Spring til indhold

25 gratis ting, man kan lave for at få det bedre

25 gratis ting, man kan lave for at få det bedre

Her er en sandhed omkring mine egne forbrugsvaner.

Når jeg ikke er glad for mig selv og mit liv, så er jeg meget mere tilbøjelig til at fortage forbrugs fejltagelser.

Jeg har en langt større chance til at bruge flere penge end dem vi har budgetteret. Jeg har også større sandsynlighed for at brugere mere end månedlige budget, og spilde pengene på noget dumt. Jeg har større sandsynlighed for at miste min disciplin i en dagligvare butik, og komme hjem med nogle ting som vi ikke har behov for.

Derfor har jeg indset, at jeg er nød til at bruge nogle simple strategier for at holde mit humør positivt igennem dagen, hvilket også gør en kæmpe forskel på mine forbrugsvaner og derfor også min økonomi.

Mit mål er ikke nødvendigvis at gå igennem hele dagen med et stort smil. Det er blot at få et bedre humør igennem dagen, og måske hæve det lidt ekstra når jeg har brug for det.

Personligt for mig, så er det en kæmpe hjælp. Jeg er måske ikke nødvendigvis spring fyldt glæde dagen lang, og som så mange andre, så kan jeg også være i dårligt humør. Jeg er dog heldigvis for det meste i godt humør, men det er når jeg oplever de ’’dårlige’’ perioder at jeg laver fejltagelser.

Nå, hvad er disse gratis ting som man kan lave, for at få det bedre? Her er 25 ting som jeg løbende gør for at hjælpe på mit humør. Nogle af tingene er små ting, som kun hjælper i et minut eller to. Andre vare ved længe, og kan holde humøret højt i flere dage. De giver alle sammen et løft til mit humør, og holder mig fra at fortage dårlige forbrugs beslutninger.

1. Tal med nogen som når dig til at grine

En af de mest inspirerende ting jeg nogensinde har hørt, var Jim Valanos tale i 1993 da han modtog en pris. Da han modtog prisen, så var han meget syg grundet knogle kraft, men han gik op på scenen alligevel og gav en virkelig imponerende og inspirerende tale. En del af denne tale har jeg husket siden jeg hørte den for et par år siden:

’’For mig, så er der 3 ting som vi alle bør gøre hver dag. Vi bør gøre det hver eneste dag i vores liv. Nummer et er at grine. Vi bør grine hver eneste dag. Nummer to er at tænke. Vi bør bruge noget tid i vores tanker hver dag. Og nummer 3 er at du bør få dine følelser ud med tåre. Dette kan også være glæde. Men tænk over det. Hvis du griner, hvis du tænker, og hvis du græder, så er dette en hel dag.

Prøv lige at forstille dig sådan en dag. Det er altså noget af en dag. Gør dette 7 dage om ugen, så får du noget specielt.’’

Grin, græd, tænk. Du kommer til at se disse ting på denne liste.

En af de største kilder til latter er at tale med nogle af mine bedste venner. Jeg er heldig at have nogle venner som fortæller jokes, og som skaber godt humør, og hvor vi kan få et kæmpe grineflip så vi nærmest ikke kan få luft. At tale med en af de venner, giver en garanti for at få et bedre humør, både i øjeblikket, men også bagefter.

2. Se en film scene som får dig til at græde

Det er måske lidt mærkeligt, og da jeg ikke er særlig følsom normalt, så har jeg først fundet ud af det sent. Men jeg får det altid bedre med mig selv, når jeg bliver rørt til tåre. Så jeg holder mig derfor ikke væk fra ting som kan røre mig.

Jeg oplever nogle gange at filmscener fra nogle bestemte film kan gøre tricket for mig, så ofte så kan jeg finde på at kigge på youtube efter sådan nogle scener og se dem igen og igen.

