Spring til indhold

Tjen penge på investering i lån: Lån penge ud og få afkast

Vil du gerne investere dine penge, og har du overvejet at låne dine penge ud, og derved investere i lån? Investering i lån er forholdsvist nyt, og har det har praktisk talt kun været muligt for bankerne at udlåne penge tidligere. Men sådan er det ikke længere. Du kan nu tjene penge på at investere i lån, og derved få månedlige tilbagebetalinger inklusive renter på din konto. I denne artikel vil jeg fortælle om hvad investering i lån er, og hvordan du kan tjene penge på at investere i lån. Begrebet hedder crowdlending, og hvis du ikke ved hvad crowdlending er, så bør du læse min begynder guide til crowdlending og vende tilbage hertil bagefter.

kameo logo
Opret konto hos Kameo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær dansk crowdlending Platform
Invester i ejendom for kun 500 kr.
Perfekt for begyndere

Hvad betyder det at investere i lån?

Investering i lån betyder at du låner dine penge ud til andre, med en forud aftalt rente. Når lånets finansiering er fuldendt, så vil låntageren tilbagebetale lånet tilbage til dig, og du vil modtage afbetalinger samt rentebetalinger hver måned. Denne type investering er et alternativ til f.eks. aktieinvestering samt investering i obligationer og andre typer investeringer, hvor du forventer at få et positivt afkast på din investering.

Dog er investering i lån en smule anderledes end de andre typer investeringer af en meget væsentlig årsag. Når du låner dine penge ud og investere i lån, så ved du allerede inden du begynder investeringen præcist hvor meget du får i afkast på din investering, da man allerede inden lånet bliver stiftet har aftalt hvad du skal have i afkast på dit udlån.

Invester i lån med crowdlending og peer to peer lending

Når man investerer i lån, så hedder det crowdlending eller peer to peer lending. Begrebet startede tilbage i 2005, hvor den første platform åbnede, men det der gik nogle år før det rent faktisk var noget der blev rigtigt populært. Crowdlending og peer to peer lending tog for alvor fat efter krisen i 2008, hvor bankerne lukkede kasserne og stoppede med at låne penge ud til alle og enhver.

Efter krisen i 2008 fik almindelige mennesker, med en fornuftig økonomi afslag i banken og det blev langt mere besværligt at få lov til at låne penge i banken for den helt almindelige familie end tidligere. Derfor var der nogle virksomheder der fandt på ideen om at samle folk, til at hjælpe med finansiering af disse lån i form af en investering, hvor mange investorer kunne gå sammen om at finansiere et enkelt lån.

Et eksempel: En familie skal låne 100.000 til at få nyt tag. Der går 1000 investorer sammen om at låne 100 kroner hver til dette lån. På den måde har investorerne spredt deres investering, og låntageren for lånet til sit nye tag, og hver måned så afbetaler familien igennem platformen og platformen håndtere alt det administrative.

kameo logo
Opret konto hos Kameo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær dansk crowdlending Platform
Invester i ejendom for kun 500 kr.
Perfekt for begyndere

Hvem henvender investering i lån sig til?

Alle over 18 år, og som har en bankkonto kan investere i crowdlending og peer to peer lending. Man behøver ikke have en stor viden på området, for at investere i lån eftersom der på de fleste crowdlending platforme er en auto Invest funktion der faktisk investere helt automatisk for dig.

Hvordan kan man låne penge ud og investere i lån?

Hvis man vil investere i lån, så skal man finde en crowdlending platform som lever op til ens krav og strategi. Der findes mange forskellige platforme derude, og der dukker nærmest en ny crowdlending platform op om dagen, som giver dig mulighed for at investere i lån.

Når du først har oprettet dig på den valgte platform, så skal du blot overføre pengene som du ønsker at låne ud og investere i lån til den og så kan du lade din auto Invest funktion på platformen håndtere dine investeringer, så du blot kan læne dig tilbage og se afbetalingerne tikke ind, måned efter måned.

Hvor meget kan man tjene på at investere i lån?

Man kan på de fleste platforme hvor man investere i lån få et afkast på mellem 10 og 15 % om året. Det er dog meget forskelligt hvor meget du kan forvente at få afhængig af hvilken type lån du investere i, og hvilken platform du investere i lån hos. Der findes nemlig et kæmpe udvalg af disse platforme og nogle har nogle forbrugslån hvor rentesatsen hos låntageren er over 200 %. En af dem er Bondora som jeg selv har investere igennem og stadig har penge hos. De er både giver og formidler, hvilket betyder at låntagerne låner pengene direkte igennem Bondora og derved skøre et mellemled væk. Dog er risikoen også større, da de ikke tilbyder buyback garanti.

Hos mange andre platforme såsom Mintos får man et afkast på mellem 10 og 15 % om året på sine investeringer, men her er de også sikret langt bedre med den såkaldte buyback garanti, som gør at hvis låntageren ikke betaler tilbage så køber långiveren (loan orginatoren) lånet tilbage fra dig og du får stadig dine penge samt renter fra det pågældende lån.

Hvor investerer man i lån henne?

Hvis man gerne vil i gang med at invester i lån, så foregår det på nogle online crowdlending platforme. Her opretter man en konto, hvorefter man overfører penge til denne konto og så er man faktisk i gang. En crowdlending og peer to peer lending platform er oftest bindeleddet mellem låntagere og långivere og formidler blot kontakten mellem långivere (bedre kendt som loan orginatoren) og investoren. Det betyder kort fortalt at crowdlending og peer to peer lending platformen står for alt administrationen for dig som vil investere i lån, så du blot skal koncentrere dig om at enten udvælge manuelt eller bruge auto Invest funktionen.

Der findes mange forskellige platforme derude, og det kan være meget svært at finde ud af hvilken platform der er den bedste for dig. Derfor har jeg lavet en anmeldelse af de 4 bedste europæiske crowdlending platforme, som jeg selv investere i.

Læs artiklen: De 5 bedste Europæiske crowdlending platforme

Crowdlending Danmark

Der er også mulighed for at investere i i lån med crowdlending platforme i Danmark. Dog er mulighederne i Danmark for at opstarte en crowdlending mere begrænsede end de er i andre europæiske lande, da vores finanstilsyn har nogle ret strenge krav til disse fintech virksomheder. Det har også gjort at vi ikke har særligt mange crowdlending platforme i Danmark, og dem som vi ser på det Danske marked er en smule bagefter med et lavere afkast og potentielt højere risiko, grundede manglende buyback garantier samt årsregnskaber med store tab.

I 2013 åbnede Flexfunding som er en af de første crowdlending platforme i Danmark. De tilbyder lån til virksomheder, hvor man som investor kan investere for minimum 200 kroner i hvert virksomhedslån. Desværre er der ikke et kæmpe udvalg af lån endnu, hvilket gør det svært at sprede sin investering på mange forskellige lån. Flexfunding har et gennemsnitligt afkast 7,71 % om året og der er blevet investeret over 140 millioner kroner igennem platformen siden de startede. Flexfunding er en interessant virksomhed som også sælger deres tekniske del bag platformen videre, som muligvis er fordi de har fundet ud af at marked for lån i Danmark er svært at komme ind på. Jeg føler dem løbende, og håber de forsætter en positiv vækst.

Kort efter åbnede Lendino i 2014 deres platform. Lendino har udlånt over 90 millioner fordelt på 322 lån, hvilket er ganske flot gået, men de viser desværre ingen statistik på hvor meget afkastet på investeringerne er, hvilket desværre kan betyde at det ikke er voldsomt højt, da det ellers er noget som de fleste crowdlending platforme, både i Danmark og udlandet reklamere meget med. Men Lendino er også begyndt at fokusere på at sælge deres teknologi som ”white label” til eksempelvis ”COOP”. Men man kan som investor også føle at det giver noget usikkerhed, da Lendino ikke kun fokusere på lånedelen, som var det de startede med. Men uden tvivl også en interessant platform.

Men crowdlending i Danmark er på mange punkter bagefter de udlandske platforme, hvilket er en skam.

kameo logo
Opret konto hos Kameo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær dansk crowdlending Platform
Invester i ejendom for kun 500 kr.
Perfekt for begyndere

Sådan kommer du i gang med at investere i lån

Hvis du gerne vil invester i lån, så er her en lille guide til hvordan du kommer i gang. Jeg har som eksempel valgt den platform som jeg selv har investeret mest i, da det er en populær dansk platform

  1. Opret en konto hos Kameo – Klik her.
  2. Overfør pengene til din konto hos Kameo
  3. Når pengene er overført, så kan du investere i lån til ejendomme.

Nu er du hermed i fuld gang med at tjene penge på at investere i lån, og kan løbende logge ind på din konto for at følge op på hvad dit renteafkast er.

kameo logo
Opret konto hos Kameo

⭐⭐⭐⭐⭐
Populær dansk crowdlending Platform
Invester i ejendom for kun 500 kr.
Perfekt for begyndere

Hvad er buyback garanti

Buyback garanti betyder at hvis låntageren ikke betaler til tiden, så vil loan orginator købe lånet tilbage af dig, hvis lånet gå mellem 30 og 60 dage over tid. Dette giver dig et mere stabilt afkast på dine investeringer, da du undgår at en masse af dine lån ikke bliver betalt tilbage.

Hvad er risikoen?

Som ved alle andre former for investering, så er der naturligvis også en risiko ved at invester i lån, og udlåne sine penge. Selvom man har sikret sig med buyback garanti på alle sine lån, så vil der være en risiko for at loan orginatoren går konkurs. Derfor er det vigtigt at man får spredt sin investering på mange forskellige lån for at undgå at de alle sammen er hos den samme loan orginator. Selvom det er sjældent at der går en loan orginator konkurs, så er det naturligvis en risiko man skal være bekendt med.

Konklusion

Investering i lån er uden tvivl et interessant alternativ til andre former for investering, og med afkast på mellem 10 og 15 % om året på sin investering, så er det bestemt også i den høje ende. Eftersom man ikke behøver at have den store baggrundsviden for at komme i gang, så er det også en fordel i forhold til almindelig investering i værdipapirer og aktier, da det kræver at man har en forståelse for de forskellige virksomheder man investere i.

Hvis man ønsker en investering, da kan passe sig selv fuldstændig og give høje afkast, så kan det meget vel være at du skal i gang med at låne dine penge ud og derved tjene penge på at investere i lån. Jeg tjener selv penge hver måned på at investere i lån med crowdlending og peer to peer lending.

Du kan følge min personlige portefølje, som bliver opdateret hver måned ved at klikke her.

Læs også:
Hvad er crowdlending?

Min erfaring med Mintos efter 2 år

Anmeldelse af NORD.Investments

5/5 - (41 votes)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *