Spring til indhold

8 grunde til at du skal ignorere bitcoin bølgen

8 grunde til at du skal ignorere bitcoin bølgen

Hvis du aldrig har hørt om Bitcoin, så er her et seriøst spørgsmål: Hvor pokker har du været?

Den digitale crypto valuta kendt som Bitcoin, har været et varmt emne i flere måneder, mest grundet dets stigende værdi, fra et par hundrede dollars til mere end 17.000 dollars på få måneder i 2017.

Forstil dig, at du købte 5 Bitcoin sidste december, hvor hver Bitcoin var værd omkring 766 dollars. Hvis du beholdte din investering på 3.830 dollars indtil Bitcoin steg til over 16.000 dollars i denne december, så ville din investering blive forvandlet til 80.000 dollars (næsten 500.000 danske kroner). Ikke dårligt, hva?

Men hvad hvis, du som de fleste andre mennesker, ikke købte Bitcoin? Som det er nu, så har du måske en seriøs omgang ’’frygt for at gå glip af’’. Om du har pengene eller ej til at investere i Bitcoin, når du først har hørt om det, så har du måske en seriøs omgang fortrydelse.

Mens det er let at forstå, hvorfor du kan føle at du er gået glip af noget stort, så er her den gode nyhed: En masse – og jeg mener en masse økonomiske rådgivere og økonomer forslår, at vi alle ignorere alt den Bitcoin snak.

Og alle disse folk er rent faktisk økonomiske rådgivere og økonomiske eksperter, som er trænet i det økonomiske marked og hvordan det virker. Ikke din nabo ’’Peter’’ som har investerede 2500 kroner i bitcoin og som nu tror at han er et geni.

8 grunde til at du skal ignorere Bitcoin bølgen

Når eksperter som ved en ting eller to omkring det økonomiske marked og økonomien, taler om Bitcoin, så skal vi lytte. Her er 8 grunde, som eksperter fortæller, som gør at vi skal ignorere Bitcoin bølgen og andre crypto valutaer. I hvert fald lige nu.

Grund 1: Bitcoin er tydeligvis en boble

 

’’En (økonomisk) boble (en spekulativ boble, en markedsboble, prisboble, finansboble eller spekulativ mani) er handel i store mængder og med kraftige stigninger i prisen på et aktiv eller en vare, som ikke er baseret på aktivets/varens fundamentale egenskaber og værdi, men på en tiltro til, at prisen vil fortsætte med at stige.’’ Husk at hvad der kommer op hurtigt, kommer også ofte meget hurtigt ned igen, og dette kunne meget let inkludere Bitcoin.

Nogle eksperter kalder Bitcoin for en åbenlys boble. For nyligt så delte den nobel prisvindende Paul Krugman sine tanker omkring Bitcoin, på Business Insider. At sige at Paul Krugman mener at Bitcoin er en boble, kunne vist være årets underdrivelse. Faktisk så siger han at Bitcoin boblen er ’’endnu mere åbenlys end finanskrisen i 2007-2009 var.’’

Men hvis det er en boble, hvornår vil den så springe? Som alle andre, så ved Paul det ikke. Siden Bitcoin ikke er styret af ejendomme, aktier eller andet af håndgribelig værdi, så siger han at vi bare venter på at det sker. På et tidspunkt, så vil Bitcoin løbe ud over en klippe, og se ned. Først der, vil vi alle indse at der intet er under Bitcoin.

Den amerikanske økonomiske rådgiver Tom Diem siger at Bitcoin minder ham om Tulipanboblen. En historisk boble som skete i 1600 tallet, da tullipaner blev bragt fra Tyrkiet til Holland og introducerede til Hollænderne. Den lokale befolkning blev så betaget at den nye blomst, så de begyndte at handle med tulipan løgene som sindssyge.

Tulipanløg kostede engang det samme som et løg, men de steg så meget i pris, at de endte med at koste så meget som en ejendom. Selvfølgelig så endte det hele med at falde sammen og tulipanløg fik samme værdi som man forventer at skulle betale for en blomst – Ikke ret meget.

Grund 2: Bitcoin er mest drevet af ’’Frygten for at gå glip af’’

Mens Bitcoin har nogle fordele som en valuta – Lave gebyrer, lette overførsler, anonymitet – så ved mange investorer ikke ret meget omkring det. Paul Krugman siger at denne mangel på viden er en god ting lige nu, da prisen forsætter med at stige. Men pludseligt, så finder vi måske alle ud af at denne ’’frygt for at gå glip af’’ er grunden til at denne valuta pludseligt stiger i værdi.

Dette er et problem siger den amerikanske økonomiske rådgiver Anthony Montenegro fra The Blackmont Group. Mange investorer driver prisen op, fordi de er bange for at gå glip af den store gevinst, mere end de er bange for faktisk at tabe penge siger han.

’’De bukker under for frygten af at gå glip af noget, ‘’ siger han.

Husk ordene som Warren Buffet har sagt ’’Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.’’

Relaterede artikel:

Stil dig selv disse 8 spørgsmål inden du begynder at investere

 

Grund 3: Bitcoin er ikke bakket op af et land

En af de største bekymringer omkring  Bitcoin er det faktum, som ved alle andre crypto valutaer, at det ikke er bakket op af noget land. Uden en nationalbak bakker valutaen op, hvad sker der så hvis marked går i stå eller noget går ekstremt skævt?

Den tidligere amerikanske børsmægler Todd Tresidder, som også blogger omkring økonomi siger også at mens en del af Bitcoins appel er, at de fungerer uden statens indblanding. Dette er også foruroligende, fordi regeringen skal kontrollere valutaer, for at skabe en vis sikkerhed.

Der er en risiko for at regeringen kan vælge at regulere og kontrollere cryptovalutaer, og der skal ikke meget fantasi til at forstille sig at alle cryptovalutaer som ikke kommer fra reageringen, bliver ulovlige. Dette ville naturligvis have en dramatisk påvirkning på prisen, og på udbud og efterspørgslen.

Grund 4: Det giver mere mening i at investere i noget som du forstår og ved hvad er.

En af de største grunde til hvorfor du ikke skal investere i Bitcoins er fordi, som alle andre, så forstår du ikke hvad det rent faktisk er.

Hvis du ikke forstår hvordan det fungere, hvad det gør og hvordan du let kan få dine penge tilbage, så bør du nok tænke to gange, inden du investere i det.

Cryptovalutaer er yderst spekulativt og uregulerede. Det er lidt som det vilde vest, bare med investering, hvor der er sket meget svig og hacking tyverier, som er sket grundet grådighed.

Relaterede artikel:

Hvordan investerer man? -10 ting du skal gøre inden du starter

Grund 5: Bitcoin er ekstremt flygtig

Mens Bitcoin priserne er steget fast over det sidste år, så har den daglige værdi af dette betalingsmiddel være over det hele. Disse kæmpe udsving kan være til grund for, at der kommer nogle vildere udsving grundet følsomme reaktioner fra investorerne.

Forstil dig, at du går ind i Bitcoin og dets værdi var 16.000 dollars, for derefter at se dens værdi falde under 14.000 dollars efter blot et par dage, som den gjorde den 22 december i 2017. Så ville du sandsynligvis blive ret stresset og måske endda sælge din investering for at undgå yderligere tab.

Uanset hvad, så kan flygtighed nemt gøre at vi mister vores ’’kølighed’’ og drager forhastede beslutninger.

Grund 6: At investere i Bitcoin ligner gambling opførsel.

Den økonomiske rådgiver og investerings analytiker Joseph Hogue siger at Bitcoin ikke er nær så stort et problem, som den investerings opførsel som den skaber. Ved at tjene en masse penge på kortsigtede investeringer, ender altid med at være ren gambling siger han. Og når du vænner dig til at gamble med dine investeringer, så er det svært at investere på andre måder.

’’Du kommer til konstant at se efter den næste varme investering, ’’ siger han. ’’Du kan måske tjene nogle penge på få investeringer, men du ender med at jagte dine tabere hele vejen ned, og kaste flere penge i dem indtil du har opgivet alt profit, og mere til. ’’

Og lad os ikke glemme at du sandsynligvis også mister penge til skatter og gebyrer på vejen.

De rigtige investeringer, gør dig ikke rig over natten, men du vil kunne nå dine mål, hvis du holder dig til en langsigtet strategi.

Grund 7: Bitcoin er utroligt koncentrerede og i hænderne på få.

Tidligere sidste år ejede blot 1000 personer 40 % af Bitcoin ifølge Bloomberg. Som du måske kan regne ud, så kan dette være problematisk. Forstil dig at nogle af disse investorer, beslutter sig for at få frigivet deres kapital og sælge deres Bitcoin på én gang. Hvad ville så ske for dette betalingsmiddel?

Så er der en god chance for at Bitcoin priserne falder væsenligt. At have så mange Bitcoin i hænderne på få mennesker, vil kunne manipulere marked med relativt få mennesker.

Og hvis disse ejere beslutter sig for at koordinere deres bevægelser for at beskytte dem selv fra tab, så kan de også gøre det. Siden Bitcoin er et betalingsmiddel og ikke en som en aktie, så er der ikke nogen forbud imod at handle i grupper, og blive enige om at købe nok til at skubbe prisen op og derefter sælge ud og få prisen til at falde på få minutter.

Grund 8: Bitcoin er muligvis særligt modtagelig for hacking og tyveri.

Fordi Bitcoin er et digitalt betalingsmiddel, som hovedsageligt er ureguleret, så er det måske særligt modtageligt for hacking. Og dette er allerede sket faktisk. I starten af december i 2017, som eksempel, så blev mere end 60 millioner dollars i Bitcoins stjålet igennem et handelssite kaldet Nicehash.com. og tilsyneladende har nordkoreaske hackere stjålet op imod 80 millioner i Bitcoin for ikke så længe siden.

Konklusionen

I stedet for at bruge din hjerne på at tænke på hvordan eller hvornår du skal investere i Bitcoin, så vil de fleste økonomiske rådgivere forslå dig at fokusere på rigtige, håndgribelige økonomiske mål. At forøge din pension med et par procent, eller at lave en nødsopsparing og afbetale gæld kan gøre en stor forskel i din nettoværdi over tid som eksempel.

Disse afprøvede og sande økonomiske træk er muligvis ikke så spændende som Bitcoin, men de vil kunne betale sig på den lange bane.

Relaterede artikler:

Tjen penge på aktier. Sådan investere man i aktier

Er du klar til at aktiemarkedet krakker?

Hvad er Crowdlending? Guide til Crowdlending

Rate this post

1 tanke om “8 grunde til at du skal ignorere bitcoin bølgen”

  1. God pointe med hensyn til gambling. I mine øjne er det også præcis det, som invistering i Bitcoins er. Godt indlæg. Jeg håber at de som overvejer at invistere i Bitcoins, læser indlægget får de gør noget.

Der er lukket for kommentarer.