Spring til indhold

Privat lån eller SU-lån?

Flere og flere unge  optager lån af forskellige årsager. Ifølge Danmarks Statistik er det ca. 50% unge i alderen af 18-29, der optager et lån.

Hvilke lånetyper optager de unge?

Størstedelen af disse lån har været forbrugslån, boliglån, kontokort lån samt studielån. Det er her unge kan få etableret sine låneadfærd. Lån er derfor ikke decideret en dårlig ting. Det er dog næsten altid, at lån forbindes med en negativ ting, hvor personer med en ringe økonomi, som ikke kan betale deres regninger, optager lån. Ifølge nogle eksperter, kan lån være en god investering, alt efter hvordan lånet bliver brugt. F.eks. kunne et boliglån gå hen og blive en god investering på længere sigt, hvis lånerens lejlighed skulle stige i værdi.

I forhold til SU-lån kan der være andre årsager til hvorfor unge optager disse lån. Det kan være for at forsøde tilværelsen, så huslejen og de andre faste udgifter bliver betalt uden det går ud over rådighedsbeløbet til ens fornøjelser. Andre årsager til at unge tager et studielån er også, at de studerende kan fordybe sig bedre i deres studier uden at tage sig et studiejob ved siden af for at forsørge sig selv.

I betragtning af alle de forskellige lånetyper er det meget vigtigt, at de unge kan få sig et overblik over om lånet er fordelagtigt på længere sigt, ved at bl.a. sammenligne priser på lån og renter samt undersøge om der er alternativer.

Andre eksperter hæfter sig dog ved, at unges store lån kan have fatale konsekvenser for deres økonomiske fremtid. Ifølge nogle undersøgelser sker uhåndterlige gældsproblemer oftest i forbindelse med ens indkomsts-, uddannelses- eller beskæftigelsesstatus. Oftest har man set at det værst går ud over enlige forsørgere og unge, som er uden for arbejdsmiljøet. De ressourcesvage mennesker har nemlig svært ved at hamle op med de gevaldige store lån, de optager. Dette efterlader dem i en ond cirkel, hvor de måske optager flere lån for at betale de gamle af. Særligt de typer af lånere, der ikke har de bedste forudsætninger til at begå sig på lånemarkedet, bliver efterladt med en gældsætning, som vil tage en hel levetid at betale af på – registreres hos RKI. Dermed skal brugerne tage sine forbehold, før de bevæger sig ud i at optage store lån ved at sammenligne de forskellige låneudbyder og typer. For at forebygge disse oplevelser, anbefales det at man informerer de unge omkring diverse lånetyper der findes, samt får nedlagt tabuet omkring ens privatøkonomi. Du kan finde mere information og guides til privatøkonomi på Forbrugerrådets TÆNKs hjemmeside.

Rate this post

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *