Spring til indhold

Hvad betyder at diversificere? Mindsk din Risiko ved investering

Hvad betyder at diversificere? Mindsk din Risiko ved investering

Diversificering er et ord du hører meget hvis du læser om forskellige investeringsstrategier. Jeg syntes selv tidligere at det bare lød avanceret i starten, men det er faktisk ret simpelt at forstå og gøre brug af.

Det er også den eneste måde du kan mindske din risiko ved investering uden at mindske dit forventede afkast.

Det gør det til et vigtigt værktøj. Og i dette indlæg, vil du lære hvad diversificering er, hvorfor det er så stærkt et værktøj og hvordan du bruger det.

Hvad er diversificering?

Diversificering er endnu et af de smarte investerings udtryk som faktisk er ret simpelt når man lige skære det ud i pap. Alt det betyder at du spreder dine penge ud over flere forskellige investeringer i stedet for at lægge alle dine æg i én kurv.

I stedet for at investere i et enkelt firma, så investere du mange forskellige firmaer. I stedet for at investere kun i det danske aktiemarked, så investere du også i det europæiske aktiemarked.

Dette betyder, at i stedet for at investere hele din formue på et lille forretningsområde som er tilgængeligt for dig, så spreder du dine penge, således at nogle af dine penge vil være i den investering der går bedst.

Og ved at gøre dette, så opnår du to ting.

  1. Du mindsker din investerings risiko. Oddsene ved at miste penge er mindre når du diversificere.
  2. Du gør dette uden at mindske dit forventede afkast. Dine investeringer vil forventes at kunne performe lige så godt som hvis du ikke diversificere

Diversificering er rent faktisk den eneste måde at opnå to mål på samme tid. Og det er derfor det er noget alle investorer bør starte med, jo før jo bedre!

Hvorfor diversificering virker

Der er et par hovedårsager til hvorfor diversificering virker:

  1. En individuel investering såsom aktiemarked eller et enkelt firma har en masse risiko. Sandheden er at enhver virksomhed kan fejle når som helst, af hvilken som helst årsag.
  2. På den anden side, så har aktiemarkedet i sin helhed vist altid at være en god investering. Dog skal man huske at individuelle virksomheder fejler hele tiden, men tager man en stor mængde virksomheder samlet set forsætter med at have succes.
  3. Selv professionelle investorer er ikke særligt gode til at bestemme hvilken individuel virksomhed som vil få succes og hvilken der vil fejle. Undersøgelser fortæller faktisk at langt størstedelen af de profesionelle underperformer marked – Hvilket får mig til at undre mig over hvorfor de bliver betalt så mange penge.

Så ved at diversificere dine investeringer og lad os sige, investere i hele aktiemarked i stedet for et enkelt firma, så tager du fordel af de langsigtede afkast som aktiemarked giver uden risikoen ved at et enkelt firma får hele din portefølje din at falde og tabe en masse penge.

Samme forventede afkast. Mindre risiko.

Argumentet imod diversificering

Det største argument imod diversificering er at du ikke rammer den næste Apple eller den næste Google når dine penge er spredt når dine penge er spredt ud over en masse forskellige investeringer.

Fordi når enhver virksomhed kan fejle, så kan det modsatte også ske. Enhver virksomhed kan ende med at blive den næste store ting, og hvis du har investeret tungt i denne virksomhed, så kan du tjene en masse penge på meget kort tid.

Og det er sandt: Det vil ikke ske hvis dine penge er diversificeret.

Selv Warren Buffet, den bedste investor iblandt os alle sammen nogensinde er enig. Ifølge Buffet, hvis du virkeligt vil dedikere dig til det job at investere, så bør du begrænse dig til de bedste 6 ideer og ikke mere end det. Hvilket er det direkte modsatte af at diversificere.

Selvfølgelig i selv samme tale, så siger Buffet også at ’’Hvis du ikke er en professionel investor, så tror jeg på ekstrem diversificering. Så jeg tror på at 98 % eller 99 % måske mere end 99 %, af folk som investerer, bør diversificere ekstremt meget.’’

Her er hvorfor:

  1. Husk at undersøgelser viser at professionelle ikke er gode til at vælge vinderne fra taberne.
  2. Undersøgelser viser også at individuelle investorer ret konstant får et meget lavere afkast end marked som helhed, fordi de jagter de store afkast.

Med andre ord, så er det bestemt muligt at ramme et ’’straffespark’’ ved at lægge alle dine penge i én investering, men det er det langt mere muligt at du rammer ved siden af. Det er ikke sjovt, men det er rigtigt.

Og mens diversificering måske ikke er så sexet og måske ikke gør dig rig hurtigt, så er det den strategi som sandsynligvis er mest succesfuld.

Hvordan diversificere du dine investeringer

Nøglen til diversificering er at investere i investeringsforeninger som investerer i index.

Som eksempel, så kan en investeringsforening følge et index såsom det europæiske aktiemarked, det danske C25 index eller lignende.

I investeringsforeninger er diversificering nemt fordi de automatisk spreder dine penge ud på mange forskellige investeringer og så gør mange af dem det med lave omkostninger.

Så det første skridt at finde ud af hvad din asset allocation ( punkt 3 i artiklen) er, hvilket er ret vigtigt for at beslutte hvor mange penge du vil lægge i aktiemarked og hvor meget du vil investere i investeringsforeninger.

Så når du ser efter dine investeringsmuligheder, så led efter investeringsforeninger der passer til din asset location og har ’’Index’’ i sin titel.

Som eksempel så kan du måske finde noget som har titlen ’’Global indexfond’’ som følger en bred vifte af aktier, som ikke kun er i Danmark men investere globalt.

Med andre ord kan diversificering faktisk være ret simpelt. Med bare en enkelt investeringsforening eller et par, så kan du få alle fordelene ved diversificering med minimum arbejde.

Det bedste råd du kan få

Det er ret simpelt. Diversificering er det bedste råd du kan få som investor. Det er den eneste måde at mindske risikoen uden at mindske det forventede afkast. Hvis du allerede fra start kommer til at sprede dine investeringer, så vil du undgå at tabe alle dine penge på en enkelt uheldig investering.

Relaterede artikler

Tjen penge på aktier. Sådan investere man i aktier

Er du klar til at aktiemarkedet krakker?

Hvordan investerer man? -10 ting du skal gøre inden du starter

5/5 - (14 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *