Spring til indhold

Hvorfor skal man lave et budget? læs 6 gode grunde her!

Hvorfor skal man lave et budget? læs 6 gode grunde her!

6 typiske økonomiske problemer som et budget kan afhjælpe

Hver tredje dansker laver ikke et budget ifølge undersøgelsen fra arbejdernes landsbank og mange danskere lever fra lønseddel til lønseddel.

I en verden hvor budgetter ikke er så udbredt, så er dette resultatet. Mens en masse økonomiske problemer måske kommer af grunde som er ude af vores selvkontrol, såsom tab af job, dårligt helbred, skilsmisse osv. Så kan at lave et budget give os andre en måde at få selvkontrol med vores økonomi, så vi kan få mest muligt ud af de penge vi tjener. Men alligevel er det ikke alle som vælger at komme ombord med at lave et budget – Uanset hvor meget de kan få ud af det.

6 penge problemer som et budget kan løse

Dem som laver budget ved allerede, at planlægning af dit forbrug og opsparing er den bedste måde at løse almindelige økonomiske problemer som plager folk i dag. Ting som mangel på nødsopsparing eller folk som lever lønseddel til lønseddel.

Hvis du ikke allerede ved at det er vigtigt at lave et budget, så bliver du måske overrasket af, at finde ud af hvor mange problemer et budget kan kurere. Her er nogle af de største problemer, som du kan løse hvis du er villig til at lave lidt arbejde og lave dit eget budget.

1. Du har ingen ide hvor dine penge forsvinder hen

Har du nogensinde prøvet at beløbet på din bankkonto ser ud til at forsvinde? En af de største årsager til hvorfor man skal lave et budget, er så man kan finde ud af hvor ens penge forsvinder hen hver eneste måned. For en masse folk, så er det svært at finde ud af hvor deres penge forsvinder hen, indtil de begynder at lægge et budget og begynder at spore deres forbrug.

Mens der er flere forskellige typer budgetter, så kræver de stort set alle sammen, at du holder styr på dit forbrug i alle de vigtige kategorier, som inkluderer mad, at spise ude, underholdning og almindelige regninger. Du skal også spore holde styr på dine opsparinger.

Uden et budget, så er sandsynligheden større for at du kommer til at bruge dine løn som den kommer ind, uden en rytme eller grund til det overhoved. Hvis pengene er i banken på din kort konto til hvad du har lyst til, når du har lyst til det, så er chancen større for at du kommer til at kaste nogle af pengene væk på noget unødvendigt, uden at have nogle ide om andre regninger, ansvarsområder eller hurtige lyster, som vil have en effekt på din økonomi senere på måneden.

Med et budget ved hånden, så er du nød til at være ærlig overfor dig selv. En hurtig analyse af dit tidligere forbrug, gør det helt klart hvor dine penge er forsvundet hen i alle de måneder eller år. Når du skriver din økonomiske plan ned hver måned, så er det intet at skjule – Og hvis du bruger penge du ikke har, så ved du det før tid.

Sandheden er bare: Det er svært at vide hvor dine penge forsvinder hen, hvis du ikke holder øje med det. Men et budget kan gøre din økonomiske situation krystal klar. Ikke nok med at det kan hjælpe dig med at planlægge dit forbrug, men det kan hjælpe dig på rette vej som måneden skrider frem.

2. Du har et kronisk overforbrug

På samme måde, så kan budgettere hjælpe med at finde dine problem områder eller ’’penge udslip’’ – Steder i dit liv hvor du kronisk har et overforbrug. Det er nemt at købe en ny trøje eller en bog i løbet af ugen, og slet ikke indse hvilken skade du laver. Men når du starter med at lave et budget og holde styr på dit forbrug, så indser du hurtigt at disse løbende køb til sidst bliver til flere tusinde kroner om måneden.

Når man skal lave et budget, så er det også en god måde for de fleste at takle deres problemer – mad og underholdningsforbrug.

Du tror måske at dine indkøb er under kontrol  eller at du ikke bruger så meget på at spise ude, men et budget og et par uger hvor der bliver holdt styr på forbruget, vil give dig det rigtige øjeblik. Du tror måske også at dit forbrug på underholdning er ret lavt, men pludseligt finder ud af at du burger langt mere end du troede på biografen, sports begivenheder eller byture.

Hvis du er ret sikker på at du har et overforbrug, men ved ikke hvor eller hvordan du skal stoppe, så kan et budget helt sikkert fortælle dig det.

Relateret artikel:

Hvordan lægger man et budget?

lave et budget
Sponsorerede

3. Hvis du ikke sparer op

Hvis du ikke sparer særligt mange penge op, hvis overhoved nogle og ikke har en nødsopsparing, så er du som en gennemsnitlig dansker. Men dette er ikke en god ting når det kommer til penge og som de fleste danskere, så ville det sikkert gavne dig at få et budget.

En af de største fordele ved at lave et budget, er at det tvinger dig til at spare penge for at reducere dit økonomiske spild.

Da dit budget lærer dig hvordan du bruger mindre, så finder du måske ud af at du har flere penge du kan spare hver måned. Med flere penge at spare – og mindre at spilde – så burde du kunne nå dine økonomiske mål endnu hurtigere.

Relaterede artikel:

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

4. Du kæmper med at få råd til ting du virkeligt gerne vil have.

At lave et budget er en proces og en del af en proces som involverer nogle ret smertefulde skridt. Som eksempel så er du nød til at finde ud af forskellen på de lyster du har, eller de behov du har, som du absolut ikke kan leve uden. Og du skal måske også finde ud af, hvor du skal skære de lyster ud af dit budget. For at spare penge – til pension, ferier eller et andet mål du nu måtte have. Du er nød til at bruge mindre end du tjener.

Denne del kan være særlig smertefuld. Det er ikke nemt at indrømme at du er nød til at stoppe med at spise ude så meget, eller at stoppe en af børnenes sportsgrene. Men hvis du virkeligt ikke har råd til det, så skader du dig selv jo længere det står på.

Sagen er den, at det er svært at træffe gode valg, angående hvad du skal skære ned på, når du ikke ved ’’hvor langt du er’’ til at starte med. Uden et budget, og et par ugers kontrol over hvad du bruger dine penge på, så er det umuligt at vide hvad dine forbrugs problemer virkeligt overhoved er, og hvordan du stopper dem.

Og mens et budget måske inkludere nogle smertefulde skridt, så husk at det er et værktøj til at hjælpe dig. Hele meningen med et budget er ikke at det skal ødelægge dit liv. Det er faktisk at forbedre det og hjælpe med at prioritere dit forbrug med fokus på hvad der virkeligt betyder noget for dig. Et budget kan hjælpe dig med finde og stoppe de dårlige indkøb, som ikke passer ind i dit liv, så du kan få råd til de større mål såsom familie ture eller det nye køkken som du drømmer om.


Sponsorerede

5. Du har problemer med at holde styr på dine regninger.

En uventede effekt af at lave et budget, er organiseren det kan give i dit liv. Før du startede med at lave et budget, så skulle du måske betale dine regninger som de ankommer, eller løbende et par stykker om måneden. Men hvis du ikke holder styr på dem, så indser du måske ikke at der mangler en regning eller hvor meget du virkeligt har brugt på det. Og at lave faste betalinger til tiden er nummer 1 faktorer når vi snakker kredit score.

Et budget gør det nemt at holde din økonomi organiseret, således at du altid holder styr på hvilke regninger der skal betales og hvornår de kommer, og hvilke der allerede er betalt.

6. Du har tit problemer med din pengestrøm

Pengestrøms problemer kan ende med økonomiske katastrofer uanset om du lever under dine midler eller ej. Hvis alle dine regninger skal betales på én gang og du ikke er god til at håndtere din penge i løbet af måneden, så kan et budget hjælpe dig med at lave en bedre plan.

Generelt set, så kan det, at lave et budget hjælpe dig med at bygge en buffer ved siden af din nødsopsparing. Du kan bruge din buffer til at dække de regninger du får i starten af måneden, og så fylde din buffer op i slutningen af måneden når du har flere kontanter ved hånden.

Imens så kan planlægnings aspektet af at lave et budget også hjælpe dig med at håndtere pengestrømmen bedre. Når du ved at regninger skal betales, og når dine omkostninger er mindre end din indkomst, så er det meget længere at holde dig på den rette sti og aldrig løbe tør for penge, når du har brug for det.

Konklusionen

Hvis du er som en stor del af danskerne og ikke bruge ret budget, så er det måske tid til at prøve igen. At lave et budget behøver ikke at give restriktioner, hvis du ikke vil have det skal gøre, men det vil give rigtig god mening hvis du har været bagefter med dine finanser i fortiden.

Men tag ikke mit ord for det. Spørg en af de 2/3 af danskerne som allerede bruger et budget omkring hvad de syntes. Og hvorfor de gider bruge tiden på det. Chancen for at de fortæller dig, at lave et budget har hjulpet dem med deres forbrug mens det også har hjulpet med at undgå gæld og tvinger dem til at spare til fremtiden.

Det de fleste af os vil, er alligevel – at få flere penge i banken til regninger og til sjov og afbræk fra den stress som gæld kan give.

Relaterede artikler:

Hvordan lægger man et budget?

8 gode råd til at undgå gæld

Hvad er crowdlending investering – Mintos.com

Rate this post

1 tanke om “Hvorfor skal man lave et budget? læs 6 gode grunde her!”

  1. Jeg har altid tænkt, at det var utrolig omstændigt at lave et budget og derfor fik jeg det aldrig gjort. Men som I selv skriver så er der virkelig mange fordele ved at lave et budget og så selvfølgelig holde sig til det. Vil dog lige tippe jer om at det er muligt, at lave et digitalt budget. Jeg har brugt det rigtig meget, og oplever at det er nemmere og mindre tidskrævende end at lave det i hånden. Jeg synes den her fra nemtbudget.dk er godt og overskueligt at komme i gang med. Der er sikkert også andre alternativer derude, skriv dem gerne – er villig til at prøve andre ting.

Der er lukket for kommentarer.