Spring til indhold

Tjen penge med et budget

Tjen penge med et budget

Når du skal begynde at investerer, er det en rigtig god idé at få styr på budgettet før du går i gang. Et budget vil hjælpe dig til at investerer mere og mere hver måned, og derved øge din passive indkomst mere og mere, det kan også hjælpe til at give mere luft til uforudsete udgifter eller lån.

Få styr på din økonomi

Uanset om der skal være mere plads i økonomien til at du kan optage et lån eller øge investeringen, er det i bund og grund alfa og omega, at du har styr på økonomien så du ved præcis hor meget du kan afbetale på et lån eller hvor meget du kan investere om måneden. Når du går i gang med et budget, bør du ligge et år frem i tiden, så er du sikker på at få halv- og helårlige udgifter med, som f.eks. forsikringer. Et budget for et år adgangen vil inkludere både halv- og helårlige udgifter men også indtægter som f.eks. feriepenge.

Få et overblik over dine indtægter

De fleste af os forbinder indtægter med vores lån, for langt de fleste er der dog mange flere kilder til indtægter. De traditionelle indtægter vil være månedlige indtægter, som f.eks. Løn, SU og boligsikring. Langt de fleste oplever også at de har andre indtægter som ofte ikke er månedlige men i stedet kvartalsvise, halvårlige eller helårlige. Indtægter der ikke er månedlige, vil for langt de fleste være indtægter som feriepenge, præmie fra forsikring eller overskudsdeling hvis din virksomhed gør sig i det.

Der findes nogle professioner hvor at lønnen ikke er statisk og varierer fra måned til måned, og det kan være svært at ligge et budget i en svingende løn, men der findes overordnet 2 måder det kan gøres på. Den mest almindelige måde at lægge budget efter varierende løn er at tage et gennemsnits af den udbetalte løn over en periode og så budget ligge efter dette også give plads i budgettet til at spare op til dårligere måneder. Den anden måde, er ved at gå efter den dårligste måned, så dit budget altid vil have mere plads end ellers, dette kan være en mere skærpet måde at lægge budgettet på, men det giver en større sikkerhed hos langt de fleste. Desuden er det vigtigt at lægge budgettet efter dine indtægter efter skat.

Skab overblik over dit forbrug

En af de vigtigste dele af dit budget er dine udgifter, som kan give en skævvridning af budgettet hvis der er udgifter der ikke er tænkt med i budgettet. Når du skal skabe et overblik over dine udgifter, både månedlige, årlige og halvårlige, er det en god idé at printe et kontoudtog, og på den måde får styr på hvornår de faste udgifter falder og størrelsen af dem. Når du har styr på disse, kommer den svære del af forbruget, det er nemlig rigtig nemt at budgetlægge hvor meget du betaler i husleje, internet og mobil, da det er faste satser, men dit forbrug er ofte langt sværere at fastlægge. Når du skal fastlægge dine variable udgifter, skal du have kigge på mad, sko, tøj og husholdningsprodukter. Det er en god idé at starte med at tage gennemsnittet af dit forbrug det sidste år, hvis der ikke har været store ændringer i din levestil, og så budgetlægge efter dette.

Budgettet har flere fordele

Når du har lagt et budget, vil det være langt nemmere for dig at spare op, investerer eller optage et lån i banken, specielt den sidstnævnte. Når du vil optage lån, forventer banken at du har styr på din økonomi, og du har du styr på den, f.eks. med et godt budget, vil du kunne få en bedre rente, løbetid og hovedstol.

Renten vil ofte variere fra kunde til kunde, renten er baseret på en risikovurdering og din kreditvurdering. Renten er ofte misvisende, og det vil være en rigtig god idé at du tager dig tid til at udregne den interne rente, som tager højde for antallet af årlige rentetilskrivninger og rentens størrelse, dvs. at den interne rente har taget højde for renters rente. Når du har fået en god rente på et tænkt lån, er det en god idé at sammenligne ÅOP, Årlige Omkostninger i Procent, med renten, da store forskelle ofte vidner om skjulte gebyrer og udgifter til lånet. Du kan læse mere om lån og indhente tilbud ved at klikke her.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *