Nogle personer har brug for et forbrugslån eller et kviklån. Du står måske i den modsatte situation, og har penge stående på din bankkonto, som du gerne vil have mere end 0,025% i rente af (eller hvad du nu får).
Med crowdlending er det som privatperson muligt, at låne andre mennesker og virksomheder penge, og du behøver faktisk slet ikke at have ret store beløb du gerne vil have investeret, før det kan give mening at give sig i kast med. Selv startede jeg med at sætte 10.000 kr ind på en Mintos konto, og har så siden sat mere ind. Du kan gøre det på samme måde, for at teste det af på egen hånd.
Siden start har jeg cirka fået mine penge forrentet med 12% pr år, hvilket må siges at være en hel del mere, end hvis de havde fået lov til bare at stå på min bankkonto.
Hvad er crowdlending og hvem låner jeg penge
Når du tænker på at låne andre penge, så tænker du sikkert at du låner denne ene person et stort beløb, som de så betaler tilbage over en periode. Med crowdlending er det en lille smule anderledes. Lad os antage en lånevirksomhed giver en person et forbrugslån, a la dem du f.eks. finder på MoneyArcher.com, og dette forbrugslån bliver finansieret via crowdlending. Lånet er på 1000 Euro og bliver betalt tilbage over et år. 100 forskellige personer investerer nu 10 Euro i lånet, og får dette betalt tilbage inklusiv renter henover et år.
Hvis du lige som jeg starter med at sætte 10.000 kr ind, så kan du altså investere i mange forskellige lån, og på den måde få spredt din risiko betragteligt, i forhold til hvis du ellers havde givet eksempelvis en ven et samlet lån på 10.000 kr.
Så for at sammenfatte, så låner du altså ikke penge til en enkelte person, som måske har svært ved at betale lånet tilbage, men deler det ud på rigtig mange forskellige, og minimere dermed din risiko. Dette gøres endnu bedre med buyback garanti, som flere crowdlending platforme tilbyder.
Endnu større sikkerhed med buyback
Når du låner penge ud, så vil der selvfølgelig altid være nogle som ikke kan betale hele lånet tilbage igen. Rigtig mange crowdlending platforme har dog det som de kalder buyback. Det betyder, at hvis en låner i en periode, normalt 60 dage, ikke har kunnet betale af på lånet, så købes lånet tilbage fra dig. Lånet her er selvsagt ikke en lige så god forretning, da de penge ikke bliver forrentet i perioden, men du mister altså ikke nogen penge. Alt i alt får du altså med buyback en investering så tæt på risikofrit, som det muligt, når vi snakker om at pengene trods alt bliver forrentet med så høje renter som de gør.
Når du låner penge ud, så er det eneste du måske lige skal være opmærksom på, at du binder pengene i flere måneder. Det vil sige, at du altså ikke bare lige hurtigt kan hive dem hjem igen. Derfor skal du selvfølgelig ikke investere penge som du måske står og skal bruge igen allerede i næste uge.