Spring til indhold

Hvad vi kan lære fra sportsverdenen om at forvalte store summer penge

Hvad vi kan lære fra sportsverdenen om at forvalte store summer penge

Sportsverdenen har både gode og dårlige eksempler på, hvordan man forvalter sin økonomi fornuftigt. I denne artikel ser vi på, hvad sportsverdenen kan lære alle os andre om at håndtere større summer af penge. 

Sportsverdenen er en af de brancher, hvor der er allerflest penge at tjene. Men det stiller også store krav til, at man lærer at forvalte sine penge. At man er en gudsbenådet sportsstjerne, er desværre ikke ensbetydende med, at man også er dygtig til det finansielle. En vigtig lektie, som vi andre kan lære af sportsverdenen, er, at det er vigtigt at omgive sig med kompetente og troværdige rådgivere.

To af de mest berygtede eksempler på dårlig forvaltning af privatøkonomien er den svenske tennisstjerne Bjørn Borg og den tyske tennisstjerne Boris Becker. Bjørn Borg tjente ca. 3,5 millioner dollars i løbet af sin 10 år lange tenniskarriere, men måtte på grund af et mislykket forsøg på at begå sig i modeverdenen næsten erklære sig personligt konkurs. I Beckers tilfælde formøblede han de næsten 63 millioner dollars han tjente på sponsorater og turneringer på grund af en dyr skilsmisse, mislykkede finanseventyr og en lidt for luksuriøs livsstil.

Et andet godt eksempel på, at sportsstjerner ikke nødvendigvis er dygtige forretningsmænd, skal vi ikke længere end vores egen andedam for at finde. Akademisk Boldklub (AB), som pt. ligger i 2. division, blev i 1998 børsnoteret og fik omkring 100 millioner kroner til rådighed. Men elendig forvaltning af pengene af klubbens direktør, den tidligere landsholdsspiller Per Frimann, i form af dyre spillerindkøb og høje personalelønninger betød, at klubben i 2012 var tæt på at gå konkurs.

Du kan ikke hvile på laurbærrene

I sportsverdenen såvel som i finansverdenen er det vigtigt hele tiden at se fremad. I finansverdenen lægger man budgetter, planlægger investeringer og udvidelser og andre tiltag, som kan øge indtjeningen for en virksomhed. Professionelle sportsklubber er også forretninger, som skal sikre sportslig succes for at overleve. Det betyder, at klubberne i transfervinduerne køber og sælger spillere, både for at styrke holdet, men også for at smede mens jernet er varmt og tjene godt på egne spillere, som har gjort en god figur. Ligesom på de finansielle aktiemarkeder, hvor nyheder om for eksempel udskiftning i ledelsen kan påvirke aktiekursen, kan en forstærkning eller et spillersalg påvirke oddsene på online spil. Det kunne for eksempel være, da Manchester City fra den engelske Premier League i januar 2018 købte Aymeric Laporte fri  af hans kontrakt med spanske Atlético Bilbao til en pris af 483 millioner kroner. Manchester City som vinder af Premier League, giver hos bet365 i disse dage de laveste odds med kun 1.33.

Hvad vi kan lære fra sportsverdenen om at forvalte store summer penge

Teamwork er nøglen til succes

En sidste ting vi vil fremhæve og som både gør sig gældende i sports- og finansverdenen er, at man kun er så stærk som sit svageste led. Både virksomheder og sportsstjerner har brug for et godt team, der arbejder sammen. Og selv hvis man ikke umiddelbart virker som markedets mest stjernespækkede hold, kan man sagtens skabe store resultater med et godt holdspil. Det beviste Danmark ved at vinde EM i 1992 og Grækenland med samme præstation i 2004. Omvendt er det ofte set, hvordan store egoer kan spænde ben for hinanden og føre til fiaskoer i større turneringer.

Fordi der er så mange penge i professionel sport, vil der også være mange faldgruber. Så selvom vi kan lære meget af succeser og fiaskoer fra sportsverdenen, er det også vigtigt, at sportsverdenen skæver til andre brancher og tager ved lære af deres erfaringer.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *