Spring til indhold

Red din økonomi og måske endda dit parforhold

Red din økonomi og måske endda dit parforhold

Red din økonomi og måske endda dit parforhold

Over halvdelen (54 %) af danske par, har haft uenigheder omkring deres økonomi i det seneste år ifølge undersøgelsen ’’Det skændtes vi om med kæresten.’’ Og mindst én undersøgelse har vist sig at skænderier omkring penge øger chancen for skilsmisse.

Det betyder ikke at du ikke skal snakke om penge med din partner. Faktisk det helt modsatte.

At tale om penge er ikke det samme som at skændtes om penge eller selv at være stresset omkring penge. Argumenter og bekymringer kan blive undgået, eller i hvert fald reduceret betragteligt ved en simpel taktik: aftal en ’’penge date.’’ Et kort månedligt møde, hvor i taler om det gode, det dårlige og det grimme aspekt ved jeres fælles økonomi.

En månedlig date er ikke svært at gøre, og det er ikke noget at frygte. Det er smart og i sidste ende en opmuntrende aktivitet som hjælper med at skabe rammen for en succesfuld økonomisk fremtid.

Det er en måde, hvor i fælles kan forventnings afstemme præcist hvad jeres mål er, og i stedet for at have ’’dit mål’’ så lav det til ’’jeres mål.’’

Start positivt ud

Begynd penge daten med nogle af de følgende sætninger:

  1. Hvor glad du er for at være sammen med din partner, og
  2. Hvor spændt du er med at bygge en sikker fremtid sammen.

Ved at sige disse ting højt, så hjælper det jer begge to. (er du single, bør du holde penge dates med dig selv. Tilpas taktikken i denne artikel, ved at bruge selvrefleksion for at holde styr på dine finanser.

Vælg et sted og tid som passer bedst i forhold til jeres omstændigheder. Mig og min bedre halvdel gør det selv over aftensmaden derhjemme, eller når den bette er blevet puttet og vi er alene, over en pizza eller noget god mad.

Selv hvis du er på et stramt budget, så kan du stadig finde måder at gøre det specielt. Sæt noget af din ynglings musik på, eller lav en speciel dessert sammen.

En penge date kan være super organiseret, med Excel ark og nedskrevne mål, eller en seddel med månedens sejre og tab. Du vælger måske en at det skal være en rigtig date, på en restaurant, en cafe eller også kan det være på køkkenbordet med et glas vin og dit bank udtog på en bærbar eller tablet.

Nogle par syntes at budget software såsom Spiir  hjælper dem. Det er en måde at sige, ’’vi bør nok bruge mindre på restauranter’’ og ser på en graf der fortæller at 80 % af alle vores mad oplevelser sker væk fra hjemmet.

På den mere positive side, så kan grafen også vise at din forbrugsgæld formindskes med 1/3 på en enkelt måned, kan lave mirakler med motivationen for en hurtig afbetaling.

Sæt nogle grundregler.

Penge daten er ikke en chance for en par parterne til at belære den anden. Udeluk sætninger som ’’du gør altid’’ eller du gør aldrig’’

Selvfølgelig skal i begge to snakke om de økonomiske problemer i har. Men diskuter dem på en neutral møde og eventuelt over en god flaske vin og brug eventuelt min guide til vin for begyndere. Et par eksempler:

  • ’’Det er så sjovt at købe ting til babyen. Men jeg bekymrer mig for hvor meget vi bruger på legetøj og tøj imod at starte en børneopsparing.’’
  • ’’Vi har talt omkring at vi vil have vores eget sted, men vi kommer aldrig videre. Efter iaftens penge date, lad os tage et par timers research omkring at købe vores første hus.’’

Lad nogle fælles mål sammen. Nogle vil selvfølgelig være mere nødvendige end andre, som eksempelvis at starte en opsparing, sæt penge til side til en ferie, eller betale forbrugsgæld af, eller planlægge til pension.

red din økonomi og parforhold 2

Gør plads til at drømme

Men gør plads til nogle skyhøje drømme. Som eksempel så vil ’’søren’’ gerne tage på en motorcykel tur rundt i Europa eller komme på en fodboldrejse. At komme med sådan en ide på en penge date, kan få parret startet på at få denne drøm til at ske.

Prøv at spørg jer selv, ’’Hvad hvis penge ikke var et problem?’’ To gode potentielle udfald er:

  • Du finder måske ud af at dine urealistiske drømme faktiske er mulige
  • Du finder ud af at noget i kunne tænke dig (eksempel iværksættere eller tidlig pension) er et mål som din partner måske også deler.

Det er derfor at du aldrig må ’’droppe en ide du har’’ er en god regel til en penge date. Vores situationer og mål kan ændre over tid. Hver person bør kunne spørge om ting og udtrykke bekymringer, uden at være bange for at blive få afvide, at man bare skal glemme det.

Som eksempel, hvis din mand eller kone vil have en luksus bil i fremtiden, så kan det være helt ok, hvis partneren er villig til at gå på kompromis, og skubbe sin tidlige pension et par måneder, eller at arbejde lidt hårdere på at spare op.

Udsættelse af deadlines eller mål er nogle gange umulige at undgå. Uventede udgifter som større bil reparationer eller vedligeholdelse af hjemmet, vil påvirke det beløb som du i dag betaler til afbetaling på gælden eller pension (medmindre du har en nødsopsparing, som kan dække de omkostninger). Man kan altså ikke forudse fremtiden og der vil altid være ting der kommer dumpende ned fra himlen som man ikke er forberedt på.

Hvad hvis du ikke er god til at håndtere penge?

Planlæg en penge date, selv hvis du normalt overlader din økonomi til din ægtefælle eller partner. Særligt fordi det også er dine penge og det er vigtigt at du ved hvordan de bliver brugt.

Den amerikanske blogger Lesley Jeffres Pearson som har bloggen StrongerWallet.com har en mand som har fortalte hende at ’’doller tegnet’’ er som hans ’’kryptonit’’ Han kan fint sætte økonomiske mål, men vil ikke håndtere penge eller lave strategierne med dem. Lesley bruger det månedlige møde, til at opdatere ham omkring deres fremgang ’’uden at overvælde eller kede ham,’’ siger hun.

’’Jeg giver ham et hurtigt økonomisk billede af vores økonomi, og vi taler om de områder som vi ikke holdte os til planen, eller bare er nød til at tilpasse’’ Den gennemsnitlige penge date, er en 15 minutters snak efter børnene er kommet i seng.

En penge date er særligt vigtig, hvis hele, eller en del af jeres indkomst i hjemmet er uregelmæssig. Hvis du er en freelancer, eller arbejder med et provisions baseret job, som eksempel hvis din lønseddel den ændrer sig med store udsving. Siden at et stort fald i den månedlige indtægt vil påvirke den næste måneds budget, så er det vigtigt at have styr på sin økonomi.

En månedlige penge date handler om ærlighed, hvilket betyder at der er en lille chance for at du ikke altid kan lide hvad du høre. Måske har din partner økonomiske hemmeligheder, som han eller hun endeligt kan fortælle om. Mit studielån er langt større end jeg lod dig tro. Eller jeg har forbrugsgæld, og jeg kan ikke komme ud af den selv.

Igen, så lad være med at få det til at handle om skam eller bebrejdelse. Det er fint at udtrykke et chok og skuffelse. Men kun for at få dine egne følelser ud i det fri. Derefter så er spørgsmålet simpelt: Hvordan kan vi håndtere dette, som et team?

Dit ultimative mål, er at bygge en fælles økonomisk fremtid – og den bedste måde at gøre det på, er med åben og ærlig kommutation.

Relaterede indlæg:

Undgå pengeproblemer! 5 fejl som vi alle har lavet

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Rate this post