Spring til indhold

Opsparing til en usikker fremtid

usikker fremtid

Jeg er i et ret dejligt sted i mit liv lige nu. Stort set alt gæld er betalt væk (pånær realkreditlånet i vores hus). Jeg har et arbejde jeg er glad for, og en masse projekter jeg er passioneret omkring. Stephanie elsker også hendes arbejde. Vi har nogle penge sparet op til hvis der skulle komme en usikker fremtid.

Når jeg ser fremad, så ser jeg ikke de store ændringer i dette. Alle de store planer for de næste 20 år – dem vi er sikre på, kræver ikke en stor bunke penge.

De involverer at rejse. De involverer betalinger for udgifter til vores datter når hun engang bliver ældre og flytter hjemmefra (ting som abonnenter m.v. for at hjælpe hende i gang med livet).

Ideen om at købe et hjem der er endnu større eller tilbygge når vores datter bliver større og der kommer et barn mere, er stadig muligt, men det er længere ud i fremtiden, og de fleste af pengene har vi allerede i vores nuværende hus.

Ja, som jeg har skrevet om tidligere, så bruger vi langt mindre end vi tjener, så vores opsparings hastighed er ret stor.

Vi sparer penge op, uden nogen form for et rigtigt langsigtet mål. Jeg tror at, hvis vi havde et mål, så ville det være at forbedre mulighederne for vores fremtidige karrierer som økonomiske frie for både mig og Stephanie. Men lige nu og i den nærmeste fremtid, så er vi glade for det vi har gang i nu.

Hvad gør du, når du finder dig selv i den situation? Tingen er den, at de fleste personlige bøger om økonomi, som jeg har læst omtaler sjældent dette område. Det er dejligt, at man ved at man ikke har en usikker fremtid, men de fleste investerings bøger, insistere på at du definere dine økonomiske mål først, og definere dem klart og tydeligt. Vores mål, så tåbeligt som det nu lyder, hvis vi overhoved kalder det et mål, har ingen tidsfrist overhoved.

Så hvad gør vi med alle de penge vi sparer op, mens vi bruger mindre end vi tjener. Her er vores plan:

Først og fremmest, så holder vi vores opsparing stabil. Vores første prioritet for hver en krone som vi får ind (efter betalte regninger selvfølgelig), er at have vores opsparing. Vi beholder flere måneders omkostninger på vores opsparings konto, så vi hurtigt har adgang til den, hvis der bliver behov for det.

Vi bruger de penge når der nu er en personlig nødssituation, som vi ikke så nemt kan betale med den portion penge vi har i vores budget (vores budget har et lille plus til små uforudsete ting og uventede regninger).  Derefter, så er vores højeste prioritet at genopfylde den i de kommende uger og måneder.

usikker fremtid opsparing

Når vores opsparing er fuld, så deler vi pengene i flere bidder. Et stykke af kagen forbliver kontanter, og bygger sig op på en opsparings konto. Et andet stykke går til en globalt baserede investeringsforening. Et andet stykke går til opsparing til en investerings ejendom i fremtiden. Disse 3 stykker er stort set lige.

Hvorfor gør vi det på den måde? Årsagen er diversifikation. Uanset hvad der sker, så oplever vi ikke de store udsving i vores opsparing. Hverken op eller ned. Dog, grundet vores diversifikation af vores penge, så ser vi opsparingen bliver bygget endnu større, end hvis vi blot bare have den opsparet på en konto.

En anden grund er at vi har fleksibiliteten til at vælge at investere i ting vi tror på. Hvis et firma producere et produkt som vi ikke etisk eller moralsk er enige i, så er vores investering ikke bundet til det firma. Vi kunne nemt investere i andre ting. Vi kunne også købe en lejlighed og leje den ud. Vi har nemlig planer om at købe en lejlighed i fremtiden, og brug den som yderligere diversifikation til vores portefølje, men dog vil vi helst undgå et kæmpe lån, da afkastet nemlig er mindre ved et stort lån.

Det er også vigtigt at huske på, at vores skridt i hver af disse ting er små. Vi sparer blot en lille smule op hver eneste måned i hver retning. Selvom vi gladelig bruger langt mindre end vi tjener, så tjener vi ikke et bjerg af penge til at starte med. Vi prøver blot at træffe nogle gode langsigtede beslutninger, med hvad vi nu har til rådighed, netop for at undgå en usikker fremtid.

Vi har måske ikke en plan for fremtiden skåret ind i sten, men vi har en plan lige nu, for at komme dertil med de muligheder vi nu har med vores penge.

Relaterede artikler: 

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Tjen penge på aktier. Sådan investere man i aktier

Udbetalingsoversigt af offentlige udbetalinger, såsom SU, Kontanthjælp, børnepenge og meget mere 

Rate this post