Spring til indhold

Hvorfor lave et budget – Derfor bør du starte allerede idag

fordele ved budget

Ingen kan lide at snakke om det velkendte ’’B ord’’. Bare nævn budget når du er sammen med andre, og så skal du se almindelige voksne opføre sig som forvirrede børn. Efter de har kigget surt på dig med lukkede arme, og ruller øjne og trækker vejret dybt indtil det øjeblik er forbi.

Hvorfor? Fordi selv ansvarlige og hårdarbejdende voksne hader ideen om budgetter eller at planlægge deres forbrug. De arbejder hårdt hver eneste uge siger de, og de vil ikke leve et liv i et bur. Og når du nævner at du selv har et budget, så kan disse folk nærmest se det som et personligt angreb. Hvis du budgettere, så betyder det trods alt at du nok også syntes at de skal gøre det samme som dig.

Og på den måde, så er dine tanker om at budgettere fejet ind under tæppet. Din succes er viser hvad deres fejl er, og inderst inde så hader de det.

Og tro mig, jeg forstår det også ganske udmærket.

Men efter at have levet i flere år med et budget, hvor jeg har rådgivet familie og venner angående budgetter, så tror jeg at de fleste folk ikke rigtigt forstår hvad et budget er og hvad man kan opnå med et budget. Men det er en god ide at lave et budget.(reklame)

Skal et budget ikke være restriktivt?

I den virkelige verden, så behøver et budget slet ikke at være restriktivt, og det behøver heller ikke afholde dig fra at købe ting som du virkeligt gerne vil have. Det handler faktisk om at guide dit forbrug imod de største prioriteter i dit liv. Faktisk, når du er kommet i gang med det, så kan et budget købe dig mere frihed end du nogensinde har drømt om.

Hvis du ikke tror mig, så spørg alle som har et budget om hvad det har gjort for deres økonomi. Chancerne er ret store for at folk som har et budget også er kommet ud af gæld, andre har trukket sig tilbage tidligt grundet et budget og en forbrugsplan, og familier har nået deres økonomiske mål takketvære dette fantastiske værktøj – Nemlig deres månedlige budget.

Eller også kan du bare sidde på sidelinjen og spilde tusinde af kroner om året i stedet for. Når du ikke har et budget, så er det langt, langt sværere at få dine penge til at række til dine drømme.

Hvis du er ved at hoppe på budgetvognen, så er her 5 årsager til at det bliver sværere at komme foran rent økonomisk, hvis du ikke har et budget:

Når du ikke har et budget, så er det let at havne i gæld.

Utroligt mange danskere har gæld og 15 % af danskerne er ikke i stand til at betale deres regninger

Mens nogle af årsagerne kan være omstændigheder såsom et mistet job, så kan vi også skyde skylden på det faktum, at de fleste folk bruger deres penge frit og uden en plan. Og for det meste af tiden, så leder den slags forbrug disse folk direkte ud i gæld.

Hvis du ikke har et budget, så er det alt for let at bruge mere end hvad der er rimeligt – eller måske endda mere end man tjener hver måned. Og når gælds spiralen er begyndt og du begynder at betale renter, så bliver det endnu sværere at grave sig ud af gælden.

  billige date ideer

Sponseret

Uden et budget kan overraskende udgifter få dig ud af kurs.

Når du laver et budget hver måned, og følger dine udgifter tæt, så kan en ’’overraskende regning’’ såsom din årlige forsikringspræmie eller lignende ikke få dig ud af kurs. Hvorfor? Fordi du vidste at de kommer og de er allerede i dit budget.

Det er sådan dit budget virker: I stedet for at det hele falder fra hinanden når det sker, så forbered dig på dine regninger inden de kommer.

Når du flyver i blinde uden et budget, så vil det på den anden side være svært at huske hvilke regninger der skal betales hvornår. Hvis en overraskende regning lander, når din konto er ved at være tom, så er du helt automatisk bagud for måneden, og dette tvinger dig til at tage fra din opsparing eller endda komme til at optage gæld, grundet noget som du allerede skulle have set komme.

Uden et budget, så har du ingen ide om hvor meget du kunne have sparet.

Selvom denne er helt åbenlys, så er den også utrolig vigtig. Når du ikke bruger et budget eller holder styr på dit forbrug, så har du ingen ide om hvor mange penge du måske kunne have haft mulighed for at spare, hvis du bare have prøvet det.

Du kommer ikke bare til at undvære de potentielle muligheder for at spare penge. Hvis du bare kunne spare ekstra 500, 1000 eller måske 2500 kroner om måneden som eksempel, så kunne du måske investere og blive rigere, blive gældfri eller spare op til at starte på en forretningside som du har haft længe.

Ofte, så er det de udgifter som vi ikke tænker på vi har, som står imellem os og vores mål. Det kan sagtens være dit billån er årsagen til at du ikke spare op til ferie i år. Eller måske så er det dine daglige frokoster hvor du spiser ude, som står i vejen for at du kan spare op til udbetaling på drømmehuset.

Uanset hvad det er, så vil et budget tvinge dig til at acceptere dine forbrugsvalg og se dem i øjnene. Og når du undgår at budgettere, så undgår du også denne konfrontation.


Sponseret

Når du ikke planlægger dit forbrug, så spilder du dine penge.

Når du ikke har et budget, så er det alt for let at bruge flere penge end du har drømt om. Hvis du ikke fortæller dine penge, hvor de skal gå hen, så vil de hurtigt finde et sted at blive brugt. Dette er særligt rigtigt, når det kommer til almindeligt forbrug såsom mad, underholdning og andre ting. Som regel så kan en håndfuld dårlige vaner koste dig flere tusinde kroner hver måned.

Da mig og Stephanie hjemme hos os, begyndte at lægge vores budget for nogle år siden, så fandt vi ud af at vi brugte over 6000 kroner om måneden på mad, til bare os to. Det var en ret træls pille og sluge, men vi fik det ændret med det samme. Det gjorde vi fordi vi skrev vores månedlige budget ned, og derfor var vi tvunget til at blive konfronteret med vores forbrug og ændre vores måde at købe ind på.

Når du ikke har en forbrugsplan, så er det langt sværere at nå dine mål.

Sparer du ikke nok op til dine økonomiske mål? Uanset om du vil påbegynde din pension, lave en nødsopsparing der er fyldt til bristepunktet, eller nogle ’’sjove penge’’ som du kan bruge præcist som du har lyst til, så er et månedligt budget den bedste måde at få det til at ske.

Når du stoler på dit månedlige budget, så tvinger du også dig selv til at se på dine kommende regninger på en helt ny måde. Resultatet af dette, er at du har langt større chance for at ’’skære fedtet væk’’ fra dit forbrug og vælge hvor disse kroner skal lande, så du får hvad du virkeligt gerne vil have. Så ved du også om at der i fremtiden kommer nye lån på vej som du skal spare op til at få afbetalt.

Efter at have undersøgt dit forbrug, så vil du i stedet for at bruge 900 kroner på dit kabel tv, brug nogle af disse penge på at nedbringe din gæld. Og i stedet for at købe en ny bil og skulle afdrage 2500 kroner om måneden på den, vælge at køre lidt længere tid i din gamle, så du har nok tid til at betale for en familie ferie i år.

Sagen er den, at budgetter får alle disse problemer på bordet, og tvinger dig til at bruge dine penge på dine rigtige ønsker for livet.

De sidste tanker

Hvis bare tanken om et budget får dig til at blive irriteret, så forsøg at tænke over det på en helt ny måde. I stedet for at se et budget som en måde at vælge nogle restriktioner for dig selv, så tænk over hvad du får ud af det i stedet.

Vi har jo alle økonomiske mål som vil gerne vil opnå en dag. Måske vil vi pensionere os tidligt, eller drømmer om at betale huset ud, eller også så ønsker du at du ikke skal stresse over penge hver eneste måned.

Uanset hvad, så er at budgettere den bedste måde at få disse drømme til at ske. Og uanset hvor meget du hader ideen, så kan at rulle øjne eller at trække på skuldrene ikke ændre på det faktum.

Relaterede artikler:

Hvordan lægger man et budget?

Hvorfor skal man lave et budget? læs 6 gode grunde her!

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Rate this post