Der er en scene som altid giver mig denne føles, og det er en scene fra Field of Dreams:

3. Få svar på dit største spørgsmål ved at lære

Her kommer vi til den tredje del af hvad Jim Valvano sagde: Lær noget nyt.

De fleste af os har spørgsmål som vi tænker over. Vi vil forstå et eller andet i verden lidt mere end vi gjorde tidligere. Men at tage tiden til at finde ud af det, er dog en sværere ting. Vi skubber denne oplevelse til side, fordi den ikke er nødvendig at gøre ’’nu’’. Den kalder ikke på os som vores telefon. Det er ikke noget som kræver opmærksomhed NU.

Uanset om jeg tager et par øjeblikke, eller en time, eller hvor meget tid der nu er nødvendigt, så grav lidt dybere og bliv lidt mere nysgerrig. Jeg får det altid meget bedre med det samme. Jeg føler at jeg forstår verden en lille smule bedre, og jeg nyder at have en form for tilfredsstillelse, ved at få svar på noget som generede mig en smule. Det er en god følelse.

Når jeg gør dette, så bruger jeg tit Wikipedia og bruger informationen derfra til at finde andre kilder som måske kan give mig flere detaljer.


Sponseret

4. Motioner indtil du har brug for at stoppe i 5 minutter.

Jeg elsker at lave motion hver dag. Det giver en dejlig ro i kroppen og i min hverdag, men hvis det bare er en almindelig gåtur så giver det ikke helt den effekt jeg søger.

Hvis jeg virkeligt ønsker at komme i et godt humør, så kan hård træning gøre tricket for mig. Jeg forsætter, og forsætter og forsætter indtil jeg ikke kan få luft i et stykke tid, og så gentager jeg dette igen. Mit mål er at jeg er nød til at komme til et punkt hvor jeg er nød til at stoppe i 5 minutter.

Efter at jeg er ’’faldet til ro igen’’ så har jeg det fantastisk i flere timer. Dette er en af de gratis ting man kan lave og få det bedre af, som jeg klart holder mest af.

5. Spis et par stykker frugt i stedet for et tungt måltid.

Mange dage, særligt ved frokost tid, så dropper jeg det tunge måltid som jeg ofte plejer at få, såsom resterne fra aftensmaden i går eller lignende og i stedet for vælger et par stykker frugt. Jeg tager en banan og et æble og en kop vand og spiser det i stedet for.

Jeg spiser nok frugt så jeg ikke føler mig decideret sulten, og efterfølger det med en god mængde vand og så føler jeg mig faktisk mæt.

Og hvad sker der så? Til at starte med, så føler jeg mig bedre tilpas. Og derudover så føler jeg mig ikke søvnig midt på dagen, hvilket jeg tit oplever når jeg spiser en tung frokost. I stedet for, så får jeg lavet langt mere til eftermiddag, end jeg gjorde førhen. Det leder også til at jeg får en bedre dag.

Det er en lille ting, men det gør virkeligt en forskel. Jeg har lagt mærke til at når jeg virkeligt har spist en tung frokost, så føler jeg mig mere træt om eftermiddagen.

6. Brug mindst 2 timer udenfor. Måske i en park.

Jeg forsøger at gå en lang tur, næsten hver eneste dag, hvis vejret vil samarbejde.  Ved at gøre dette, så bliver mit humør løftet af 2 årsager.

For det første, så renser det mit sind. Jeg får ’’tænkt’’ en hel masse ligesom når jeg læser en bog eller brainstormer ideer til artikler her på bloggen, mens jeg er udenfor. Jeg går en lang tur og sidder på en bænk i en park, og jeg har altid mine noter åbne på telefonen når ideerne kommer til mig. Jeg lytter nærmest altid til podcasts eller motivations videoer. Jeg vandre rundt, men nogen gange så slukker jeg også og lytter bare til naturen, hvis jeg er helt alene.

Og nummer 2 årsag, er at det føles godt. Når jeg bevæger mig, så føler jeg mig vågen. Solen på min hud føles varm og giver mig Vitamin D, hvilket er godt for mit helbred. Det er også fin motion.

Når jeg ser tilbage, så får både min krop og mit sind fred, og det føles fantastisk.

7. Lav en gigantisk liste på et papir med alle de ting som du har, som flyder rundt i dit hoved.

Dette er et trick, som jeg har lært som virkeligt hjælper på at få ro i hoved, og ikke nok med det er en gratis ting som man kan lave, så kan man virkeligt få det bedre ved at få skrevet de ting ned som man mangler at få lavet eller skal huske.

Ved blot at tage et stykke papir, og lave en gigantisk liste med alle de ting som du skal have gjort. Du har sikkert 20 eller 30 ting som flyder rundt i hoved, som du er nød til at få styr på, så bare sørg for at skrive alle disse ting på listen.

Det du ender med, er en kæmpe to-to liste, men den sjove del er, at det virkelig føles godt. Du kan mærke den mentale vægt, som bliver fjernet fra dine skuldre, ved blot at få dem skrevet ned på papir.

Det giver mig ro i hoved som nærmest intet andet.

Og hvad så nu?

8. Gør to eller tre af disse ting med det samme.

Gå igennem denne liste af ting som du skal gøre, og få lavet et par af tingene. Se efter dem som du nemt kan opnå ret hurtigt.

Ved at få lavet nogle af disse ting, som før måske er blevet udskudt, så vil du virkelig føle dig godt tilpas. Det er måske ikke sjovt i det øjeblik som det står på, men ved at få lavede disse ting, så vil det virkeligt føles godt.

Få fjernet et par ting fra listen og derefter slap af. Du vil blive i godt humør og du har også fortjent det.

9. Ring til din mor og/eller far og fortæl at du elsker dem.

Selv hvis dit forhold til dine forældre ikke er særligt godt, så stop lige op i et øjeblik og tænk over hvad de har givet dig. Hvor meget tøj de har givet dig, hvor mange måltider de har lavet til dig. Hvor utalligt mange aktiviteter som de har taget dig til. Hvor mange gange de har hjulpet dig igennem dit liv.

Ring til dine forældre. Fortæl dem at du elsker dem. Tak dem for alt de har givet dig. Du vil få det godt. Og de føler sig værdsat.

10. Spil musik du elsker mens du er i badet, og bliv der i et stykke tid.

Vi har en lille musikafspiller i den ene side af badeværelset. Inden jeg går i bad, så sætter jeg min ynglings playliste på og spiller min favorit musik, og derefter hopper jeg i bad.

Jeg synger med og det føles super godt. Min datter og kæreste syntes det er super sjovt. Jeg kommer ud af badet og føler mig levende.

Det er så simpelt og så skørt, men det virker. Og det får mig til at føle mig godt tilpas hver eneste gang.

11. Leg med et barn og lav det som et barn nu gør.

Dette er et helt fantastisk trick som jeg har lært som forældre. Hvis jeg virkeligt vil blive glad og få en bedre forbindelse med min datter, så slukker jeg for alle distraktioner og bare leger med hende på hendes vilkår. Jeg gør præcist hvad hun har lyst til.

Jeg ender måske i sandkassen med at lave sandslotte. Jeg ender måske med at køre ned at en rutchebane. Eller også så ender jeg med at rolle ned af en bakke. Måske spiler vi bold eller leger med balloner.

Uanset hvad det er, så holder jeg mig i øjeblikket, og jeg ender som regel med at grine helt naturligt og smile fordi det er så sjovt. At få det bedre behøver ikke at være besværligt og dette er en af de gratis ting som også gør at jeg får et stærkere bånd til mit barn.

12. Glem din telefon og lev uden den i noget tid.

Dette er meget lignende den tidligere ide, men det er en god taktik at prøve.

Alt for mange af os, går ingen steder uden vores mobiltelefoner, hvilket gør dem til konstante distraktioner. Sagen er den, at det meste af det som telefonen giver os, ikke er noget som giver længervarig glæde, men tværtimod så distrahere den dig fra de ting som netop gør det. Vi misser vores barns første skridt eller første gang barnet selv tager rutchebanen på legepladsen, fordi vi er i gang med et spil på telefonen, facebook eller lignende.

Så læg telefonen fra dig. Sluk den fuldstændig. Der er intet livsnødvendigt der sker på telefonen. I stedet for, så fokuser på hvad der sker omkring dig. Hvis du får nogle lyster til at tage din telefon, så tag dig selv i det.

Til sidst, så vil dit sind automatisk fokusere på hvad der sker i nuet, og du får langt mere mening og værdi ud af det. Derudover så kommer du ikke til at absorbere alle de negative ting fra telefonen. Dette vil blive mærkbart positivt i din hverdag.

13. Hjælp nogen

Det kræver ikke særligt meget. Hjælp nogen som har en masse indkøbsvare, som skal ud i bilen. Hold døren for nogen. Hjælp en med at samle noget op som de har tabt.

Ja, det er hjælpsomt overfor den person, men det føles også godt bagefter for dig selv. Du kommer virkeligt til at føle at du har gjort verden til et bedre sted. Du får det bedre med dig selv.

Hold dine øjne åbne. Kig efter folk som kan bruge en hjælpende hånd og tilbyd den, uden at forvente at få noget til gengæld, udover at du får det bedre ved at gøre det. Du bliver utroligt glad fordi du gjorde det.

14. Fortæl en som du ser op til, at du ser op til personen og hvorfor.

Der er mange folk i verden, både dem nogle som jeg kender personligt, og folk jeg ikke gør, som har gjort ting for at gøre mit liv bedre, uden at få i nærheden af den samme værdi til gengæld for deres anstrengelser. Jeg har haft lærere som har inspirerede mig og ændret mig liv, mentorer som har guidet mig og formet mig osv.

Det kræver ikke særligt meget at takke disse folk, som har gjort ting for dig og gjort ting som du sætter pris på. Det tager bare et par minutter at finde et kort frem og skrive det ned og sende det med posten, eller endda skriv en e-mail.

Efter du har sendt det, så vil du faktisk få det ret godt med dig selv. Du ved at du har gjort noget for en person, som har gjort så meget for dig, og det føles ret godt.

15. Del at du sætter pris på personen offentligt

Du kan tage den skridtet videre ved at dele den offentligt. Post det på facebook som eksempel. Fortæl alle i verden, hvor fantastisk personen er, for hvad personen har gjort for dig og for andre.

Det der som regel vil ske, er at du vil se folk som kommer til, som også tilkendegiver deres mening sammen med dig og som også vil takke den person.

Du vil få det godt. Andre vil få det godt. Det er ren positivitet.

16. Lav en liste med ting (5 eller noget i den stil) som du er taknemmeligt for.

Alt du skal gøre, er faktisk bare at skrive de ting ned som du er taknemmelig for. At tænke over det, minder dig om alle de ting som er gode i dit liv allerede, og som gør de dårlige ting langt betydningsfulde.

Jeg gør dette engang imellem, og da jeg har en hel mase gode ting i mit liv, så kan jeg ved at gennemtænke disse gode ting føle at hele mit liv er meget bedre.

17. Fokuser på din Vejrtrækning i 5 minutter.

Dette kan måske virke en smule mærkeligt, men det virker altså. Sluk alle lyde, din telefon, dine distraktioner. Læn dig tilbage i din stol, luk dine øjne og fokuser på intet andet end din vejrtrækning. Træk ind, træk ud.

Hvis du oplever at du begynder at tænke på andre ting, så fokuser på din vejrtrækning. Træk ind, træk ud.

Gør det så længe du kan. Tro det eller ej, men hvis du ikke har prøvet det før, så stopper du efter mindre end 5 minutter. Men det er helt klart værd at strække det til du har gjort det i 5 minutter.

Hvad sker der så? Dit sind kommer til at slappe af. Det er den samme ’’behagelige fornemmelse’’ som når du har strukket en øm muskel ud, som har været øm i et stykke tid, eller som at sidde ned efter at du har stået op i flere timer. Det føles godt.

18. Husk dig selv på at smile og gør det tit.

Jeg smiler ikke naturligt. Mit ansigt er meget neutralt faktisk. Jeg ser ikke sur eller ked ud af det, men jeg ser heller ikke glad ud.

Ja, det er ikke svært at lægge mærke til at mit humør løftes når jeg er sammen med folk som smiler og ser glade ud. Hvis folk smiler til mig, så plejer jeg også at få det bedre og smile tilbage igen.

Så hvorfor starter jeg ikke selv?

Jeg bruger meget energi på at smile til folk. Nogle gange så smiler de igen. Det er en lille ting, og ikke livsændrende, men det er sådan en simpel ting som virker nærmest hver gang jeg er ude i offentligheden. Det virker altså.


Sponseret

19. Spørg nogen efter råd fordi du sætter pris på deres input.

Dette virker mærkeligt, men processen ved at spørge en ven eller en du stoler på efter råd, ender som regel med at være en kæmpe humør løfter.

For det første så føles det virkeligt godt at fortælle om dine problemer til en anden. At få fjernet en mental vægt fra sine skuldre er fantastisk. Og at få hjælp til et problem er også dejligt. Og endnu bedre er, at du kan opleve at få et endnu bedre bånd mellem dig og den anden person.

Du skal dog ikke kun lade det gå den ene vej. Tilbyd dine råd når der bliver spurgt efter dig. Tænk på det som smigrende, når en anden person tænker nok om dig, til at de vil spørge dig efter råd.

20. Vær frivillig.

Brug et par timer eller lignende på frivilligt arbejde, for noget som betyder noget for dig. Du vil føle at du oprigtigt har gjort en forskel på noget som virkeligt har en betydning for dig, og du vil virkeligt have det fantastisk med dig selv bagefter.

En mulighed er at være ude og indsamle penge til kraftens bekæmpelse. Hvis du ligesom mig selv har haft nogen i familien vi har mistet til denne sygdom så er det noget som har en betydning for dig. Derfor vil jeg gerne være frivillig og indsamle til dette formål.

At lave sådanne former for frivilligt arbejde, føles fantastisk.

21. Saml affald op på steder som du kan lide at være.

Hvis du ikke har tid til at lave formelt frivilligt arbejde, så gør noget lidt mindre.

En ting som jeg virkeligt godt kan lide, så er det at indsamle affald på de steder som jeg virkeligt godt kan lide at være. Jeg tager en affaldssæk med mig og så samler jeg det affald jeg nu finder, og fylder sækken og smider det i en skraldespande i den anden ende af parken.

Det kan godt virke lidt specielt, men når jeg er færdig, så kan jeg kigge rundt og så ser hele området bare bedre ud. Ikke kun dejligere for mig, men det er også dejligere for alle andre at tage i parken eller hvor det nu måtte være.

Gør jeg ikke andres job for dem? Måske, men jeg ved at dem i kommunen så i stedet kan nå at rydde op andre steder og bruge deres begrænsede ressourcer bedre.

Jeg elsker faktisk at gøre det. Jeg er udenfor, og går rundt og får en smule motion og muligvis lytter til en podcast eller noget mens jeg får parken til at se bedre ud. Det kræver ikke ret meget at få det bedre og så er det en gratis ting som gavner dig selv og mange andre.

22. Ring til en af de ældre i familien eller en som du har tæt.

Tænk på den ældste person som du er tæt på. Der er en chance for du vil miste denne person på et tidspunkt i den nærmere fremtid.

Hvad ville du præcist sige til den person, hvis du vidste at personen ville dø i morgen? Hvordan ville du have det hvis det ikke blev sagt?

Uanset hvad din tanke er, så ring til personen og tal med ham eller hende. Fortæl personen hvordan du føler. Du gør nok den persons dag meget bedre, men ikke noget med det, så vil du også få det bedre. Du bliver glad fordi tingene du tænker på bliver sagt, mens du stadig kunne nå det.

23. Gå til et sted tæt på dit hjem, som du aldrig har været før.

Bare gå ud af din hoveddør og forsæt med at gå, til du kommer til et nyt område. Hvad finder du så der?

Jeg elsker at gøre dette. Jeg oplever nye ting som er nær mig hele tiden. Bare ved at gøre det i min egen lille by, har fået mig til at prøve en lille kro med det bedste stjerneskud som mig og min bedre halvdel er blevet kæmpe fans af.

Og selvom du ikke finder sådan et sted, så vil verden i nærheden af dig virke en smule mindre ukendt og en smule mere smuk og fyldt med muligheder.

24. Lav middag til dig selv med meget simple ingredienser.

Det er simpelthen så let at tage en middag ud af en pakke, og smide den i mikroovnen og spise den lige efter. Det gør dog disse måltider en smule mindre interessante.

Prøv i stedet at lave en middag selv, med nogle af simpleste ingredienser du kan finde. Lav en grøntsags suppe uden noget som helst andet. Skær nogle grøntsager over, og læg dem i vand. Tilføj noget salt og peber og basilikum. Lad det koge, og smag på det til, og tilføj flere krydderier indtil det smager rigtigt og spis det.

Det er trodsalt bare grøntsager i vand, men det virker til at være langt mere end det. Du føler en form for tilfredsstillelse ved at have lavet det.

25. Gå i seng når du føler dig træt, ikke før og ikke efter.

Dette sidste tip er måske det bedste tip. Meget få ting kan gøre min dag bedre, end når jeg har haft en fantastisk nats søvn. Den bedste måde at få en god nattesøvn? Bare gå i seng når du føler dig træt. Ikke blive oppe fordi du føler det virker dumt eller barnligt at gå tidligt i seng. Bare gå i seng.

En god nattesøvn søger for at du har mere energi dagen efter. Du kommer til at kunne håndtere livets udfordringer langt bedre, og sætte mere pris på livets små gaver.

Kort sagt, så vil en god nats søvn gøre dig gladere, og ved at tvinge dig selv til at blive oppe når du er træt, gør at du sover mindre og så får du i bytte for dette en værre dag, dagen efter.

Gå i seng.

Sidste tanker om disse 25 gratis ting man kan lave, for at få det bedre

Hver af disse ting hjælper med at løfte mit humør. Nogle af disse gratis ting som jeg gør for at få det bedre hjælper bare en lille smule, mens andre ikke hjælper hver gang. Men det endelige resultat af alle disse ting er, at jeg er gladere når jeg gør disse ting, end hvis jeg ikke gør dem.

Jo bedre mit humør er i, jo større er sandsynligheden for at jeg forholder mig ansvarsbevidst med mit forbrug. Jeg er mindre impulsiv. Jeg har mindre tilbøjelig til at ’’købe mig glad’’. Jeg er mindre fokuseret på mine lyster og ønsker. I stedet, så fokusere jeg mere på min familie, mine hobbier og jeg er mere produktiv.

Prøv at bruge nogle af disse taktikker til at løfte dit humør. Særligt hvis du er en smule tilføjelig til at købe bruge penge, når du er i dårligt humør. Det vil sandsynligvis hjælpe dig. Ellers så vil du sandsynligvis have det godt i kort tid, hvilket også er ret dejligt.

Relaterede artikler:

5 økonomiske nytårsforsæt

Undgå overforbrug – 5 måder at undgå overforbrug på

Lær at opspare. Kend forskel på behov, lyst, og nødvendighed

Rate this post