktier.

Exchange-Traded funds (ETF’er)

  • En ETF inkluderer aktier, obligationer, råvare eller en kombination af dem alle sammen, som du køber og sælger. De giver en kombineret fordel af diversificering og investeringsforeningerne som handler disse for dig, og er tilgængelige i alle risiko niveauer.
  • Investeringsforeninger minder meget om ETF’er og har generelt set lavere omkostninger end Investeringsforeninger.

Hvad er kurtage?

Når man handler med aktier, så betaler man kurtage, som helt kort fortalt er prisen for at gennemføre handlen. Normalt så udregnes kurtagen som en procentdel af den handelssum man handler for, og der er ofte også en minimumskurtage, hvilket betyder at uanset hvor meget du køber for er et bestemt beløb du skal betale ved køb af aktierne.

Det er meget forskelligt hvor meget du betaler i kurtage, og derfor bør du undersøge de forskellige platformes omkostninger ved handel af aktier inden du begynder at investere igennem dem. Der findes også nogle platforme som ingen minimumskurtage har, og eksempelvis Nordnet.dk har deres månedsopsparing som ingen kurtage har.

nordnet

Hvad er risikoen?

Når du investere i aktier, så investere du i bund og grund i forskellige virksomheder. Og der vil altid være en risiko for at disse virksomheder ikke klare sig, og derfor kan du risikere at miste alle dine penge. Ja du kan endda miste alle pengene på en enkelt dag.

Men i de fleste tilfælde så sker det ikke at du bare pludseligt mister dine penge, men du bør være opmærksom på at det er en risiko der kan ske, hvis man er uheldig.

Derfor bør man altid sprede sine investeringer, for at sprede sin risiko. I stedet for at investere lad os sige 100.000 kroner i én enkelt aktie, så bør du i stedet sprede dig ud på 10 forskellige aktier med 10.000 kroner i hver aktie. Dette vil betyde at hvis den ene aktie falder i værdi, så er der en chance for at de andre er steget i værdi og derved har du mindsket det potentielle tab.

Hvordan vælger jeg en investerings strategi?

Din strategi afhænger af dit opsparingsmål (og hvor mange penge du placere i hver investering) og hvor mange år du har til at lade dine penge vokse. Man plejer ofte at sige at jo længere en tidshorisont du har, jo større en andel af dine investeringer bør være i aktier og investeringer med højere risiko og med højere afkast.

Hvis dit mål er mere end 20 år væk (som en pensionsopsparing), så bør nærmest alle dine penge være i investeringer i aktier. Aktiemarked kan være uforudsigeligt, med store opture og nedture, som afhænger af hvordan økonomien går, men du kommer sandsynligvis flere penge end hvis du vælger de mindre risikofyldte mulighede (såsom obligationer eller at have kontanter på en opsparingskonto). Igennem de sidste 10 år har det gennemsnitlige afkast på aktier været omkring 10 % om året.

At vælge aktier kan være komplicerede, så overvej at invester i en Investeringsforening som investerer i et Index eller investere i marked generelt. En investeringsforening er en god mulighed for en ny investor, fordi den giver øjebliklig diversificering, og er en måde at reducere risikoen ved at have spredt din investering ud på mange forskellige industrier og markeder samt forskellige virksomheds størrelser, som bliver håndteret ’’passivt’’. Når de bliver håndteret passivt, så betyder det også at omkostningerne er langt lavere end de aktivt forvaltede investeringsforeninger hvilket forbedre dit udbytte i mange tilfælde.

Hvor meget skal jeg investere?

Ved at vide hvor du skal investere dine penge, så har du taget et stort skridt, men du skal også finde ud af præcist hvor meget du skal investere. Hvis du ikke har et detaljeret budget, så bør du lave en liste med dine udgifter, såsom hvad du bruger hver måned på faste regninger, afbetalinger på lån, mad og underholdning. Du bør kun investere, når du ved at du kan betale dine månedlige regninger, og når du mindst har sparet 3 måneders leveomkostninger op i din nødsopsparing.

Et mål er at investere 10 eller 15 % af din indkomst om året, men hvis det ikke er realistisk, så start med den mindst mulige investering. Du kan ofte investere for få hundrede kroner til at starte med.

Jeg investerer selv igennem Nordnets månedsopsparing, som giver dig mulighed for at investere ned til 500 kroner af gangen, uden gebyrer og omkostninger hvilket er et ganske udmærket sted at starte.

Spred din investering

Selvom aktier er den mest kendte investeringsform, så bør man altid få spredt sin investering, for ikke at smide alle æggene i én kurv, da aktieinvestering er risikofyldt.

Du risikerer nemlig at tabe dine penge, særligt hvis du laver nogle af de velkendte begynderfejl med at handle for ofte i starten, og købe forkerte enkeltaktier. Hvis du skal bruge dine penge indenfor en kortere årrække, så bør du sprede dine penge på flere typer investeringer da risikoen på aktier er relativt høj, når tidshorisonten er kort.

Du bør derfor overveje at sprede dig ud og supplere din aktieinvestering med nogle af de investeringsmuligheder du finder her på siden.

 Jeg er selv aktiv i crowdlending investering, hvor jeg investere i lån og investere i 6 forskellige crowdlending platforme i Europa hvor jeg har et årligt afkast på i gennemsnit 12 %.

´Derudover så investere jeg også igennem ejendom igennem Kameo som også er beskrevet her i artiklen.

Laver jeg aktieanbefalinger på stabilokonomi.dk?

Nej, det gør jeg ikke, da jeg ikke må medmindre jeg er registreret hos finanstilsynet for at gøre det.

Men her på stabilokonomi.dk fortæller jeg om de forskellige investeringer jeg selv investere i, så du kan få inspiration til hvilke muligheder der er at investere i.

Du kan se mine personlige investeringer på min portefølje side som jeg opdatere hver måned ved at klikke her.

Du kan også få Nordnets gratis skræddersyet portefølje og se hvilke investeringsforslag de har til dig.

mine investeringer

 

Hvilken platform er bedst?

Jeg investere personligt selv igennem platformen Nordnet, som er en af de største platforme i hele Norden til at investere igennem. Årsagen til at jeg personligt selv investere igennem Nordnet og ikke vælger at investere igennem eksempelvis banken eller andre platforme der er tilgængelige er ret simpel.

nordnet månedsopsparing

Nordnet tilbyder det der hedder Nordnet Månedsopsparing, som giver dig mulighed for at sætte dine investeringer på komplet auto pilot, hvilket betyder at du kan få lov at investere fuldstændig passivt igennem denne månedsopsparing. Hos Nordnets månedsopsparing kan du nemlig få lov at investere fuldstændig uden kurtage, gebyrer eller andre omkostninger, hvilket mig bekendt ikke er en mulighed hos andre platforme.
Jeg laver en fast og automatisk overførsel fra min Netbank til min Nordnet konto og så bliver pengene helt automatisk investeret.

Du kan se mit afkast hos Nordnet ved at følge min portefølje her.

nordnet

Vil du tjene penge på aktier? Prøv Nordnets gratis investeringsguide med skræddersyet investeringsforslag til dig på 2 minutter - Se mere, klik her

stabilokonomi Forfatter