Spring til indhold

Bange for at investere? Lad ikke disse grunde stoppe dig

bange for at investere

For mange folk er bange for at investere på aktiemarked.

 

Hvis du er bange for at investere, eller de føltes som noget du ikke kan finde ud af, så er du ikke alene.

 

Langt de fleste danskere er bange for at investere. I USA er der faktisk lavet en undersøgelse som fortæller at 70 % af amerikanere i alderen fra 18 til 39 ved at du på et tidspunkt skal blive mere økonomiske bevidste, men de ved ikke hvordan de bliver det.

 

61 % af de samme respondenter fortæller at de finder investering på aktiemarked ’’skræmmende eller frygtindgydende’’. De er simpelthen bange for at investere grundet uvidenhed hvilket er super ærgeligt.

50 % af respondenterne vidste at de ville investere på aktiemarked, men at det ’’ikke ville være lige nu’’.

Denne undersøgelse tror jeg personligt på også gælder danskere, da mange frygter investering, men godt ved at det kan give god mening at investere en del af sine frie midler en dag.

Kort sagt, en masse vidste godt at investering var vigtigt, men at de enten var bange for at investere eller for skræmt eller usikker til at starte.

Det er de dårlige nyheder.

De gode nyheder er, at der er nogle ret simple måder at komme væk fra alle alt den frygt og starte med ta investere nu. Lige meget hvor mange penge du har eller hvor meget viden du har (eller ikke har).

Lad os tage årsagerne en efter en.

 

Frygt 1. Jeg laver måske en dårlig investering og mister penge.

Halvdelen af respondenterne (50 %) sagde at frygten for at lave en dårlig investering holdte dem fra at investere.

Denne frygt er ikke uden grund. Trods alt, så vil du med garanti tabe penge på aktiemarked på et tidspunkt, og til tider så er disse tab ret store.

Men der er to grunde til hvorfor denne frygt ikke skal få dig til at stoppe med at investere.

Første: Afkastet som du får, både godt og dårligt, er faktisk lige meget når du først starter med at investere. Det der betyder noget er hvor meget du spare op. Jo mere du spare op, og jo før du starter, jo større er chancen for at nå dine økonomiske mål uanset hvilket afkast du får.

Dette betyder at du helt sikkert kommer til at lave fejl, og mens du gør dette, så taber du helt sikkert penge. Også selv om du gør alt helt rigtigt, så er det ikke et problem så længe du forsætter med at spare op. Dine bidrag holder dig på den rette sti selvom dit afkast falder bagefter.

 

Anden: Det er faktisk ret let at investere på en måde så du får fantastiske resultater. At investere i index eks. Gennem en investeringsforening har vist sig at overperforme 80 % til 90 % af professionelle investorer og nu om dage kan du få en helt portefølje baseret på index investeringer med en enkelt investeringsforening.

Der vil stadig være opture og nedture hen af vejen (det er der altid) og ingenting er garanteret. Men de bedste undersøgelser fortæller at disse alt i en ikke blot gør investering virkeligt simpelt, men de har størst sandsynlighed for at overperforme de fleste andre tilgange på den lange bane.

Med andre ord, så skal du ikke være bange for at lave dårlige investerings beslutninger. Det er ret let at lave en god en, og de fejl du nu måtte lave, kommer nok alligevel ikke til at koste dig så meget, bare du forsætter med at spare penge op.

 

Frygt 2. jeg har ikke nok penge at investere for

Mere end en tredjedel (35 %) af respondenterne følte at de ikke havde penge nok til at investere for og at investering kun er for rige og ikke noget som du kan gøre når pengene er små.

Nogle folk lever virkeligt på kanten, og har ikke plads i deres budget til noget som helst udover deres udgifter. Men mange folk har lidt penge tilgængeligt som de kan spare op. Sandheden er at du kan starte med at investere uanset hvor meget du har.

Det nemmeste sted at starte er ved at lave eksempelvis en 100 kroners pensions plan. Der er ikke noget minimums bidrag og hvis du endda har en medarbejder pensions, så kan du måske endda fordoble dine penge med hver krone du investere.

Hvis du ikke vil lave en pensions plan, så kan du investere i nogle lavt omkostnings investeringsforeninger i et Index med ingen minimums investering.

Der er en masse måder at starte med at investere uden en masse penge. Og at investere bare en lille smule nu, kan reducere det beløb du skal spare op senere hen, hvilket gør det endnu lettere at få disse bidrag til at passe til dit budget.

Relateret: Hvordan investerer man? -10 ting du skal gøre inden du starter

 

Frygt 3. Jeg ved ikke hvem jeg kan stole på

31 % af respondenterne sagde at de ikke vidste, hvem de skulle gå til når det gælder investerings råd, og ærligt talt så giver det rigtig god mening.

Investeringsverdenen er fyldt med utroværdige stemmer, fra folk som aktivt forsøger at tage dine penge til folk som ikke har en ide om hvad de snakker om.

Det er svært at finde ud af hvem du kan stole på. Men der er et par måder at komme forbi dette.

For det første, så kan du hvis du virkeligt gerne vil have professionel hjælp, søge den ved en rigtig og uafhængig børsmægler. Disse er professionelle og får ofte kun noget ud af at hjælpe dig, hvis du selv tjener penge, hvilket gør at de er på samme side med klienten.

 

For det andet, så er der så mange værktøjer tilgængeligt til forbrugere i dag, som er bedre end nogensinde før. Det giver dig muligheden for at stole på dig selv, og lære basis viden. Derefter kan du selv lægge en super effektiv investering strategi som passer til dit temperament så du ikke længere behøver at være bange for at investere.

Her på stabilokonomi.dk kan jeg hjælpe med forskellige investeringsformer såsom crowdlending, Sikre at du er klar på hvis aktiemarked krakker, finde ud af hvordan du tjener penge på aktier, og nemme måder at begynde at lave en investeringskonto og meget mere. Her kan du lære hvad du har brug for at vide så du kan komme i gang.

Du bør være varsom med hvem du tager imod råd fra. Men der er nok troværdige resurser, som gør at du ikke bør forhindre dig i at investere.

 

Frygt 4. Jeg ved ikke hvordan jeg starter

Omkring en kvart (24 %) af respondenterne sagde at de ikke vidste hvordan man starter med at investere. Dette er også en forståelig grund eftersom der er så mange forskellige muligheder tilgængelige, og alle disse råd der modstrider hinanden.

Heldigvis er der nogle lette måder at holde det helt simpelt.

Den letteste måde er at øge bidraget til din medarbejder pension, hvis du har en. Dine bidrag bliver automatisk taget fra din lønseddel og de fleste pensions opsparinger tillader at investere hele din opsparing på auto pilot.

Husk at nøglen til at komme i gang er blot at bidrage med penge et sted i din økonomi. Ingen investerings beslutning er nær så vigtig som din opsparings hastighed, så længe du har styr på den, så er du på rette sti.

 

Ikke vær bange for at investere!

Investering behøver ikke at være skræmmende og der er virkeligt ingen grund til at bekymre sig om at lave en fejltagelse.

Faktisk så er den største investerings fejl nemlig IKKE at starte. Den simple handling at spare penge op, er den mest kraftfulde handling som du kan lave.

Du kan starte med at investere nu, uanset om hvor meget du ved omkring det, eller hvor mange penge du har, og sørg for at sætte dig selv i en position og retning mod økonomisk sikkerhed og økonomisk uafhængighed.

 

Relateret artikler:

Stil dig selv disse 8 spørgsmål inden du begynder at investere

Hvordan investerer man? -10 ting du skal gøre inden du starter

 

Rate this post