Spring til indhold

Spar op til fremtiden, eller lev livet idag

Spar op til fremtiden, eller lev livet idag

Når det kommer til hvorfor folk ikke sparer op til fremtiden, så er der rigeligt af undskyldninger rundt omkring. Nogle siger, at det er fordi de ikke tjener nok, til at spare op, som er forståeligt nok, hvis det altså er sandt. Der er dog stadig folk som siger at de hellere vil leve i dag og tage fremtiden som den kommer, i fremtiden.

Denne mangel på entusiasme for at spare penge op, kan overføres direkte til vores attitude for vores pensions opsparing. Hvis du vil have et bevis som blev lavet i USA i 2015, men som dog stadig passer meget godt til os danskere.  Når du graver dig ind i den rapport, så kan du se at omkring halvdelen af respondenterne (52 %) ikke ejer aktier overhoved.

Iblandt respondenterne som ikke investerede så sagde 53 % at de ikke havde pengene, 21 % sagde at de ikke vidste nok omkring aktiemarked og 9 % sagde at de ikke troede på investeringsrådgivere og at 7 % frygtede at investering var for risikabel.

Mens nogle af disse personer sandsynligvis planlægger deres pensions opsparing, så er det vist rigtigt at sige, at resten undgår helt emnet. Desværre så er det en beslutning som mange kommer til at fortryde.

Følelser omkring pensionering

Men hvorfor er vi så forskellige når vi planlægger vores fremtid? Jeg kan fortælle hvad jeg tror: I mine øjne, så er at fejle med at planlægge en del af du lever kun én gang kulturen, som har ramt manges hjerter og sind, af dem som ikke ved bedre.

Af en eller anden grund, så er det populært ikke at planlægge fremtiden, eller at planlægge for fremtidigt succes. Vi giver skylden for disse økonomiske fejl til staten eller vores forældre i stedet for selv at tage ansvar for vores egne liv og tage os selv i nakken. Disse dage, så er det alt for let at vente på, at nogen kommer og ordner dine problemer, i stedet for at ordne dine problemer selv.

Og det er altid sjovere at opleve tilfredsstillelse nu og her, i stedet for at spare penge til en regnfuld dag.

’’Du lever kun en gang’’ siger folk, mens de ignorerer deres pension og fumler igennem livet uden en plan. Jeg forstår konceptet, det gør jeg virkeligt. Sagen er bare den, at der altid er en anden side af medaljen.

Spar op til fremtiden, eller lev livet idag? Hvad hvis du lever i virkeligt mange år?

På den ene side, så er der flere der dør tidligt end du tror. Unge forældre møder deres ende i et bilvrag, mens deres børn stadig er unge. Ny pensioneret falder død om dagen efter deres sidste dag på arbejdet. Folk dør af kræft, hjerte sygdom eller værre.

Med så mange sygdomme, som vi skal undgå mens vi bliver ældre, så er det helt muligt at vi alle kan dø ung, bør vi så ikke bare leve livet som vi virkeligt vil have? Bør vi ikke bruge vores penge på vores vilde drømme og passioner – Vores drømme? Bør vi virkeligt bekymre os så meget over penge? Mange stille det samme spørgsmål, så derfor syntes jeg emnet ’’ spar op til fremtiden, eller lev livet i dag’’ er super interessant.

Den mentalitet er helt fin, medmindre du er forkert på den. Og det er du sandsynligvis. Fakta er, at utroligt mange folk lever i længe og sunde liv, og ender med at løbe tør for penge mens de er relativt ’’unge.’’ For hver person som overbeviser sig selv om at de dør tidligt, og bruger det som en undskyldning for ikke at spare op, så er der en gammel person som kæmper for at få enderne til at mødes og ønsker at de havde gjort tingene anderledes.

Jeg kender til flere som jeg har set med mine egne øjne, hvor dem som begraves børn er nød til at betale for begravelsen, fordi der ikke er nogen penge tilbage eller som er tvunget til at leve i mange år uden penge til andet end maden. Ingen fornøjelser, ingen sjov eller andet som giver lidt krydderi på tilværelsen.

Hvordan vil du leve dine gyldne år?

Ikke for at nævne flere de stigende antal ældre borgere, som lever år eller årtier med nærmest ingen penge på lommen. Næste gang du tager dig selv i at ’’leve fuldt ud’’ mens du er ung, så forstil dig selv som 65 årige. Forstil dig, at du lever på folkepension alene.  Så forstil dig hvordan det måtte føles at leve med flere hundrede tusinde kroner i gæld i en gammel alder.

Hvis ud ikke ændre holdning, så kan det let være der hvor du ender. Det er ikke for at skabe frygt. Det er blot fakta. Og det er et fakta som er svært at ignorere. I hvert fald indtil at det er for sent til at lave en meningsfyldt ændring.

Spar op til fremtiden, eller lev livet idag: De sidste ord

Mens jeg selv forstår alt med at leve i øjeblikket og bruge penge på ting som betyder noget i vores liv, så er konsekvensen for at ignorere din økonomi og fejle i at spare op stor. Hvis frygten for at leve dine gyldne år i fattigdom ikke skræmmer dig, så ved jeg ikke hvad der vil.

Så for min skyld, så lev i dag. Brug penge på ting som du sætter pris på, og nyd hver eneste dag som hvis det var din sidste. Hav det sjovt. Tag på ferie. Nyd din familie og venner. Brug penge på ting som du virkeligt gerne vil have. Der er ikke noget i vejen med at tage forbrugslån(reklame) i løbet af sit liv, så længe at man er fuldt ud bevist om at man kan få det afbetalt relativt hurtigt og meget få kan leve et helt liv uden at have prøvet det.

I mellemtiden, spar og invester som hvis du regner med at leve længe. Fordi chancerne er gode for at du gør det.

Relaterede artikler:

Undgå pengeproblemer! 5 fejl som vi alle har lavet

Hvordan sparer man penge? 80 måder at spare penge på

Tjen penge på aktier. Sådan investere man i aktier

Rate this post