Spring til indhold

Bliv økonomisk uafhængig med disse 14 skridt

Bliv økonomisk uafhængig med disse 15 skridt

Næsten alle mennesker ønsker at blive økonomisk uafhængig. Så hvorfor er det så få mennesker som rent faktisk bliver det?

En af hemmelighederne ved at blive økonomisk uafhængig er at det ikke bare pludseligt sker.

Det kræver en detaljeret plan, og en vilje til at forpligte dig til denne plan.

For at hjælpe dig med at komme i den rigtige retning, så er her 14 skridt som du skal tage, for at blive økonomisk uafhængig.

aktier
Køb aktier hos eToro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Populær Handelsplatform
Handel med: Aktier, Krypto, Indeks, Råvarer, Valuta, EFT’er
Gratis kurtage på aktiehandel

Opret konto nu→ Med denne udbyder kan du også handle med CFD’er. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje om du forstår hvad CFD’er er, og om du har råd til at løbe den store risiko for at tabe dine penge.

Begynd at invester – Start i de små

Hvis du gerne vil være økonomisk uafhængig, så kommer vi ikke uden om at du skal igang med at investere. Alle der er økonomisk uafhængige investerer, så det skal du også.

Du behøver ikke have den store viden for at investere og du kan starte for meget få penge (jeg startede selv for 1000 kroner) for der findes et hjælpeværktøj som giver dig gratis investerigsforslag til præcist hvordan du bør investere og direkte investeringsforslag i forhold til din risikovillighed og hvor meget du gerne vil have i afkast.

Det vigtigste er bare at du starter, og om du starter med 500 kroner eller 5000 kroner er ligemeget. Bare du kommer i gang.

Aktier er en af de mest kendte måder til at forøge sin formue. Aktiemarkedet er steget med 7% i gennemsnit om året igennem 100 år, også igennem diverse økonomiske kriser, og er derfor oplagt for enhver der vil forøge sin formue.

Vi fortrækker eToro som ingen kurtage har på aktiehandel og generelt bare er en af de mest populære handelsplatforme hvor man kan handle med aktier, kryptovaluta, Valuta, Råvarere og ETF’er.

aktier
Køb aktier hos eToro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Populær Handelsplatform
Handel med: Aktier, Krypto, Indeks, Råvarer, Valuta, EFT’er
Gratis kurtage på aktiehandel

Opret konto nu→ Med denne udbyder kan du også handle med CFD’er. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje om du forstår hvad CFD’er er, og om du har råd til at løbe den store risiko for at tabe dine penge.

Beslut dig og ikke vær bange for ændringer

En af årsagerne til at folk ikke opnår økonomisk uafhængighed, er at de er bange. De er ikke bange for at blive økonomisk uafhængig, men de er bange for de ændringer i deres liv, som de er nød til at lave for at komme dertil.

Hvis det er nyt for dig, at planlægge din egen økonomi, så er det vigtigt at du ved, at du ikke behøver at komme fra 0 til 100 over natten. Ligesom en fitness træner heller ikke ville anbefale en hardcore træning den første dag klienten nogensinde har været i et fitness center, så vil jeg heller ikke anbefale nogen at starte med at implementere nogle avancerede planlægnings teknikker i den første uge. Vælg et mål som er opnåeligt og bliv vant til at opnå de små sejre på din vej til at opnå økonomisk uafhængighed.

Som eksempel, hvis du er ny til at spare op, så begynd ikke med at lægge halvdelen af din lønseddel til side. Start med et lille beløb. Start eksempelvis med 200 kroner til hver lønseddel, og forøg det løbende mens du bliver mere og mere tilpas med processen. At starte langsomt ud vil hjælpe dig med at opbygge selvtilliden som er nødvendig for en langsigtet succes.

For at blive økonomisk uafhængig, så er du nød til at være ærlig overfor dig selv.

Du er nød til at finde ud af et par ting som inkluderer:

 1. En definition på hvad økonomisk uafhængighed betyder for dig, da det ikke hjælper at følge andres definition.
 2. Et realistisk billede af din økonomiske situation.
 3. En realistisk ide om hvad du er nød til at opgive, for at komme dertil hvor du ønsker at komme.
 4. En realistisk gennemgang af hvilke forhindringer der er i vejen på din sti.
 5. En række mål som vil hjælpe dig med at blive økonomisk uafhængig.

Lav en række mål, som vil få dig derhen hvor du gerne vil hen.

At blive økonomisk uafhængig er ikke et enkelt mål, men nærmere en hel masse små mål. Dette er fordi at dit økonomiske liv har mange facetter. For at opnå dit overordnede mål om at blive økonomisk uafhængig, så er du nød til at sætte nogle forskellige mål op omkring en masse områder i dit liv som inkluderer:

 1. Forøg din indkomst
 2. Kontroller dine forbrugsvaner
 3. Betal din studiegæld af
 4. Forstå dine opsparings mønstre
 5. beslut hvad du skal investere i
 6. Få den bedste livsforsikring til din familie
 7. Hav en arveplan klar til dine arvinger

Vi kommer til at gå igennem de forskellige kategorier i detaljer, men det er vigtigt at du laver sådan en liste, med et tilsvarende mål til hver kategori. Dette vil sikre, at du trækker din økonomiske situation fremad, i stedet for at forsøge at gøre det én kategori af gangen.

Forpligt dig til at du kommer til at leve for under dine midler, resten af dit liv.

Hvis jeg kunne vælge et af disse skridt på denne liste, som er vigtigere end de andre, så er det det her. Det er fordi, at du ikke kan komme videre til de næste skridt, hvis du ikke kan mestre dette.

Grunden til dette, er fordi at det er det eneste skridt som giver dig de ekstra penge som du skal bruge til at udføre de kommende punkter. At lære at leve under dine midler, er en af de meste centrale ting du skal lære for at blive økonomisk uafhængig. Og hvis du ikke har mestret denne teknik i fortiden, så kommer det til at blive rigtig svært.

Forsinket tilfredsstillelse. Bliv komfortabel med dette begreb. Eller nej, du skal i stedet blive meget komfortabel med det. Det betyder nemlig, at du skal være villig til at ofre noget nu, for at få et bedre liv for dig og dine nærmeste i fremtiden.

Hvis du på nuværende tidspunkt kæmper med din økonomi, så vil der ikke være nogen let genvej til dette. Du kommer nok til at skulle skære ned på nogle udgifter i dit budget, som ikke er fuldstændig nødvendige.

Det kunne være at tage på den årlige familie ferie, at køre i din bil i flere år efter at du har betalt dit billån af, at forsætte med at bo i dit hjem, selvom dine venner og bekendte er flyttet til endnu bedre steder, og at købe dit tøj i outlets eller genbrugsbutikker, selvom alle du kender shopper i centret.

Dette er bare en kort liste med ofre som du skal lave. Men ved at lave disse ofre, så frigiver du nogle penge i dit budget, til at opbygge opsparinger som kan få dig ud af gæld og til at investere i fremtiden.

Bloker alle impulsshoppere i dit liv.

Er der en eller flere i din sociale omgangskreds, som du ville kategorisere som impulsshoppere? Hvis der er, så er en af de ofte som du er nød til at tage for at opnå økonomisk uafhængighed, at reducere din kontakt til den person (eller de personer), eller endda eliminer dem fra dit liv.

Jeg ved godt at det kan lyde hårdt, men det er også totalt nødvendigt. De folk som vi er sammen med, har en effekt på hvordan vi ser og bruger penge.

Hvis du er omringet af folk som ’’lever i øjeblikket’’ hvilket betyder at de for det meste bruger deres penge på at have det sjovt, i stedet for at spare op til fremtiden, vil uden at du lægger mærke til det trække dig med i den opførsel.

Altid sørg for at din virksomhed eller karriere bevæger sig fremad.

I punkt nummer 3, så sagde jeg, at du skal leve under dine midler, da det var det vigtigste punkt på denne liste, og det er sandt. Men du kan hjælpe dig selv ved at sikre at du løbende forøger din indkomst i fremtiden. Hvis du løbende forøger din indkomst, mens du holder dit forbrugs niveau på samme sted, så vil du opnå dit mål om økonomisk uafhængighed meget hurtigere.

Du kan sørge for at din karriere bevæger sig fremad ved at sørge for at dine evner holdes skarpe, og ved at forøge din værdi for din arbejdsgiver. Hvis du er ansat af dig selv, så handler det om at sørge for at din virksomhed bevæger sig imod næste niveau.

At arbejde på at forbedre sin karriere er som at investere i sig selv. Det er en af de bedste måder at få et godt afkast på din investering, uanset om du er lønansat eller selvstændig.

Hvis du er selvstændig, så betyder det at du har en masse ’’chefer’’ som du skal tjene. Så du bør løbende spørge disse ’’chefer/kunder’’ hvordan du kan blive bedre til at servicere dem. Grunden til dette er, at jo bedre du kan servicere dem, jo mere værdi giver du dem og jo mere hjælper det dig med at tjene mere.

Spar altid penge op – uanset hvor meget du tjener

Lad være med at blive en af de personer som siger ’’Jeg begynder at spare op når…’’ Problemet med at fortælle dig selv dette, er at ’’når’’ aldrig kommer.

Det bedste tidspunkt at spare op på? Det er nu! Du bør altid spare penge op, uanset hvad der sker. Det er en af de bedste strategier, for at sikre at du altid bevæger dig fremad. Læs min artikel med 80 måder at spare penge på, hvis du søger inspiration.

Hvis du ikke har plads i dit budget til at spare penge op nu, så er svaret at forøge din indkomst, og mindske dine omkostninger, eller begge dele.

Hjemme hos os, så sætter mig og min bedre halvdel os ned hver eneste januar måned og skriver vores årlige mål:

Vi sætter et personligt budget op for os selv, som inkluderer vores opsparingsmål. Derefter så holder vi øje med vores budget hver eneste måned. Dette holder os på rette kurs, for at blive økonomisk uafhængig. Jeg vil anbefale dig selv, at lave et system som fungerer bedst for dig og din familie. Bare skriv jeres mål ned, og allerede der vil det hjælpe jer i processen. Men det vigtigste du skal gøre, er at gå igennem din økonomi løbende, og vær ærlig overfor hinanden. Det vil nemlig afgøre om i får succes eller fejler i at blive økonomiske frie.

Aldrig lad undskyldninger stå i vejen for at sparer penge op. Det er et langsigtede mål som starter i dag og aldrig stopper.

Lav et sikkerhedsnet på den korte bane.

Hvis du har levet fra lønseddel til lønseddel indtil nu, så bør dit første mål være at lave et sikkerheds net for dig selv. Dette kan du gøre ved at lave en nødsopsparing.

En nødsopsparing kan fint bare være på en opsparings konto. Det er ikke til investeringer, fordi investeringer involvere risiko, og det er ikke formålet med nødsopsparingen.

Dit første mål er at få nok penge sparet op til at dække 30 dages leveudgifter. Når det er opnået, så er dit næste mål at spare op til yderligere 30 dages leveudgifter. Denne opsparing bør have op imod 3 til 6 måneders leveudgifter, hvis du er en lønansat, og mellem 6 og 12 måneder hvis du er selvstændig.

Livet er fuldt af overraskelser, og det vil gavne dig at have gemt nogle penge til hvis du får brug for nogle penge hurtigt i tilfælde af en nødssituation. Nødssituationer såsom at bilen går i stykker, at blive fyret eller lignende.

