
Outsourcing eller udlicitering er en flittig brugt metode for virksomheder til at få ekspertviden indenfor et område, som de ikke er specialiseret i. Hvis man ikke selv er god til at producere, opsætte hjemmesider med html-koder og hvad der hører sig til eller noget helt tredje, så kan det være en god idé at betale andre for at gøre det på en god og effektiv måde.
Indtil videre lyder det jo som om der kun er fordele ved at outsource aktiviteter til en ekstern samarbejdspartner, men det er langt fra sandheden. Der findes nemlig også forskellige ulemper og udfordringer med, når man vælger at outsource dele af sin værdikæde.
Hvorfor vælger man at outsource?
Der findes rigtig mange grunde til at outsource dele af sin værdikæde til en anden part, således at man kan fokusere på det, som man er god til, og samtidig give udliciteringsopgaven til nogle, som har specialiseret sig i netop denne aktivitet. Udover specialiseringen, kan der også være penge at spare for virksomheden, hvis man f.eks. outsourcer produktionen til et marked hvor arbejdskraft og råvarer er billigere.
Netop produktionen er noget, som rigtig mange virksomheder har outsourcet, så de kan fokusere på de aktiviteter, som ligger efter produktionen, som f.eks. salg, markedsføring og serviceydelser. Man vil også opleve at det er billigere, at få sine varer produceret i Asien, da udgifter til lønninger og råvarer er billigere dér, og der findes samtidig en masse virksomheder, som har gjort det til sit speciale at kunne producere mange varer på meget kort tid, hvilket samtidig gør dem effektive.
Det er nok det mest brugte eksempel på outsourcing, men mange virksomheder vælger faktisk også at outsource andre aktiviteter. F.eks. markedsføring, HR og IT også områder som man tit vælger at outsource til virksomheder der har specialiseret sig i denne aktivitet. En outsourcing af HR er en ofte brugt metode af mindre virksomheder eller virksomheder der ikke er så stærkt repræsenteret på et givent marked endnu, således at de, på den måde, f.eks. kan få ansat den rigtige medarbejder.
Ballisager er et eksempel på en virksomhed, der har specialiseret sig i outplacement, karriererådgivning og rekruttering. Derfor er de et godt eksempel på en virksomhed, som bliver brugt af andre virksomheder, til netop HR-aktiviteter.
Hvilke virksomheder kunne have gavn af at outsource?
Der findes mange virksomheder som kunne nyde alle fordelene ved outsourcing. Det gør nemlig at man kan fokusere på det, som man er god til, som virksomhed. Webshops der sælger fysiske produkter, vil kunne bruge outsourcing til at opnå besparelser på produktionen.
Samtidig ville mindre virksomheder, og virksomheder som er nye eller småt repræsenteret på et nyt marked, sagtens kunne benytte et før omtalt HR konsulenthus. Det kan også sagtens svare sig for mange virksomheder, som ikke har de nødvendige kompetencer indenfor marketing eller IT, at outsource til virksomheder med netop dette, som sin kernekompetence.
Dette kan faktisk være alle typer virksomheder, både små og store, og på tværs af alle industrier. Det kan være en kendt televirksomhed, som ikke har kompetencer in-house, til at få produceret sine reklamer eller madproducenten, der skal have bragt sine måltidskasser ud til kunden, i den rigtige emballage, og så vælger de også at finde en virksomhed der er specialiseret i netop dette. Et eksempel på dette er Antalisccco, som er specialiseret i bl.a. emballageløsninger.
Ulemper ved outsourcing
Som det nok kan forstås i ovenstående afsnit, så benytter nærmest alle virksomheder outsourcing i større eller mindre grad, simpelthen fordi man kan spare penge, det kan oftest gøres bedre af andre og man kan fokusere sin energi på de aktiviteter, som man er god til.
Men der kan også sagtens være ulemper ved at outsource en eller flere aktiviteter. Når man outsourcer en aktivitet, får man nemlig mindre kontrol med opgavens udførsel, og der vil ligge nogle kommunikationsopgaver og kvalitetstjek, så man sikrer at arbejdet lever op til de standarder, som man har i virksomheden.
Man har forskellig grad af kontrol over opgaven, og hvis en aktivitet f.eks. outsources til et udenlandsk marked fremfor outsourcing indenlands, så vil man opleve mindre kontrol med opgaven pga. kulturelle, afstandsmæssige og sproglige udfordringer.
Outsourcing gør også din virksomhed afhængig af leverandøren, og det kan være kritisk hvis de ikke leverer til de deadlines som er sat op, og det kan også være at de har økonomiske problemer eller måske lukker samarbejdet på et tidspunkt, og så vil man have en stor opgave i at starte op med en ny leverandør afhængig af hvor meget man selv har været involveret i processen.