Hvordan investerer man? 10 ting du skal gøre inden du starter

Hvordan investerer man? -10 ting du skal gøre inden du starter

Ikke alle har en økonomisk situation, hvor det giver mening at investere andet end en opsparingskonto eller en privat pensions opsparing. Folk ser simpelthen bare de voksende tal på aktiemarked, og vil derfor lægge alle deres penge deri. Eller også høre de en i vennekredsen, som fortæller dem at de skal investere i guld og så er de allerede klar til at smide deres penge efter det. Ofte så er disse folk ikke økonomisk klar til at investere og har ikke ’’mindsettet’’ eller den viden, som får det til at fungere.

Det er vigtigt at huske at: Fodarbejdet som er nødvendigt når man investere, er noget som alle kan opnå med lidt tid og indsats. Det tager bare lidt tid, lidt læring og en smule selv evaluering.

Hvordan investerer man?

Her er 10 råd til investering for begyndere som du virkeligt skal gøre før du overhoved overvejer at investere i noget udover din opsparings konto eller din private pensions opsparing. Mange spørger ”Hvordan investerer man? Men mange glemmer lige hvilke overvejelser man skal gøre sig inden man starter.

Hvad vil du investere i?

Inden du starter med at investere, så skal du finde ud af hvad du gerne vil investere i, uanset om det er din pension eller bare almindelig investering i eksempelvis aktier.

Her vil jeg forslå at du prøver ”Investeringsguiden” hos Nordnet, hvor de laver en skræddersyet portefølje til dig fuldstændig gratis. Alt man skal gøre er at oprette en konto hos dem, og så besvare nogle korte spørgsmål, og så får man sin skræddersyet portefølje med konkrete investeringsforslag.

Det tager kun et par minutter.

Sådan gør du:

1.Gå til Nordnets forside, ved at klikke her

2. Klik på ”Åbn en konto”

3. Udfyld dit CPR nr, og Login ved hjælp af NemID.

4. . Vælg investeringsguiden og besvar spørgsmålene som på billedet nedenfor.

hvordan investere man

5. Nu vil du få vist din skræddersyede portefølje, med konkrete forslag på hvad du bør investere i.

passiv indkomst

Det tager kun få minutter og så får du dine helt egne investeringsforslag så du kan komme igang med at investere.

mine investeringer

1. Din nettoværdi

Til at starte med, hvad er ’’netto værdi’’ så endeligt? Nettoværdi er ganske enkelt bare den totale værdi af alt du ejer. Dit hjem, din bil, de værdi genstande som nemt kan blive solgt videre, og beløbet på din kredit kort konto, din opsparings kontoer og de investeringer du nu måtte have. Minus alt det gæld du har, huslån, banklån, studielån osv. Lad os antage at jeg har en lejlighed til 500.000 kroner, en bil jeg kan sælge til 50.000 kroner, men jeg har et banklån på 200.000 kroner. Så har jeg en nettoværdi på 350.000 kroner.

Mere end noget som helst andet, så bør dit finansielle fokus være på dette tal og hvordan du gør det større. Der er en masse måder at gøre det større: Betale gæld ud, ikke bruge penge på tåbelige ting i hverdagen og forøge din indkomst, og ja, investere.

Dette virker måske som en åbenlys ting, men det er det ikke. Tidligere i mit økonomiske liv, var mit primære fokus min bankkonto. Havde jeg nok, til at komme igennem måneden? Hvor mange penge havde jeg til forbrug?

Den bedste måde til at beskrive fokusset på din bankkonto, er at det er en meget kortsigtede tilgang, men at fokusere på din nettoværdi er langsigtede. Hvis du ikke har en langsigtede tilgang til tingene, så bør du ikke investere, og hvis du syntes at tjekke din bankkonto er vigtigere og mere tiltalende end din nettoværdi, så har du ikke et langsigtet perspektiv endnu.

2. Få afbetalt din forbrugsgæld

Hvis du har gæld med høj rente, alt over lad os sige 8 % i rente, så er der intet bedre du kan gør emed dine penge, end at betale din gæld ud. Der er ingen investering, som tilbyder et så sikkert afkast, end at betale din forbrugsgæld ud.

Tænk sådan her: Ved at betale et ekstra afdrag på din forbrugsgæld med 15 % i rente er det samme som at lave en investering på 15 % om året efter skat. Hvis du betaler 1000 kroner af din gæld, så er det 150 kroner som du ikke skal betale hvert eneste år, indtil gælden er betalt af. Der er ingen investering derude, som kommer i nærheden af dette afkast, uden risiko.

Ikke nok med at, når du betaler din gæld af, så vil det med det samme have en positiv effekt på din nettoværdi og det vil få din nettoværdi til at begynde at vokse, fordi den ikke bliver holdt tilbage af økonomiske gebyrer og renter.

Ikke nok med det, så vil det at du slipper af med din gæld, betyde mindre månedlige regninger, hvilket betyder at du med det samme, får flere penge at investere for end nogensinde før.

Det er simpelt: Hvis du har gæld med høj rente, så skal du betale dem af som din højeste prioritet, langt over overhoved at tænke på investering. Ikke nok med at det giver dig et bedre afkast end nogen investering overhoved, men at betale gælden af, forøger din nettoværdi og vil forbedre dit månedlige budget. Dette er dit første skridt. Tag og kom i gang.

Relaterede artikel:

Mine 8 gode råd til at undgå gæld

3. Fjern dårlige forbrugsvaner

Når jeg ser min økonomi igennem hver eneste måned, så ser jeg på den som en bunke indkomst, og så alle mine udgifter som bliver trukket fra min indkomst. Det der er tilbage er en meget mindre bunke. Forskellen mellem min indkomst og mine udgifter, er de penge som jeg kan bruge til at investere med. Selvfølgelig vil jeg gerne forøge denne forskel mellem indkomst og udgifter, til at blive større, så jeg har mere at investere med, hvilket betyder at jeg kan nå mit økonomiske mål meget hurtigere.

Når alt kommer til alt, så er der kun to rigtige måder at forøge denne forskel mellem indkomst og udgifter. Du kan enten bruge mindre penge, eller tjene flere penge. Jeg kunne nemt skrive endeløse metoder til hvordan du kan tjene flere penge – Få et bedre job, Få en lønforhøjelse, Starte en forretning. Men jeg vil faktisk fokusere på forbrugsdelen, fordi det er noget du kan starte på med det samme, og se resultatet næsten øjeblikligt.

Sagen er bare den, at de fleste får en dårlig smag i munden, når de skal overveje at skære ned på deres forbrug. Og det bør de ikke. Grunden til at folk får den negativ respons, er fordi de umiddelbart tænker at forbruget er noget som rent faktisk betyder noget for dem, og at de ikke vil mangle de. De tænker på penge som er brugt på ekstravagante måltider med gode venner. De tænker på den sidste hobby ting, de sidste købte og virkeligt nød. Ideen om at skære disse ting væk, virker forfærdelig.

Og det er forfærdeligt. Det er ikke de ting som skal skæres væk.

Hvad du bør skære væk, er de ting du glemmer, de indkøb du ikke kan huske i morgen, de ting som er købt i stilhed og hurtigt glemt. Noget at drikke på vej ud af butikken. En ekstra ting som du lægger i kurven. Spillet du købte på telefonen, spillede én gang og glemte derefter. Den latte du købte uden at tænke dig om. Dette er de ting, som du bør skære væk. De ting som du ikke husker på dagen efter at du købte dem.

Hold øje med de ting. Vær på vagt overfor dem. Når du opdager at du er lige ved at købe noget som endeligt ikke betyder noget, så stop dig selv. Ikke brug de penge. Skær det forbrug væk. Fokuser på at eliminere de rutiner som har fået dig til det punkt, hvor du er lige ved at lave de tankeløse køb.

Gør det igennem din hverdag og så finder du ud af at du bruger langt mindre penge på uvigtige ting, hvilket giver frihed til at investere langt flere penge.

Relaterede artikel:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

4. Opbyg en opsparing

Om du kan lide det eller ej, så bestemmer man ikke altid hvordan livet skal gå. Du har måske en fantastisk investerings plan, men hvad sker der hvis du mister arbejdet? Bliver syg? Hvad hvis din bil bryder sammen?

I disse situationer, så drager mange folk til brugen af kreditkortet eller kviklån. Men kreditkort og kviklån er ikke den bedste løsning. Det hjælper ikke med at identificere disse problemer overhoved. Hvis du kæmper økonomisk, så kan banken nogle gange lukke dit kort, og hvis alt går som det skal så vil du stadig have ny gæld, som forpurre dine økonomiske planer.

Det er derfor jeg anbefaler alle som investerer, i at have en sund opsparing til økonomiske nødstilfælde gemt af vejen på en opsparings konto. Det er ganske enkelt blot for at sikre at livets nødstilfælde ikke forpurrer dine større økonomiske planer.

Jeg er fortaler for det jeg kalder ’’evigheds’’ nødsopsparingen. Lav en opsparingskonto efter eget valg (jeg bruger personligt nordnet), og sæt en automatisk betaling til at overføre ugentligt fra din primære lønkonto med et lille beløb som ikke ødelægger dit budget, men som bygger sig op relativt hurtigt til en større sum.

Derefter så glem alt om den. Lad beløbene bygge op over tid. Derefter når du skal bruge pengene til nødstilfælde såsom at du mister jobbet eller noget andet, så overfør pengene tilbage til din lønkonto. Jeg anbefaler aldrig at lukke for denne overførsel. Hvis du finder ud af at kontoen får et for højt beløb, så tag nogle af pengene ud fra bankkontoen og invester dem.

Det er det system jeg bruger personligt, og det virker perfekt.

5. Find dine mål i livet

Et af nøgle principperne ved at investere er aldrig at investere uden et formål. Der er mange grunde til dette, men en af de største, er at uden et specifikt mål med investeringen, så kan du ikke rigtigt bestemmer tidshorisonten på din investering og hvor meget risiko du er villig til at tage. Dette er et vitalt spørgsmål når det kommer til investering.

Lad os tage aktiemarked som eksempel. Det er meget livligt, hvilket betyder at der er en meget høj kortvarig risiko med en investering i aktiemarked. Dog er der i det lange løb – årtier med andre ord – har aktiemarked givet stabile 7 % i gennemsnitligt årligt afkast. Du skal bare være med i det lange løb, for at få den stabilitet i din investering.

Derudover, hvis du har et kortsigtede mål, så giver investering i aktiemarked ingen mening. Men investere du på den lange bane, så kan det blive en fremragende mulighed for dig.

Alle disse tanker, bør starte med dine egne personlige mål. Hvorfor investerer du? ´Hvad håber du, at du kan gøre med disse penge? Håber du på at blive økonomisk uafhængig og live af afkastet? Dette er et langsigtet mål, hvor aktiemarked måske giver mening. På den anden side, måske investerer du for at købe eller bygge et hus om et par år. I det tilfælde, så er aktiemarked måske ikke den bedste ide, siden du skal bruge disse penge i nærmere fremtid.

Hvad er dit mål? Hvorfor gør du det? Find ud af dette inden du investerer noget som hels og inden du stiller spørgsmålet hvordan investerer man?

6. Du skal sikre at din bedre halvdel er med på dine planer.

Hvis du er gift, så bør enhver investeringsplan du begynder på, blive diskuterede med din kone eller mand. Denne diskussion bør dække mindst 3 nøgleområder.

Først Hvad er målet? Hvorfor bliver denne investering præcist lavet? Hvad håber du på at opnå?

Nummer 2. Hvad er planen? Præcist hvordan investere vi for at opnå dette mål? Giver investeringsvalget mening? Hvor er kontoerne, og hvilket navn er på dem?

Og til sidst. Er det noget vi begge er enige om? Er målet noget som vi begge sætter pris på? Er planen noget som passer til begge jeres værdier og mål?

Hvis du ikke tager denne samtale med din bedre halvdel inden du starter med at investere, så beder du selv om problemer hen af vejen. Problemer som kan starte så snart din bedre halvdel finder ud af at der forsvinder penge hen på en investerings konto.

7. Du har brug for en sund forståelse af dine investerings muligheder.

Et andet vigtigt skridt, inden du begynder at investerer, er at kende til de forskellige investeringsmuligheder og hvordan man fortolker dem. Har du en basisforståelse for aktier og investerings foreninger, ETFere, investering i fast ejendom og diverse fonde? Ved du hvordan du sammenligner to lignende investeringer med hinanden? Du skal besidde disse færdigheder inden du begynder at investere.

Hvis dette er noget du er usikker på, så anbefaler jeg dig at du læser min artikel med aktier for begyndere og læser den igennem før du laver nogle træk overhoved.

Selv hvis du har planer om at have en investeringsrådgiver til at håndtere dine investeringer, så bør du tage tiden, til at forstå hvad dine penge kommer til at blive investeret i. At stole ubetinget på en anden til at håndtere det, er som regel et dårligt træk.

Relaterede artikel:

Hvad er crowdlending?  Guide til Crowdlending

8. Lav automatiske overførsler på din netbank

Dette bør være normalt for de fleste mennesker i dag, men det er nød til at blive nævnt. Før du starter med at investere, så bør din bank være klar til at gøre det nemt at håndtere din netbank og sætte automatiske overførsler både til og fra banken ret let. Hvis manken ikke tilbyder disse services, så se efter en anden bank.

Realiteten er, at stort set alle banker tilbyder dette i dag. Netbank er nærmest standard i dag, og det samme er automatiske overførsler til og fra kontoerne. Banker der ikke tilbyder dette, gør endeligt dem selv forældet.

Hvorfor er disse funktioner så vigtige? Til at starte med, så kommer du til at lave automatiske overførsler hvis du vil sætte en almindelig investeringsplan i gang. Automation er en af nøglerne til investerings succes. Du vil gerne have at din plan skal køre på autopilot. Du er også nød til regelmæssigt at tjekke op på dine investering er regelmæssigt og sikre dig at dine penge bliver overført til dine investerings kontoer. Det er her netbanken kommer ind i billedet.

Hvis banken gør dette svært, så er det endnu en årsag til at kigge efter en anden bank.

mine investeringer

9. Skift vennekreds

Mens det er helt vitalt at du skifter til et ’’mindset’’ som er fokuserede på nettoværdi og positivt imod økonomiske træk, så bør du også have i tankerne, at du bliver stærkt påvirket af din vennekreds. Hvis de ikke går op i den slags ting, så er det sværere at lave disse tiltag.

Se på din vennekreds. Hvem er de folk, som oftest er uden job, mens du har friheden til at lave disse valg? Går de op i økonomi? Laver de kloge forbrugsvalg? Eller køber de konstant nye ting og fortæller om deres sidste nye køb?

Hvis du er i en vennekreds, som overhoved ikke tænker på personlig økonomi, og konstant taler om den seneste ting de købte og praler med de sidste udgifter, så bør du stærkt tænke på at lave udskiftning i din sociale vennekreds. Brug noget af din fritid på at mødes med folk som har et stærkt økonomisk overblik. Se efter et investerings netværk eller blot udforsk andre venskaber med andre folk, som du måske ikke har talt med tidligere. Du bygger nogle nye venskaber over tid – Nogle som styrker din økonomske fremskridt.

10. Du har brug for et sundt forhold til det du ønsker og det du har lyst til.

Dette er den sidste del af strategien, inden du er klar til at investere, og det er en stor del. Du skal virkeligt have styr på dine ønsker og det du har lyst til. Du skal bestemme over dem. De skal ikke bestemme over dig.

Spørgsmålet er, hvordan vi gør det så? Forsætter vi med at købe den ting så snart det er muligt? Tænker vi over det et stykke tid inden vi køber? Eller er vi tålmodige med vores ønsker, og give impulskøbslysten en masse tid til at forsvinde, inden vi beslutter os for om det er værd at være opmærksom på?

Impulskontrol er et af de stærkeste værktøjer som en investor kan have i sin værktøjskasse. En af de mest åbenlyse måder, for at du kan se om du har det eller ej, er når du overvejer at købe det du ønsker. Har du selvkontrollen som er nødvendig, og undgår at give efter for dit ønske eller din lyst? Hvis du har det, så er det ikke bare nemt at finde ressourcer til at investere, men du finder det også nemmere at have selvkontrollen til at tolerere opture og nedture på aktiemarked.

Relaterede artikkel:

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

De sidste tanker

Jeg bliver tit forbavsede over hvor mange folk der begyndte at investere uden at have styr på tingene på denne liste. De laver en fejl, uanset om de vil høre det eller ej.

Selvfølgelig så forstår jeg godt hvorfor folk vil starte med at investere. De hører om alle de positive ting om investering på tv kanalerne og i nyhederne. De bliver fanget af nysgerrigheden omkring muligheden for de store afkast af deres penge. De høre hele tiden om hvordan aktiemarked stiger 1 % i dag og vil virkeligt gerne ombord med disse store afkast.

Der er bare altid et men og det men er, at hvis du ikke har det fundamentale i orden, så vil enhver ’’bygning du samler, begynde at smuldre lige til jorden’’. Jeg har fået spørgsmålet ”hvordan investerer man? og til det så bør man læse overstående.

Få dit fundament i orden. Følg disse 10 skridt og bliv forberedt til at investere. Kom ordenligt i gang og så kommer du aldrig til at snuble.

Invester automatisk

Er du blevet klar til at investere i aktier? Så skal du finde et sted at købe dine aktier. Her investere jeg, og har gjort i flere år igennem Nordnet. Jeg ønsker at kunne lade mine investeringer passe sig selv og på den måde skabe en passiv indkomst, så derfor har jeg valgt Nordnets månedsopsparing. Her bliver mine penge investeret automatisk hver eneste måned, og månedsopsparingen hos Nordnet har gratis kurtage og gebyrer hvilket eksempelvis banken og andre platforme tager sig godt betalt for at gøre for dig normalt.

Du kan følge mine investeringer ved at se min portefølje her

Vil du gerne selv komme igang med at investere i aktier og investeringsforeninger?

mine investeringer

Relaterede artikler:

Bliv rig med passiv indkomst – 17 måder at opnå passiv indkomst.

9 strategier til at tjene flere penge – Begynd idag

Hvordan laver man en blog og tjener penge på at blogge?

Vil du tjene penge på aktier? Prøv Nordnets gratis investeringsguide med skræddersyet investeringsforslag til dig på 2 minutter - Se mere, klik her

stabilokonomi Forfatter