Har du lyst til at sidde i en robåd uden en padle hvis sådan en nødssituation opstår? Og ja, du kan sikkert godt bruge dit kreditkort hvis en nødssituation opstår, men det vil koste dig en masse i renter på den lange bane. Målet er at træffe nogle kloge beslutninger ved at planlægge forud.

Invester alt udover det

Når du har fyldt din nødsopsparing helt op, så kan du begynde at tænke på at investere dine penge. Dette er vigtigt fordi at investere handler om at få dine penge til at tjene flere penge. Jo større din investerings portefølje bliver, jo tættere kommer du på økonomisk uafhængighed.

Helt ideelt set, så bør dine anstrengelser med at spare penge op aldrig stoppe når du har opbygget din nødsopsparing. Det bør i stedet være lettere at gøre, når du har din nødsopsparing på plads. Nogle investere i aktier, andre i obligationer, mens nogle vælger at investere i kryptovaluta. Læs denne guide til kryptovaluta for begyndere hvis du vil lære mere.

aktier
Køb aktier hos eToro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Populær Handelsplatform
Handel med: Aktier, Krypto, Indeks, Råvarer, Valuta, EFT’er
Gratis kurtage på aktiehandel

Opret konto nu→ Med denne udbyder kan du også handle med CFD’er. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje om du forstår hvad CFD’er er, og om du har råd til at løbe den store risiko for at tabe dine penge.

Relaterede artikel:

En begynder guide til crowdlending og peer to peer – Alt du skal vide

Invester uanset hvordan markedet ser ud.

Hvis man kigger tilbage, så er det helt åbenlyst at der har været tider som har været bedre at investere i, end andre. Men da ingen ved hvad fremtiden bringer, så ved du ikke hvad der sker i fremtiden. Planlæg at invester uanset hvad markedet gør. Hvis du investere løbende, så vil du få gennemsnitsprisen hvilket vil minimere risikoen du tager hvis markedet falder.

Hvis du føler at det er et dårligt tidspunkt at investere i, så bør du skære ned på hvor meget du investere nu og her, men stadig spare op, så du har mulighed for at købe flere investeringer, når tidspunktet ser mere rigtigt ud til din fordel.

Diversificer dine investeringer.

Dette går tilbage til at du ikke ved hvad markedet gør i fremtiden. Den bedste måde at beskytte dine investeringer på, er ved at sprede dine investeringer på flere forskellige typer investeringer. Jeg investere f.eks. på platformen eToro hvor jeg investere med Copytrading. Du kan her læse mine etoro erfaringer.

Du bør have et bestemt beløb sat af til eksempelvis aktier, crowdlending og peer to peer lending, kontanter, ejendom og lignende. Dette vil sikre dig for at få et ordenligt slag, hvis aktiemarkedet pludseligt falder kraftigt, og på samme tid drager fordel af når markedet er i vækst.

Udover dette, så gå ikke amok med dine investeringer. Hold dig til at investere i investeringsforeninger som investerer i hele indexer, da disse typer investeringer har lavere gebyrer og spreder dine investeringer. Invester i ejendomme ved at investere i crowdfunding platforme, hvor du billigt kan begynde at investere i ejendom uden at skulle have flere hundrede tusinde kroner oppe af lommerne. Her kan du starte med helt ned til 50 euro hvilket de fleste kan være med på.

Diversificer også dine indkomst kilder.

Ligesom at du bør diversificere din investeringsportefølje, så bør du også diversificere dine indkomst kilder, og den måde du tjener dine penge på. Både økonomien og jobmarkedet er ikke så stabilt som det var for årtier siden, men du skal være forberedt på at der kommer nogle op og nedture.

Som eksempel, hvis du har et fuldtids job, så arbejd på at få en indkomst ved siden af. Ikke nok med at det giver dig en ekstra kilde med indkomst og gælds reduktion, men det kan også være en hjælp hvis du mister dit job en dag.

Hvis du har en virksomhed, så kig eftger måder du kan diversificere din indkomst. Du kan måske endda overveje at få nogle passive indkomst kilder, ved at være investor i små virksomheder som bliver kørt af nogle andre. Flere indkomstkilder kan ende med at blive form for økonomisk uafhængighed helt alene en dag.

Kom ud, og bliv ude af gæld.

Det er svært at blive økonomisk uafhængig når du skylder penge til banker eller til andre folk. Du bør derfor have et mål om at komme du af gæld så snart som muligt.

Du kan sætte en tidshorisont på at komme ud af gæld i de forskellige gælds kategorier.

Som eksempel så kan du forpligte dig til at eliminere dine kviklån indenfor 5 år, og dine forbrugslån i banken indenfor 10 år og dit boliglån indenfor 15 år.

Det er ikke en løsning som kommer over natten, men det får dig i den rigtige retning.

Og når du er kommet ud af gæld i hver kategori, så bliv ude af gæld og kom aldrig tilbage! Der er ingen ’’god gæld’’ når du forsøger at opnå økonomisk uafhængighed.

Sørg for at være dækket ordenligt at forsikringen.

Tidligt i jagten på at opnå økonomisk uafhængighed, så kan du måske ønske at have så lidt dækning af forsikringen som muligt, for at holde udgifterne til forsikringerne lave. Men mens din formue vokser, så bør din forsikrings dækning også vokse med den.

Det er ikke normalt at vi tænker på den måde, men den primære årsag til forsikringer er at beskytte vores værdier. Jo flere værdier vi har, jo bedre bør vores forsikringer dække.

Kig alle dine forsikringer årligt igennem. Det inkluderer livsforsikring, bilforsikring, indbo forsikring m.v. Personligt bruger vi hvert år findforsikring.dk som gør alt arbejdet for mig, uden at jeg skal ringe alle forsikringsselskaberne op.

Forpligt dig til at fokuser på dit mål løbende.

For at blive økonomisk uafhængig, så er du nød til at forpligte dig fuldstændig til din plan. Du bør have en plan som er skrevet ned, som inkludere mål for hver eneste økonomiske kategori, og planlæg at gennemgå dem årligt.

Det er der 2 årsager til:

 1. For at sikre at du er på rette kurs med dine mål, og
 2. For at sikre at du er fokuseret på dit ultimative mål om at blive økonomisk uafhængig.

Det er utroligt vigtigt, især nummer 2. Det er meget let at komme ud på et sidespor, på vejen til at blive økonomisk uafhængig. Som eksempel så bliver du måske meget tilpas når du er kommet 75 % af vejen, og begynder at bruge flere penge og spare mindre op.

Tænkt på det som en kontrakt, hvor du skal forny din forpligtelse. Dette bør du gøre mindst en gang om året, men i virkeligheden så bør du gøre det så ofte som du har lyst til.

At blive økonomisk uafhængig er ikke let. Men det er derfor at du skal bruge en detaljeret plan og en forpligtelse til at holde sig til den.  Brug den som en guide, og modificer den til at passe til dine omstændigheder. Du skal nok komme dertil, bare at du ikke giver op!

aktier
Køb aktier hos eToro

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Populær Handelsplatform
Handel med: Aktier, Krypto, Indeks, Råvarer, Valuta, EFT’er
Gratis kurtage på aktiehandel

Opret konto nu→ Med denne udbyder kan du også handle med CFD’er. 68% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje om du forstår hvad CFD’er er, og om du har råd til at løbe den store risiko for at tabe dine penge.

Relaterede artikler:

9 strategier til at tjene flere penge – Begynd idag

Hvordan laver man en blog og tjener penge på at blogge?

Hvad er Crowdlending? Guide til Crowdlending

5/5 - (52 votes)