Spring til indhold

Hvordan laver man en blog og tjener penge på at blogge?

Nå, så du vil gerne starte en blog? Det er fantastisk! Ikke nok med at blogge er godt tidsforbrug, men med en blog kan du udtrykke dig selv på unikke måder, og hjælpe andre med deres problemer som du selv har overvundet. Du kan være en ekspert på et område, og du kan endda tjene penge på din blog. (ja, endda rigtig mange penge).

Hvis du er ny til at blogge, så kan det virkeligt hjælpe at komme ordenligt i gang første gang, og få nogen til at hjælpe dig med at undgå fejltagelser.

Det er derfor at jeg har lavede denne artikel, for at give begyndere en hurtig og fejlsikker guide til at starte en blog, uden at skulle lære kodning som HTML eller spilde din tid på at læse dig igennem diverse kedelige guides.

Jeg har sat denne guide sammen til dig, for at gå igennem processen for at sætte din blog op med 5 lette trin. Når du læst guiden, så vil du på 20 minutter kunne få din blog op at køre. Ja, du læste rigtigt. Kun 20 minutter i stedet for flere dage.

Hvordan laver man en blog?

  1. Vælg en blog platform
  2. Registrer et domæne og hosting
  3. Design din blog
  4. Tilføj indlæg og sider
  5. Tjen penge på din blog

Målet med denne side er at hjælpe dig med at starte på den rigtige måde. Efter at jeg har læst flere hundrede gennemgange, og talte med mange mere succesfulde bloggere, så har jeg fundet ud af, at mange folk laver fejl når de starter med at lave deres blog, hvilket nogle gange resultere i at de forlader projektet til sidst. Lige præcist dét, vil vi ikke have sker.

Så jeg vil derfor bede dig om gennemførligt, at gå igennem denne artikel. Den er omkring 3500 ord lang (15 minutter), så sæt dig godt til rette, og afsæt noget tid. Så vil jeg gennemgå hele processen, ved at sætte din blog op, så du gør det rigtigt den første gang.

Trin 1: Vælg den rigtige blog platform (WordPress)

Før du overhoved tænker på hvordan din blog skal se ud, så er du nød til at vælge din blog platform.

Der er en masse at vælge imellem. Du har mulighed for at lave en blog med mange forskellige blog platforme, såsom WordPress, Tumblr, blogger og mange flere.

hvordan laver man en blog

Dog, grundet at der er over 72 millioner aktive brugere af WordPress i dag, så er det klart hvilken platform, som styrer i denne branche. Selv min egen side er opbygget i WordPress. Her er hvorfor:

  • Det er GRATIS for alle at bruge (temaer inkluderet, layouts, og plugins som mange andre blog platforme ikke tilbyder).
  • Det er super let at sætte op.
  • Det er sikkert; WordPress har altid opdateret deres software og holder alt sikkert, så der er ingen grund til bekymring for, at din blog kommer under hacking angreb. Det er ikke mærkeligt at Facebook, NASA og endda universitets blogs benytter sig af WordPress.
  • Det er utroligt let at tilpasse. Der er hundrede af gratis temaer og plugins som tilfører mere funktionalitet til din blog. Alt fra kontakt og nyhedsbrevs bokse, til plugins der forbedrer din blogs ydeevne og mere.

Mens der er andre blog platforme som generelt er helt okay, så er der intet, som efter min mening kommer tæt på at matche den frihed og tilpasses mulighed som WordPress tilbyder. Så uden nogen form for tvivl, så vælg WordPress. Særligt hvis du er en begynder. Men også til de mere erfarne bloggere.

Hvorfor du ikke skal lave en blog på en gratis blog platform

Uden tvivl, så ska du selv hoste din wordpress blog.

Tænk lige over det – Hvilken berømt, succesfuld blogger, kender du som bruger en gratis blogside såsom ’’startmedatbloggeonline.gratisblogs.dk’’ i stedet for deres egne domæne navn såsom ’’startmedatbloggeonline.dk’’, som eksempel?

Det er ikke kun det – Gratis blog platforme har andre problemer også – som inkluderer:

  • Du har ikke selv kontrol over dit indhold – Det har blog platformen. De kan lukke dig ned når som helst, og uden nogen grund. Tror du mig ikke? Læs her.
  • Din web adresse på bloggen vil være længere og sværere at huske.

(ligesom dingratisblog.blogspot.dk) i stedet for et fangene, huskevenligt

  • Du må ikke reklamere på de fleste gratis blog platforme, hvilket gør det langt sværere at tjene penge på at blogge.

Alle disse begrænsninger, som medfølger ved WordPress.com blogs. Hvad du virkeligt gerne vil have, er en WordPress blog som du selv hoster. Det er den samme software, bare uden alle de begrænsninger.

Hvis jeg var dig, så ville jeg starte med en selvhostet blog på mit eget domæne, fra dag et af. At sætte en blog op sådan, er langt lettere og mindre dyrt end du tror.

Find et domæne navn og en host udbyder

Nu vil den spændende del! For at sætte en selvhostet blog op på dit eget domæne navn, så skal du bruge to ting:

Domæne navn – Dette vil være din personlige blog adresse, hvor folk finder dig igen og igen. Som eksempel, google’s domæne er www.google.com. Dit nye blog domæne navn vil være www.dinblogsnavn.dk, og du vælger hvad der skal være under domænet dinnyeblog. Prisen på et domæne er normalt omkring 75 kroner om året.

Web hosting – Dette vil være ’’hjemmet’’ for din blog adresse og indholdet på bloggen. Uden hosting, så kan du ikke bruge dit domæne. Tænk på det som en computer harddisk, som gemmer alt dit indhold på din blog (billeder, blog indlæg osv.) Prisen på web hosting er normalt omkring 20 kroner om måneden og WordPress hosting omkring 30 kroner om måneden.

Det er mindre end en kaffe på starbucks, så det vil ikke ødelægge dit månedlige budget. Men det er en vigtig investering til din blogs succes.

Hvor skal jeg købe mit domæne navn og hosting?

Når det kommer til hosting, så er der kun to ting der betyder noget.

  • Page load hastighed – Den gennemsnitlige hastighed (i sekunter), som det tager for din blog at loade.
  • Oppetid – 99.9 % er ikke nok (det er 42 minutters nedetid om måneden). Du bør gå efter 100 %.

Der er hundrede af forskellige web hosting udbydere. De tilbyder alle en lignende service (domæne + hosting) med lignende priser, men grundet jeg har holdt øje med mange kendte og anbefalede web hosting firmaer, så kan jeg udpege en vinder.

Jeg bruger og anbefaler kun www.one.com til både domænenavne og web hosting.

Hvorfor? Ingen har nogensinde været tættere på One når vi snakker blog loadtid og oppetid (se nedenfor):

hvordan laver man en blog

One har en fantastisk ydeevne, de er lette at bruge og sandsynligvis det bedste valg for begyndere.

Du kan selvfølgelig altid vælge en anden web hosting løsning, så længe at den er hurtig, pålidelig og tilbyder ubegrænset lagerplads og båndbredde. Dette hjælper dig, til at undgå problemer senere hen.

Nu er vi kommet igennem basis for blog platforme. Nu er det på tide at vi tager gennemgangen. Med det næste skridt, så er din blog sat op og køre.

Trin 2. Sæt bloggen op på dit eget domæne navn (selvhostet WordPress)

Hvis du ikke har hosting eller et domæne navn endnu – Så skal du ikke bekymre dig. Jeg viser dig det om et minut.

På dette trin (2) så vil du have en fuldt ud funktionel selvhostet WordPress blog på dit eget domæne navn! Lyder det lovende?

Hvis du af en mærkelig grund ikke vil bruge One, så kan du altid vælge en anden udbyder. Jeg kan ikke love dig at de er lige så gode, men registreringen og opsætnings processen bør være meget lignende. Nogle hosting firmaer, har ikke en one-click install til WordPress. Hvis det er sådan for dig, så se denne guide, til at installere WordPress manuelt (ikke anbefalet for begyndere)

1. Gå til www.one.com og derefter vælg WordPress

Husk: One har altid kampagner. Disse kampagner får du helt automatisk når du køber hos dem.

2. Vælg dit domæne navn til din blog

Har du allerede et domæne navn?

Bare skriv det på One’s hjemmeside (jeg ejer allerede dette domæne) og forsæt til næste skridt ved at scrolle lidt ned på siden.

Hvordan vælger jeg et godt domæne navn?

At vælge et dårligt domæne navn, er en af de mest normale fejltagelser som jeg ser bloggere lave.

Vær sikker på at du vælger et domæne navn som er:

  1. Let at huske – Vælg ikke et navn som ikke giver nogen mening, eller noget som er svært at stave til, eller et langt navn fyldt med bindestreger. ’’www.De-bedste-gadgets-i-hele-verden.dk’’ vil aldrig nogensinde være noget der sidder fast i nogens hoved, mens noget som ’’www.tekniknørder.dk’’ er roller lettere på tungen.
  2. Unik og beskrivende – Du vil have et navn, som reflekterer hvem du er, og hvad du går op i. Vær kreativ og byg en identitet, som du syntes er spændende!
  3. Troværdig – Domæne såsom ’’.com’’, ’’.org’’,’’.dk’’ er de mest populære, hvor i danmark, så er ’’.dk’’, det som folk tænker på først. Prøv at undgå skøre domæneslutninger såsom ’’.rocks’’ eller ’’biz’’, som er de mest brugte, som er sværere at huske og ikke så troværdige.

Vælg et domæne navn, som du vil have i kassen og klik ’’søg nu’’. Hvis navnet er tilgængeligt, så kan du vælge det. Hvis det ikke er, så vælg et andet.

Hvis navnet som du vil have ikke er tilgængeligt, så vil One vise dig nogle alternativer som ligner – Eller du kan skrive et nyt navn og prøve igen. Jeg anbefaler at du vælger noget som ender på enten .dk eller .com.

3. Gør ordren færdig.

Når du har valgt dit domæne og din løsning, så skal du blot færdiggøre dit køb og skrive dine kontakt og faktura informationer.

4. Log på din nye konto og installer WordPress Bloggen

Når du har købt din One.com løsning, så skal du vente mellem 24 og 48 timer før din løsning er opsat.

Når du er logget ind i dit kontrol panel hos One.com (Du modtager en email med en guide, som fortæller dig præcist hvad du skal gøre). Da du bare skal opsætte WordPress på siden (hvilket er super let) så kræver det blot at du logger ind og så kan du faktisk installere WordPress siden med 1 klik. Du kan finde guiden her

5. Log ind på din nye blog og tjek den ud

Når din installation er komplet hos One, så får du en email med dine login informationer, som inkluderer din ’’admin URL’’.

For at logge ind på din blog, så klik på admin URL. Hvis du glemmer denne URL så er det faktisk bare www.dinblog.dk/wp-admin  (’’dinblog’’ er dit domænenavn).

Tillykke – Du ved nu hvordan at du laver din blog med WordPress. Du har installeret WordPress og sat din egen blog op, helt af dig selv! Som du kan se, så var det virkeligt nemt og lige ud af landevejen.

Trin 3: Design din blog

I denne del af artiklen, så vil jeg vise dig nogle af en WordPress blog som inkluderer:

  • At ændre din blogs design
  • At installere nye plugins/funktioner
  • At lave din blog søge maskine venlig (SEO venlig)

Hvis du har sat din blog op, så er du nu klar til at begynde at bruge WordPress og tilpas din blog. Jeg lover dig – Det er ret let og sjovt på samme tid.

Husk: Du kan logge ind på din blog ved at gå ind på www.dinblog.dk/wp-admin/ og brug de login oplysninger du har fået tilsendt fra One.com eller dit andet hosting firma, som du har brugt.

Ændring af din blogs design (Temaer og Layout)

WordPress blog platform bruger bruger såkaldte ’’temaer’’ som bestemmer hvordan din side skal se ud. At ændre din blogs desgin er så let, at du bare skal installere et nyt tema.

Der er over 2000 professionelt designet temaer, fuldt ud gratis temaer at vælge imellem. Så du har mange muligheder.

Sådan her finder du, og installere et tema på din wordpress blog

Når du logger ind første gang, så vil du se dit dashboard eller admin panel ser ud, lidt som det her:

  • Vælg: ”Udseende” i din WordPress sidebar, og klik på ”temaer”
  • Op den næste skærm, så vil du se flere forskellige temaer som allerede er installeret. Hvis du ikke kan lide dem, så klik på ”Tilføj nyt” knappen i toppen, eller den store firkant hvor der står ”Tilføj nyt tema”
  • Nu kan du se de muligheder du har, hvor du kan finde de populære, helt nye temaer.
  • Jeg er fan af ”filteret” hvor du kan vælge teamer i forskellige farver, udseene, og teamer med mere avancerede muligheder.
  • Når du har fundet det rette tema, så skal du klik ”Installer”. Du er næsten færdig!
  • Når temaet er installeret, så er alt du skal gøre at klikke ”aktiver” på den næste skræm

Konfigurer din blog til at være søgemaskine venlig

Der er nogle ting som du er nød til at gøre, for at gøre din blog mere søgemaskine venlig. Søgemaskinen kan ikke lide to ting. 

  1. Grimme og klodsede Url’er – http://dinblog.dk/2018/01/forfatter-Mark/hvordan-man-laver-en-blog. En meget bedre måde er at bruge http://dinblog.dk/start-en-blog

Kan du se forskellen? Den ene er fyldt med irrelevant information og den anden er kort og præcis.

For at lave denne ændring til dine links, så skal du klikke på ”Indstillinger” -> ”Permalinks” og bruge de følgende indstillinger:

2. Spam kommentarer – Uheldigvis, så vil mange folk lægge automatiserede spam kommentarer på din blog. Det gør de af nogle bestemte årsager – for at få folk fra din blog til deres blog og reklamere for deres service/produkter.

For at undgå dette, så skal du sikre dig at du selv styre dine kommentarer. Sådan gør du det: Gå til ”indstillinger” – >”diskussion” og vælg Disse 2 muligheder:

Trin 4: Tilføj/skriv blogindlæg og sider

Lige nu bør du have en fuldt ud funktionel wordpress blog på dit eget domæne navn. Du bør også have en blog med dit eget valgte tema. Tillykke – Du har lavet en masse og jeg er stolt af, at du er kommet så langt.

I det sidste trin, så vil jeg vise dig hvordan du skriver dit første blog indlæg og giver dig nogle tips med, hvordan du laver en blog post.

I denne del, vil jeg fortælle dig om:

  • Hvordan du skriver et indlæg i WordPress
  • Hvordan du tilføjer billeder, links og formaterede tekst
  • Nogle lette tips og tricks til at skrive fantastisk indhold

Brug WordPress til at blogge – Tilføj et indlæg

For at tilføje et nyt blog indlæg, så klik på ”Indlæg” i dit kontrolpanel og derefter i venstre menu klik på ”tilføj nyt”

På skærmen vil du derefter se noget i retning af dette:

Du kan tilføje en tittel til dit blog indlæg i toppen, og dit indhold kommer i boksen under titlen.

Du kan gemme din kladde eller se dit indhold live i boksen i menuen i højre side på siden. Du kan endda selv bestemme hvornår indlægget skal lægges online. Eller gør indlægget privat, så kun dine venner kan se det.

Når du har gjort dit indlæg offentligt, så kan dit nye indlæg blive fundet under ”alle indlæg”

Lad os så kigge på hvordan du kan pifte dine indlæg på din blog op en smule:

Tilføj billeder

For at tilføje et billede til dit indlæg så klik på ”Tilføj medier” lige i toppen under titlen.

Tip: Inden du klikker på ”Tilføj medier”, så sikre dig lige at du har klikket med musen på det sted, hvor du vil have placeret dit billede. Ellers skal du flytte billedet senere.

Nu skal du klikke på ”upload filer” på skærmen som kommer frem, og klik derefter på ”vælg filer”

Når du har fundet filen, så dobbelt klik på den og så vil WordPress automatisk uploade den.

Derefter klik på ”Indsæt” i bunden for at få dit billede ind i dit blogindlæg.

Tilføj et link

At linke til andre hjemmesider er en fantastisk måde at opbygge forhold til andre sider og dele interessant indhold.

For at tilføje et link, skal du klikke på ikonet i værktøjslinjen, lignende en kæde, som er lige under titlen på blogindlægget.

Vælg det link som du vil have placeret i dit blogindlæg, og vupti. Nu har du også fået et link på din side.

Er du på dagpenge, og vil gerne starte en blog? Læs denne guide

Tilføj overskrifter til dine blogindlæg

Det er en god ide at bruge overskrifter i dine indlæg, da dit indhold bliver lettere at overskue.

Tilføj overskrifter:

For at tilføje en overskrift, så klik på drop-down menuen til venstre i værktøjslinjen.

Prøv kun at brug ”overskrift 1” én gang på din side (som regel i toppen), og brug ”overskrift 2” eller ”overskrift 3” til de andre afsnit, da det er bedst for søgemaskinerne på google.

Tip: Du kan også markere den tekst du vil ændre i dit blogindlæg, derefter klik på drop-down menuen og vælg det format, som du ønsker det skal være i.

Trin 5: Tjen penge på din blog

Der findes mange muligheder for at tjene penge på din blog, men en af dem jeg klart kan anbefale, og derfor vil nævne idag er affiliate.

Partner ads er en af de mest velkendte affiliate netværk i Danmark, med over 700 annoncører, og klart det sted jeg kan anbefale til både nybegyndere, men også til dem der har været i gang i længere tid.

Men noget man heller ikke skal lukke øjnene for er Amazon som er kæmpe stort i udlandet og som også er på vej ind i Danmark. Det er dog ikke helt begyndt, men vi skal nok forvente at det kommer indenfor få år. Du kan lære mere om Amazon markedsføring hos Obsidian Digital.

Affiliate

Affiliate er en måde, hvor mange virksomheder vælger med at reklamere med deres produkter og services, igennem bloggere og andre hjemmesider.

Du kan let og hurtigt komme igang med at tjene penge på din blog igennem et affiliate netværk, og et af de klart mest kendte affiliate netværk er partner-ads.

Her er en let guide til hvordan du opretter dig hos Partner-ads:

  1. Opret dig hos Partner-ads
  2. Ansøg en affiliate partner
  3. Afventer godkendelse (tager maksimalt 10 dage).
  4. Indsæt valgfri elementer/reklamer på din hjemmeside.
  5. Tjen penge på folk der klikker og køber igennem dine reklamer
  6. Følg med i din indtjening på din Partner-ads konto.
  7. Du får betalingen efter 10-30 dage.

Der er flere muligheder for at lave reklame for diverse Affiliate partnere, som du kan tjene penge på.

Du har mulighed for følgende:

  1. Banner reklamer: Du tilføjer et reklamebanner på din blog eller hjemmeside – Du kan placere det i enten indlægget, eller i din topbar eller footer
  2. Link: Du kan tilføje et link, som linker direkte til et produkt eller en hjemmeside i dit blogindlæg.

Hvor mange penge kan man tjene på at blogge?

En af de mest kendte måder at tjene penge på nettet på, er at tjene penge på salg. Så får du x antal % af det salg som kommer igennem din blog eller hjemmeside. Du kan tjene alt imellem 1 % og 50 %, og afhænger helt bestemt af hvilken branche og for hvilket område du blogger/skriver om.

Partner-ads har lavet et eksempel på, hvor meget du kan tjene på din blog.

hvor meget kan jeg tjene på at blogge

Du kan løbende følge din indtjening i dit brugerpanel, hvilket godt kan blive lidt af en vane for de fleste. Det er jo altid sjovt at se, hvordan din indtjening vokser.

Hvordan tjener jeg penge på min blog?

På stabilokonomi.dk bruger jeg idag også Partner-ads, fordi brugervenligheden er så enkel, at det var klart det letteste at komme igang med. Det er ikke nok til at leve af, men det er altid sjovt at tjene penge på sin hobby, hvilket i min tilfælde er en blog.
Hvis du går med en lille blogger i maven, så syntes jeg at du skal tilmelde dig Partner-ads, og teste det af, når du først har fået lavet din blog.

Når du først har fået nogen besøgende, som interessere sig for hvad du skriver om, så kan du lige så godt få tjent lidt penge på det også. Men du skal have tålmodighed. For det kræver meget tålmodighed, at begynde at tjene mere end bare håndøre på din blog. Men når først du har fået godt gang i trafikken, så ender det med at blive en passiv indtægt, som du kan have ved siden af dit fuldtids job.

TILLYKKE

Du har nu lært det helt basale ved at lave en blog, så nu er det på tide at du skal gøre din blog succesfuld. Mange begyndere kæmper med dette punkt. Men én ting er sikkert. Hvis du ikke giver op, men bliver ved med at kæmpe, så vil du ikke fortryde det. Vedholdenhed er vejen til succes.

Held og lykke med din nye blog.

Relaterede artikler:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Tjen flere penge idag med disse 9 måder

Hvad er Crowdlending? Guide til Crowdlending

5/5 - (31 votes)

6 tanker om “Hvordan laver man en blog og tjener penge på at blogge?”

    1. Hej Karina,

      Adsense er også rigtigt fint, dog kan man typisk tjene en del mere på at bruge affiliate programmer som partner ads. Adsense kræver som regel utroligt mange visninger for at tjene bare en lille smule, hvor affiliate for det meste giver en højere indtjening 🙂

      1. Troede ellers adsense gav fint men nu hvor du lige skriver det kan jeg godt se et affiliate program nok giver bedre. Bruger nemlig selv adservice lige pt. men kom til at tænke på med affiliate program skal de jo typisk klikke på reklamen og lave noget. Nu ved jeg ikke så meget om adsense men skal de ikke bare se reklamen og så får man penge eller bare trykke på den. Så kunne det ikke være nemmere at tjene penge på adsense??

        1. Den store forskel på affiliate og adsense er netop at man tjener penge på klik ved adsense, mens man i de fleste tilfælde først tjener penge når en kunde igennem et affiliate link laver et køb eller lignende. Desværre så er beløbende pr. klik ofte helt nede på 10-30 øre ved hvert klik, og så skal der altså klikkes igennem for rent faktisk at tjene nogle penge på det.

          Det afhænger naturligvis også af hvilken type side man har, men i langt de fleste tilfænde så er affiliate det bedst betalende. Dog kræver affiliate også mere arbejde, da man løbende skal skifte bannere ud. Dette slipper man for at tænke på ved adsense.

          Håber du kan bruge mit svar til noget 🙂

          1. Mange tak for svaret og det kunne helt klart bruges 🙂 Skal lige have gennemtænkt hvad der ville være smartest selvom jeg dog hælder langt mest til affiliate da det som du siger giver mere.

            1. Det var godt at høre. Du kan jo sagtens vælge at kombinere adsense med affiliate, og på den måde få lidt fra begge lejre. Og lav eventuelt en split test for at finde ud af hvad du tjener mest på 🙂

    Der er lukket for kommentarer.